Nova vest
Košarka

Nedelja, 15.08.2010.

13:36

Demond Grin – odbrana + trojke

Otac mu je poreklom iz Sjedinjenih Američkih Država, majka mu je Nemica, a 31-godišnji bek Demond Grin trebalo bi da bude jedan od ključnih igrača selekcije ’pancera’ na predstojećem Svetskom prvenstvu. U odsustvu najboljeg košarkaša Dirka Novickog, očekuje se da se teret ravnomerno rasporedi, ali Grin svojim iskustvom i borbenošću verovatno najviše može da utiče da tim Nemačke izvuče maksimum iz sebe u Turskoj.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Grin je veoma snažan košarkaš sa niskim težištem, što mu omogućuje da konstantno bude nisko u stavu, što ga i čini odličnim odbrambenim igračem. Istina, 186cm visoki bek imao je brojnih problema sa povredama tokom prethodnih godina, što je negativno uticalo na njegovu eksplozivnost i fizičku spremu uopšte.

Osim po igri u defanzivi i požrtvovanju, Grin je prepoznatljiv po šutu za tri poena, koji je njegovo najjače napadačko oružje. Nije retkost da Demond ima više pokušaja za tri nego za dva poena na utakmici – npr. na EP u Poljskoj prošle godine za tri je šutirao 9-27, a za dva 9-22. Takođe, prošle sezone je nastupajući za Larisu za dva poena šutirao 52-114, a za tri 46-136.

Nije naročito brz i prilikom prodora u reket najviše se oslanja na snagu, a nije mu strano ni da odigra leđima ka košu kada je fizički superioran u odnosu na direktnog rivala. S obzirom da igra i na poziciji pleja, morao bi da ima bolji pregled igre.

Demond Grin je do prošle sezone, kada je prešao u grčku Larisu, celu karijeru proveo u Nemačkoj. Ponikao je u Ahšafenburgu, a period 1997-2002. godine proveo je u Vircburgu, u kojem mu je jedno vreme saigrač bio Dirk Novicki.

Postepeno je napredovao, prešao u Bajer iz Leverkuzena i tamo se zadržao tri sezone. Potom je po dve godine branio boje Albe iz Berlina i Bamberga, u čijem dresu je igrao Evroligu u sezoni 2007/2008. i prosečno je ubacivao 9,5 poena po meču. Gledaoci u Srbiji verovatno ga dobro pamte jer je najbolju utakmicu u elitnom evropskom takmičenju odigrao protiv beogradskog Partizana postigavši 18 poena (4-5 za tri, 4sk.)

Pred početak prošle sezone potpisao je ugovor sa Larisom, ali epizoda u Grčkoj nije bila naročito uspešna jer je klub ispao iz prve lige. Ipak, Grin je za prosečno 31 minut na parketu imao 11 poena i 2,1 skok.

Početkom jula ove godine Grin je prešao u novoformirani klub Bajern iz Minhena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu