Nova vest
Tenis

Četvrtak, 09.10.2014.

12:40

Đoković uz mnogo muka do pobede

Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Masters turnira u Šangaju, pošto je mnogo teže od očekivanog pobedio Mihaila Kukuškina sa 6:3, 4:6, 6:4.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Novak će se za plasman u polufinale boriti sa Davidom Fererom, koji je u tri seta izbacio Endija Marija. Taj meč igra se u petak od 12.30.

Đoković i Ferer do sada su igrali 17 puta, Novak vodi 12-5, a u jedinom meču ove godine Novak je slavio 7:5, 4:6, 6:3.

Kukuškin je od samog početka igrao odlično – bio je agresivan i forhendom i bekhendom i prvi je stigao do brejk lopte, ali se Novak izvukao sjajnim servisom. Upravo je početni udarac, uz dobar forhend, bio glavno Đokovićevo oružje u prvom setu, a u finišu je srpski teniser napravio brejk i došao do 1-0.

Očekivalo se da će drugi set biti lakši deo posla, ali posao je zapravo tek tada počinjao. Kukuškin je izuzetno dubokim lopticama oterao Novaka iza osnovne linije, napravio je brejk, a naš igrač postajao je sve nervozniji kako nije uspevao da anulira zaostatak.

Iako je Đoković vratio brejk za 5:4, već u sledećem gemu Kukuškin nastavlja sa rafalnim udarcima i zasluženo dolazi do izjednačenja.

Držao se Kazahstanac do 2:2 u trećem setu, ali i Novak je igrao sve bolje kada je video protivnik nema nameru da popusti. U petom gemu Đoković je napravio brejk koji se ispostavio presudnim za konačnu pobedu.

Novak je meč završio sa 27 vinera i 34 neiznuđenih grešaka, dok je Kukuškin imao 35 direktnih poena i 37 grešaka.

Tok meča:

Prva dva gema teniseri su lako dobili na svoj servis, a u trećem gemu Kukuškin je igrao izuzetno agresivno i bekhend pasingom dolazi do prve brejk lopte u meču. Novak nije paničio – usledila su dva neodbranjiva servisa, ubrzo i gem (2:1).

Kazahstanac je i dalje držao visok nivo igre, ali su i Đokovića služili servis i forhend, pa su gemovi proticali bez većih uzbuđenja – 4:3. U osmom gemu Đoković je dobro riternirao i stigao do brejk lopte – za razliku od Kukuškina, Novak je šansu realizovao i poveo sa 5:3.

To je prelomilo i Đoković je u sledećem gemu rutinski odservirao za set, uz lep drop šot za kraj - 6:3.

U vrlo kvalitetnom prvom setu Kazahstanac je upisao 11 vinera i 9 neiznuđenih grešaka, a Novak je imao 8 direktnih poena i 6 grešaka.

Gubitak prvog seta nije demoralisao Kukuškina, koji nastavlja sa odličnom igrom i u drugom gemu drugog seta dolazi do brejk lopte. Ovoga puta Novak nije pogodio prvi servis, a u dugom poenu Kazahstanac je bio odlučniji i poveo sa 2:0.

Kukuškin je bio izuzetno motivisan, oterao je Novaka iza osnovne linije i čuvao je prednost – 4:1. Pri rezultatu 4:2 i 30:30 igrao se dug poen, delovalo je da Đoković ima inicijativu, ali je išak izgubi poen. Novak je postajao nervozan, malo je nedostajalo da baci reket posle tog poena, a na sledećem je riternom poslao lopticu u aut – 5:2.

U sledećem gemu Kazahstanac je došao do set lopte, ali ju je Novak neutralisao sjajnim servisom i potom je sebi omogućio još jednu šansu za povratak u set.

Pri rezultatu 15:30 u sledećem gemu Đoković se fantastično branio, Kukuškin je propustio šansu da izađe na mrežu, a onda je usledila kontra forhendom i dve vezane brejk lopte.

Kazahstanac je pogodio prvi servis i imao je praktično zicer, ali Novak ga je pročitao i vratio brejk – 5:4. Činilo se da će Đoković preokrenuti stvari u svoju korist, ali on je i dalje bio isuviše pasivan, pa je Kukuškin diktirao ritam i stigao do nove set lopte. Novak se izvukao, ali je na drugoj Kazahstanac pogodio forhend paralelu i osvojio set – 6:4.

Novak je već na početku trećeg seta stvorio dve brejk lopte, ali ni Kukuškinov nivo igre nije padao – na prvoj je smestio forhend na samu liniju, a na drugoj je Novak promašio bekhend paralelu posle niza dubokih lopti rivala.

Đoković je podigao nivo igre, smanjio je broj grešaka, ali je i Kukuškin igrao sjajno. Ipak, izvanrednom odbranom Novak stiže do brejk lopte, a Kazahstanac šalje bekhend paralelu u mrežu – 3:2 za Đokovića.

Kada je poveo sa 0:40 u sledećem gemu, činilo se da je kraj blizu – ipak, Đoković je na prve dve brejk lopte propustio šansu, a u nastavku se Kukuškin održao u životu (4:3)

U naredna dva gema na svoj servis Novak se suočavao sa 15:30, ali je oba puta uz dobre servise uspeo da preokrene i da dođe do trijumfa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve