Nova vest
Košarka

Subota, 04.09.2010.

17:25

Srbija posle trilera u četvrtfinalu!

Košarkaši Srbije pobedili su Hrvatsku 73:72 (19:27, 15:9, 20:14, 19:22) i plasirali se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Turskoj.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

U veoma izjednačenom meču u Istanbulu, gde je Srbija imala maksimalnu prednost od devet, a Hrvatska od osam poena, pobednik je rešen u penal završnici, a trijumf je doneo Aleksandar Rašić.

Najefikasniji u srpskom timu bio je kapiten Nenad Krstić koji je sjajnom igrom stigao do 16 poena, junak Rašić ubacio je 15, a Perović 10.

Osam poena dodao je Milan Mačvan, a najviše je razočarao Teodosić sa samo jednom ubačenom trojkom i svega dve asistencije. U finišu je izgubljenom loptom mogao postati tragičar, ali se brzo iskupio dodavanjm Rašiću u poslednjim sekundima iz auta, što je možda bilo i ključno u pobedi našeg tima. Najbolji asistent bio je Tepić sa četiri proigravanja, a skupio je i sedam skokova.

Sa druge strane Popović je bio ubedljivi najbolji igrač Hrvatske sa 21 poenom (3/9 za tri) i po pet asistencija i skokova. U prvom delu meča tim je predvodio Roko Leni Ukić koji je na kraju imao 11 poena i po četri asistencije i skoka, dok je deset poena i sedam skokova imao Marko Banić. Razočarao je Marko Tomas sa po šest poena i skokova ali zbog 0/5 za tri poena.

Posle dobre odbrane na startu i 5:0 za Srbiju, Hrvatska se brzo vratila, izjednačila na 5:5, a potom zahvaljujući odličnom skoku u napadu povela 12:9. Iako je Krstić bio sjajan u napadu i završavao većinu srpskih akcija, Hrvatska je iskoristila bolju igru u tranziciji i sjajnu šutersku seriju, te povećala prednost na sedam poena (20:13), a četvrtinu je dobila 27:19.

Ivković je na startu drugog perioda promenio petorku. Pored Perovića i Tepića koji su završili prvi deo, na parketu su bili Marković, Kešelj i Savanović. Bivši igrači Partizana Tepić i Perović su sjajno sarađivali u uvodnim minutima te je Perović sa dva zakucavanje smanjio zaostatak, a posle nove asistencije Tepića, ovaj put za doskorašnjeg beka Zvezde Kešelja, Hrvati su imali samo dva poena suficita (29:27).

Usledilo je nekoliko minuta sa mnogo promašaja na obe strane. Tepić nije iskoristio četiri napada, a Hrvati neuspešno forsiraju šut za tri poena. Ipak, posle pogotka Popovića Hrvatska ponovo stiže do pet poena prednosti (34:29), a tome je značajno doprineo i sjajan skok u napadu (7-1). Sa druge strane, naši košarkaši su propustili nekoliko zicera, ali Krstić nastavlja dominaciju u reketu rivala, te uz trojku Kešelja Srbija smanjuje na 36:34 na poluvremenu.

Srbija bolje otvara drugo poluvreme te trojkom Rašića i slobodnim bacanjima Krstića preuzima vođstvo (39:36). U nastavu treće četvrtine ekipe su se smenjivale u vođstvu ali su oba tima loše igrala u napadu. Glavni akteri na terenu su kao i u prvom delu bili Krstić i Krešimir Lončar koji je sa sedam poena održavao Hrvatsku u egalu. Ipak, u poslednjem minutu Teodosić trojkom i Mačvan polaganjem iz kontre donose Srbiji četiri poena prednosti pred poslednju četvrtinu (54:50).

Prve poene u odlučujućem periodu postigao je Tomas, a naši košarkaši su posle serije promašaja Paunića, Tepića i Perovića, tek posle dva i po minuta igre uspeli da poentiraju posle kontre Teodosića i Rašića i polaganja Paunića. Agresivna odbrana Srbije je i dalje bila na novu pa je posle sjajnog prodora i polaganja Rašić sa dodatnim slobodnim bacanjima odveo "orlove" na sedam poena prednosti, pa je posle trojki Popovića i Mačvana rezultat bio 64:57 na tri i po minuta do kraja.

Potom Veličković i Mačvan pogađaju samo jedno od četiri slobodna bacanja, a Hrvatska poenima Popovića smanjuje na 65:61. Teodosić ulazi u igru i posel brzog šuta promašuje za tri poena ali odmah krade loptu i asistira Veličkoviću za 67:61. Hrvatska se ponovo vraća poenima sa penala i polaganjem Banića u dva napada, a Krstić koristi samo jedno slobodno bacanje 40 sekundi pre kraja (68:65).

Penal završnica nastavljena je pogocima Rašića i Popovića (70:69), a onda je Tomić 15 sekundi pre kraja iskoristio loše dodavanje Teodosića iz auta i ukrao loptu, pa je Popović ponovo išao na loniju penala. Ovaj put pogodio je samo jedno (70:70). Ovaj put Teo se iskupio i sjajno izveo aut dodavši loptu rašiću koji je pobegao čuvarima i položio loptu sedam sekundi pre kraja, a Popović ponovo izjednačio.

Srbija je imala 5.6 sekundi za napad, loptu je ponovo dobio Rašić koji je sjajno odigrao i prošao do koša, a sekund pre kraja faulirao ga Davor Kus. Rašić je prvo pogodio, drugo namerno promašio pa je Srbija pobedila 73:72.

Srbija će u četvrtfinalu igrati protiv Španije koja je sa 80:72 pobedila Grčku. Repreza prošlogodišnjeg finala Evropskog prvenstva odigraće se sredu, 8. septembra.

Srbija: Teodosić 3, Tepić 2, Rašić 15, Paunić 2, Bjelica 3, Marković 2, Savanović, Kešelj 5, Krstić 16, Perović 10, Veličković 7, Mačvan 8
Hrvatska: Ukić 11, Kus, Popović 21, Bogdanović 9, Stipčević, Tomas 6, Planinić, Tomić 6, Lončar 9, Banić 10, Žorić, Andrić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

413 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu