Nova vest
Košarka

Utorak, 17.08.2010.

11:18

Rašim Rajt – Amerikanac predvodnik Jordana

Momak rođen u Pensilvaniji dobio je jordansko državljanstvo 2007. godine i odmah je postao lider ekipe. Rašim Rajt je na dva Prvenstva Azije bio ubedljivo najbolji strelac Jordana i od njega se očekuje da buda glavna pretnja po koš protivnika i na dolazećem Svetskom prvenstvu u Turskoj.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Rašim Ali Abdul Rajt rođen je 1981. godine u Filadelfiji, visok je 194cm i igra na pozicijama jedan i dva. Zajedno sa Osamom Daglsom čini bekovski tandem selekcije Jordana.

Rajt je imao vrlo živopisnu karijeru tokom koje je nastupao za veliki broj klubova u razvojnim ligama po SAD-u, često je igrao Letnju ligu za NBA klubove, a interesantno je da je u sezoni 2004/2005. nastupao za sarajevsku Bosnu. U šest utakmica u Jadranskoj ligi beležio je 7,7 poena po meču, a najviše je ubacio Crvenoj zvezdi (10).

Nastupao je za ekipe Tulse (NBDL), zatim Tihuana Dragonse (Meksiko-ABA), Roum Gledijejtors (WBA), da bi potom prešao u Liban, u ekipu Al Mutahed. Prilikom jednog turnira u Dubaiju, selektoru Jordana Mariju Palmi, koji je trenirao suparničku ekipu Fastlink, veoma se dopao Rajtov način igre. Ubrzo je došlo do dogovora da Rašim dobije jordansko državljanstvo i zaigra za nacionalni tim.

Igrao je Rajt i u jordanskom šampionatu za Al Zamalek i Zain, za koji i sada nastupa, uz jedan kratki izlet u drugoj turskoj ligi.



Na Prvenstvu Azije 2007. godine Rajt je imao 18,1 poena i 4,9 skokova po utakmici, a dve godine kasnije bio je još bolji – 20,7 poena i 3,6 skokova. Posebno se istakao u meču sa Libanom za treće mesto, kada je postigao 28 poena, uz po 5 skokova i asistencija.

Rajt je u srednjoj školi „Martin Luter King“ igrao američki fudbal na poziciji kvoterbeka, što je jedan od razloga zašto ima izrazito snažan gornji deo tela. Primarna odlika njegove igre jeste odličan ulaz, mada često i šutira sa distance.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
ABA

Smailagić: Bićemo još bolji

Košarkaš Partizana Alen Smailagić veruje da će ekipa ponoviti "jaku i dobru" partiju i u drugoj utakmici protiv Budućnosti koja je na programu za sedam dana.

B92

22:25

11 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu