Nova vest
Tenis

Sreda, 28.01.2009.

05:46

Serena pobedila, Kuznjecova besna

Amerikanka Serena Vilijams plasirala se u polufinale Australian Opena, posle pobede nad Svetlanom Kuznjecovom.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Amerikanka je pobedila u tri seta – 5.7, 7:5, 6:1. Pobeda Amerikanke je prekrivena ogromnom senkom sumnje, zbog činjenice da su organizatori odlučili da postave krov posle prvog seta, pri vođstvu Ruskinje i dok je Vilijamsova izgledala potpuno nemoćno. Posle pauze Serena se vratila preporođena i izborila se za polufinale u kojem je čeka Jelena Dementijeva, koja je savladala Karlu Suares Navaro.

Nehumani uslovi u kojima teniseri igraju na ovogodišnjem Australian Openu (već 108 godina nije zabeležen ovakav toplotni talas, a vrhunac se tek očekuje u četvrtak sa 43 stepena) uticali su da prvi set bude pun grešaka.

Kuznjecova je bila upadljivo bolja u svim statističkim parametrima tokom tog seta (42-31 u poenima, 12-4 u vinerima), pa je pravo čudo kako joj je uopšte trebalo 48 minuta i 12 gemova (sa ukupno pet brejkova) da dođe do seta prednosti.

Ako stanje na terenu nije bilo dovoljno uverljivo, izgled Serene Vilijams govorio je veoma jasno da Amerikanka nema nikakve izglede u nastavku meča, a veoma je malo verovatno da bi ga uopšte završila.

Tada organizatori čine najbizarniju odluku inače čudnog takmičenja – posle dva i po dana očajničkih molbi takmičara i publike, začinjenih sa četiri predaje (Serenu je u četvrtfinale i uvela vrućina, jer je Viktorija Azarenka pri vođstvu od 1:0 predala zbog povraćanja) i isto toliko potpuno jednostranih mečeva, konačno su zatvorili krov nad Rod Lejver Arenom. Taj potez publika je pozdravila, ali je Kuznjecova (takođe se nije naigrala u osmini finala, jer se đie Ženg povredila posle pet gemova) s pravom bila besna: akcija nije sprovedena pre meča, već je zaustavila njen nalet.

Kako je i moglo da se pretpostavi, 15-minutna pauza bila je dovoljna da se Serena potpuno oporavi, a uslovi po povratku na teren bili su potpuno drugačiji, jer se paklena arena pretvorila u sasvim prijatnu i rashlađenu dvoranu.

Drugi set doneo je najbolji tenis na ženskom turniru Ozi Opena, a obe teniserke značajno su doprinele sjajnoj atmosferi. Serena je prepolovila broj grešaka i utrostručila broj direktnih poena, dok je Kuznjecova nastavila u istom ritmu kao prvom setu, pa je ovog puta Amerikanka dobila set, posle 46 minuta i opet 12 gemova.

Činjenica da je drugi set izgubila brejkom u poslednjem servis-gemu, kao i totalni psihološki pad, učinili su da Kuznjecova potpuno posustane. Ona se posle razmene gemova na početku potpuno predala, dozvolila dva brejka, pa je Serena veoma brzo okončala posao, za samo 29 minuta.

Serena je jedna od tri teniserke koje će se u završnici turnira u Melburnu boriti za prvo mesto WTA liste. Pored nje šansu da zamene Jelenu Janković imaju i Jelena Dementijeva, sledeća Serenina protivnica, kao i Dinara Safina, koja igra sa Verom Zvonarjevom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve