Nova vest
Tenis

Sreda, 29.06.2011.

13:58

Novak preživeo Tomića za polufinale

Novak Đoković se treći put u karijeri plasirao u polufinale Vimbldona, pošto je pobedio Australijanca Bernarda Tomića sa 6:2, 3:6, 6:3, 7:5.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Mladi, 18-godišnji Tomić pružio je fantastičan otpor, najedelikatnija situacija bila je kada je imao brejk u trećem setu, ali Đoković je uspeo da preokrene.

U borbi za finale Novak će se sastati sa Žo-Vilfridom Congom, koji je dobio Federera sa 3-2 u setovima. Đoković je u prethodnom delu takmičenja eliminisao Šardija, Andersona, Bagdatisa i Ljodru

Prvi gem trajao je devet minuta, viđeno je mnogo dugih poena, a Đoković je na samom startu napravio brejk iskoristivši četvrtu šansu napadom i dobrim volejom.

U prvom gemu presudan je bio loš procenat prvog servisa Tomića, a taj trend nastavio se i u naredna dva gema na servis Australijanca. Đoković je često menjao ritam igrajući drop šot, a bekhend slajs koristio je mnogo više nego u prethodnom delu turnira.

Gemovi na Novakov servis trajali su vrlo kratko, srpski teniser sa lakoćom ih je dobijao, a novi brejk napravio je u sedmom gemu. Prve dve brejk šanse Tomić je spasao kombinacijom ‘jedan-dva’, ali na trećoj se Novak odbranio i potom došao do brejka – 5:2.

Đoković je potom rutinski odservirao za prvi set, a u ‘svojim’ gemovima izgubio je ukupno dva poena.

Situacija se promenila u drugom setu – Tomiću je profunkcionisao servis i lakše je osvajao ‘svoje’ gemove, a u četvrtom gemu uspeo je da napravi i brejk.

Novak je katastrofalno odigrao taj gem, procenat prvog servisa naglo mu je pao, a na prvoj od dve vezane brejk lopte Đoković je napravio duplu grešku – 3:1.

Đokoviću je samopouzdanje opalo, slao je i suviše kratke loptice, a Tomić je bio u naletu – servis ga je fantastično služio, bio je odlučniji i sigurniji u sebe pri napadima.

Stvorio je Australijanac i dve brejk lopte u petom gemu, ali ih je Novak neutralisao dobrim servisima, koji su bili retki u tom periodu meča.

Sve do gema u kojem je servirao za set (5:3) Tomić je izgubio samo četiri poena u gemovima na svoj servis. Tada je propustio dve set lopte u nizu, ali nije paničio – greškom Đokovića došao je do treće set lopte, a realizovao ju je neverovatnom forhend paralelom na liniju.

Novak nije uspeo da prebrodi krizu ni na početku trećeg seta, a Tomićev forhend postajao je sve ubitačniji. Na startu trećeg seta Australijanac je stigao do brejk lopte, Đoković je dobro napao, ali je Tomić izvrsno uzvratio i napravio brejk.

Bilo je očigledno da je psihološka prednost na strani 18-godišnjaka, a prvi ‘prozor’ za povratak u set Đoković je propustio u četvrtom gemu. Prvu brejk šansu Tomić je neutralisao odličnim servisom, a drugu neverovatnom bekhend paralelom.

Iako je Novak sjajno riternirao, nije uspeo da napravi brejk – 3:1. Ono što nije tada, Đoković je učinio u sledećem gemu na servis Australijanca. Izvrsni riterni sada su se isplatili, a i Tomić je napravio nekoliko grešaka – 3:3.

To je bila prekretnica za treći set – Australijanac je izgubio elan koji je do tada imao, servis mu je pao i počeo je da greši u seriji.

Novak je na pravi način iskoristio očajan period igre suparnika i do kraja seta nije izgubio ni gem.

Interval Tomićeve loše igre potrajao je taman još toliko da Đoković napravi brejk na početku četvrtog seta i povede sa 2:0. Činilo se da će tada Novak bez većih problema privesti meč kraju, ali Australijanac je pokazao da u njemu ima materijala za budućeg šampiona – bez izgubljenog poena napravio je brejk, a zatim je spasao brejk loptu i poveo sa 3:2.

Novak nije igrao na visokom nivou, bio je previše pasivan i Tomić je pri vođstvu 5:4 sjajnom forhend dijagonalom iz trka došao do 0:30. Međutim, kada je bio na dve poena do gubitka seta, Novaku je proradio servis, odigrao je nekoliko agresivnih bekhenda i uspeo je da izjednači na 5:5.

U narednom gemu Novak je odličnom igrom doašo do brejk lopte, a onda je odigrao izuzetno inteligentan poen – napao je bekhendom u dijagonalu, a zatim je skratio lopticu i napravio brejk.

Đoković je u sledećem gemu dobro servirao i osigurao pobedu u prvom zvaničnom meču sa Tomićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve