Nova vest
Tenis

Utorak, 12.05.2009.

12:27

Dejvis kup: Srbija sa Uzbekistanom

Teniska reprezentacija Srbije igraće protiv Uzbekistana u baražu za opstanak u Svetskoj grupi Dejvis kupa, određeno je žrebom.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Mečevi će se igrati od 18. do 20. septembra u Srbiji. Uzbekistan u timu nema nijedno zvučno ime sa ATP turneje. Najbolji igrač je Denis Istomin, 91. igrač na svetskoj rang-listi, sledeći je Murad Inojatov na 441. mestu, pa Faruk Dustov (638) i Vaja Uzakov (836). Na rang-listi Međunarodne teniske federacije Uzbekistan zauzima 23. mesto, dok je Srbija na 13. poziciji.

Selektor Srbije Bogdan Obradović najavio je da će se mečevi igrati u „Areni”, na tvrdoj podlozi i preneo utiske iz razgovora sa najboljim teniserima Srbije.

Već sam razgovarao sa svim igračima i sa savetnikom reprezentacije Nikolom Pilićem i svi su oduševljeni, ne samo izborom protivnika, već i činjenicom da će se mečevi igrati u Srbiji. Uzbekistanci imaju jednog igrača za respekt, Denisa Istomina, dok su ostali, uz svo poštovanje, daleko od svetske klase i naših najboljih igrača.”

Bogdanović kaže da ništa neće prepuštati slučaju i da će protiv Uzbekistana izvesti najbolje igrače.

“Mi ćemo, naravno, profesionalno prići meču i nećemo se ni u jednom tenutku opustiti i dozvoliti iznenađenje. Ipak je u pitanju opstanak u Svetskoj grupi i ne možemo da eksperimentišemo. Tim će biti isti kao i onaj iz prethodnih mečeva”.

Mečevi protiv Uzbekistana biće još jedna prilika da domaća publika uživo vidi najbolje tenisere Srbije.

“Nastup na domaćem terenu znači i nama i našim ljudima. Posle ATP turnira u Beogradu, ovo je nastavak te priče. Nastup našeg ženskog tima u Areni u Kupu federacija nedavno je privukao rekordnu posetu, a na nama je da oborimo taj rekord”, rekao je Bogdanović za B92.

U ostalim mečevima baraža sastaće se:

Čile – Austrija
Belgija – Ukrajina
Brazil – Ekvador
Holandija – Francuska
Južna Afrika – Indija
Švedska – Rumunija
Italija – Švajcarska

Pobednici će se plasirati u Svetsku grupu, dok će poraženi timovi preći u regionalna takmičenja.

Uzbekistanci su u 2009. godini odigrali dva meča. Bili su slobodni u prvom kolu Azijsko-okeanijske zone, u četvrtfinalu su savladali Južnu Koreju (4:1), a u polufinalu Japan (3:2).

Oba meča igrali su kao domaćini, u sportskom kompleksu 'Pahlavon' u Namanganu, gradu na severu Uzbekistana, drugom po veličini u azijskoj državi, 300km istočno od Taškenta, na granici sa Kirgistanom.

Denis Istomin, najbolji teniser Uzbekistana, dobio je dva singla i dubl u duelu sa Korejcima, singl i dubl u meču sa Japanom i najzaslužniji je za plasman tima u plej of Svetske grupe.

Istomin je trenutno 91. na ATP listi (najbolji rejting u karijeri), rođen je 1986. godine, znatno bolje igra na šljaci nego na bržim podlogama. Ove sezone na ATP turnirima ima skor 5-3, u karijeri 17-10.

2008. godine je predao meč Borisu Pašanskom, 2007. izgubio od Troickog, a 2006. od Tipsarevića.

Ostali uzbekistanski teniseri su znatno manje poznati, Murad Inojatov je 437. na ATP listi, rođen je 1984. godine, ove godine je na 'fjučersima' igrao sa dvojicom tenisera iz Srbije, Miljanom Zekićem i Aleksandrom Cvetkovim, i dobio oba meča, Faruk Dustov je 637. na listi (bio 173. 2007. godine), ima 23 godine i u karijeri ima tri pobede na 13 mečeva na ATP turnirima.

Ostali igrači su Vaja Uzakov, 834. teniser po rejtingu, i Rifat Biktjakov, na listi na 893. mestu.

U Dejvis kupu Istomin ima tri pobede u singlu i dve u dublu, gde igra sa Dustovim.

Uzbekistanci su u Dejvis kupu debitovali 1994. godine, četiri puta su učestvovali u plej ofu (1998 - Australija 0:5, 1999 - Češka 0:5, 2000 - Holandija 1:4, 2001 - Španija 0:4) i nikada nisu stigli do Svetske grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve