Nova vest
Tenis

Četvrtak, 31.01.2013.

19:05

Trka za istoriju: Nole u zaostatku

Do pre samo godinu dana Rafael Nadal je bio čovek koji bio najbliži dostizanju Federerovog rekorda po broju osvojenih Gren slemova.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Iako je Nadal osvojio već 11 najvećih turnira, mnogi teniski stručnjaci slažu se da sada veće šanse da dostigne Federera ima Novak Đoković.

Teško je međutim očekivati da će neko u skorije vreme ugroziti Federerov rekord od 17 osvojenih Gren slemova. Teško, ali ne i nemoguće...

Novak zbog slabije forme u 2009. i 2010. ima lošije prolazno vreme u odnosu na Borga, Nadala, Vilandera, Samprasa, Federera i Mekinroa koji su bili mlađi od srpskog tenisera kada su osvojili šesti Gren slem trofej.

Na primer, Federer je bio 19 meseci mlađi kada je 2005. pobedio Agasija na US openu i stigao do šeste Gren slem titule. Ubedljivo najbolje ’prolazno vreme’ imali su Bjern Borg i Rafael Nadal. Šveđanin je imao 22 godine i jedan mesec kada je stigao do šeste titule, ali je on karijeru prekinuo u 26. godini.

Nadal je bio sedam meseci stariji od Borga, a kao veoma mlad do šeste titule je stigao i Vilander (23 godine i 10 meseci).

Novak međutim ne želi da razmišlja o rekordima.

„Jednostavno, pokušavam da igram sa 100% posvećenosti, ljubavi i strasti, a da se pri tome i zabavim. Imam 25 godina, osvojio sam šest Gren slemova i još puno trofeja. To je neverovatno. Pokušavam da uživam u ovom trenutku“, rekao je Đokvoić.

Pre nekoliko dana pisali smo o konačnom broju osvojenih Gren slemova Novaka Đokovića.

Starost teniskih šampiona kada su osvojili šesti Gren slem:

Bjern Borg (11) 22 godine i 1 mesec
Rafael Nadal (11) 22 godine i 8 meseci
Mats Vilander (7) 23 godine i 10 meseci
Pit Sampras (14) 23 godine i 11 meseci
Rodžer Federer (17) 24 godine i 1 mesec
Džon Mekinro (7) 25 godina i 7 meseci
Novak Đoković (6) 25 godina i 8 meseci
Džimi Konors (8) 26 godina
Stefan Edberg (6) 26 godina i 8 meseci
Ivan Lendl (8) 27 godina i 6 meseci
Boris Beker (6) 28 godina i 10 meseci

(U zaradi je ukupni broj Gren slemova koje su igrači osvojili)

Šta mislite, kakvo je Novakovo ’prolazno vreme’ kada su u pitanju osvojeni Gren slemovi?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu