Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 16.03.2015.

22:51

IV: Velika pobeda Jelene nad Kiz!

Sprska teniserka Jelena Janković plasirala se u četvrto kolo WTA turnira u Indijan Velsu, velikim preokretom nad Amerikankom Medison Kiz.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Mark J. Terrill

Jankovićeva je izgubila prvi set, ali je uspela da napravi preokret i slavi rezultatom 5:7, 6:4, 6:3, posle dva sata i 20 minuta igre.

Ovo je bio ukupno treći međusobni duel dve teniserke, a sada je rezultat 2-1 u pobedama za JJ. Jelena je 2013. lako slavila na US openu, ali joj se Amerikanka revanširala prošle godine u Istbornu sa dva puta po 6:3.

Jankovićeva će u četvrtoj rundi igrati sa Belindom Benčič koja je napravila iznenađenje eliminacijom Dankinje Karoline Voznijacki.

Iako je Kiz odigrala prvi meč posle povrede i Australijan opena, Jankovićeva je ostvarila važan trijumf koji će joj pomoći da podigne samopozdanje za nastavak sezone.

U prvom setu viđen je festival brejkova, a u njemu se bolje snašla Amerikanka i povela sa 1-0, pre nego što je Jelena iskoristila pad koncentracije svoje protivnice u finišu drugog.

Ključni gem bio je treći u odlučujučem setu, kada je srpska teniserka spasla tri brejk lopte i ostala u životu. Tada je krenula da forsira bekhend rivalke što joj je donelo rezultata – vezala je pet gemova i serijom od 10 poena završila meč.

Na kraju je imala samo 13 vinera naspram čak 39 Medison, ali i mnogo manje grešaka – 64:42.

Tok meča:

Jelena je svojim servisom otvorila meč, a Medison je pripretila već na startu i stigla do 0:30. Međutim, Jankovićeva se stabilizovala, sačekala nekoliko grešaka protivnice i povela sa 1:0. Već u sledećem gemu imala je četiri brejk lopte, ali ih je Kiz spasla dobrim forhendima i servisima. Posle nova dva početna udarca bilo je 1:1.

Već u trećem gemu 20-godišnja teniserka pokazala je da se sjajno snalazi i bekhendom – pogodila je tri vinera i stigla do 15:40. Prvi problem Jelena je rešila servisom, a kod drugog imala je malo sreće, pošto je loptica posle jednog odbrambenog udarca pala na liniju. Spasla je Jankovićeva još jednu šansu pre nego što je povela sa 2:1.

Vezala je Kiz šest poena i uz gem stigla do 0:30, pre nego što je Srpkinja napala bekhendom. Ipak, posle još jedne neiznuđene greške tim udarcem dala je nove dve prilike rivalki. Već prvu je Amerikanka iskoristila i povela sa 3:2.

Tada je naša predstavnica podigla nivo igre – zakoračila je u teren, vratila nekoliko dobrih loptica, a posle vinera iz riterna imala je tri vezane šanse za ribrejk. Prvu nije realizovala, ali se kod druge odlično odbranila i izjednačila na 3:3.

Usledio je još jedan duži gem u kojem je Jankovićeva zadržala servis i povela sa 4:3.

U osmom gemu prvog set Medison je pogodila nekoliko sjajnih forhenda i brzo izjednačila na 4:4. Ponovo je Jelena pala u igri što je Amerikanka iskoristila i sjajnom kontrom napravila brejk za 5:4.

Ni tada nije bio kraj uzbuđenjima – srpska igračica prišla je liniji, slala duboke loptice i nakon greške protivnice bilo je 0:30. Međutim, silovitim napadima iz forhenda učenica Lindzi Devenport se izvukla, ali je pogrešila i suočila se sa brejk loptom. Tada je Jankovićeva zakoračila u teren, odigrala sjajan ritern što je bilo dovoljno za 5:5.

Ni to nije bilo dovoljno devojci iz Beograda da konačno dođe u priliku da osvoji set. Oscilacije su se nastavile i nije mogla da izdrži napade protivnice koja koristi drugu brejk priliku i dolazi do 6:5. Ovoga puta Amerikanka nije napravila istu grešku – sigurno je odservirala i dobila prvi set sa 7:5.

Jelena je već na startu drugog preživela težak gem kada se suočila sa brejkom u dva navrata. Ipak, to nije ponovila u trećem i novom greškom dala je Medison vođstvo od 2:1.

Ponovio se obrazac da Jelena bolje igra kada je u zaostatku – iznudila je dve greške, a uz jedan odličan pasing šot imala je tri šanse da se vrati u drugi set. Kod prve dve je bila neprecizna, ali je kod treće vratila servis i Kiz je pogrešila – 2:2.

U narednih nekoliko gemova igračice koje su servirale bile su veoma sigurne – posle jednog sa 'nulom' JJ je stigla na korak do izjednačenja u setovima – 5:4.

Mnogo iskusnija u ovakvim situacijama Jankovićeva je znala šta da radi – čekala je greške protivnice i one su dolazile. Posle jedne iz forhenda imala je dve vezane set lopte za 1-1. Kod prve je izbacila dijagonalu aut, ali joj je kod druge Amerikanka pomogla izbacivši bekhend daleko u aut (6:4).

Osvojeni set suprotno je uticao na dve igračice – Jankovićeva se ispraznila, a Kiz odlučila da ubrza igru. Pogodila je nekoliko direktnih poena i na startu odlučujućeg dela igre napravila brejk.

Jelenina igra potpuno se raspala od trenutka kada je osvojila set. Medison je napravila seriju od 12:2 u poenima i stigla na korak do novog brejka. Međutim, Srpkinja je uspela da se izvuče i smanji na 2:1, čime je ostala u meču. To se videlo već u sledećem gemu, kada je odličnim riternima izborila brejk loptu. Kiz je snažnim bekhendom spasla, a onda i snažnim servisima otišla na 3:1.

Ipak, od tog trenutka Jankovićeva je krenula da diže nivo igre i polako se vraća u meč. Ponovo je preživela maratonski gem na svoj servis, spasla jednu brejk loptu i smanjila na 3:2. Odlučila je da više loptica šalje na bekhend protivnice, što je bila dobra odluka jer je taj udarac Amerikanki pravio mnogo problema.

Nekoliko grešaka sa te strane koštale su Medison izgubljene prednosti, a onda je Srpkinja nastavila seriju. Još jednom je oduzela servis protivnici i serijom od deset uzastopnih poena stigla do veoma važne pobede – 5:7, 6:4, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve