Nova vest
Košarka

Utorak, 17.08.2010.

15:21

Dijamant grčke košarke

“Hobotnica” ili “Spajdermen” nadimci koji na najbolji način opisuju ono što Dimitris Dijamantidis čini na terenu. Pod broj jedan – vrhunski defanzivac, koji uz pomoć izuzento velikog raspona ruku sa lakoćom krade žive lopte protivnicima, dok u napadu inspirativnom igrom pravi lagane pozicije saigračima.

Izvor: IK

Autor: IK

Default images

Dijamantidis je profesionalnu karijeru počeo u Iraklisu, da bi već šest godina sa velikim uspehom nosio dres najtrofejnijeg grčkog tima Panatinaikosa. Bez njegove pomoći teško da se može zamisliti pobeda “Zelenih” ili grčke reprezentacije. To pokazuju i brojni trofeji koje je dobio i kao pojedinac i kao član tima. Sa reprezentacijom je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2005. godine, dok je naredne sezone izgubio finale Svetskog šampionata u Japanu od Španije. U Panatinaikosu od kada je stigao zna samo za uspeh. Svake godine je bio prvak Grčke (2005-10), pet puta je osvajao Kup Grčke (2005-09), a ima i dve titule Evrolige (2007. i 2009). Od pojedinačnih priznanja ubrajaju se: osam nastupa na grčkom Ol-staru, četiri MVP titule grčkog prvenstva, dve titule najboljeg asistenta Grčke, pet titula najboljeg defanzivca Evrolige, izbor u prvi tim Evrolige u sezoni 2006/07, MVP trofej finala Evrolige 2007. godine, najbolji sportista Grčke iste godine i mesto u najboljem timu decenije u Evroligi.

30-godišnjak iz Kastorije doživeo je da dvorana u njegovom rodnom mestu nosi njegovo ime, jer je to prvo mesto gde je igrao košarku. Dijamantidis je levoruki košarkaš. Igra na pozicijama plejmejkera, beka ili niskog krila. On je od igrača kojima je prva opcija u napadu dodavanje, ali je zato odličan trojkaš iz pozicije “uhvati i šutiraj”. Niže protivnike unosi u reket, od viših je brži i mnogi ga smatraju već sada jednim od najboljih grčkih košarkaša u istoriji.



Sve to navelo je farmaceutskog magnata Pavlosa Janakopulasa, predsednika Panatinaikosa da mu prvo 2008. godine ponudi trogodišnji ugovor vredan 5.7 miliona evra, da bi već ovog leta overili novu trogodišnju vernost za 10.8 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu