Nova vest
Tenis

Četvrtak, 31.08.2017.

18:44

Troicki se mučio pa počistio Italijana za treće kolo!

Srpski teniser Viktor Troicki pobedio je u drugom kolu US Opena Italijana Stefana Travalju, 7:6, 7:5, 6:0.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Troicki se mučio pa počistio Italijana za treće kolo!
Getty images

Troicki je u prvom kolu protiv Slovaka Norberta Gomboša prekinuo niz od tri uzastopna poraza na početku turnira, a u drugom ga je čekao Italijan koji je na startu bio bolji od Fabija Fonjinija.

Viktor je ostao na US Openu kao jedini srpski predstavnik na Gren slemu u Njujorku i to će ostati i posle pobede nad 144. igračem na planeti.

Italijan je u prva dva seta pokazao da nije slučajno došao u drugo kolo US Opena, ali je i Viktor u pojedinim trenucima pokazivao veliku zrelost u igri. Napadao je kada treba, držao se osnovne linije kada treba i uz solidan servis kada je trebalo, uspeo da upiše i 12 as udaraca za sigurnu pobedu u tri seta.

Nakon prva dva, nije delovalo kao da bi Srbin mogao tako lako do pobede u trećem setu i sve je 'mirisalo' na onaj meč prvog kola protiv Slovaka. Imali su igrači i duplih servis grešaka.

Travalja je imao čak deset, Troicki šest. Četiri od pet osvojenih poena na prvi servis i dva od tri na drugi servis je ono što je napravilo razliku, ali i drastičan jaz u odnosu duplih servis grešaka.

Srpski teniser je napravio čak 28 manje od Italijana koji se trudio da bude agresivan, ali nije pogađao. Napravio ih je 50, Troicki 22 i trasirao sebi put ka trećem kolu turnira na Flašing Medouzu.

Troicki će u sledećem kolu biti na velikom ispitu jer igra protiv Aleksandra Dolgopolova koji je sa turnira eliminisao Čeha Tomaša Berdiha sa 3-1.

Tok meča:

Strpljiv i jak servis za koji Travalja nije imao rešenje, ali i greške Italijana doprinele su da Troicki lako dovrši posao započet sa dva brejka i za pola sata u trećem setu na semaforu upiše i šesti gem za konačan rezultat 7:6, 7:5, 6:0.

Odlično iskorišćene prilike, agresivna igra i bez mnogo odstupanja sa osnovne linije, je karakteristika Viktora Troickog u gemu u kome može da zapečati sudbinu Italijana na ovogodišnjem US Openu. Italijan je nekoliko prilika propustio, Viktor istrčao na skraćenu loptu i bekhendom obezbedio 5:0 i šansu da servisom završi posao.

Travalja počinje da igra na sve ili ništa, pokušava da poremeti Viktora razornim forhendima, ali ih ne pogađa. Posle jednog od njih Viktor je mogao samo do mreže, ali već naredni je otišao malo pored linije terena, a Travalja je prepustio prednost Srbinu koji je posle tri dobijena gema od početka trećeg seta, Italijan je slomljen, a Viktor je na pragu pobede.

Teška borba u prva dva seta koja je Viktor dobio posle taj brejka 7:6 i 7:5 uzela su svoj danak i Stefano Travalja po prvi put u meču traži mediicinski tajm aut. Srpski igrač posle svega dvadesetak minuta igre u trećem delu vodi sa 4:0.

Viktor je neočekivano dobro otvorio ovaj set. Uspeo je da ponovo već viđeno iz prethodnih setova, ali i sačuva prednost i materijalizuje brejk što mu nije pošlo za reketom na startu meča. Ovog puta dolazi do naizgled sigurnih 3:0.

2–0 posle četrdeset vremena igre. Srpski igrač teniser ima lepu prednost pred treći set, 7:5.

KONAČNO BREJK! Troicki posle novog sigurnog servisa uspeva konačno da slomi otpor Italijana u 11. gemu i povede sa 6:5 u najboljem mogućem trenutku.


Troicki u četvrtom uzastopnom gemu na servis protivnika uspeva da osvoji dva poena, ali i dalje ne uspeva do brejk šanse i brejka. Ako Travalja podigne nivo igre, to bi moglo da bude veliki problem za Viktora koji gubi sa 5:4 ali bez brejka.

Novi gem bez izgubljenog poena, Travalja pokazuje znake nervoze, a Viktor potvrđuje da je bliži brejku 4:4.

Nešto sigurniji je Viktor Troicki koji i u sedmom gemu dolazi do 40:30 na servis protivnika. Travalja međutim osvaja gem i vodi sa 4:3.

Dok je u prvom setu pobrojano osam brejk loptica na obe strane, igrači su u drugom setu znatno sigurniji na svojim servisima i do šestog gema nema još nijedne brejk šanse za nekog od igrača, 3:3.

Velika borba tokom čitavog prvog seta i razmene u kojima je bilo mnogo promena rezultata nisu nagoveštavale da bi već početak drugog seta mogao da donese dva gema koje su igrači osvajali bez izgubljenih poena, 1:1.

Italijanski teniser nešto lakše dolazi do svog servisa, a igra u taj brejku podseća na igru kroz čitav set u kome je bilo uspona i padova jednog i drugog igrača. U nijansama je bio bolji Troicki koji sa 8:6 u taj brejku dolazi do prvog seta, 7:6.

Velika borba u jedanaestom gemu.
Troicki nije protivniku dozvolio brejk loptu, ali je 'žilavi' Italijan uspevao u nekoliko navrata da Troickom dolazio do izjednačenja pre nego što je Troicki ipak uspeo da povede sa 6:5.

Dežavu! Travalja opet pravi ribrejk. Jedinom srpskom predstavniku na turniru nedostaje sigurnost kada treba da potvrdi gem koji bi trebalo da je lakši deo posla nakon oduzimanja servisa protivnika. Travalja je uspeo da izjednači na 4:4.

Prethodni gem kao da je poremetio Italijana koji gubi servis. Greši, Viktor osvaja tri vezana poena u trenutku kada je delovalo da će se italijanski igrač odbraniti pri vođstvu 30:15. Viktor to nije dozvolio i napravio je drugi brejk od početka meča za 4:2.

Prvi lagan gem u meču dobija srpski igrač. Od početka okršaja, u svakom od gemova je protivnik osvajao bar dva poena na servis drugog tenisera, a tek u petom gemu Troicki uspeva da bez izgubljenog poena, sigurnom igrom dođe do 3:2.

Viktor opet preti! Srpski igrač ima 30:15, ali Travalja osvaja naredna dva poena i poravnava na 2:2.

Travalja uzvraća, Troicki pada u igri i gubi stečenu prednost, a Italijan uspeva da smanji na 2:1, ali anulira prednost brejka srpskog igrača. Viktor je pokušao da se 'iščupa' u nekoliko navrata, ali je Italijan uspeo da iskoristi četvrtu brejk loptu.

Stefano Travalja je u prvom setu pokazao zube srpskom igraču i nekadašnjem top 20 igraču planete. Već drugi gem u meču doneo je prvu brejk šansu srpskom igraču koji je nije propustio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve