Nova vest
Košarka

Nedelja, 29.08.2010.

18:50

Poraz Srbije od Nemačke posle dva produžetka.

Košarkaši Srbije izgubili su drugi meč na Svetskom prvenstvu od Nemačke 82:81 (14:17, 23:18, 19:19, 13:15, 13:12) posle dva produžetka.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Srbija je bila mnogo bolja u skoku (43/27), ali je imala mnogo problema u napadu, pa su Nemci na kraju uspeli da dobiju meč u kojem su veći deo bili u prednosti.

Jedini centar Srbije Kosta Perović bio je najbolji u dresu Srbije sa 20 poena, Rašić je postigao 16 (doneo produžetke), dok je Veličković uz 11 imao 9 skokova. Sa druge strane Jagla je ubacio 22 poena.

Od prvog minuta Srbija je imala znatno teži posao nego protiv Angole. Nemci su za razliku od šampiona Afrike igrali odbranu, i to vrlo snažnu, pa je naš napad sa samo jednim klasičnim centrom imao dosta problema u završnici.

Prvih pet minuta oba napada su bila u drugom planu, postigla su samo 11 poena (6:5 za Srbiju), a igrači Dude Ivkovića su prvu osetniju prednost ostvarili u nastavku deonice kada su poveli 13:9. Do kraja ipak nisu uspeli da potpuno slome odbranu Nemaca pa je četvrtina završena 17:14.

U drugoj četvrtini naša odbrana nije imala rešenja za odlični tandem Jagla (deset poena) - Šafarcik (11 poena), a uz loš šut za tri poena to je omogućilo rivalu da povede 26:22. Ipak, tada Mačvan konačno postiže prvu trojku za Srbiju posle šest promašaja. Odmah potom za tri je pogodio i Kešelj. Prva polovina meča završena je minimalnim vođstvom Nemačke 37:35.

Nemci su nastavili u svom ritmu i u trećoj četvrtini, naši košarkaši su promašivali šuteve za tri poena, sa druge strane Grin i Jagla nisu grešili pa je rival stigao i do maksimalne prednosti od pet poena (44:39).

Ipak, pored već raspoloženog Perovića, precizan je bio i Veličković, a Milenko Tepić je trojkom izjednačio rezultat (48:48). Srbija je potom i povela, ali je sjajni Meknoton bio nezaustavljiv u ovom periodu. Rezultat je i dalje bio u egalu, a Nemci su i ovaj period završili trojkom koja je jedva ušla u koš za prednost 56:54.

Sjajni Jagla nastavio je sa dobrom partijom i u odlučujućoj četvrtini pa je sa poenima u tri uzastopna napada vratio Nemačkoj pet poena prednosti (63:58). Srbiju je u igri održavao Kosta Perović. Selektor Nemačke je na isteku trećeg minuta perioda na parketu imao čak tri igrača koja mogu igrati na poziciji plejmejkera. To je odmah iskoristio Šafarcik za nove poene, a posle pauze Ivkovića Tepić je postigao nove poene za Srbiju.

Sa druge strane igru Nemačke počeo je da predvodio Grin koji je čuvao loptu do kraja napada pa onda postizao poene i preko Perovića, a jednu vrlo bitnu loptu izgubio je Tepić. Međutim, na rezultatu 69:63 naš tim se odbranio, a onda je Rašić postigao vrlo bitnu trojku iz ugla. Usledila je još jedna dobra odbrana posle tajm-auta, a onda je napad posle jednog prekida ponovo upropastio Tepić novom izgubljenom loptom minut pre kraja.

Ivković je posle još jednog tajm-auta ponovo organizovao dobru odbranu pa je Šafarcik ceo napad čuvao loptu i na kraju promašio šut, ali Srbija nije uspela da organizuje brzu kontru posle greške Markovića i Paunića. Ipak, naš tim nije izgubio loptu, a onda je Rašić iz okreta ubacio trojku. Imali su Nemci 15 sekundi za napad ali je Šafarcik promašio šut za pobedu, pa je sjajan koš Rašića obezbedio Srbiji produžetak.

Prva četiri napada u produžtku Srbija nije iskoristila, po dva Veličković i Rašić, a Nemačka je povela sa četiri poena posle slobodnih bacanja i jednog polaganja Hamana. Ipak, pored ovih poena ni Nemci nisu blistali u napadu, pa se Tepić uspeo trojkom iskupiti za one izubljene lopte. Nemci nisu iskoristili ni sledeći napad, pa je Perović pogodivši jedan od dva penala doneo novo izjednačenje. Odbrana je ponovo zaustaliva rivala, Tepić nije uspeo da novom trojkom donese potpuni preokret, a posle neuspešnog napada Hamana usledio je novi produžetak.

Nažalost, ni u drugom produžetku nije se promenila situacija na terenu. Srpski napad ponovo je bio nemoćan, bez postignutog poena u prva tri minuta dozvolili su naši košarkaši Nemcima da se preko Grina "odlepe" na šest poena prednosti (79:73). Tek je na isteku trećeg minuta Tepić postigao koš pošto je Mačvan dva puta osvajao loptu u napadu. Potom je krilni igrač Hemofarma sjajno izblokirao Hamana i uz malo sreće obezbedio novi napad za Srbiju.

Rašić je fauliran pa je sa penala smanjio zaostatak na samo dva, minut i deset sekundi pre kraja, a onda je Savanović zamalo ukrao loptu Nemcima. Samo nekoliko sekundi ostalo je našem rivalu za napad, ali je Jagla iz skoro nemoguće situacije iz koraka pogodio trojku iz ugla (82:77).

Nemci su ponovo brzo napravili faul, a ovaj put Tepić je oba puta bio siguran sa slobodnih bacanja. Nemci su krenuli u novi napad, ali je udvajanje Markovića i Rašića donelo je rezultat pa je Grin posle izgubljene lopte faulirao pleja Partizana, koji je nastavio seriju pogodaka sa penala i smanjio na samo pola koša zaostatka.

Nemci nisu uspeli da postignu trojku u sledećem napadu, loptu je uhvatio Tepić, ali nije pogodi u napadu pa je Nemačka pobedila 82:81 posle dva produžetka. 

U trećem kolu Srbija u ponedeljak igra protiv Jordana od 15.30 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

317 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu