Sva finala 'jorgandžija' i Bilbaa

Večeras od 20.45h igra se finale Lige Evrope između Atletiko Madrida i Atletik Bilbaa, uz direktni prenos na TV B92.

Izvor: B92

Sreda, 09.05.2012.

17:23

Default images

Prema svemu prikazanom ove sezone, dva španska kluba potpuno su se zasluženo našli u finalu.

‘Jorgandžije’ su u potrazi za svojim petim evropskim trofejom, Bilbao još čeka prvu titulu u evrotakmičenjima, ali je jednom igrao finale Kupa UEFA.

Atletiko Madrid je do sada igrao sedam velikih finala, uz četiri pobede i tri poraza. U finalu Lige Evrope 2010. pobedio je u Hamburgu ekipu Fulama 2:1 posle produžetaka. Junak te pobede bio je Dijego Forlan sa dva gola, uključujući pobednički u 116. minutu. Tako je klub prekinuo 48-godišnje čekanje na evrotrofej.

Pre toga Atletiko je osvojio Kup pobednika kupova 1962, pobedivši Fiorentinu. U prvom meču u Glazgovu bilo je 1:1, čak četiri meseca kasnije repriza je igrana u Štugartu i završena rezultatom 3:0. Hoakin Peiro dao je po gol u oba meča.
Između su izgubili tri finala. Prvo su igrali već sledeće sezone, opet u Kupu kupova, u Roterdamu ih je pošteno isprašio Totenhem predvođen Džimijem Grivsom 5:1.

Finale KEŠ sa Bajernom 1974. ušlo je u legendu. Igralo se na Hejselu, a u regularnom toku nije bilo golova. Luis “Kornjača” Aragones je doneo Špancima prednost u 114. minutu, i ponadao se da će poslednji meč pred penziju završiti na krovu Evrope, ali je Švarcenbek uspeo da izjednači u 119.

Opet su igrali reprizu, dva dana kasnije, opet na Hejselu. Bajern je izašao sa istih 11, Atleti sa 9 istih, plus jednim rezervistom iz prvog meča, ali skor ni izbliza nije bio isti. Dva puta Uli Henes, dva puta Gerd Miler i dominacija je počela. Oni će biti stub zlatnog nemačkog tima na SP tog leta, a KEŠ će osvojiti triput u nizu.
U maju 1986. na lionskom Žerlanu Atletiko je igrao treće finale Kupa kupova. Aragones je sada bio na klupi, ali mu je rival bio još veći majstor, Valerij Lobanovski. Tim Dinama iz Kijeva, koji će dati 12 igrača za reprezentaciju SSSR tog leta, pregazio je Madriđane 3:0, golovima Zavarova, Blohina i Jevtušenka.

Dva meseca pre toga Atletiko je na Marakani pobedio zvezdu 2:0, a Milko Đurovski zaradio crveni karton zbog aplauza sudiji. Srećom, nije aplaudirao treneru…



Posle Lige Evrope 2010. Atletiku je pripao i Superkup Evrope, pobedom nad Interom u Monte Karlu (2:0).

Uprkos porazu u finalu KEŠ, Atletiko je sledećeg proleća predstavljao Evropu u Interkontinentalnom kupu i u dva meča pobedio Indepedijente (0:1 u Aveljanedi, 2:0 na Kalderonu).

Jedino veliko finale u kojem je do sada bio Atletik Bilbao je finale Kupa UEFA 1977. Juve je tada na Komunaleu slavio 1:0, a Atletik na San Mamesu sa 2:1, pa je torinski klub dobio pehar na gol u gostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: