Nova vest
Tenis

Sreda, 19.08.2015.

22:00

Pasivni Novak dobio raspoloženog Pera

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u treće kolo Mastersa u Sinsinatiju pobedom nad veoma raspoloženim Benoa Perom iz Francuske.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Photo by Rob Carr/Getty Images

Đoković nije odigrao sjajan meč, na trenutke je bio veoma pasivan, ali je posle 100 minuta igre uspeo da savlada Francuza rezultatom 7:5, 6:2.

Posle poraza u finalu Rodžers kupa u Montrealu Đoković počeo je uz određene poteškoće put ka jedinoj tituli iz serije 1000 koju nema u bogatoj kolekciji.

Prvi problemi desili su se pre početka meča koji je odložen zbog kiše, a padavine su smetale i tokom prvog seta.

Ipak, navijači koji su bili strpljivi i sačekali duel imali su šta da vide – tokom čitavog meča bilo je zabavno na terenu, igrači su bili raspoloženi za atraktivne udarce, a prednjačio je Francuz. Igrao je veoma agresivno, pritom pokušavajaću da konstanto rešava poene drop šotovima.

Početkom drugog seta ubeležio je dva vinera – jedan kroz noge, drugi iz sedećeg položaja i oni će sigurno ući u konkurenciju za najbolje na turniru.

S druge strane, prvi igrač sveta i dalje ne uspeva da pronađe pravu formu, a i primetni su problemi kod servisa koji ne funkcioniše baš na željenom nivou – 63 odsto ubačenog prvog, uz samo 52% osvojenih poena na drugi servis.

Takođe, opet su se javili problemi sa realizacijom brejk lopti (5/15) koje su rezultat nešto pasivnije igre tokom čitavog meča – 17 vinera i 19 neiznuđenih grešaka. Ipak, kako je meč odmicao i on je podizao nivo igre i najavio bolje partije u nastavku turnira. Đoković je bio miran i kada mu nije išlo i obezbedio plasman u treću rundu.

Tamo ga čeka David Gofan koji je u dva seta eliminisao Španca Fernanda Verdaska – 6:4, 7:6 (7-4). Novak i teniser iz Belgije (14. na ATP listi) iza sebe imaju dva okršaja, od kojih su prvom nosiocu pripala oba.

Ovo je Novakovo 11. učešće u Sinsinatiju, jedinom turniru iz Masters serije koji nikada nije osvojio, a na kojem je četiri puta bio finalist. Srpski teniser je prošle godine poražen u trećem kolu od Tomija Robreda.

Tok meča:

Meč je počeo servisima Đokovića i sjajnim lobom Pera u prvom poenu, a onda i odličnim riternom za 0:30. Tada je napravio grešku, da bi potom čelendž potvrdio da je njegov ritern bio u autu. Ipak, u sledećem poenu je odigrao savršen drop šot za prvu brejk loptu. Francuz je bio veoma agresivan na startu, ali je žurio kod forhenda i greškama omogućio Novaku da povede sa 1:0.

Od samog starta bilo je jasno da će Benoa igrati sa velikom dozom rizika, ali je pogađao gotovo sve što je zamislio na početku. Upisao je tri vinera i na mreži završio odličan gem za 1:1.

Đoković je uzvratio sigurnim gemom, pre nego što je ponovo počela da pada kiša koja je, na sreću, trajala samo nekoliko minuta. Tokom pauze dvojica igrača proćaskala su sa sudijom Mohamedom Lajanijem.

Per je servirao po povratku na teren i vrlo brzo je došao do 40:0. Francuz je igrao preagresivno, ali je zbog toga grešio i dozvolio Novaku da dođe do izjednačenja. To je Srbin iskoristio i odličnim pasing šotom se izborio za prvu brejk loptu. Ipak, tada je promašio bekhend paralelu. Per mu je poklonio još jednu koju je potom spasao asom, a onda i izjednačio na 2:2.

Obojica su osvojila po još jedan siguran gem, a onda je Francuz iz sve snage napao servis protivnika. Odigrao je sjajna tri riterna i odmah se našao u prilici – 15:40. Već prvu je realizovao greškom Novaka iz bekhenda za brejk i vođstvo od 4:3.

U gemu u kojem je servirao za potvrdu brejka dvema greškama je uveo sebe u problem. Vratio se odličnim volejom, ali je Đoković riskantim poenom došao do prilike da se vrati. Tada je malo iskrenuo zglob pre nego što mu je Per pomogao i duplom greškom ga vratio na 4:4.

Međutim, servis Srbina ne funkcioniše već 10 dana što je francuski igrač sjajno koristio – 0:30. Tada ga je Novak sjajno lobovao, a onda i ubacio početni udarac za 30:30. Bekhend viner i novi servis bili su dovoljni za 5:4.

Tada je usledio najduži gem u dosadašnjem toku turnira koji je Đoković izgubio, poput onog u finalu Montreala protiv Endija Marija. Novak je propustio čak sedam set lopti, najviše zahvaljujući odličnim servisima i hrabrom igrom, ali i pasivnošću prvog igrača sveta. Posle 15 minuta i 22 sekunde Per je izjednačio na 5:5.

Novak je uspeo da se smiri i lagano dođe do 6:5, a onda je momku iz Avinjona je pala koncentracija. Napravio je nekoliko grešaka i jednom iz forhenda dozvolio Đokoviću brejk i prvi set – 7:5.

Srbin je brzo poveo sa 1:o u drugom setu, a onda je Per pokazao kakav je igrač u dva gema. Osvojio je poen turnira kada je stigao drop šot Đokovića i poentirao ‘tvinerom’, ali je onda napravio tri greške i pretrpeo brejk. Ipak, ponovo je agresivno napadao Novakov servis – odigrao je još jedan spektakularan poen sa zemlje, a onda i vinerom iz riterna vratio izgubljeno za 2:2.

Tada je usledio možda i prelomni trenutak meča u kojem je Đoković sprečio protivnika da potpuno preokrene susret u svoju korist. Per je nastavio sa agresivnim udarcima i ponovo pretio brejkom, ali je Novak obe prilike spasao servisom koji je ovoga puta proradio. Vezao je još dva poena i poveo sa 3:2.

Francuzu je ponovo pala koncentracija, dok je najbolji igrač planete samo držao lopticu u igri i čekao greške protivnika. Nekoliko takvih bilo je dovoljno za novi brejk, a potom i siguran gem za 5:2.

Benoa i Novak su nastavili da zabavljaju publiku – skoro svaki poen završavan je drop šotovima i egzibicijama na mreži, a Đoković je smečom završio meč posle 100 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu