Nova vest
Tenis

Petak, 22.07.2011.

17:12

TSS odgovorio na optužbe

Povodom odluke Ustavnog suda Srbije da proglasi neustavnim jedan član statuta TS Srbije na izbornoj Skupštini 25. januara, taj Savez se oglasio saopštenjem.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tri kluba, Novak, Partizan i Beograd, podneli su prijavu Ustavnom sudu koji je na redovnoj sednici 7. jula, utvrdio sledeće: "Odredba člana 37. Statuta TSS od 25. januara 2011. nije u saglasnosti sa Ustavom”.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Povodom odluke Ustavnog suda RS od 07.07.2011. godine, kojom je utvrđeno da osporena

odredba člana 37. Statuta TSS od 25.01.2011. godine nije saglasna Ustavu RS, obaveštavamo javnost da je Teniski savez Srbije prilikom usvajanja navedenog Statuta, u celosti postupao saglasno Ustavu i merodavnim zakonima.

Teniski savez Srbije je pre usvajanja pomenutog Statuta, obavio sve potrebne konsultacije sa stručnim službama Ministarstva omladine i sporta RS, koje nisu imale nikakvih primedbi na osporenu odredbu člana 37, kao ni primedbi na zakonitost rada sednice Skupštine TSS.

Takođe, TSS je u celosti postupao saglasno važećoj praksi udruženja građana, i upustvima datim na internet stranici Agencije za privredne registre, u čijoj je inače nadležnosti da vodi registar udruženja građana, i koja po odredbama člana 63. novog Zakona o sportu RS („Sl glasnik RS“, 24/11) , kao povereni posao preuzima i vođenje registra sportskih udruženja.

Agencija za privredne registre RS, preporučuje kao prihvatljiv i kao poželjan model statuta udruženja građana, kojim se predviđa da statut stupa na snagu ili danom njegovog usvajanja na skupštini udruženja ili određeni broj dana od dana usvajanja na skupštini udruženja, baš kao što to predviđa i osporeni član 37. Statuta TSS.

Dakle, ukoliko je osporeni član 37. Statuta teniskog saveza Srbije neustavan, neustavnim bi se mogli smatrati i svih 26.000 statuta udruženja građana koja su registrovana kod Agencije za privredne registre RS. Ovakva odluka stvara ogromnu nesigurnost u pravnom prometu, jer dovodi u pitanje zakonitost rada celokupnog „nevladinog“ sektora u RS, i stvara opasnost da Ustavni sud RS bude „zatrpan“ hiljadama zahteva za ocenu ustavnosti statuta udruženja građana.

Što se tiče zlonamernih spekulacija o tome da je odlukom Ustavnog suda RS, neustavnim proglašen celokupan Statut TSS, kao i odluke o izboru organa koje su donete na Skupštini održanoj 25.01.2011. godine, smatramo da su ovakve tvrdnje neutemeljene i neistinite, i imaju za cilj da izazovu urušavanje institucija TSS, i dezavuišu legitimno izabrane organe, za čiji je izbor glasala ubedljiva većina delegata.

Naglašavamo, da je Statut TSS koji je usvojen na sednici Skupštine 25.01.2011. godine, i bez sporne odredbe člana 37, prema opštim pravilima predviđenim Ustavom, stupio na snagu osmog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli TSS i od tog trenutka počeo je da proizvodi pravna dejstva u odnosu na sva treća lica, a u odnosu na Skupštinu TSS koja ga je i usvojila i u odnosu na njene članove ima konstitutivno dejstvo, i deluje od trenutka usvajanja.

Naime, smisao instituta „vacatio legis“ kojim se stupanje na snagu opšteg akta odlaže na određeni broj dana nakon objavljivanja, je da se trećim licima a ne donosiocu, omugući da se upoznaju sa sadržinom akta pre nego što isti stupi na snagu. Da je ovo neoboriva činjenica, svedoči i odredba člana 186. stav 4. Zakona o privrednim društvima RS, koja se shodno može primeniti i na udruženja građana, i kojom je predviđeno da Statut akcionarskog društva, kao i njegove izmene i dopune proizvode pravno dejstvo prema akcionarima od dana njegovog donošenja.

Dakle, Statut TSS je bez bilo kakve sumnje u odnosu na članove Skupštine počeo da dejstvuje od trenutka usvajanja, pa je Skupština imala sva prava da saglasno odredbama novousvojenog statuta donese odluke o izboru Predsednika TSS, Predsednika i članova UO i predsednika i članova NO, a sve odluke koje je Skupština usvojila su pravnovaljane i punovažne.

Ukoliko bilo ko osporava zakonitost odluka o izboru organa TSS, a one su nesumnjivo nesporne jer je za njihovo donošenje glasala apsolutna većina delegata, moraće da se za njihovu izmenu obrati Skupštini kao najvišem organu TSS koji je te odluke i doneo, ali će za menjanje tih odluka morati da obezbedi većinu u Skupštini.

Kako do sada na adresu TSS, nije stigao pismeni otpravak odluke Ustavnog suda, svoj stav o navedenoj odluci daćemo nakon što sagledamo sve njene aspekte, i eventualna uputstva od strane Ustavnog suda. Istovremeno Teniski savez Srbije, kao jedna od najznačajnijih sportskih institucija u zemlji, izražava jasno opredeljenje i privrženost poštovanju zakona i sudskih odluka.

S obzirom na to da je članom 188. Zakona o sportu RS, za sva udruženja građana koja svoju delatnost obavljaju u oblasti sporta predviđena obaveza usklađivanja opštih akata (statuta i dr.) sa novim Zakonom, Teniski savez Srbije će svakako u najskorije vreme održati sednicu Skupštine na kojoj će usvojiti izmene i dopune Statuta, kojima će istovremeno biti otklonjen i nedostatak na koji je svojom odlukom ukazao Ustavni sud, i biće otklonjene sve sumnje u zakonitost i legitimnost rada organa TSS
”, kaže se u saopštenju Teniskog saveza Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve