Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.06.2011.

16:40

Azija srećna zbog trijumfa Na Li

Istorijska pobeda Na Li u finalu Rolan Garosa izazvala je talas oduševljenja i pohvale u njenoj rodnoj Kini, ali i širom Azije.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

"Cela Azija se sada ponosi njome", rekao je nekadašnji tajlandski teniser Paradorn Sričapan.

Kineski drzavni mediji pozvali su svoje sportiste da se ugledaju na Li, koja je trijumfom u Parizu postala prvi sportista iz Azije koji je pobedio u pojedinačnoj konkurenciji nekog grend slem turnira.

Kineskinja je u subotu osvojila titulu na Rolan Garosu od branioca trofeja Frančeske Skjavone, u vreme kada je u Kini bilo oko 23 časa ali je državna televizija reprizirala meč u nedelju, a velika slika Li našla se na naslovnicama skoro svih novina.

Partijski dnevnik Ženmin žibao objavio je na naslovnoj strani veliku fotografiju Li kako ljubi svoj pehar sa Rolan Garosa ispod naslova "Li Na se popela na vrh gren slema".

Karijera Li krenula je uzlaznom putanjom kada je izašla iz državnog programa za trening sportista 2008. godine. Taj skupoceni program doneo je olimpijske pobednike u gimnastici i atletici, kao i u badmintonu, ali nije doneo većeg uspeha u komercijalnim sportovima.

Kineski sportski funkcioneri javno su, međutim, čestitali jedni drugima.

Kineski olimpijski komitet i druge sportske agencije izrazile su "najiskrenije čestitke" u zajedničkom pismu državnom Centru za upravljanje tenisom.

"Nema sumnje da će ovo ohrabriti i inspirisati kineske sportiste u drugim poljima da se podvrgnu teškom treningu, ojačaju svoje samopouzdanje i postignu izuzetna dostignuća na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine", navodi se u pismu.

Trijumf Li iz Pariza bio je i udarna vest i drugde u Aziji. Japan i Hong Kong opširno su pisali o ovome, iako tenis nije toliko popularan u tim zemljama.

Uspeh Li slavljen je kao azijski u Japanu. Dnevnik Jomijuri objavio je fotografiju teniserke na naslovnoj strani, dok je dnevnik Asahi objavio veliki naslov "Prvi iz Azije".

U Hong Kongu dogadjaj je dobio veliku pažnju, ali je ipak ostao u senci obeležavanja godišnjice vladinog sloma studentskih demonstracija na trgu Tjenanmen 4. juna 1989. godine.

Desetine hiljada ljudi držali su zapaljene sveće u javnim parkovima i na druge načine obeležavali su 22. godišnjicu nasilnog sloma demonstracija.

Funkcioneri raznih teniskih organizacija u Aziji izrazili su nadu da će pobeda Li doprineti popularizaciji sporta.

"Ovo je jako, jako važno za sve Azijce. Ranije su roditelji govorili svojoj deci da se bave drugim sportovima jer su Azijate jako male i imaju malo šansi na najvišem nivou", rekao je potpredsednik Teniskog saveza Filipina Adžaj Patak.

Tajlanđanin Paradorn je 2003. bio najbolje plasirani teniser iz Azije na ATP listi kada se popeo na deveto mesto. On je takodje izrazio
želju da država pomogne sportu.

"Siguran sam da će mnogo kineske dece sada više igrati tenis zbog Li. Ona je nesumnjivo proizvod kineske vlade, koja je uložila mnogo novca i truda šaljući je na medjunarodne turnire. Ako naša vlada uradi isto, imaćemo i mi dobre igrače", rekao je Paradorn.

Tajvanski dnevnici takodje su dali puno pažnje pobedi Li, nazvavši je "krunisanom caricom".

Singapurski dnevnik Novi list doneo je naslov: "Konačno! Grend slem šampion iz Azije".

Li je početkom godine igrala finale Otvorenog prvenstva Australije, a mediji su je tada nazvali "ponosom Kine".

Tenis je u Kini i dalje sport elite, po popularnosti daleko iza košarke, stonog tenisa, fudbala i drugih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve