Nova vest
Tenis

Nedelja, 06.04.2014.

07:58

Srpsko finale: Ana protiv Jovane!

Prvi put u istoriji tenisa u finalu WTA turnira igraće jedna protiv druge dve srpske teniserke. Ana Ivanović i Jovana Jakšić boriće se za trofej u Montereju.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Ivanovićeva je do svog drugog finala u 2014. godini stigla pobedom nad nekada prvom teniserkom sveta Karolinom Voznijacki u dva seta – 7:6(5), 6:4.

Rivalka će joj biti 20-godišnja zemljakinja Jovana Jakšić koja je pobedom posle preokreta nad 23 godine starijom Japankom Kimiko Date-Krum stigla do prvog WTA finala u karijeri.

Istorijsko finale za srpski tenis na program je u noći između nedelje i ponedeljka od 01:00 čas.

Bio je ovo duel dva suprotna stila igre, dok je Ivanovićeva izlazila na mrežu što je češće mogla, Dankinja se trudila da svaku loptu vrati u polje sa osnovne linije. U presudnim trenucima, posebno u drugom setu, presudili su moćnini Anini udarci i često neodbranjivi servisi.

Ivanovićeva je bila izuzetno agresivna od početka do kraja meča, konstantno je vršila pritisak na rivalku, posebno na njen drugi servis pa joj je dozvolila samo 35% poena, što je njoj omogućilo šest brejkova tokom duela.

U taj-brejku prvog seta razliku je napravio Anin prepoznatljivi forhend kojim je stigla do 6:2. Dankinja je uspela da uzvrati sa četiri poena u nizu, ali je Ivanovićeva imala dovoljno strpljenja da privede taj-brejk kraju u svoju korist.

U drugom setu Ivanovićeva je pokazala svoju najbolju i najlošiju stranu. Na startu je raznela rivalku i povela 4:0, i imala šansu za peti gem u nizu, ali nije iskoristila dobru priliku.

To ju je umalo koštalo seta. Izgubila je fokus, počela da greši, pa je Voznijacki ekspresno stigla do izjednačenja.

Međutim, kada su svi očekivali potpuni preokret, Ivanovićeva je servisom stigla do devetog gema u setu, potom imala tri brejk lopte za meč koje nije iskoristila, ali jeste četvrtu sjajnim forhend riternom.

Ani je ovo drugo finale ove godine, početkom januara osvojila je Okland pobedom nad Venus Vilijams. Igraće za 13. titulu u karijeri, a Jakšićeva za prvu.

Turnir u Montereju igra se za nagradni fond od 500.000 hiljada dolara, finalistkinje su dobile po 55.000, a pobednici će pripasti 111.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve