Tenis 56

Četvrtak, 31.01.2013.

19:05

Trka za istoriju: Nole u zaostatku

Do pre samo godinu dana Rafael Nadal je bio čovek koji bio najbliži dostizanju Federerovog rekorda po broju osvojenih Gren slemova.

Trka za istoriju: Nole u zaostatku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Debos

pre 11 godina

Ne bih da kvarim slavlje i omalovažavam Noletovih 6 titula, ali smo da podsetim da je Martina Navratilova osvojila 59 Grand Slam titula:
18 Grand Slam titula u singlu
31 Grand Slam titula u dublu
10 Grand Slam titula u miks dublu

Ch1vu

pre 11 godina

Ovako, Novak je vec usao u tenisku legendu i bice uvek tamo gde mu je i mesto, medju velikanima. Sampionsku crtu je pokazao jos 2007. kada ja pobedio tada trojicu najboljih na svetu u Montrealu i to jednog za drugim. Kasnije je odigrao svoje prvo finale gren slema, a potom osvojio i prvu titulu u Australiji. Medjutim fizicka sprema je ono sto ga je mozda usporilo ka ostvarenju punog potencijala u tom periodu. Nije imao snage da se suprotstavi Nadalu koji je bio fizicki daleko nadmocniji tada, pa je rezultat izostao. Kasnije ukljucivanjem doktora Cetojevica, situacija se dramaticno promenila u Novakovu korist, pa je do tada nepobedivi "spanski bik" poceo da gubi, na svom, domacem terenu, na sljaci. Upravo je Rolan Garos prosle godine pokazatelj koliko je Novak stasao. Uprkos porazu posle moze se reci iscrpnog i nezgodnog finala, on je nastavio da igra u istom ritmu i da stize do zavrsnica turnira, dok je Rafa cini si, iscrpeo svoje poslednje snage u finalu, da bi kasnije ispao na Vimbldonu i napravio visemesecnu pauzu zbog povrede. Konkretno, Novak je imao sansu za jos koji gren slem na US openu, jer je tu pored jedne titule izgubio 3 finala. Najveca prilika je bila prosle godine kada je Mari spletom okolnosti, zbog losih vremenskih uslova uspeo bolje da se prilagodi od Novaka i stigne do svoje prve gren slem titule. Bilo kako bilo, pred Novakom je sezona u kojoj realno ima sansu da promeni istoriju, a lepse je svakako vezati 4 gren slema u jednoj godini.

Bojan

pre 11 godina

(men, 1. februar 2013 09:56)
Nadal je vise puta dokazao da ume da igra na svim podlogama, ali ipak pogledaj ovo
titule:50, sljaka 36, beton 11, trava 3, najbitnije titule (mastersi i gsovi)
trava 2, beton 7, sljaka 23. izrazita je ta sljakasta strana, u poslednje 3 godine je osvojena samo jedna veca titula na betonu (us open)

llopez

pre 11 godina

Ne volim uporedjivanje tipa - e da Nole sad igra protiv Cuertena, ili da onaj Federer iz 2004 igra sa sadasnjim Nolem, ili jos gore najbolji Lendl, Borg da ukrste rekete sa npr Rafom pa da onda vidimo ko je bolji ... Vjerujte smijacemo se nekad ovoj po nekima ,,do maximum dovedenoj teniskoj igri,, u 2013 ... Mislim da tenis kao sport nije ni blizu maximuma, za 10-15 godina danasnji mecevi ce biti pomalo smijesni, tehnologija reketa, loptica ce napredovati, nacin treninga ce se poboljsati ... tenis je jedan od sporova koji ima jos mnogo-mnogo da kaze, za razliku od nekog fudbala npr ... Uporedite tenis sa onim iz 1990, pa onaj iz 2000, Federerova era oko 2005, pa sad 2013, to su razliciti sportovi ...

sava raka tika taka

pre 11 godina

Nole mentalno nikad jaci .. fizicki nikad spremniji .. ali da mu se vrati ono sampopuzdanje iz 2011 kad je raspaljivao lopticu, malo vise nego sad, kad vise se nekad bazira na defanzivu u poenima, to bi bila 4 slem kombinacija :)

men

pre 11 godina

Mnogo toga zavisi od Nadala. Ako se on uspešno vrati nemoguće ga je otpisati iz konkurencije za GS titule. Povratak Nadala je najbolja stvar za sport jer su, kao što neko reče najbolji mečevi u tenisu ikada, pa verovatno i najveći spektakli u sportu uopšte, njegovi dueli sa Djokovićem. Neke od njih je gledalo i po milijardu ljudi. Odlazak Nadala bi značio još brdo titula za Djokovića ali bi slomilo ovaj sport, zato navijam za njegov povratak.
Inače vidim da neki još uvek robuju zastarelim šablonima iz prošlosti pa Rafu proglašavaju za kralja šljake iako je čovek osvojio brdo titula na ostalim podlogama. Ako se on vrati, biće opasniji na tvrdim podlogama. Djoković će osvojiti mnogo lakše RG nego što se misli.
Federera ne vidim više kao osvajača GS titula. Njegov tenis volim da gledam ali je njegov način igre poprilično zastareo i ne treba očekivati čuda.
Marej i dalje nema igru za GS i boriće se sa Del Potrom za mesto br 3 i 4.
Očekujem, dakle obnavljanje rivaliteta Nadal-Djoković i mnogo dobrih mečeva u narednim godinama.

Bojan

pre 11 godina

(V.B, 31. januar 2013 23:56)
teniski strucnjaci kazu da je Federer podigao tenis na visi nivo, pa Nadal podigao taj nivo koji je Nole nadmasio. To je normalan progres stvari, pre Federera su Konors, Borg, Mekinro, Lendl, Sampras i Agasi podizali nivo tenisa. U buducnosti onaj ko zameni Noleta ce nadmasiti i ovo sto on pokazuje.
A sto se tice Federera, ne mozes da ocekujes od coveka koji igra 15 godina profi tenisa da se konstantno nosi sa mladjim teniserima u naletu, on jednostavno vise nema snage za to, i to se dobro videlo u mecu sa Marijem, igrao je inteligentno, trazio slabe tacke, ali fizicki nije mogao da isprati intenzitet duela. To ce se desiti i Mariju i Noletu za 3-4 godine i nece vise moci da prate mladje od sebe.
I Nadal puca jer je on profesionalnom tenisu duze od poslednje dvojice, i u tom istom periodu u kom je Federer uzeo "samo" 1 slem, Nadal je uzeo cela 2.
Dominacije velike cetvorke nece biti, sada su to samo Mari i Nole, prosla godina je vise splet nekih okolnosti, nego sto ce biti pravilo za buducnost.
Realno cetvorka nikada nije ni postojala u smislu cetvorice ravnopravnih tenisera, do 2010 je to bila dominacija Rafe i Feda na kraju koje je Rafa definitivno preuzeo primat, a od 2011 su to bili Rafa i Nole, dok je krajem prosle godine Mari preuzeo mesto prvog pratioca Noleta

novicas

pre 11 godina

Sve ipak zavisi od zdravlja velikog Rafe,jer on jedini ima realne šanse da dostigne kralja tenisa,Federera.
Noletova karijera je prešla maksimum i kriva uspeha će već ove godine početi da strmoglavo pada.Objektivno, Rodžer možda može da osvoji samo još jedan Vimbldon i da poveća rekord na 18.Ako se Rafa vrati,onda šljaku opet ne može da osvoji niko osim njega.Bude li Rafa igrao do tridesete godine,onda će sasvim sigurno oboriti rekord(4 Pariza,dva betona i jedna trava).
Đoković ima problem što šljaku može da osvoji teško pored Nadala,a travu pored Federera i Mareja.Ostaje mu betön,ali i tu mu je glavna prepreka sve opasniji Marej.
Sve kad se sabere, mnogo toga zavisi od zdravlja, odnosno,forme Nadala.

Bojan

pre 11 godina

(Zarr, 31. januar 2013 22:38)
kako li ovaj komentar dobija samo pozitivne preporuke.
ajde samo razmisli malo, Nadal ima 11 titula, Nole 6, zajedno je to 17 koliko ima Federer. Znaci samo u slucaju da je Nadala svaki put zaustavio Nole u pohodu ka tituli bi bio u pravu.
medjutim, evo ovaj poslednji turnir, Nadal nije ni ucestvovao, tako da vec pada teorija da je Nole sprecio Nadala da stigne Federera
preostalih 5 titula su
AO 2008, gde je Nole izbacio Federera u polufinalu, u finalu dobio Congu, dakle ovde je otkinuo Federeru titulu
AO 2011, opet, polufinale protiv Federera, u finalu Mari, mislim da bi u tom eventualnom finalu Federer ipak bio u prednosti.
WB 2011, tu si u pravu, Nole je uzeo titulu protiv Nadala, kao i AO 2012
znaci po ovome se vidi da je Nole uzeo 2 titule ispred Federera i 2 ispred Nadala
za US opene 2010-11 je u oba slucaja pobedjivao Federera u polufinalu, a jednom dobio Nadala, jednom izgubio. Dakle ne bi bilo nerealno pretpostaviti da bi Federer i Nadal takodje podelili te titulem.
tj u svetu bez Noleta Federer bi imao 20 slemova, Nadal 13, sto znaci da je covek vise ostetio Federera, sto je i logicno, Nole je najbolji teniser na betonu i tu je preuzeo primat upravo od Federera koji je dominirao 3-4 godine pre njega.

xyz

pre 11 godina

Istorija tenisa je večita borba za novac. Podele na amatere i profesionalce, Bojkot Vimbldona 1973., osnivanje ATP, razne kazne i zabrane.
Kako vrednovati uspeh Donalda Badža koji je osvojio šest GS turnira za redom. Problem je što tada na GS turnirima profesionalci nisu mogli da igraju. On sa 22 godine postaje profesionalac.
AO je imala problem sa terminom održavanja, za vreme Božićnih praznika. Drugi veliki problem bile su male nagrade. Problemi su rešeni početkom 80-tih, generacija Lendla, Mekenroa, Vilandera.
Borg ima samo jedno učešće na AO, Konors dva.
Konors je bio kažnjen i nije učestvovao na RG nekoliko godina (5 ili 6).
Konors je 1974. osvojio preostala tri GS turnira, ali nije igrao RG.
Nije sve bilo tako jednostavno nekada.
Djoković je u sličnoj situaciji kao što je bio Sampras. Nema mladih koji će biti opasnost u budućoj borbi za GS titule.
Sampras je igrao sa Edbergom, Bekerom, Lendlom. Ali generacija Karlosa Moje koja sledi nije bila dovoljno dobra. Sem njega to su Kuerten, Kosta, Koreča, Gaudio.
Federer je imao malo bolju situaciju, počinje 2003. sa GS titulama bez ozbiljnije starije konkurencije. Veći broj titula od Samprasa ima jer se Nadal i Djoković pojavljuju sa zakašnjenjem od 2-3 godine.
Teško da Djoković može da stigne Federera po broju GS titula.

Aleksandar

pre 11 godina

Ovo sve nije bitno - bitno je da Nole uziva u igri i pokazuje da jeste broj 1. Da se nasmeje u porazu i bude skroman u pobedi. Kao sto je sada - dakle - psihicki stabilan! To ce biti veoma vazno! I nije tacno to o trosenju tela sto neki govore - Novak ima konstituciju zilavu poput boraca istocnjackih borbenih sportova - izdrzljivost mu je najjaca strana - takvi ljudi poput onog naseg maratonca od 90 godina mogu da urade cudo zivo! Pa vidajte li vi na Adi Franju kako trci i dan danas krugove i krugove bez zamaranja - e tu je Noletova prednost - gipkost kao u macke i zilavost - snagu Nadala nece imati, niti gracioznost Fedeksa ali ce zato sve da ih melje jer je izdrzljiviji a telo mu se manje umara i psihicki je fenomenalan! Idemo Nole uzivaj ti si istinska zvezda ovog sporta!

TheFlash

pre 11 godina

Kao sto neko vec rece da nije bilo Djokovica,Nadal bi lagano obisao Rodzera a isto tako bi i po masters titulama daleko pobegao!I jos nesto da dodam, mislim da ce se i vecina tenskih ljubitelja sloziti a to je da bolji i lepsi mec u tenisu od meca Djokovic-Nadal ne postoji!

V.B

pre 11 godina

Svi teniski strucnjaci priznaju da su Novak,Nadal i Marey podigli nivo tenisa na najvisi u prethodne 2 godine.U toj konkurenciji Federer(osvajac najvise GS)je osvojio je samo Wimbdon.Fizicka i mentalna snaga,izdrzljivost,kretanje,koncentracija su dovedeni do maksimuma,tesko da ce se u skorijem vremenu pojaviti neko ko ce se ravnopravno umesati u tu borbu.Tako da ce se dominacija velike cetvorke nastaviti narednih godina.U toj konkurenciji(velike cetvorke)rekao bih da Novak ima malo vece sanse da osvoji GS titule od ostalih.

Dragan

pre 11 godina

Veliki Novak Djokovic je u velikom naletu,pocevsi od Pekinga,Sangaja i Londona s kraja prosle godine gde je osvajao titule u velikom stilu,pa sve do Aus.opena.Znaci,logicno je krenuti recenicu sa onim "VELIKI".Federer je bio nekad veliki,a sada je mali u odnosu na Djokovica,i nikada ga vise nece pobediti to upamtite,iz jednog razloga,klima je sada drugacija.Niko vise nikada nece dobiti Noleta,jednostavno u ovom trenutku takvog nema.Kada se pojavi,taj neko,videcemo,prvo mi,koji navijamo svim srcem za Noleta,opazicemo pretnju,i od tog trentka pretnje procice par godina da ostvarenja i rusenja velikog Novaka Djokovica,dok taj mali potpuno nesazri da bi mogao ozbiljno da ugrozi Noleta i kasnije ga srusi sa prestola.Nole ce vladati jos 6 godina po mom proracunu i uzeti jos najmanje 18 GS.Zivi bili pa videli.Pozdrav Srbskoj braci sirom sveta.Pozdrav Velikom Novaku Djokovicu!

fortissimo

pre 11 godina

Tesko je Rodzera stici ali mislim da to Novaku nije ni cilj. Novak treba da da sve od sebe da uveca svoj broj GS turnira do kraja karijere u sta ne sumnjam, osvoji RG koji mu nedostaje a verujem da bi pre zeleo da bude vlasnik sva 4 GS u godini, vezano, nego da osvoji 17 GS turnira. Rod Lejver u ovim godinama, star covek a izuzetno postovan u svetu tenisa bas zato jer je to uspeo u karijeri. Sami smo svedoci jer je pocasni gost na GS turnirima. Novak bi bio legenda isto kao ovaj dekica danas. A u buducnosti mladji ljubitelji tenisa videce koliko ce se pominjati Novakovo ime , kada god se igra AO, a Novak ce biti u godinama. Sto se ovog turnira tice..Novak je vec legenda. A sto se tice Rodzerovih 17 GS, Novak treba da jos osvoji onoliko GS turnira koliko je Rafa osvojio pa da se izjednaci sa Rodzerom. Cak mozda se Rodzeru namesti pa osvoji jos neki GS ko zna, sto je ta opcija mnogo bliza mogucnost. Stvarno izgleda jako tesko, ali to je sport, sve je moguce. Ako Novak ove godine osvoji RG mislim da ce SVE uraditi da osvoji i ostala dva GS turnira i da ga niko nece zadrzati u tome. Sve najbolje u njegovo ime i puno srece u nastavku sezone, samo dobro zdravlje na prvom mestu.

dejan ch

pre 11 godina

Nole ce za godinu dana imati 10 Grand Slam-ova. Pitanje je koliko igraca je u tom dobu osvojilo 10 Slamova, pitanje je koliko je uopste igraca u zivotu osvojilo 10 Slamova.

Jova

pre 11 godina

Posmatrač me ponovo oduševljava pisanjem. Meni lično titule i rekordi niti nisu toliko bitni, bitnije mi je da je Novak ostao svoj. Malo sam se bojala 2011 i novog Novaka. Ljudske vrijednosti su mi uvijek bile bitnije, nije bilo lako poslije onakve serije ostati normalan i spustiti se na zemlju. I nas je malo ponijelo, pa letimo i očekujemo … sve.

Mada, ni to nije baš slučajno. Da živimo u sretnija vremena, da se uspijesi naših sportista u košarci, odbojci, vaterpolu i mnogim sportovima nižu jedan za drugim, da usto imamo uređenu državu i stabilnu egzistenciju pitanje da li bi bili ovako očarani Novakom. Ali ne živimo, zato je Novak jedna od rijetkih, svijetlih tačaka koja nam pomaže prebroditi ovu našu realnost. Novak se rodio u pravo vrijeme te nam kao božje dijete pokazuje da se upornim radom, čeličnom voljom i vijerom u sebe može sve. Biti uspiješan a ostati normalan. Doći iz razorene, siromašne, satanizovane zemlje a biti ponosan na svoje porijeklo i svoj narod.

Zato se ja ne bih bavila predviđanjima, neka Novak samo igra i neka se igra. I ostane takav kakav je, vedar, nasmijan, razuman, i prije svega iskonski dobar.

Neka nam je živ i zdrav.

Pozdrav svima

Bojan

pre 11 godina

(Jova, 31. januar 2013 23:03)
cini mi se da u teniskom vrhu i nema nesto losih i iskompleksiranih likova, da li se samo tako ponasaju pred kamerama ili su stvarno tako dobri ne znam, ali su generalno dobar primer deci i ne bih imao nista protiv da se mmoja deca ugledaju na bilo koga od njih.

Milutin

pre 11 godina

Mocna fotka!! Da sam na Noletovom mestu ovo bih uramio. Svi ostali sa slike siguno hoce I to u po 10 do 50 primeraka :) Prelepo zaista.

Bojan

pre 11 godina

(baki NYC, 31. januar 2013 19:32)
sve je to subjektivno.
podatak na koji sam naisao pre neki dan, Nadal, Federer, Mari i Nole su svi igrali sva cetiri polufinala u jednoj godini, bar jednom u karijeri, pre njih je to uradio Lendl i Lejver.
E sad zasto se to desava? Odgovor je vrlo jednostavan, moderni tenis po prvi put u istoriji omogucava da sa minimalnim promenama u stilu igras svaki turnir, ranije generacije nisu imale takvu privilegiju i vrlo retki su bili igraci koji su imali u svojoj igri toliki arsenal udaraca da su mogli iz nedelje u nedelju da igraju na toliko razlicitim podlogama. Recimo Nole sa ovom igrom ne bi 90ih prosao prvu nedelju vimbldona, ali bi danas imao realne sanse protiv Pita, narocito u eventualnom finalu gde trava vise nije trava vec ima mnogo vise zemlje. I onda, koliko god teze izgledalo boriti se sa top 10 igracima konstatno u zavrsnicamma turnira, toliko je i lakse zaredjati veci broj slemova. Proslo je 30 godina otkako je Borg uzeo u istoj godini i RG i WB, u medjuvremenu ne samo da niko nije uzeo te dve titule, nego je jedini igrac koji je uzeo obe titule u svojoj karijeri bio agasi i to je WB uzeo 92. a RG 99. Prosto je tolika razlika u stilovima bila. Danas imamo 3 igraca koja su u svojim karijerama u istoj godini uzimala 3 slema, nesto sto se 5 puta desilo u poslednjih 10 godina, pre njih su to uradili Vilander 88 (nakon cega je manje vise zavrsio karijeru) i Lejver 69 (takodje)

Bojan

pre 11 godina

(baki NYC, 31. januar 2013 19:32)
ono sto hocu da kazem, danas je mnogo teze probiti se na vrh, ali igraci u vrhu osvajaju titule kao na traci.
Uzgred, ako cemo da seciramo sve titule, onda moras uzeti u obzir i protiv koga je osvojena, na kojoj podlozi. Recimo onda Nadalova titula protiv Federera na Vimbldonu je mnogo jaca od svih 7 na Rolan Garosa gde su i Federer i Nole druga liga za njega. Zatim, sto si sa spiska iskljucio Soderlinga i Congu.
(draganbb, 31. januar 2013 20:49)
evo formule, svaka Noletova vredi kao 3, Federerova kao pola
Nole najbolji.

Bojan

pre 11 godina

Nole je negde na sredini po ovoj brzini, ali lista pokazuje i da ipak ne treba previse skakati sa predvidjanjima. Recimo Vilander je sa 23 godine i 10 meseci osvojio 6 slemova, 3 meseca kasnije je osvojio 7. i posle toga nijedan. I to je covek te sezone uzeo 3 slema, delovao prilicno dominantno i posle toga je uzeo celu 1 titulu na manjem turniru.
osim toga, ova lista ne pokazuje jos mnoge stvari. Borg je do 6. titule stigao na svom 17 slemu (tj osvajao je svaki treci) i u proseku je igrao 3 slema godisnje posto je australija bila daleko. Propustanje slemova je bilo cesto i u karijeri Konorsa, propustio je 5 rolan garosa u najboljim godinama, a ucestvovao je u samo dve austrlije. Ni Mekinro nije isao tamo u najboljim godinama, cak je i Agasi vrlo retko isao, ali je realno uvek igrao kad je imao sansi da ga osvoji, tako da ne verujem da bi imao ista vise titula i da je redovno ucestvovao.
razlozi za preskakanje su razni, ponajvise finansijski, a drugi razlog je prestiz. Australija je tek 90ih i u teniskim krugovima prihvacena kao titula ravnopravna ostalim, Borg je 76 preskocio RG da bi igrao profitabilniji turnir.

llopez

pre 11 godina

Nadal je rano sazrio, sa 18 godina je bio fizicki najjaci igrac na turu, a Djokovic je tek prosle-pretprosle fizicki potpuno sazreo ... Federer je uspio u nesto slabijoj konkurenciji tako brzo doci do 6 GS ... Ne smijemo zaboraviti npr da je najveci kosarkas svih vremena takodje potpuno sazrio u 27,28 godini i do kraja karijere ostvario je totalnu dominaciju i pokupio sve titule ... Naredni period moze biti preriod totalne Novakove dominacije, nesto kao 2011te, u takvom nizu moze osvojiti dovoljno titula da prestigne Rafu ...

walker

pre 11 godina

Ja bi bio zadovoljan da zaokruži brojku na 10 grand slamova, bar jedan roland, i 1,2 wimbledona i us opena. Federer je imao puno lakih slamova gdje nije bilo još ostale velike trojke. On je u zadnje 3 godine ovoj teškoj konkurenciji osvojio samo jedan wimbledon. I ako se i Federer i Nadal ranije povuku, ostaje tu Murray kojeg je jako teško pobediti.

miroslav

pre 11 godina

"Prolazno vreme" nije toliko bitno. Sve su to preterane priče, statistike, poređanje, kalendari, poklapanja.. Novak može ÿladno da igra do 33,34 godine. Mogao je i pre osvojiti 6 titula, ali možda bi sagorio i pukao. Sećam se sezone 2009. kad je zamalo pobedio Rafu u Madridu, a posle toga ga nigde nije bilo na RG. Najbitnije je da ostane zdrav i fit i raspoložen za igru. Ostalo će doći samo po sebi.

Dermendziev

pre 11 godina

Posmatrac,lepa zapazanja,ali i oni koji zapazaju,"najmerodavniji kriticari" i te kako se razlikuju po mentalitetu i kontinentu.Samo zdravlja i harmonicnog zivota,sa sto manje nepredvidjenih okolnodsti(opsirnije o tome govorio sam o "potencijalnom broju" GS-a).

Ne treba nipodistavati ni jednu titulu,treba uzeti "sveobuhvatnu valorizaciju,koja ide u pravcu "svako vreme nosi svoje breme" ukljucujuci sve uslove:igru,tehniku,loptice,materijale podloga i alata..

Meni nisu jasne one pristalice koje tvrde da su Noletovi 6 GS trofeja osvojeni u zestokoj konkurenciji,da imaju vecu tezinu, a pri tom ne priznaju "veliku cetvorku"(ova primedba nije za Posmatraca).

Pozdrav!

roger17

pre 11 godina

kako se ovde barata ciframa kao sto su 12,13,14,pa nije ovo basket i onda lagano ubacis u kos,neka za pocetak ove godine uzme jos makar jedan(mada ne vidim koji) i time bude zadovoljan,ovakve izjave i prognoze da ce stici rogera samo mogu biti kontraproduktivne,odnosno da se rodja iznervira i ponovo nadje neki motiv i opet krene da dominira,a onda ce biti kao do pre dve godine da ni rafa i novak zajedno nece moci da primirisu...

rrmm

pre 11 godina

Nemojte čoveka opterećivati brojkama , statistikom i rekordima . Bitnije je imati potpunu kolekciju i imati sve bitnije turnire u karijeri nego brojka koliko je puta osvojeno .

Posmatrač

pre 11 godina

Smešno i pogrešno, ma kakav zaostatak!? Broj GS titula ne odredjuje velicinu karijere jednog tenisera. Nju odredjuje na kojim planovima i u kojoj meri je uticao na razvoj tenisa kao igre kao i na popularnost i afirmaciju tenisa. To je vec komplikovanije "meriti". Manje-vise je bizarno meriti uspesnost samo merivim vrednostima, sta cemo sa onim neizmerivim. Koji statisticki parametar cemo da "ukljucimo" i kojom metodologijom cemo da merimo recimo ponasanje tenisera, i to u razlicitim situacijama (odnos prema protivniku, kada ti ide i kada ti ne ide, kada gubis i kada dobijas, prema sudijama, prema publici, prema trenerima, prema medijima, prema svojoj zemlji, svojoj neposrednoj okolini, prema tradicionalnim i novim civilizacijskim vrednostima). Da li je najbolji server onaj kome je izmeren najbrzi servis, ili onaj koji je servirao najveci broj asova, ili.... Uvek ce biti i ostati subjektivan kriterijum (srecom) kao odlucujuci prilikom "odredjivanja" najboljeg tenisera svih vremena. Svaka sumnja da ce Novak Djokovic od strane ogromnog broja ljudi biti priznat kao "najbolji svih vremena" je neosnovana. Samo iz jednog razloga - poseduje univerzalnu i cistu harizmu kompletno zdravog sportiste koji dostize domete nepobedivosti s jedne strane i najlepse ljudskosti s druge, i to sve istovremeno. Postoji veoma ozbiljna mogucnost da je tim rafiniranim dometom vec najbolji teniser svih vremena. Pred tim kriterijumom broj osvojenih GS turnira je irelevantan.

mitrije

pre 11 godina

Ne zaboravite da Nadal trenutno izdrzava kaznu jer je bio pozitivan na doping kontroli. Naravno takve stvari se ne objavljuju u tenisu pa se izmisjaju neke povrede. Ako prestane da koristi doping sredsta brzo ce njega Novak prestici.

draganbb

pre 11 godina

NIje broj bitan. Bitno je protiv koga je osvojeno. Potrebna je formula koja uzima u obzir protiv kojih reketa je osvojen Grem slem. Verujem da će se neko setiti i u budućnosti je napraviti.

Aleksandar

pre 11 godina

isto tako je jako bitna cinjenica da je Novak Djokovic dosao do 6 titula u rivalitetu sa Federerom i Nadalom u isto vreme, sto nijedan od prethodnika nije imao u vidu konkurenata.

Citizen

pre 11 godina

Moja neka procena je da bi Djokovic ove godine mogao da dodje do sva četiri Slema, ako bi to uradio imao bi veliki šanse da dostigne Federera po broju slemova koje svajcarac trenutno ima. Onda potom u narednih 5 sezona, od mogućih 20 slemova, Nadal osvaja 2, Federer 2, Djokovic 8, Marej 4 i 4 preostala će doći u ruke nekom od trenutno ne toliko mentalno razvijenih tenisera poput Berdiha, Del Potra, Conge. Dakle Novak ima velike šanse trenutno ali teško da će se to sve tako poklopiti. Tako da je moja procena, Djokovic 15, Federer 19, Marej 4, Nadal 13!

baki NYC

pre 11 godina

Ova poređenja su relativna i sve samo ne fer: Novakovih 6 titula ima mnogo veću težinu nego one koje su osvojili većina na ovoj listi. On je svih 6 uzeo u najjačoj konkurenciji u istoriji tenisa (samo prvi AO protiv igrača koji ne pripada velikoj četvorci), a i sami velikani sa ove liste se prisećaju da su titule uzimali protiv totalnih autsajdera u to vreme: Šitlera, Gonzalesa, Bagdadisa, Štiha, Gaudia, Koria, Ferera, Filipusisa, Puerta, Verkerka, Nalbandiana, Raftera, Klementa, Tod Martina, Medvedeva, Enkvista, Riosa, Rusedskog, itd itd. Za neupućene, ovo je lista finalista grand slam turnira u samo zadnih 15-ak godina (!!), neposredno pre pojave velike četvorke. Samprasove, Agasijeve, Lendlove, Bekerove, Edbergove titule nikako nemaju istu težinu kao Noletove ili Rafine...

milan

pre 11 godina

Da,a Nadal se ništa ne pita.Ma,on je "odsvirao svoje".Mnogo mi se sviđa što su ga svi već otpisali.Razbesneće ga da se vrati još bolji.A onda će da bude psovanja...joooj!

z.

pre 11 godina

Zanimljivo Kako niko Delpotra ne uzima za ozbiljno koji je mlad i osvajac GS. A da ne pricam o iskljucivanju opcije da se pojavi neki novi Nole i Nadal koji bi mogli da otkinu neki GS. Da da, sve ce da se pitaju samo Nole I Marej.

Ciga

pre 11 godina

Мене занима како је ситуација у тенису изгледала 80-тих година. Јесу ли Борг, Виландер, Лендл, Мекинро играли у исто време? Кад је ко је од њих био у зениту, и кад су се појавили Едберг и Бекер? Био бих веома захвалан на детаљнијој анализи, пре свега због вечите дискусије о конкуренцији.
Моје најраније сећање сеже до финала Вимблдона Бекер - Едберг, мислим да је овај други преокренуо 0:2.

Иначе мислим да оваква тема о пролазном времену и коначном броју ГС-титула ставља непотребан притисак на Новака. Немојмо бити ко Енглези сад, полако..
Поздрав

..

pre 11 godina

secam se kad je pre otprilike 4 godine jedan poznati teniski strucnjak nadala uporedio sa balonom..rekao je da on strmoglavo napreduje ali samim tim i preterano forsira svoje telo i da je pitanje trenutka kada ce taj balon puci..a upravo je kolena pomenuo kao najverovatniji uzrok toga..tada bi mi se smejali kad bi pokusao da citiram tog coveka ali bojim se da nije pogresio..rafa je stvarno ekstra lik i nadam se da ce se nekako vratiti staroj formi..upravo to je razlog sto bi novak mozda i mogao da stigne rodjenog..on se sprema za pivlacenje, rafa verovatno nece biti onaj od pre par godina a marej nema.paihicku stabilnost da bi povezao vise uspeha..realno ovo je mozda i najjaca konkurencija u tenisu ikada i svaki grand slam vredi vise nego neki koji su osvajani pre 20 30 godina..pa i tih 17 fedexovih je isvojeno uglavnom dok se nisu pojavili rafa i nole ili u vreme kada je rafa samo sljaku igrao a novak bio nedovoljno zreo..pozdrav svima..

Federer

pre 11 godina

Mislim da preteravati,po mom misljenu Federer je nedostizan.Vi izgleda uporno zaboravljate cinjenicu da Federer jos igra i da je on u 31 godini 2 teniser sveta.Ko moze da garantuje da Federer nece osvojiti makar jos 1 do 2 slema.U narednih nekoliko godina ce Djokovic dominirati zajedno sa Marijom.Mislim da je Noletu 12-14 slemova plafon.Ja licno ocekujem jos 2 Federerova slema pre penzije.

RF81

pre 11 godina

Pa naravno da niko nikad nece dostici Federera u svakom pogledu,a ne vidim zasto bi on stao na 17 GS !? Ako mozda i nema sansi na sljaci ili betonu,zna se gde je najjaci,na Vimbldonu.Tako da ne vidim zasto bi stao na ovome gde je sada,kada i sada igra egal sa ovim klincima koji su u punoj snazi !

soni

pre 11 godina

Realno kao sto neko rece, Roger sigurno moze da "otkine" jos neki GS kad mu se sve poklopi, pre svega mislim na servis ako ga sluzi na vrhunskom nivou, kao Winbledon prosle godine. Tako da njemu 17 mozda nije konacan broj, sa druge strane i Novak se u igri daleko vise trosi od Rogera pa je pitanje koliko ce on biti konkurentan posle 30. Opet ono sto Novaku ide u prilog jeste da je Federer sve stariji, Nadal pitanje nasta ce liciti posle povrede, a Marej je bez obzira na Lendla ipak "kompleksas", Delpo se ocigledno nikad nece dovoljno pribliziti, a novih igraca koji bi mogli da ga ugroze jednostavno nema, Tomic Harison i ostali ocigledno nemaju kvalitet ni za prvih 5 a kamoli za GS titule, tako da Novak moze komotno da minimum naredne 2 godine uzima jos po 2-3 GS titule...
Ali nema potrebe baviti se predvidjanjem na koliko ce da stane, idemo od turnira do turnira pa dokle stigne stigne, i da ne osvoji vise nista, uradio je nesto neveovatno za nasu zemlju.
Inace jedva cekam pre svega masterse u Madridu i Rimu jer ce tamo posto su svi prijavljeni Nadal verovatno biti 5 nosilac tako da ce biti zanimljivo kome ce pasti vec u cetvrt-finalu a ko zna mozda i na RG dodje kao 5...

Dovlanu

pre 11 godina

Mislim da je odlicno, obzirom u kakvoj konkurenciji igra vec godinama.. Sada se njemu namesta situacija koju je imao Federer na pocetku karijere kada je za konkurenciju imao Filipusisa, Rodika, Bagdadisa, Safina... A onda Nadala koji je imao 19 godina...

milan

pre 11 godina

Mislim da bi mogao da prestigne Samprasa.Rodžera,jako teško.A i ovo što je postigao je neverovatan uspeh u takvoj konkurenciji.Ali,opet kažem,Nadal je još uvek živ i zdrav i mlad,koliko sam obavešten.A Rodja će da "drmne" još jedan Wimbledon,sigurno.To je njegov "dom", kao što je Novaku Melbourne.

Aleksandar

pre 11 godina

isto tako je jako bitna cinjenica da je Novak Djokovic dosao do 6 titula u rivalitetu sa Federerom i Nadalom u isto vreme, sto nijedan od prethodnika nije imao u vidu konkurenata.

Jova

pre 11 godina

Posmatrač me ponovo oduševljava pisanjem. Meni lično titule i rekordi niti nisu toliko bitni, bitnije mi je da je Novak ostao svoj. Malo sam se bojala 2011 i novog Novaka. Ljudske vrijednosti su mi uvijek bile bitnije, nije bilo lako poslije onakve serije ostati normalan i spustiti se na zemlju. I nas je malo ponijelo, pa letimo i očekujemo … sve.

Mada, ni to nije baš slučajno. Da živimo u sretnija vremena, da se uspijesi naših sportista u košarci, odbojci, vaterpolu i mnogim sportovima nižu jedan za drugim, da usto imamo uređenu državu i stabilnu egzistenciju pitanje da li bi bili ovako očarani Novakom. Ali ne živimo, zato je Novak jedna od rijetkih, svijetlih tačaka koja nam pomaže prebroditi ovu našu realnost. Novak se rodio u pravo vrijeme te nam kao božje dijete pokazuje da se upornim radom, čeličnom voljom i vijerom u sebe može sve. Biti uspiješan a ostati normalan. Doći iz razorene, siromašne, satanizovane zemlje a biti ponosan na svoje porijeklo i svoj narod.

Zato se ja ne bih bavila predviđanjima, neka Novak samo igra i neka se igra. I ostane takav kakav je, vedar, nasmijan, razuman, i prije svega iskonski dobar.

Neka nam je živ i zdrav.

Pozdrav svima

Dovlanu

pre 11 godina

Mislim da je odlicno, obzirom u kakvoj konkurenciji igra vec godinama.. Sada se njemu namesta situacija koju je imao Federer na pocetku karijere kada je za konkurenciju imao Filipusisa, Rodika, Bagdadisa, Safina... A onda Nadala koji je imao 19 godina...

..

pre 11 godina

secam se kad je pre otprilike 4 godine jedan poznati teniski strucnjak nadala uporedio sa balonom..rekao je da on strmoglavo napreduje ali samim tim i preterano forsira svoje telo i da je pitanje trenutka kada ce taj balon puci..a upravo je kolena pomenuo kao najverovatniji uzrok toga..tada bi mi se smejali kad bi pokusao da citiram tog coveka ali bojim se da nije pogresio..rafa je stvarno ekstra lik i nadam se da ce se nekako vratiti staroj formi..upravo to je razlog sto bi novak mozda i mogao da stigne rodjenog..on se sprema za pivlacenje, rafa verovatno nece biti onaj od pre par godina a marej nema.paihicku stabilnost da bi povezao vise uspeha..realno ovo je mozda i najjaca konkurencija u tenisu ikada i svaki grand slam vredi vise nego neki koji su osvajani pre 20 30 godina..pa i tih 17 fedexovih je isvojeno uglavnom dok se nisu pojavili rafa i nole ili u vreme kada je rafa samo sljaku igrao a novak bio nedovoljno zreo..pozdrav svima..

Ciga

pre 11 godina

Мене занима како је ситуација у тенису изгледала 80-тих година. Јесу ли Борг, Виландер, Лендл, Мекинро играли у исто време? Кад је ко је од њих био у зениту, и кад су се појавили Едберг и Бекер? Био бих веома захвалан на детаљнијој анализи, пре свега због вечите дискусије о конкуренцији.
Моје најраније сећање сеже до финала Вимблдона Бекер - Едберг, мислим да је овај други преокренуо 0:2.

Иначе мислим да оваква тема о пролазном времену и коначном броју ГС-титула ставља непотребан притисак на Новака. Немојмо бити ко Енглези сад, полако..
Поздрав

baki NYC

pre 11 godina

Ova poređenja su relativna i sve samo ne fer: Novakovih 6 titula ima mnogo veću težinu nego one koje su osvojili većina na ovoj listi. On je svih 6 uzeo u najjačoj konkurenciji u istoriji tenisa (samo prvi AO protiv igrača koji ne pripada velikoj četvorci), a i sami velikani sa ove liste se prisećaju da su titule uzimali protiv totalnih autsajdera u to vreme: Šitlera, Gonzalesa, Bagdadisa, Štiha, Gaudia, Koria, Ferera, Filipusisa, Puerta, Verkerka, Nalbandiana, Raftera, Klementa, Tod Martina, Medvedeva, Enkvista, Riosa, Rusedskog, itd itd. Za neupućene, ovo je lista finalista grand slam turnira u samo zadnih 15-ak godina (!!), neposredno pre pojave velike četvorke. Samprasove, Agasijeve, Lendlove, Bekerove, Edbergove titule nikako nemaju istu težinu kao Noletove ili Rafine...

Posmatrač

pre 11 godina

Smešno i pogrešno, ma kakav zaostatak!? Broj GS titula ne odredjuje velicinu karijere jednog tenisera. Nju odredjuje na kojim planovima i u kojoj meri je uticao na razvoj tenisa kao igre kao i na popularnost i afirmaciju tenisa. To je vec komplikovanije "meriti". Manje-vise je bizarno meriti uspesnost samo merivim vrednostima, sta cemo sa onim neizmerivim. Koji statisticki parametar cemo da "ukljucimo" i kojom metodologijom cemo da merimo recimo ponasanje tenisera, i to u razlicitim situacijama (odnos prema protivniku, kada ti ide i kada ti ne ide, kada gubis i kada dobijas, prema sudijama, prema publici, prema trenerima, prema medijima, prema svojoj zemlji, svojoj neposrednoj okolini, prema tradicionalnim i novim civilizacijskim vrednostima). Da li je najbolji server onaj kome je izmeren najbrzi servis, ili onaj koji je servirao najveci broj asova, ili.... Uvek ce biti i ostati subjektivan kriterijum (srecom) kao odlucujuci prilikom "odredjivanja" najboljeg tenisera svih vremena. Svaka sumnja da ce Novak Djokovic od strane ogromnog broja ljudi biti priznat kao "najbolji svih vremena" je neosnovana. Samo iz jednog razloga - poseduje univerzalnu i cistu harizmu kompletno zdravog sportiste koji dostize domete nepobedivosti s jedne strane i najlepse ljudskosti s druge, i to sve istovremeno. Postoji veoma ozbiljna mogucnost da je tim rafiniranim dometom vec najbolji teniser svih vremena. Pred tim kriterijumom broj osvojenih GS turnira je irelevantan.

milan

pre 11 godina

Mislim da bi mogao da prestigne Samprasa.Rodžera,jako teško.A i ovo što je postigao je neverovatan uspeh u takvoj konkurenciji.Ali,opet kažem,Nadal je još uvek živ i zdrav i mlad,koliko sam obavešten.A Rodja će da "drmne" još jedan Wimbledon,sigurno.To je njegov "dom", kao što je Novaku Melbourne.

fortissimo

pre 11 godina

Tesko je Rodzera stici ali mislim da to Novaku nije ni cilj. Novak treba da da sve od sebe da uveca svoj broj GS turnira do kraja karijere u sta ne sumnjam, osvoji RG koji mu nedostaje a verujem da bi pre zeleo da bude vlasnik sva 4 GS u godini, vezano, nego da osvoji 17 GS turnira. Rod Lejver u ovim godinama, star covek a izuzetno postovan u svetu tenisa bas zato jer je to uspeo u karijeri. Sami smo svedoci jer je pocasni gost na GS turnirima. Novak bi bio legenda isto kao ovaj dekica danas. A u buducnosti mladji ljubitelji tenisa videce koliko ce se pominjati Novakovo ime , kada god se igra AO, a Novak ce biti u godinama. Sto se ovog turnira tice..Novak je vec legenda. A sto se tice Rodzerovih 17 GS, Novak treba da jos osvoji onoliko GS turnira koliko je Rafa osvojio pa da se izjednaci sa Rodzerom. Cak mozda se Rodzeru namesti pa osvoji jos neki GS ko zna, sto je ta opcija mnogo bliza mogucnost. Stvarno izgleda jako tesko, ali to je sport, sve je moguce. Ako Novak ove godine osvoji RG mislim da ce SVE uraditi da osvoji i ostala dva GS turnira i da ga niko nece zadrzati u tome. Sve najbolje u njegovo ime i puno srece u nastavku sezone, samo dobro zdravlje na prvom mestu.

soni

pre 11 godina

Realno kao sto neko rece, Roger sigurno moze da "otkine" jos neki GS kad mu se sve poklopi, pre svega mislim na servis ako ga sluzi na vrhunskom nivou, kao Winbledon prosle godine. Tako da njemu 17 mozda nije konacan broj, sa druge strane i Novak se u igri daleko vise trosi od Rogera pa je pitanje koliko ce on biti konkurentan posle 30. Opet ono sto Novaku ide u prilog jeste da je Federer sve stariji, Nadal pitanje nasta ce liciti posle povrede, a Marej je bez obzira na Lendla ipak "kompleksas", Delpo se ocigledno nikad nece dovoljno pribliziti, a novih igraca koji bi mogli da ga ugroze jednostavno nema, Tomic Harison i ostali ocigledno nemaju kvalitet ni za prvih 5 a kamoli za GS titule, tako da Novak moze komotno da minimum naredne 2 godine uzima jos po 2-3 GS titule...
Ali nema potrebe baviti se predvidjanjem na koliko ce da stane, idemo od turnira do turnira pa dokle stigne stigne, i da ne osvoji vise nista, uradio je nesto neveovatno za nasu zemlju.
Inace jedva cekam pre svega masterse u Madridu i Rimu jer ce tamo posto su svi prijavljeni Nadal verovatno biti 5 nosilac tako da ce biti zanimljivo kome ce pasti vec u cetvrt-finalu a ko zna mozda i na RG dodje kao 5...

Federer

pre 11 godina

Mislim da preteravati,po mom misljenu Federer je nedostizan.Vi izgleda uporno zaboravljate cinjenicu da Federer jos igra i da je on u 31 godini 2 teniser sveta.Ko moze da garantuje da Federer nece osvojiti makar jos 1 do 2 slema.U narednih nekoliko godina ce Djokovic dominirati zajedno sa Marijom.Mislim da je Noletu 12-14 slemova plafon.Ja licno ocekujem jos 2 Federerova slema pre penzije.

llopez

pre 11 godina

Nadal je rano sazrio, sa 18 godina je bio fizicki najjaci igrac na turu, a Djokovic je tek prosle-pretprosle fizicki potpuno sazreo ... Federer je uspio u nesto slabijoj konkurenciji tako brzo doci do 6 GS ... Ne smijemo zaboraviti npr da je najveci kosarkas svih vremena takodje potpuno sazrio u 27,28 godini i do kraja karijere ostvario je totalnu dominaciju i pokupio sve titule ... Naredni period moze biti preriod totalne Novakove dominacije, nesto kao 2011te, u takvom nizu moze osvojiti dovoljno titula da prestigne Rafu ...

Bojan

pre 11 godina

Nole je negde na sredini po ovoj brzini, ali lista pokazuje i da ipak ne treba previse skakati sa predvidjanjima. Recimo Vilander je sa 23 godine i 10 meseci osvojio 6 slemova, 3 meseca kasnije je osvojio 7. i posle toga nijedan. I to je covek te sezone uzeo 3 slema, delovao prilicno dominantno i posle toga je uzeo celu 1 titulu na manjem turniru.
osim toga, ova lista ne pokazuje jos mnoge stvari. Borg je do 6. titule stigao na svom 17 slemu (tj osvajao je svaki treci) i u proseku je igrao 3 slema godisnje posto je australija bila daleko. Propustanje slemova je bilo cesto i u karijeri Konorsa, propustio je 5 rolan garosa u najboljim godinama, a ucestvovao je u samo dve austrlije. Ni Mekinro nije isao tamo u najboljim godinama, cak je i Agasi vrlo retko isao, ali je realno uvek igrao kad je imao sansi da ga osvoji, tako da ne verujem da bi imao ista vise titula i da je redovno ucestvovao.
razlozi za preskakanje su razni, ponajvise finansijski, a drugi razlog je prestiz. Australija je tek 90ih i u teniskim krugovima prihvacena kao titula ravnopravna ostalim, Borg je 76 preskocio RG da bi igrao profitabilniji turnir.

miroslav

pre 11 godina

"Prolazno vreme" nije toliko bitno. Sve su to preterane priče, statistike, poređanje, kalendari, poklapanja.. Novak može ÿladno da igra do 33,34 godine. Mogao je i pre osvojiti 6 titula, ali možda bi sagorio i pukao. Sećam se sezone 2009. kad je zamalo pobedio Rafu u Madridu, a posle toga ga nigde nije bilo na RG. Najbitnije je da ostane zdrav i fit i raspoložen za igru. Ostalo će doći samo po sebi.

draganbb

pre 11 godina

NIje broj bitan. Bitno je protiv koga je osvojeno. Potrebna je formula koja uzima u obzir protiv kojih reketa je osvojen Grem slem. Verujem da će se neko setiti i u budućnosti je napraviti.

rrmm

pre 11 godina

Nemojte čoveka opterećivati brojkama , statistikom i rekordima . Bitnije je imati potpunu kolekciju i imati sve bitnije turnire u karijeri nego brojka koliko je puta osvojeno .

Aleksandar

pre 11 godina

Ovo sve nije bitno - bitno je da Nole uziva u igri i pokazuje da jeste broj 1. Da se nasmeje u porazu i bude skroman u pobedi. Kao sto je sada - dakle - psihicki stabilan! To ce biti veoma vazno! I nije tacno to o trosenju tela sto neki govore - Novak ima konstituciju zilavu poput boraca istocnjackih borbenih sportova - izdrzljivost mu je najjaca strana - takvi ljudi poput onog naseg maratonca od 90 godina mogu da urade cudo zivo! Pa vidajte li vi na Adi Franju kako trci i dan danas krugove i krugove bez zamaranja - e tu je Noletova prednost - gipkost kao u macke i zilavost - snagu Nadala nece imati, niti gracioznost Fedeksa ali ce zato sve da ih melje jer je izdrzljiviji a telo mu se manje umara i psihicki je fenomenalan! Idemo Nole uzivaj ti si istinska zvezda ovog sporta!

xyz

pre 11 godina

Istorija tenisa je večita borba za novac. Podele na amatere i profesionalce, Bojkot Vimbldona 1973., osnivanje ATP, razne kazne i zabrane.
Kako vrednovati uspeh Donalda Badža koji je osvojio šest GS turnira za redom. Problem je što tada na GS turnirima profesionalci nisu mogli da igraju. On sa 22 godine postaje profesionalac.
AO je imala problem sa terminom održavanja, za vreme Božićnih praznika. Drugi veliki problem bile su male nagrade. Problemi su rešeni početkom 80-tih, generacija Lendla, Mekenroa, Vilandera.
Borg ima samo jedno učešće na AO, Konors dva.
Konors je bio kažnjen i nije učestvovao na RG nekoliko godina (5 ili 6).
Konors je 1974. osvojio preostala tri GS turnira, ali nije igrao RG.
Nije sve bilo tako jednostavno nekada.
Djoković je u sličnoj situaciji kao što je bio Sampras. Nema mladih koji će biti opasnost u budućoj borbi za GS titule.
Sampras je igrao sa Edbergom, Bekerom, Lendlom. Ali generacija Karlosa Moje koja sledi nije bila dovoljno dobra. Sem njega to su Kuerten, Kosta, Koreča, Gaudio.
Federer je imao malo bolju situaciju, počinje 2003. sa GS titulama bez ozbiljnije starije konkurencije. Veći broj titula od Samprasa ima jer se Nadal i Djoković pojavljuju sa zakašnjenjem od 2-3 godine.
Teško da Djoković može da stigne Federera po broju GS titula.

milan

pre 11 godina

Da,a Nadal se ništa ne pita.Ma,on je "odsvirao svoje".Mnogo mi se sviđa što su ga svi već otpisali.Razbesneće ga da se vrati još bolji.A onda će da bude psovanja...joooj!

walker

pre 11 godina

Ja bi bio zadovoljan da zaokruži brojku na 10 grand slamova, bar jedan roland, i 1,2 wimbledona i us opena. Federer je imao puno lakih slamova gdje nije bilo još ostale velike trojke. On je u zadnje 3 godine ovoj teškoj konkurenciji osvojio samo jedan wimbledon. I ako se i Federer i Nadal ranije povuku, ostaje tu Murray kojeg je jako teško pobediti.

Milutin

pre 11 godina

Mocna fotka!! Da sam na Noletovom mestu ovo bih uramio. Svi ostali sa slike siguno hoce I to u po 10 do 50 primeraka :) Prelepo zaista.

dejan ch

pre 11 godina

Nole ce za godinu dana imati 10 Grand Slam-ova. Pitanje je koliko igraca je u tom dobu osvojilo 10 Slamova, pitanje je koliko je uopste igraca u zivotu osvojilo 10 Slamova.

Bojan

pre 11 godina

(baki NYC, 31. januar 2013 19:32)
sve je to subjektivno.
podatak na koji sam naisao pre neki dan, Nadal, Federer, Mari i Nole su svi igrali sva cetiri polufinala u jednoj godini, bar jednom u karijeri, pre njih je to uradio Lendl i Lejver.
E sad zasto se to desava? Odgovor je vrlo jednostavan, moderni tenis po prvi put u istoriji omogucava da sa minimalnim promenama u stilu igras svaki turnir, ranije generacije nisu imale takvu privilegiju i vrlo retki su bili igraci koji su imali u svojoj igri toliki arsenal udaraca da su mogli iz nedelje u nedelju da igraju na toliko razlicitim podlogama. Recimo Nole sa ovom igrom ne bi 90ih prosao prvu nedelju vimbldona, ali bi danas imao realne sanse protiv Pita, narocito u eventualnom finalu gde trava vise nije trava vec ima mnogo vise zemlje. I onda, koliko god teze izgledalo boriti se sa top 10 igracima konstatno u zavrsnicamma turnira, toliko je i lakse zaredjati veci broj slemova. Proslo je 30 godina otkako je Borg uzeo u istoj godini i RG i WB, u medjuvremenu ne samo da niko nije uzeo te dve titule, nego je jedini igrac koji je uzeo obe titule u svojoj karijeri bio agasi i to je WB uzeo 92. a RG 99. Prosto je tolika razlika u stilovima bila. Danas imamo 3 igraca koja su u svojim karijerama u istoj godini uzimala 3 slema, nesto sto se 5 puta desilo u poslednjih 10 godina, pre njih su to uradili Vilander 88 (nakon cega je manje vise zavrsio karijeru) i Lejver 69 (takodje)

V.B

pre 11 godina

Svi teniski strucnjaci priznaju da su Novak,Nadal i Marey podigli nivo tenisa na najvisi u prethodne 2 godine.U toj konkurenciji Federer(osvajac najvise GS)je osvojio je samo Wimbdon.Fizicka i mentalna snaga,izdrzljivost,kretanje,koncentracija su dovedeni do maksimuma,tesko da ce se u skorijem vremenu pojaviti neko ko ce se ravnopravno umesati u tu borbu.Tako da ce se dominacija velike cetvorke nastaviti narednih godina.U toj konkurenciji(velike cetvorke)rekao bih da Novak ima malo vece sanse da osvoji GS titule od ostalih.

Bojan

pre 11 godina

(V.B, 31. januar 2013 23:56)
teniski strucnjaci kazu da je Federer podigao tenis na visi nivo, pa Nadal podigao taj nivo koji je Nole nadmasio. To je normalan progres stvari, pre Federera su Konors, Borg, Mekinro, Lendl, Sampras i Agasi podizali nivo tenisa. U buducnosti onaj ko zameni Noleta ce nadmasiti i ovo sto on pokazuje.
A sto se tice Federera, ne mozes da ocekujes od coveka koji igra 15 godina profi tenisa da se konstantno nosi sa mladjim teniserima u naletu, on jednostavno vise nema snage za to, i to se dobro videlo u mecu sa Marijem, igrao je inteligentno, trazio slabe tacke, ali fizicki nije mogao da isprati intenzitet duela. To ce se desiti i Mariju i Noletu za 3-4 godine i nece vise moci da prate mladje od sebe.
I Nadal puca jer je on profesionalnom tenisu duze od poslednje dvojice, i u tom istom periodu u kom je Federer uzeo "samo" 1 slem, Nadal je uzeo cela 2.
Dominacije velike cetvorke nece biti, sada su to samo Mari i Nole, prosla godina je vise splet nekih okolnosti, nego sto ce biti pravilo za buducnost.
Realno cetvorka nikada nije ni postojala u smislu cetvorice ravnopravnih tenisera, do 2010 je to bila dominacija Rafe i Feda na kraju koje je Rafa definitivno preuzeo primat, a od 2011 su to bili Rafa i Nole, dok je krajem prosle godine Mari preuzeo mesto prvog pratioca Noleta

TheFlash

pre 11 godina

Kao sto neko vec rece da nije bilo Djokovica,Nadal bi lagano obisao Rodzera a isto tako bi i po masters titulama daleko pobegao!I jos nesto da dodam, mislim da ce se i vecina tenskih ljubitelja sloziti a to je da bolji i lepsi mec u tenisu od meca Djokovic-Nadal ne postoji!

Bojan

pre 11 godina

(Jova, 31. januar 2013 23:03)
cini mi se da u teniskom vrhu i nema nesto losih i iskompleksiranih likova, da li se samo tako ponasaju pred kamerama ili su stvarno tako dobri ne znam, ali su generalno dobar primer deci i ne bih imao nista protiv da se mmoja deca ugledaju na bilo koga od njih.

Dragan

pre 11 godina

Veliki Novak Djokovic je u velikom naletu,pocevsi od Pekinga,Sangaja i Londona s kraja prosle godine gde je osvajao titule u velikom stilu,pa sve do Aus.opena.Znaci,logicno je krenuti recenicu sa onim "VELIKI".Federer je bio nekad veliki,a sada je mali u odnosu na Djokovica,i nikada ga vise nece pobediti to upamtite,iz jednog razloga,klima je sada drugacija.Niko vise nikada nece dobiti Noleta,jednostavno u ovom trenutku takvog nema.Kada se pojavi,taj neko,videcemo,prvo mi,koji navijamo svim srcem za Noleta,opazicemo pretnju,i od tog trentka pretnje procice par godina da ostvarenja i rusenja velikog Novaka Djokovica,dok taj mali potpuno nesazri da bi mogao ozbiljno da ugrozi Noleta i kasnije ga srusi sa prestola.Nole ce vladati jos 6 godina po mom proracunu i uzeti jos najmanje 18 GS.Zivi bili pa videli.Pozdrav Srbskoj braci sirom sveta.Pozdrav Velikom Novaku Djokovicu!

Ch1vu

pre 11 godina

Ovako, Novak je vec usao u tenisku legendu i bice uvek tamo gde mu je i mesto, medju velikanima. Sampionsku crtu je pokazao jos 2007. kada ja pobedio tada trojicu najboljih na svetu u Montrealu i to jednog za drugim. Kasnije je odigrao svoje prvo finale gren slema, a potom osvojio i prvu titulu u Australiji. Medjutim fizicka sprema je ono sto ga je mozda usporilo ka ostvarenju punog potencijala u tom periodu. Nije imao snage da se suprotstavi Nadalu koji je bio fizicki daleko nadmocniji tada, pa je rezultat izostao. Kasnije ukljucivanjem doktora Cetojevica, situacija se dramaticno promenila u Novakovu korist, pa je do tada nepobedivi "spanski bik" poceo da gubi, na svom, domacem terenu, na sljaci. Upravo je Rolan Garos prosle godine pokazatelj koliko je Novak stasao. Uprkos porazu posle moze se reci iscrpnog i nezgodnog finala, on je nastavio da igra u istom ritmu i da stize do zavrsnica turnira, dok je Rafa cini si, iscrpeo svoje poslednje snage u finalu, da bi kasnije ispao na Vimbldonu i napravio visemesecnu pauzu zbog povrede. Konkretno, Novak je imao sansu za jos koji gren slem na US openu, jer je tu pored jedne titule izgubio 3 finala. Najveca prilika je bila prosle godine kada je Mari spletom okolnosti, zbog losih vremenskih uslova uspeo bolje da se prilagodi od Novaka i stigne do svoje prve gren slem titule. Bilo kako bilo, pred Novakom je sezona u kojoj realno ima sansu da promeni istoriju, a lepse je svakako vezati 4 gren slema u jednoj godini.

z.

pre 11 godina

Zanimljivo Kako niko Delpotra ne uzima za ozbiljno koji je mlad i osvajac GS. A da ne pricam o iskljucivanju opcije da se pojavi neki novi Nole i Nadal koji bi mogli da otkinu neki GS. Da da, sve ce da se pitaju samo Nole I Marej.

Bojan

pre 11 godina

(baki NYC, 31. januar 2013 19:32)
ono sto hocu da kazem, danas je mnogo teze probiti se na vrh, ali igraci u vrhu osvajaju titule kao na traci.
Uzgred, ako cemo da seciramo sve titule, onda moras uzeti u obzir i protiv koga je osvojena, na kojoj podlozi. Recimo onda Nadalova titula protiv Federera na Vimbldonu je mnogo jaca od svih 7 na Rolan Garosa gde su i Federer i Nole druga liga za njega. Zatim, sto si sa spiska iskljucio Soderlinga i Congu.
(draganbb, 31. januar 2013 20:49)
evo formule, svaka Noletova vredi kao 3, Federerova kao pola
Nole najbolji.

Citizen

pre 11 godina

Moja neka procena je da bi Djokovic ove godine mogao da dodje do sva četiri Slema, ako bi to uradio imao bi veliki šanse da dostigne Federera po broju slemova koje svajcarac trenutno ima. Onda potom u narednih 5 sezona, od mogućih 20 slemova, Nadal osvaja 2, Federer 2, Djokovic 8, Marej 4 i 4 preostala će doći u ruke nekom od trenutno ne toliko mentalno razvijenih tenisera poput Berdiha, Del Potra, Conge. Dakle Novak ima velike šanse trenutno ali teško da će se to sve tako poklopiti. Tako da je moja procena, Djokovic 15, Federer 19, Marej 4, Nadal 13!

mitrije

pre 11 godina

Ne zaboravite da Nadal trenutno izdrzava kaznu jer je bio pozitivan na doping kontroli. Naravno takve stvari se ne objavljuju u tenisu pa se izmisjaju neke povrede. Ako prestane da koristi doping sredsta brzo ce njega Novak prestici.

RF81

pre 11 godina

Pa naravno da niko nikad nece dostici Federera u svakom pogledu,a ne vidim zasto bi on stao na 17 GS !? Ako mozda i nema sansi na sljaci ili betonu,zna se gde je najjaci,na Vimbldonu.Tako da ne vidim zasto bi stao na ovome gde je sada,kada i sada igra egal sa ovim klincima koji su u punoj snazi !

sava raka tika taka

pre 11 godina

Nole mentalno nikad jaci .. fizicki nikad spremniji .. ali da mu se vrati ono sampopuzdanje iz 2011 kad je raspaljivao lopticu, malo vise nego sad, kad vise se nekad bazira na defanzivu u poenima, to bi bila 4 slem kombinacija :)

Dermendziev

pre 11 godina

Posmatrac,lepa zapazanja,ali i oni koji zapazaju,"najmerodavniji kriticari" i te kako se razlikuju po mentalitetu i kontinentu.Samo zdravlja i harmonicnog zivota,sa sto manje nepredvidjenih okolnodsti(opsirnije o tome govorio sam o "potencijalnom broju" GS-a).

Ne treba nipodistavati ni jednu titulu,treba uzeti "sveobuhvatnu valorizaciju,koja ide u pravcu "svako vreme nosi svoje breme" ukljucujuci sve uslove:igru,tehniku,loptice,materijale podloga i alata..

Meni nisu jasne one pristalice koje tvrde da su Noletovi 6 GS trofeja osvojeni u zestokoj konkurenciji,da imaju vecu tezinu, a pri tom ne priznaju "veliku cetvorku"(ova primedba nije za Posmatraca).

Pozdrav!

Bojan

pre 11 godina

(Zarr, 31. januar 2013 22:38)
kako li ovaj komentar dobija samo pozitivne preporuke.
ajde samo razmisli malo, Nadal ima 11 titula, Nole 6, zajedno je to 17 koliko ima Federer. Znaci samo u slucaju da je Nadala svaki put zaustavio Nole u pohodu ka tituli bi bio u pravu.
medjutim, evo ovaj poslednji turnir, Nadal nije ni ucestvovao, tako da vec pada teorija da je Nole sprecio Nadala da stigne Federera
preostalih 5 titula su
AO 2008, gde je Nole izbacio Federera u polufinalu, u finalu dobio Congu, dakle ovde je otkinuo Federeru titulu
AO 2011, opet, polufinale protiv Federera, u finalu Mari, mislim da bi u tom eventualnom finalu Federer ipak bio u prednosti.
WB 2011, tu si u pravu, Nole je uzeo titulu protiv Nadala, kao i AO 2012
znaci po ovome se vidi da je Nole uzeo 2 titule ispred Federera i 2 ispred Nadala
za US opene 2010-11 je u oba slucaja pobedjivao Federera u polufinalu, a jednom dobio Nadala, jednom izgubio. Dakle ne bi bilo nerealno pretpostaviti da bi Federer i Nadal takodje podelili te titulem.
tj u svetu bez Noleta Federer bi imao 20 slemova, Nadal 13, sto znaci da je covek vise ostetio Federera, sto je i logicno, Nole je najbolji teniser na betonu i tu je preuzeo primat upravo od Federera koji je dominirao 3-4 godine pre njega.

men

pre 11 godina

Mnogo toga zavisi od Nadala. Ako se on uspešno vrati nemoguće ga je otpisati iz konkurencije za GS titule. Povratak Nadala je najbolja stvar za sport jer su, kao što neko reče najbolji mečevi u tenisu ikada, pa verovatno i najveći spektakli u sportu uopšte, njegovi dueli sa Djokovićem. Neke od njih je gledalo i po milijardu ljudi. Odlazak Nadala bi značio još brdo titula za Djokovića ali bi slomilo ovaj sport, zato navijam za njegov povratak.
Inače vidim da neki još uvek robuju zastarelim šablonima iz prošlosti pa Rafu proglašavaju za kralja šljake iako je čovek osvojio brdo titula na ostalim podlogama. Ako se on vrati, biće opasniji na tvrdim podlogama. Djoković će osvojiti mnogo lakše RG nego što se misli.
Federera ne vidim više kao osvajača GS titula. Njegov tenis volim da gledam ali je njegov način igre poprilično zastareo i ne treba očekivati čuda.
Marej i dalje nema igru za GS i boriće se sa Del Potrom za mesto br 3 i 4.
Očekujem, dakle obnavljanje rivaliteta Nadal-Djoković i mnogo dobrih mečeva u narednim godinama.

Bojan

pre 11 godina

(men, 1. februar 2013 09:56)
Nadal je vise puta dokazao da ume da igra na svim podlogama, ali ipak pogledaj ovo
titule:50, sljaka 36, beton 11, trava 3, najbitnije titule (mastersi i gsovi)
trava 2, beton 7, sljaka 23. izrazita je ta sljakasta strana, u poslednje 3 godine je osvojena samo jedna veca titula na betonu (us open)

llopez

pre 11 godina

Ne volim uporedjivanje tipa - e da Nole sad igra protiv Cuertena, ili da onaj Federer iz 2004 igra sa sadasnjim Nolem, ili jos gore najbolji Lendl, Borg da ukrste rekete sa npr Rafom pa da onda vidimo ko je bolji ... Vjerujte smijacemo se nekad ovoj po nekima ,,do maximum dovedenoj teniskoj igri,, u 2013 ... Mislim da tenis kao sport nije ni blizu maximuma, za 10-15 godina danasnji mecevi ce biti pomalo smijesni, tehnologija reketa, loptica ce napredovati, nacin treninga ce se poboljsati ... tenis je jedan od sporova koji ima jos mnogo-mnogo da kaze, za razliku od nekog fudbala npr ... Uporedite tenis sa onim iz 1990, pa onaj iz 2000, Federerova era oko 2005, pa sad 2013, to su razliciti sportovi ...

novicas

pre 11 godina

Sve ipak zavisi od zdravlja velikog Rafe,jer on jedini ima realne šanse da dostigne kralja tenisa,Federera.
Noletova karijera je prešla maksimum i kriva uspeha će već ove godine početi da strmoglavo pada.Objektivno, Rodžer možda može da osvoji samo još jedan Vimbldon i da poveća rekord na 18.Ako se Rafa vrati,onda šljaku opet ne može da osvoji niko osim njega.Bude li Rafa igrao do tridesete godine,onda će sasvim sigurno oboriti rekord(4 Pariza,dva betona i jedna trava).
Đoković ima problem što šljaku može da osvoji teško pored Nadala,a travu pored Federera i Mareja.Ostaje mu betön,ali i tu mu je glavna prepreka sve opasniji Marej.
Sve kad se sabere, mnogo toga zavisi od zdravlja, odnosno,forme Nadala.

roger17

pre 11 godina

kako se ovde barata ciframa kao sto su 12,13,14,pa nije ovo basket i onda lagano ubacis u kos,neka za pocetak ove godine uzme jos makar jedan(mada ne vidim koji) i time bude zadovoljan,ovakve izjave i prognoze da ce stici rogera samo mogu biti kontraproduktivne,odnosno da se rodja iznervira i ponovo nadje neki motiv i opet krene da dominira,a onda ce biti kao do pre dve godine da ni rafa i novak zajedno nece moci da primirisu...

Debos

pre 11 godina

Ne bih da kvarim slavlje i omalovažavam Noletovih 6 titula, ali smo da podsetim da je Martina Navratilova osvojila 59 Grand Slam titula:
18 Grand Slam titula u singlu
31 Grand Slam titula u dublu
10 Grand Slam titula u miks dublu

Federer

pre 11 godina

Mislim da preteravati,po mom misljenu Federer je nedostizan.Vi izgleda uporno zaboravljate cinjenicu da Federer jos igra i da je on u 31 godini 2 teniser sveta.Ko moze da garantuje da Federer nece osvojiti makar jos 1 do 2 slema.U narednih nekoliko godina ce Djokovic dominirati zajedno sa Marijom.Mislim da je Noletu 12-14 slemova plafon.Ja licno ocekujem jos 2 Federerova slema pre penzije.

milan

pre 11 godina

Da,a Nadal se ništa ne pita.Ma,on je "odsvirao svoje".Mnogo mi se sviđa što su ga svi već otpisali.Razbesneće ga da se vrati još bolji.A onda će da bude psovanja...joooj!

RF81

pre 11 godina

Pa naravno da niko nikad nece dostici Federera u svakom pogledu,a ne vidim zasto bi on stao na 17 GS !? Ako mozda i nema sansi na sljaci ili betonu,zna se gde je najjaci,na Vimbldonu.Tako da ne vidim zasto bi stao na ovome gde je sada,kada i sada igra egal sa ovim klincima koji su u punoj snazi !

roger17

pre 11 godina

kako se ovde barata ciframa kao sto su 12,13,14,pa nije ovo basket i onda lagano ubacis u kos,neka za pocetak ove godine uzme jos makar jedan(mada ne vidim koji) i time bude zadovoljan,ovakve izjave i prognoze da ce stici rogera samo mogu biti kontraproduktivne,odnosno da se rodja iznervira i ponovo nadje neki motiv i opet krene da dominira,a onda ce biti kao do pre dve godine da ni rafa i novak zajedno nece moci da primirisu...

mitrije

pre 11 godina

Ne zaboravite da Nadal trenutno izdrzava kaznu jer je bio pozitivan na doping kontroli. Naravno takve stvari se ne objavljuju u tenisu pa se izmisjaju neke povrede. Ako prestane da koristi doping sredsta brzo ce njega Novak prestici.

novicas

pre 11 godina

Sve ipak zavisi od zdravlja velikog Rafe,jer on jedini ima realne šanse da dostigne kralja tenisa,Federera.
Noletova karijera je prešla maksimum i kriva uspeha će već ove godine početi da strmoglavo pada.Objektivno, Rodžer možda može da osvoji samo još jedan Vimbldon i da poveća rekord na 18.Ako se Rafa vrati,onda šljaku opet ne može da osvoji niko osim njega.Bude li Rafa igrao do tridesete godine,onda će sasvim sigurno oboriti rekord(4 Pariza,dva betona i jedna trava).
Đoković ima problem što šljaku može da osvoji teško pored Nadala,a travu pored Federera i Mareja.Ostaje mu betön,ali i tu mu je glavna prepreka sve opasniji Marej.
Sve kad se sabere, mnogo toga zavisi od zdravlja, odnosno,forme Nadala.

z.

pre 11 godina

Zanimljivo Kako niko Delpotra ne uzima za ozbiljno koji je mlad i osvajac GS. A da ne pricam o iskljucivanju opcije da se pojavi neki novi Nole i Nadal koji bi mogli da otkinu neki GS. Da da, sve ce da se pitaju samo Nole I Marej.

Citizen

pre 11 godina

Moja neka procena je da bi Djokovic ove godine mogao da dodje do sva četiri Slema, ako bi to uradio imao bi veliki šanse da dostigne Federera po broju slemova koje svajcarac trenutno ima. Onda potom u narednih 5 sezona, od mogućih 20 slemova, Nadal osvaja 2, Federer 2, Djokovic 8, Marej 4 i 4 preostala će doći u ruke nekom od trenutno ne toliko mentalno razvijenih tenisera poput Berdiha, Del Potra, Conge. Dakle Novak ima velike šanse trenutno ali teško da će se to sve tako poklopiti. Tako da je moja procena, Djokovic 15, Federer 19, Marej 4, Nadal 13!

Dragan

pre 11 godina

Veliki Novak Djokovic je u velikom naletu,pocevsi od Pekinga,Sangaja i Londona s kraja prosle godine gde je osvajao titule u velikom stilu,pa sve do Aus.opena.Znaci,logicno je krenuti recenicu sa onim "VELIKI".Federer je bio nekad veliki,a sada je mali u odnosu na Djokovica,i nikada ga vise nece pobediti to upamtite,iz jednog razloga,klima je sada drugacija.Niko vise nikada nece dobiti Noleta,jednostavno u ovom trenutku takvog nema.Kada se pojavi,taj neko,videcemo,prvo mi,koji navijamo svim srcem za Noleta,opazicemo pretnju,i od tog trentka pretnje procice par godina da ostvarenja i rusenja velikog Novaka Djokovica,dok taj mali potpuno nesazri da bi mogao ozbiljno da ugrozi Noleta i kasnije ga srusi sa prestola.Nole ce vladati jos 6 godina po mom proracunu i uzeti jos najmanje 18 GS.Zivi bili pa videli.Pozdrav Srbskoj braci sirom sveta.Pozdrav Velikom Novaku Djokovicu!

baki NYC

pre 11 godina

Ova poređenja su relativna i sve samo ne fer: Novakovih 6 titula ima mnogo veću težinu nego one koje su osvojili većina na ovoj listi. On je svih 6 uzeo u najjačoj konkurenciji u istoriji tenisa (samo prvi AO protiv igrača koji ne pripada velikoj četvorci), a i sami velikani sa ove liste se prisećaju da su titule uzimali protiv totalnih autsajdera u to vreme: Šitlera, Gonzalesa, Bagdadisa, Štiha, Gaudia, Koria, Ferera, Filipusisa, Puerta, Verkerka, Nalbandiana, Raftera, Klementa, Tod Martina, Medvedeva, Enkvista, Riosa, Rusedskog, itd itd. Za neupućene, ovo je lista finalista grand slam turnira u samo zadnih 15-ak godina (!!), neposredno pre pojave velike četvorke. Samprasove, Agasijeve, Lendlove, Bekerove, Edbergove titule nikako nemaju istu težinu kao Noletove ili Rafine...

Aleksandar

pre 11 godina

isto tako je jako bitna cinjenica da je Novak Djokovic dosao do 6 titula u rivalitetu sa Federerom i Nadalom u isto vreme, sto nijedan od prethodnika nije imao u vidu konkurenata.

..

pre 11 godina

secam se kad je pre otprilike 4 godine jedan poznati teniski strucnjak nadala uporedio sa balonom..rekao je da on strmoglavo napreduje ali samim tim i preterano forsira svoje telo i da je pitanje trenutka kada ce taj balon puci..a upravo je kolena pomenuo kao najverovatniji uzrok toga..tada bi mi se smejali kad bi pokusao da citiram tog coveka ali bojim se da nije pogresio..rafa je stvarno ekstra lik i nadam se da ce se nekako vratiti staroj formi..upravo to je razlog sto bi novak mozda i mogao da stigne rodjenog..on se sprema za pivlacenje, rafa verovatno nece biti onaj od pre par godina a marej nema.paihicku stabilnost da bi povezao vise uspeha..realno ovo je mozda i najjaca konkurencija u tenisu ikada i svaki grand slam vredi vise nego neki koji su osvajani pre 20 30 godina..pa i tih 17 fedexovih je isvojeno uglavnom dok se nisu pojavili rafa i nole ili u vreme kada je rafa samo sljaku igrao a novak bio nedovoljno zreo..pozdrav svima..

Bojan

pre 11 godina

(baki NYC, 31. januar 2013 19:32)
sve je to subjektivno.
podatak na koji sam naisao pre neki dan, Nadal, Federer, Mari i Nole su svi igrali sva cetiri polufinala u jednoj godini, bar jednom u karijeri, pre njih je to uradio Lendl i Lejver.
E sad zasto se to desava? Odgovor je vrlo jednostavan, moderni tenis po prvi put u istoriji omogucava da sa minimalnim promenama u stilu igras svaki turnir, ranije generacije nisu imale takvu privilegiju i vrlo retki su bili igraci koji su imali u svojoj igri toliki arsenal udaraca da su mogli iz nedelje u nedelju da igraju na toliko razlicitim podlogama. Recimo Nole sa ovom igrom ne bi 90ih prosao prvu nedelju vimbldona, ali bi danas imao realne sanse protiv Pita, narocito u eventualnom finalu gde trava vise nije trava vec ima mnogo vise zemlje. I onda, koliko god teze izgledalo boriti se sa top 10 igracima konstatno u zavrsnicamma turnira, toliko je i lakse zaredjati veci broj slemova. Proslo je 30 godina otkako je Borg uzeo u istoj godini i RG i WB, u medjuvremenu ne samo da niko nije uzeo te dve titule, nego je jedini igrac koji je uzeo obe titule u svojoj karijeri bio agasi i to je WB uzeo 92. a RG 99. Prosto je tolika razlika u stilovima bila. Danas imamo 3 igraca koja su u svojim karijerama u istoj godini uzimala 3 slema, nesto sto se 5 puta desilo u poslednjih 10 godina, pre njih su to uradili Vilander 88 (nakon cega je manje vise zavrsio karijeru) i Lejver 69 (takodje)

milan

pre 11 godina

Mislim da bi mogao da prestigne Samprasa.Rodžera,jako teško.A i ovo što je postigao je neverovatan uspeh u takvoj konkurenciji.Ali,opet kažem,Nadal je još uvek živ i zdrav i mlad,koliko sam obavešten.A Rodja će da "drmne" još jedan Wimbledon,sigurno.To je njegov "dom", kao što je Novaku Melbourne.

Debos

pre 11 godina

Ne bih da kvarim slavlje i omalovažavam Noletovih 6 titula, ali smo da podsetim da je Martina Navratilova osvojila 59 Grand Slam titula:
18 Grand Slam titula u singlu
31 Grand Slam titula u dublu
10 Grand Slam titula u miks dublu

dejan ch

pre 11 godina

Nole ce za godinu dana imati 10 Grand Slam-ova. Pitanje je koliko igraca je u tom dobu osvojilo 10 Slamova, pitanje je koliko je uopste igraca u zivotu osvojilo 10 Slamova.

llopez

pre 11 godina

Ne volim uporedjivanje tipa - e da Nole sad igra protiv Cuertena, ili da onaj Federer iz 2004 igra sa sadasnjim Nolem, ili jos gore najbolji Lendl, Borg da ukrste rekete sa npr Rafom pa da onda vidimo ko je bolji ... Vjerujte smijacemo se nekad ovoj po nekima ,,do maximum dovedenoj teniskoj igri,, u 2013 ... Mislim da tenis kao sport nije ni blizu maximuma, za 10-15 godina danasnji mecevi ce biti pomalo smijesni, tehnologija reketa, loptica ce napredovati, nacin treninga ce se poboljsati ... tenis je jedan od sporova koji ima jos mnogo-mnogo da kaze, za razliku od nekog fudbala npr ... Uporedite tenis sa onim iz 1990, pa onaj iz 2000, Federerova era oko 2005, pa sad 2013, to su razliciti sportovi ...

Dovlanu

pre 11 godina

Mislim da je odlicno, obzirom u kakvoj konkurenciji igra vec godinama.. Sada se njemu namesta situacija koju je imao Federer na pocetku karijere kada je za konkurenciju imao Filipusisa, Rodika, Bagdadisa, Safina... A onda Nadala koji je imao 19 godina...

draganbb

pre 11 godina

NIje broj bitan. Bitno je protiv koga je osvojeno. Potrebna je formula koja uzima u obzir protiv kojih reketa je osvojen Grem slem. Verujem da će se neko setiti i u budućnosti je napraviti.

Posmatrač

pre 11 godina

Smešno i pogrešno, ma kakav zaostatak!? Broj GS titula ne odredjuje velicinu karijere jednog tenisera. Nju odredjuje na kojim planovima i u kojoj meri je uticao na razvoj tenisa kao igre kao i na popularnost i afirmaciju tenisa. To je vec komplikovanije "meriti". Manje-vise je bizarno meriti uspesnost samo merivim vrednostima, sta cemo sa onim neizmerivim. Koji statisticki parametar cemo da "ukljucimo" i kojom metodologijom cemo da merimo recimo ponasanje tenisera, i to u razlicitim situacijama (odnos prema protivniku, kada ti ide i kada ti ne ide, kada gubis i kada dobijas, prema sudijama, prema publici, prema trenerima, prema medijima, prema svojoj zemlji, svojoj neposrednoj okolini, prema tradicionalnim i novim civilizacijskim vrednostima). Da li je najbolji server onaj kome je izmeren najbrzi servis, ili onaj koji je servirao najveci broj asova, ili.... Uvek ce biti i ostati subjektivan kriterijum (srecom) kao odlucujuci prilikom "odredjivanja" najboljeg tenisera svih vremena. Svaka sumnja da ce Novak Djokovic od strane ogromnog broja ljudi biti priznat kao "najbolji svih vremena" je neosnovana. Samo iz jednog razloga - poseduje univerzalnu i cistu harizmu kompletno zdravog sportiste koji dostize domete nepobedivosti s jedne strane i najlepse ljudskosti s druge, i to sve istovremeno. Postoji veoma ozbiljna mogucnost da je tim rafiniranim dometom vec najbolji teniser svih vremena. Pred tim kriterijumom broj osvojenih GS turnira je irelevantan.

Bojan

pre 11 godina

(baki NYC, 31. januar 2013 19:32)
ono sto hocu da kazem, danas je mnogo teze probiti se na vrh, ali igraci u vrhu osvajaju titule kao na traci.
Uzgred, ako cemo da seciramo sve titule, onda moras uzeti u obzir i protiv koga je osvojena, na kojoj podlozi. Recimo onda Nadalova titula protiv Federera na Vimbldonu je mnogo jaca od svih 7 na Rolan Garosa gde su i Federer i Nole druga liga za njega. Zatim, sto si sa spiska iskljucio Soderlinga i Congu.
(draganbb, 31. januar 2013 20:49)
evo formule, svaka Noletova vredi kao 3, Federerova kao pola
Nole najbolji.

Dermendziev

pre 11 godina

Posmatrac,lepa zapazanja,ali i oni koji zapazaju,"najmerodavniji kriticari" i te kako se razlikuju po mentalitetu i kontinentu.Samo zdravlja i harmonicnog zivota,sa sto manje nepredvidjenih okolnodsti(opsirnije o tome govorio sam o "potencijalnom broju" GS-a).

Ne treba nipodistavati ni jednu titulu,treba uzeti "sveobuhvatnu valorizaciju,koja ide u pravcu "svako vreme nosi svoje breme" ukljucujuci sve uslove:igru,tehniku,loptice,materijale podloga i alata..

Meni nisu jasne one pristalice koje tvrde da su Noletovi 6 GS trofeja osvojeni u zestokoj konkurenciji,da imaju vecu tezinu, a pri tom ne priznaju "veliku cetvorku"(ova primedba nije za Posmatraca).

Pozdrav!

llopez

pre 11 godina

Nadal je rano sazrio, sa 18 godina je bio fizicki najjaci igrac na turu, a Djokovic je tek prosle-pretprosle fizicki potpuno sazreo ... Federer je uspio u nesto slabijoj konkurenciji tako brzo doci do 6 GS ... Ne smijemo zaboraviti npr da je najveci kosarkas svih vremena takodje potpuno sazrio u 27,28 godini i do kraja karijere ostvario je totalnu dominaciju i pokupio sve titule ... Naredni period moze biti preriod totalne Novakove dominacije, nesto kao 2011te, u takvom nizu moze osvojiti dovoljno titula da prestigne Rafu ...

V.B

pre 11 godina

Svi teniski strucnjaci priznaju da su Novak,Nadal i Marey podigli nivo tenisa na najvisi u prethodne 2 godine.U toj konkurenciji Federer(osvajac najvise GS)je osvojio je samo Wimbdon.Fizicka i mentalna snaga,izdrzljivost,kretanje,koncentracija su dovedeni do maksimuma,tesko da ce se u skorijem vremenu pojaviti neko ko ce se ravnopravno umesati u tu borbu.Tako da ce se dominacija velike cetvorke nastaviti narednih godina.U toj konkurenciji(velike cetvorke)rekao bih da Novak ima malo vece sanse da osvoji GS titule od ostalih.

TheFlash

pre 11 godina

Kao sto neko vec rece da nije bilo Djokovica,Nadal bi lagano obisao Rodzera a isto tako bi i po masters titulama daleko pobegao!I jos nesto da dodam, mislim da ce se i vecina tenskih ljubitelja sloziti a to je da bolji i lepsi mec u tenisu od meca Djokovic-Nadal ne postoji!

Bojan

pre 11 godina

(Zarr, 31. januar 2013 22:38)
kako li ovaj komentar dobija samo pozitivne preporuke.
ajde samo razmisli malo, Nadal ima 11 titula, Nole 6, zajedno je to 17 koliko ima Federer. Znaci samo u slucaju da je Nadala svaki put zaustavio Nole u pohodu ka tituli bi bio u pravu.
medjutim, evo ovaj poslednji turnir, Nadal nije ni ucestvovao, tako da vec pada teorija da je Nole sprecio Nadala da stigne Federera
preostalih 5 titula su
AO 2008, gde je Nole izbacio Federera u polufinalu, u finalu dobio Congu, dakle ovde je otkinuo Federeru titulu
AO 2011, opet, polufinale protiv Federera, u finalu Mari, mislim da bi u tom eventualnom finalu Federer ipak bio u prednosti.
WB 2011, tu si u pravu, Nole je uzeo titulu protiv Nadala, kao i AO 2012
znaci po ovome se vidi da je Nole uzeo 2 titule ispred Federera i 2 ispred Nadala
za US opene 2010-11 je u oba slucaja pobedjivao Federera u polufinalu, a jednom dobio Nadala, jednom izgubio. Dakle ne bi bilo nerealno pretpostaviti da bi Federer i Nadal takodje podelili te titulem.
tj u svetu bez Noleta Federer bi imao 20 slemova, Nadal 13, sto znaci da je covek vise ostetio Federera, sto je i logicno, Nole je najbolji teniser na betonu i tu je preuzeo primat upravo od Federera koji je dominirao 3-4 godine pre njega.

Ciga

pre 11 godina

Мене занима како је ситуација у тенису изгледала 80-тих година. Јесу ли Борг, Виландер, Лендл, Мекинро играли у исто време? Кад је ко је од њих био у зениту, и кад су се појавили Едберг и Бекер? Био бих веома захвалан на детаљнијој анализи, пре свега због вечите дискусије о конкуренцији.
Моје најраније сећање сеже до финала Вимблдона Бекер - Едберг, мислим да је овај други преокренуо 0:2.

Иначе мислим да оваква тема о пролазном времену и коначном броју ГС-титула ставља непотребан притисак на Новака. Немојмо бити ко Енглези сад, полако..
Поздрав

miroslav

pre 11 godina

"Prolazno vreme" nije toliko bitno. Sve su to preterane priče, statistike, poređanje, kalendari, poklapanja.. Novak može ÿladno da igra do 33,34 godine. Mogao je i pre osvojiti 6 titula, ali možda bi sagorio i pukao. Sećam se sezone 2009. kad je zamalo pobedio Rafu u Madridu, a posle toga ga nigde nije bilo na RG. Najbitnije je da ostane zdrav i fit i raspoložen za igru. Ostalo će doći samo po sebi.

walker

pre 11 godina

Ja bi bio zadovoljan da zaokruži brojku na 10 grand slamova, bar jedan roland, i 1,2 wimbledona i us opena. Federer je imao puno lakih slamova gdje nije bilo još ostale velike trojke. On je u zadnje 3 godine ovoj teškoj konkurenciji osvojio samo jedan wimbledon. I ako se i Federer i Nadal ranije povuku, ostaje tu Murray kojeg je jako teško pobediti.

men

pre 11 godina

Mnogo toga zavisi od Nadala. Ako se on uspešno vrati nemoguće ga je otpisati iz konkurencije za GS titule. Povratak Nadala je najbolja stvar za sport jer su, kao što neko reče najbolji mečevi u tenisu ikada, pa verovatno i najveći spektakli u sportu uopšte, njegovi dueli sa Djokovićem. Neke od njih je gledalo i po milijardu ljudi. Odlazak Nadala bi značio još brdo titula za Djokovića ali bi slomilo ovaj sport, zato navijam za njegov povratak.
Inače vidim da neki još uvek robuju zastarelim šablonima iz prošlosti pa Rafu proglašavaju za kralja šljake iako je čovek osvojio brdo titula na ostalim podlogama. Ako se on vrati, biće opasniji na tvrdim podlogama. Djoković će osvojiti mnogo lakše RG nego što se misli.
Federera ne vidim više kao osvajača GS titula. Njegov tenis volim da gledam ali je njegov način igre poprilično zastareo i ne treba očekivati čuda.
Marej i dalje nema igru za GS i boriće se sa Del Potrom za mesto br 3 i 4.
Očekujem, dakle obnavljanje rivaliteta Nadal-Djoković i mnogo dobrih mečeva u narednim godinama.

soni

pre 11 godina

Realno kao sto neko rece, Roger sigurno moze da "otkine" jos neki GS kad mu se sve poklopi, pre svega mislim na servis ako ga sluzi na vrhunskom nivou, kao Winbledon prosle godine. Tako da njemu 17 mozda nije konacan broj, sa druge strane i Novak se u igri daleko vise trosi od Rogera pa je pitanje koliko ce on biti konkurentan posle 30. Opet ono sto Novaku ide u prilog jeste da je Federer sve stariji, Nadal pitanje nasta ce liciti posle povrede, a Marej je bez obzira na Lendla ipak "kompleksas", Delpo se ocigledno nikad nece dovoljno pribliziti, a novih igraca koji bi mogli da ga ugroze jednostavno nema, Tomic Harison i ostali ocigledno nemaju kvalitet ni za prvih 5 a kamoli za GS titule, tako da Novak moze komotno da minimum naredne 2 godine uzima jos po 2-3 GS titule...
Ali nema potrebe baviti se predvidjanjem na koliko ce da stane, idemo od turnira do turnira pa dokle stigne stigne, i da ne osvoji vise nista, uradio je nesto neveovatno za nasu zemlju.
Inace jedva cekam pre svega masterse u Madridu i Rimu jer ce tamo posto su svi prijavljeni Nadal verovatno biti 5 nosilac tako da ce biti zanimljivo kome ce pasti vec u cetvrt-finalu a ko zna mozda i na RG dodje kao 5...

Jova

pre 11 godina

Posmatrač me ponovo oduševljava pisanjem. Meni lično titule i rekordi niti nisu toliko bitni, bitnije mi je da je Novak ostao svoj. Malo sam se bojala 2011 i novog Novaka. Ljudske vrijednosti su mi uvijek bile bitnije, nije bilo lako poslije onakve serije ostati normalan i spustiti se na zemlju. I nas je malo ponijelo, pa letimo i očekujemo … sve.

Mada, ni to nije baš slučajno. Da živimo u sretnija vremena, da se uspijesi naših sportista u košarci, odbojci, vaterpolu i mnogim sportovima nižu jedan za drugim, da usto imamo uređenu državu i stabilnu egzistenciju pitanje da li bi bili ovako očarani Novakom. Ali ne živimo, zato je Novak jedna od rijetkih, svijetlih tačaka koja nam pomaže prebroditi ovu našu realnost. Novak se rodio u pravo vrijeme te nam kao božje dijete pokazuje da se upornim radom, čeličnom voljom i vijerom u sebe može sve. Biti uspiješan a ostati normalan. Doći iz razorene, siromašne, satanizovane zemlje a biti ponosan na svoje porijeklo i svoj narod.

Zato se ja ne bih bavila predviđanjima, neka Novak samo igra i neka se igra. I ostane takav kakav je, vedar, nasmijan, razuman, i prije svega iskonski dobar.

Neka nam je živ i zdrav.

Pozdrav svima

Aleksandar

pre 11 godina

Ovo sve nije bitno - bitno je da Nole uziva u igri i pokazuje da jeste broj 1. Da se nasmeje u porazu i bude skroman u pobedi. Kao sto je sada - dakle - psihicki stabilan! To ce biti veoma vazno! I nije tacno to o trosenju tela sto neki govore - Novak ima konstituciju zilavu poput boraca istocnjackih borbenih sportova - izdrzljivost mu je najjaca strana - takvi ljudi poput onog naseg maratonca od 90 godina mogu da urade cudo zivo! Pa vidajte li vi na Adi Franju kako trci i dan danas krugove i krugove bez zamaranja - e tu je Noletova prednost - gipkost kao u macke i zilavost - snagu Nadala nece imati, niti gracioznost Fedeksa ali ce zato sve da ih melje jer je izdrzljiviji a telo mu se manje umara i psihicki je fenomenalan! Idemo Nole uzivaj ti si istinska zvezda ovog sporta!

Bojan

pre 11 godina

(V.B, 31. januar 2013 23:56)
teniski strucnjaci kazu da je Federer podigao tenis na visi nivo, pa Nadal podigao taj nivo koji je Nole nadmasio. To je normalan progres stvari, pre Federera su Konors, Borg, Mekinro, Lendl, Sampras i Agasi podizali nivo tenisa. U buducnosti onaj ko zameni Noleta ce nadmasiti i ovo sto on pokazuje.
A sto se tice Federera, ne mozes da ocekujes od coveka koji igra 15 godina profi tenisa da se konstantno nosi sa mladjim teniserima u naletu, on jednostavno vise nema snage za to, i to se dobro videlo u mecu sa Marijem, igrao je inteligentno, trazio slabe tacke, ali fizicki nije mogao da isprati intenzitet duela. To ce se desiti i Mariju i Noletu za 3-4 godine i nece vise moci da prate mladje od sebe.
I Nadal puca jer je on profesionalnom tenisu duze od poslednje dvojice, i u tom istom periodu u kom je Federer uzeo "samo" 1 slem, Nadal je uzeo cela 2.
Dominacije velike cetvorke nece biti, sada su to samo Mari i Nole, prosla godina je vise splet nekih okolnosti, nego sto ce biti pravilo za buducnost.
Realno cetvorka nikada nije ni postojala u smislu cetvorice ravnopravnih tenisera, do 2010 je to bila dominacija Rafe i Feda na kraju koje je Rafa definitivno preuzeo primat, a od 2011 su to bili Rafa i Nole, dok je krajem prosle godine Mari preuzeo mesto prvog pratioca Noleta

sava raka tika taka

pre 11 godina

Nole mentalno nikad jaci .. fizicki nikad spremniji .. ali da mu se vrati ono sampopuzdanje iz 2011 kad je raspaljivao lopticu, malo vise nego sad, kad vise se nekad bazira na defanzivu u poenima, to bi bila 4 slem kombinacija :)

Ch1vu

pre 11 godina

Ovako, Novak je vec usao u tenisku legendu i bice uvek tamo gde mu je i mesto, medju velikanima. Sampionsku crtu je pokazao jos 2007. kada ja pobedio tada trojicu najboljih na svetu u Montrealu i to jednog za drugim. Kasnije je odigrao svoje prvo finale gren slema, a potom osvojio i prvu titulu u Australiji. Medjutim fizicka sprema je ono sto ga je mozda usporilo ka ostvarenju punog potencijala u tom periodu. Nije imao snage da se suprotstavi Nadalu koji je bio fizicki daleko nadmocniji tada, pa je rezultat izostao. Kasnije ukljucivanjem doktora Cetojevica, situacija se dramaticno promenila u Novakovu korist, pa je do tada nepobedivi "spanski bik" poceo da gubi, na svom, domacem terenu, na sljaci. Upravo je Rolan Garos prosle godine pokazatelj koliko je Novak stasao. Uprkos porazu posle moze se reci iscrpnog i nezgodnog finala, on je nastavio da igra u istom ritmu i da stize do zavrsnica turnira, dok je Rafa cini si, iscrpeo svoje poslednje snage u finalu, da bi kasnije ispao na Vimbldonu i napravio visemesecnu pauzu zbog povrede. Konkretno, Novak je imao sansu za jos koji gren slem na US openu, jer je tu pored jedne titule izgubio 3 finala. Najveca prilika je bila prosle godine kada je Mari spletom okolnosti, zbog losih vremenskih uslova uspeo bolje da se prilagodi od Novaka i stigne do svoje prve gren slem titule. Bilo kako bilo, pred Novakom je sezona u kojoj realno ima sansu da promeni istoriju, a lepse je svakako vezati 4 gren slema u jednoj godini.

Bojan

pre 11 godina

Nole je negde na sredini po ovoj brzini, ali lista pokazuje i da ipak ne treba previse skakati sa predvidjanjima. Recimo Vilander je sa 23 godine i 10 meseci osvojio 6 slemova, 3 meseca kasnije je osvojio 7. i posle toga nijedan. I to je covek te sezone uzeo 3 slema, delovao prilicno dominantno i posle toga je uzeo celu 1 titulu na manjem turniru.
osim toga, ova lista ne pokazuje jos mnoge stvari. Borg je do 6. titule stigao na svom 17 slemu (tj osvajao je svaki treci) i u proseku je igrao 3 slema godisnje posto je australija bila daleko. Propustanje slemova je bilo cesto i u karijeri Konorsa, propustio je 5 rolan garosa u najboljim godinama, a ucestvovao je u samo dve austrlije. Ni Mekinro nije isao tamo u najboljim godinama, cak je i Agasi vrlo retko isao, ali je realno uvek igrao kad je imao sansi da ga osvoji, tako da ne verujem da bi imao ista vise titula i da je redovno ucestvovao.
razlozi za preskakanje su razni, ponajvise finansijski, a drugi razlog je prestiz. Australija je tek 90ih i u teniskim krugovima prihvacena kao titula ravnopravna ostalim, Borg je 76 preskocio RG da bi igrao profitabilniji turnir.

fortissimo

pre 11 godina

Tesko je Rodzera stici ali mislim da to Novaku nije ni cilj. Novak treba da da sve od sebe da uveca svoj broj GS turnira do kraja karijere u sta ne sumnjam, osvoji RG koji mu nedostaje a verujem da bi pre zeleo da bude vlasnik sva 4 GS u godini, vezano, nego da osvoji 17 GS turnira. Rod Lejver u ovim godinama, star covek a izuzetno postovan u svetu tenisa bas zato jer je to uspeo u karijeri. Sami smo svedoci jer je pocasni gost na GS turnirima. Novak bi bio legenda isto kao ovaj dekica danas. A u buducnosti mladji ljubitelji tenisa videce koliko ce se pominjati Novakovo ime , kada god se igra AO, a Novak ce biti u godinama. Sto se ovog turnira tice..Novak je vec legenda. A sto se tice Rodzerovih 17 GS, Novak treba da jos osvoji onoliko GS turnira koliko je Rafa osvojio pa da se izjednaci sa Rodzerom. Cak mozda se Rodzeru namesti pa osvoji jos neki GS ko zna, sto je ta opcija mnogo bliza mogucnost. Stvarno izgleda jako tesko, ali to je sport, sve je moguce. Ako Novak ove godine osvoji RG mislim da ce SVE uraditi da osvoji i ostala dva GS turnira i da ga niko nece zadrzati u tome. Sve najbolje u njegovo ime i puno srece u nastavku sezone, samo dobro zdravlje na prvom mestu.

rrmm

pre 11 godina

Nemojte čoveka opterećivati brojkama , statistikom i rekordima . Bitnije je imati potpunu kolekciju i imati sve bitnije turnire u karijeri nego brojka koliko je puta osvojeno .

Bojan

pre 11 godina

(men, 1. februar 2013 09:56)
Nadal je vise puta dokazao da ume da igra na svim podlogama, ali ipak pogledaj ovo
titule:50, sljaka 36, beton 11, trava 3, najbitnije titule (mastersi i gsovi)
trava 2, beton 7, sljaka 23. izrazita je ta sljakasta strana, u poslednje 3 godine je osvojena samo jedna veca titula na betonu (us open)

Milutin

pre 11 godina

Mocna fotka!! Da sam na Noletovom mestu ovo bih uramio. Svi ostali sa slike siguno hoce I to u po 10 do 50 primeraka :) Prelepo zaista.

Bojan

pre 11 godina

(Jova, 31. januar 2013 23:03)
cini mi se da u teniskom vrhu i nema nesto losih i iskompleksiranih likova, da li se samo tako ponasaju pred kamerama ili su stvarno tako dobri ne znam, ali su generalno dobar primer deci i ne bih imao nista protiv da se mmoja deca ugledaju na bilo koga od njih.

xyz

pre 11 godina

Istorija tenisa je večita borba za novac. Podele na amatere i profesionalce, Bojkot Vimbldona 1973., osnivanje ATP, razne kazne i zabrane.
Kako vrednovati uspeh Donalda Badža koji je osvojio šest GS turnira za redom. Problem je što tada na GS turnirima profesionalci nisu mogli da igraju. On sa 22 godine postaje profesionalac.
AO je imala problem sa terminom održavanja, za vreme Božićnih praznika. Drugi veliki problem bile su male nagrade. Problemi su rešeni početkom 80-tih, generacija Lendla, Mekenroa, Vilandera.
Borg ima samo jedno učešće na AO, Konors dva.
Konors je bio kažnjen i nije učestvovao na RG nekoliko godina (5 ili 6).
Konors je 1974. osvojio preostala tri GS turnira, ali nije igrao RG.
Nije sve bilo tako jednostavno nekada.
Djoković je u sličnoj situaciji kao što je bio Sampras. Nema mladih koji će biti opasnost u budućoj borbi za GS titule.
Sampras je igrao sa Edbergom, Bekerom, Lendlom. Ali generacija Karlosa Moje koja sledi nije bila dovoljno dobra. Sem njega to su Kuerten, Kosta, Koreča, Gaudio.
Federer je imao malo bolju situaciju, počinje 2003. sa GS titulama bez ozbiljnije starije konkurencije. Veći broj titula od Samprasa ima jer se Nadal i Djoković pojavljuju sa zakašnjenjem od 2-3 godine.
Teško da Djoković može da stigne Federera po broju GS titula.