Nova vest
Tenis

Četvrtak, 17.11.2016.

14:50

Đoković sa 12:3 overio polufinale Londona

Srpski teniser Novak Đoković overio je polufinale Završnog Mastersa, trećom pobedom u londonskoj 'O2 areni'.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Đoković sa 12:3 overio polufinale Londona
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković je u trećem kolu grupe 'Ivan Lendl' savladao Davida Gofana iz Belgije, rezultatom 6:1, 6:2.

Belgijanac, trenutno 11. igrač na ATP listi, koji je u prestonicu Engleske stigao kao prva zamena za najbolju osmoricu, upao je umesto Gaela Monfisa.

Francuz je odustao zbog povrede rebara, ali Gofan nije uspeo mnogo toga protiv veoma raspoloženog Đokovića. Osim blage nesigurnosti pri bekhendu u uvodnom delu susreta, svi elementi u igri našeg tenisera funkcionisali su mnogo bolje nego u prethodna dva.

Napravio je dve duple servis greške na samom startu, ali je u nastavku mogao da se osloni na prvi servis koji mu je donosio mnogo lakih poena i prilike da ih završava vinerima.

Na kraju, na terenu je proveo tek nešto više od 65 minuta i potpuno spreman čeka polufinale sa drugoplasiranim iz grupe 'Džon Mekinro'.

Tamo ga verovatno čekaju Kei Nišikori ili Stan Vavrinka, ali ni duel sa Endijem Marijem nije nemoguće, pa čak ni ispadanje Britanca koji je ostvario dve pobede.

Od 21 sat gledaćemo rasplet u ovoj grupi – Miloš Raonić igra protiv Dominika Tima i pobednik tog meča će se pridružiti Novaku među četvoricom najboljih.

Tok meča:

Đoković je svojim servisom otvorio meč i nije krenulo dobro – iznenađujuće je počeo dvama duplim greškama, ali je uspeo da se stabilizuje i dobije prvi gem. Uprkos sitnim problemima, Gofan je učinio isto, pre nego što je ponovo pripretio na servis rivala. Novak je došao do 40:0 i činilo se da će lako povesti sa 2:1, ali se desilo potpuno suprotno. David je sačekao dve greške, a onda fantastičnom bekhend paralelom izborio izjednačenje. Međutim, kiks udarac koštao ga je šanse i gubitka gema – 2:1.

Prvu ozbiljniju priliku Srbin je imao u trećem gemu, kada je na 15:30 njegov ritern završio malo u autu. Pokušao je visokim spinom da preuzme inicijativu, nije uspeo, ali mu je protivnik omogućio da se gem nastavi. U dva navrata ga je koštala bekhend paralela koja je završavala u mreži, ali se odličnom defanzivom izborio za brejk šansu i iskoristio je za 3:1.

Imao je Đoković malo problema da potvrdi brejk, posle čega je ušao u raspravu sa sudijom Fergusom Marfijem koji mu je dao opomenu za prekoračenje dozvoljenog vremena između poena. Sudija nije bio u pravu jer je dodelio opomenu posle prvog prekoračenja, ali je to dodatno motivisalo petostrukog osvajača Završnog Mastersa – eskpresno je došao do tri vezane brejk lopte, iskoristio treću i poveo 5:1.

Sigurno je odservirao u sledećem gemu i posle nešto više od 35 minuta došao do prvog seta, rezultatom 6:1.

Kao što to obično biva, odlučujući period za potpuni trijumf bio je početak drugog dela igre. Belgijanac jeste uspeo da se lako upiše na semafor, ali je onda pri rezultatu 40:40 na servis rivala propustio da dođe do brejk lopte.

Tada je Đoković ubacio u veću brzinu, izjednačio na 1:1 i već u sledećem gemu napravio brejk. Ekspresno je došao do tri vezane šanse, već kod prve sačekao grešku Gofana iz forhenda i pretvorio je u 2:1. Baš kao sredinom prvog, počela je nova serija i sredinom drugog seta – Novak je osvajao poene kako je želeo, David je sve više grešio, pa je vrlo brzo došao do 5:1.

Nije Srbin želeo tu da se zaustavlja – sevnuo je viner iz forhenda, ali je trenutno 11. igrač na svetu odigrao nekoliko agresivnih udaraca i izbegao potpunu katastrofu, pa je Đoković posle nešto više od sat vremena došao u priliku da servira za trijumf.

U poslednjem gemu nije sve prošlo lagano, David je dobrim riternima došao do brejk šanse, ali je ponovo proradio servis kada je trebalo i Novak je slavio sa 6:1, 6:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve