Nova vest
Tenis

Petak, 09.09.2016.

20:45

Bizaran, loš i veoma čudan meč – Novak ipak u finalu!

Najbolji teniser današnjice Novak Đoković plasirao se u finale US opena pobedom nad Gaelom Monfisom u bizarnom polufinalnom meču.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Bizaran, loš i veoma čudan meč – Novak ipak u finalu!
EPA/ANDREW GOMBERT

Đoković nije blistao, ali je odigrao bolje od rivala i savladao ga 6:3, 6:2, 3:6, 6:2 za više od dva i po sata igre.

S druge strane, momak iz Pariza, kojeg su pojedini analitičari prozvali favoritom u ovom delu žreba, pokazao je da to svakao nije – ni igrački, ali ni ponašanjem.

Novak je duel na najvećem teniskom stadionu na svetu počeo furiozno, poveo 5:0 i imao set loptu za 'krompir', ali je dozvolio da ga nekoliko faktora izbaci iz ritma. Prvo, organizatori su odbili zahtev da se ugase reflektori iako je meč igran u dnevnom terminut, da bi potom i Francuz imao svoju tačku.

Počeo je nonšalantno da udara, nije se kretao i njegovo ponašanje je bilo poprilično čudno. Sumnjalo se da ima neki problem, ali je vremenom to postalo taktika – nekarakteristični udarci, izlasci na mrežu i konstantni slajsevi iznervirali su Đokovića i doneli mu gotovo potpun rezultatski povratak u prvi set.

Imao je dve brejk lopte za 5:4, kada je počeo sa novim glupostima i Srbin se nekako izvukao.

Činilo se da je tada meč rešen, u mnogim trenucima ono što smo gledali ličilo je na sve, samo na poštenu i sportsku borbu dvojice sjajnih igrača, a sredinom trećeg seta Francuz je počeo da se budi. Razigrao se, vezao pet gemova i smanjio na 2-1, kada su mnogi njegovu taktiku okarakterisali nedostojnom ovako velikog događaja.

Tek tada je počela prava drama na 'Artur Ešu' – preokreti su se nizali, videli smo čudne scene i dvojicu igrača koji se teško nose sa fizičkim problemima. Fizioterapeut je u nekoliko navrata morao da reaguje, ali se sve završilo trijumfom Đokovića, koji je otkrio da je velika vlažnost razlog zdravstvenih problema.

Na kraju, ostvario je i 13. pobedu u isto toliko mečeva sa Gaelom, ujedno došavši do sedmog finala na Flašing Medouzu, ukupno 21. u karijeri.

Tamo će igrati sa Stanom Vavrinkom koji je savladao Keija Nišikorija u četiri seta.

Tok meča:

Đoković je svojim servisom otvorio meč, a posle sigurnog poena, Monfis je vezao dva. Drugi je osvojio izuzetno snažnim forhendom koji je išao preko 150 km/h. Novak je zaigrao nešto agresivnije, vezao tri poena i došao do prvog gema.

Ritern prvog reketa sveta, njegov najvažniji udarac, solidno je funkcionisao na početku, pa je uspeo da vrati četiri servisa u polje i dobije dva poena. Na 30:30 nije morao mnogo toga da uradi – Francuz je napravio dve vezane brejk šanse i poklonio brejk rivalu.

Usledila su četiri sigurna servisa Srbina i potvrda stečene prednosti – 3:0.

Videlo se od ulaska na stadion 'Artur Eš' da je Gael uplašen, što se odražavalo na njegovu igru. Pravio je greške u serijama i vrlo brzo je bilo 15:40 u četvrtom gemu. Prvu brejk loptu je spasao asom, a kod druge mu je Novak pomogao jeftinom greškom. Ipak, ni to nije bilo dovoljno da se upiše na semafor – neiznuđena greška, četvrta dupla i već je 4:0.

Peti gem doneo nam je malo uzbuđenja na Đokovićev servis jer je bilo 30:30, ali Monfis nije mogao do brejk šanse. Dva dobra servisa za 5:0.

Činilo se da bismo mogli da vidimo 'krompir' u prvom setu jer je u šestom gemu bilo 0:30, ali je trenutno 12. igrač na planeti počeo da udara iz sve snage. Pogodio je još dva asa i nekako uspeo da se upiše na 5:1.

Iako je set odavno bio gotov, a Đoković brzo došao do tri set lopte za 6:1, učinio je neverovatnu stvar i vratio rivala u igru. Monfis je samo stajao i nonšalantno vraćao loptice, pa je samo trebalo da Novak pošalje lopticu u suprotni deo terena. Nije to učinio, unervozio se i povećao broj grešaka, pa je posle četvrte duple greške poklonio brejk za 5:2.

Dvostruki osvajač Grend slema u Njujorku potpuno se izgubio i nije znao da odgovori na čudan tenis protivnika. Gael je dobio gem, a posle bekhend vinera iz pasinga, pa neiznuđene greške, došao do dvostruke šanse da se potpuno vrati u set. Srećom, takva igra mu se odbila i Đoković je poveo 1-0 (6:3).

U gotovo svakom gemu na servis francuskog igrača, Beograđanin je imao prilike ili poluprilike, i najviše zahvaljujući sopstvenoj nervozi nije ih ubedljivije koristio. Monfis je nekako dobio prvi gem u drugom setu, istom merom je odovorio, ali su onda usledila četiri užasna poena momka iz Pariza. Pokušavao je servis-volej igrom, tri puta je pogađao mrežu, a jednom je Novak odlično riternirao i napravio brejk – 2:1.

Ovoga puta nije bilo nervoze kod momka u beloj majici, pošto je shvatio da protiv ovakvog Monfisa treba samo kvalitetno da plasira udarce.

Izgubio je samo jedan poen u gemu u kojem je servirao, da bi u petom samo vraćao servise i šetao ga sa jedne na drugu stranu. 30-godišnjak koji igra drugo Grend slem finale, prvo u Njujorku, ponovo je promenio taktiku – sada je udarao iz sve snage, ponovo bez uspeha.

Veliki broj grešaka značio je novi brejk i brzih 5:1 nakon novih sigurnih servisa Đokovića. Uspeo je Monfis da upiše još jedan gem, ali je set rešen već u sledećem – 6:2.

Scenario se nije menjao ni u trećem setu, uprkos tome što je Gael pokušavao da s vremena na vreme odigra neki pravi poen. Ipak, imao je problem jer je naterao Novaka da se bori za svaki poen i na startu pretrpeo brejk – 1:0.

Već kod brejk lopte je publika je počela da mu zviždi, on je na sebi svojstven način pokušavao da je privoli na svoju stranu i delimično se iskupio dobrim servisima za 2:1.

Posle više od pola sata tenisa došlo je do pada koncentracije u Novakovoj igri, pa je napravio nešto više grešaka nego u drugom setu. Dozvolio je kod 2:1 dve vezane brejk šanse, prvu je neutralisao agresivnim napadom, ali ga je kod druge protivnik nadmudrio na mreži i izjednačio.

Monfis se u tim trenucima razigrao, servis mu je proradio, a bekhendom je beležio mnogo više vinera nego ranije. Pogodio je još jedan neodbranjiv početni udarac i preokrenuo na 2:3.

Bilo je očigledno da je srpski igrač u padu - nije dobro servirao, a protivnik se razigrao, pa su se i problemi umnožili. Monfis je pogodio nekoliko dobrih udaraca i stigao do novog brejka. Kao da je odlučio da igra tenis i ekspresno odservirao za 2:5.

Napravio je seriju od pet osvojenih gemova, što nikako nije bilo očekivano u trenutku kada je gubio i glavom bio van stadiona. Razlog je možda i problem sa levim ramenom Novaka, koji je zatražio kratku masažu fizioterapeuta u pauzi između gemova.

Vratio se na teren i stigao do dve gem lopte, ali je bilo jasno da nije u stanju da igra bekhend. Preterivao je sa drop šotovima, a u kombinaciji sa slabim servisom, to nije bila dobra taktika. Ipak, izvukao se i smanjo na 3:5.

Potpuno čudne stvari su se događale iz minuta u minut, sada je, posle propuštene set lopte, Gael odigrao tri užasna poena i Novak je imao tri vezane brejk lopte za povratak. Sada je na njega bio red da poklanja, sve tri je propustio i Francuz je smanjio na 2-1 u setovima – 3:6.

Posle nove intervencije fizioterapeuta, mnogi Novakovi navijači zabrinuli su se kada je u prvom gemu četvrtog seta od 40:15 došao do toga da mora da se suočava sa brejk loptom. Nekako je spasao i servisima se izvukao do 1:0.

Novi obrt u tim trenucima jer Monfis tražio lekarsku pomoć – žalio se na iscrpljenost i dehidraciju, što se odrazilo već u sledećem gemu. Đoković je stigao do dve brejk šanse, ali je obe prokockao.

Za razliku od prvog, u trećem gemu nije se suočavao sa brejk šansom, iako se opet mučio, pa je na pauzu otišao sa prednošću od 2:1.

Parižanin je od starta četvrtog seta tražio svaki trenutak za odmor, često je morao da se podboči posle razmena, to je rešio konzervom koka-kola, da bi Đoković konačno uspeo da napravi brejk i povede 3:1. Tu nije bio kraj uzbuđenjima, pošto je brojnim greškama protivniku omogućio ribrejk.

Ni ispuštena prednost nije bila najveći razlog za brigu – Novak se kod 3:2 požalio na bol u desnom ramenu, zbog čega je po treći put morao da reaguje turnirski fizioterapeut.

Nikome nije bilo jasno koji su razlozi drame na terenu. Obojica su bila fizički loše, ali niko nije želeo da preda, pa se sa greškama i čudnim potezima nastavilo. Monfis je pokušavao da skraćuje poene i žurio je na mrežu, što ga je koštalo novog brejka.

Činilo se da nas čeka ponovljeni scenario kada je Novak servirao i gubio 15:30, ali je uspeo da se izvuče dobrim servisima i povede 5:2.

Konačno je uspeo da prelomi meč, nije dozvolio Monfisu da ga natera da servisom završi duel, pa je slavio plasman u sedmo finale posle više od dva i po sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

713 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve