Nova vest
Tenis

Petak, 30.01.2009.

15:20

Nadal u finalu posle maratona

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U duelu dva levoruka Španca, Rafaela Nadala i Fernanda Verdaska, prvi teniser sveta plasirao se u finale Australian Opena pobedom od 3:2 u setovima i posle pravog maratona koji je trajao 5 sati i 14 minuta!

Duel u "Rod Lejver" Areni rešen je duplom servis greškom Verdaska, a na kraju je bilo 6:7 (4:7), 6:4, 7:6 (7:2), 6:7 (1:7) i 6:4.

Nadal je iskoristio osmu brejk loptu u petom setu, ali je maraton mogao da pripadne i Verdasku koji je odigrao meč života i često igrao neverovatne poene, posebno iz forhenda koji ga je služio odlično, iako je napravio mnogo neiznudjenih grešaka.

Nadal je osvojio ukupno 193 poena, a Verdasko poen manje, i to možda i govori o nijansama koje su odlučile meč. Medjutim, 15. teniser sveta koji će od narednog ponedeljka ući u najboljih 10 na listi, napravio je čak 95 direktnih poena, ali i 76 grešaka, dok je Nadal imao odnos 52 - 25.

Da nas očekuje neizvestan duel nagovestio je već prvi set. On je rešen u taj brejku ( bez brejkova u 12 gemova), a primetno je bilo da se Verdasko odlučio za nešto ofanziviju igru nego obično, u nameri da iznenadi Nadala. U drugom setu, samo jedna brejk lopta ( Nadal imao pet prilika) bila je dovoljna prvom teniseru sveta da izjednači na 1:1 u setovima.

Prvi set sa više brejkova ( po dva sa obe strane) odlučen je takodje u taj brejku, a mnogo sigurnije odigrao ga je Nadal koji je poveo sa 4:1 i tu praktično prelomio ishod trećeg seta. na kraju je bilo čak 7:2.

Na "slatku osvetu" Verdasko je čekao samo jedan set, pošto je u četvrtom setu gotovo na isti način ( poveo u taj brejku sa 6:0) stigao do izjednačenja ( na kraju 7:1).

Tokom trećeg i četvrtog seta, prepuna "Rod Lejver" Arena je ovacijama ispraćala desetine poena, koji su rešavani snažnim udarcima, napadima Verdaska koji je kao retko ko pre njega primorao Nadala da se brani daleko iza osnovne linije. Ipak svoju veličinu Nadal je pokazivao i u takvim situacijama, pošto je u nekoliko navrata u svom stilu iz potpune defanzive stizao do poena.

U petom setu igrači su bili sigurni prilikom svog servisa, iako je Nadal u drugom i šestom gemu imao nekoliko brejk prilika. Međutim, prvi teniser sveta je u 10. gemu uspeo da iskoristi treću meč loptu (bilo je 0:40) nakon što je Verdasko napravio četvrtu duplu servis grešku u meču.

Rafael Nadal će u finalu u nedelju igrati protiv Rodžera Federera koji je dan ranije lako sa 3:0 pobedio Endija Rodika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

237 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve