Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 19.12.2011.

19:13

Nole i Rafa najveći rivali u 2011.

Rivalstvo Novaka Đokovića i Rafaela Nadala je nešto što je pored dominacije Đokovića obeležilo 2011. godinu prema sajtu ATP-a.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Činilo se da Nadal, slično kao i sa Rodžerom Federerom, kontroliše duele sa Đokovićem, ali ove godine se sve promenilo.

Najbolja dva tenisera sveta igrali su ove godine jedan protiv drugoga čak šest puta, svih šest mečeva je odlučivalo o tituli i svih šest mečeva je dobio Đoković. Pored toga srpski teniser je trijumfom na Vimbldonu skinuo Španca prvog mesta ATP liste.

“Ovaj momak radi neverovatne stvari, tako da mi ne preostaje ništa drugo nego da čestitam Novaku. Ono što je on ove godine uradio je verovatno nemoguće ponoviti. Jas am dao sve od sebe u svakom trenutku. Ove godine, izgubio sam puno finala od njega. Moram da prihvatim da sam u prošlosti osvojio puno i jedina stvar koja mi preostaje je da svakog dana dam sve od sebe kako bi se popravio”, rekao je Nadal nakon poraza u finalu US opena.



Dvojica najboljih tenisera prvi put su ove godine igrali u finalu turnira u Indijan Velsu i Majamiju. Nakon što je Novak u Indijan Velsu slavio posle izgubljenog prvog seta, isto je ponovio i u Majamiju. Finalni duel na Floridi ATP je proglasio za drugi najbolji meč godine.



Mnogi su očekivali da će Nadalova osveta stići na šljaci jer je svih prethodnih devet međusobnih mečeva na toj podlozi dobio. Međutim, “kralj šljake” je u finalu Mastersa u Madridu ponovo poražen, a Novak je rekao da je u finalu odigrao svoj najbiolji meč na šljaci u karijeri.



Tom pobedom Novak je nastavio svoju seriju nepobedivosti u 2011. (34. pobeda), a prekinuo Nadalovu seriju pobeda na šljaci (37). Nedelju dana kasnije Srbin je ponovo u dva seta pobedio Španca u finalu, ovoga puta u Rimu.



Novi susret imali su u finalu Vimbldona, gde je Nadal pokušavao da treći put u jednoj godini osvoji i Rolan Garos i Vimbldon. Đoković je međutim ponovo bio nezaustavljiv, oduzeo je Nadalu titulu u Londonu pobedom od 6:1, 6:1, 1:6, 6:3, ali i prvo mesto na ATP listi.

“Ovo je najlepši dan u mom životu. Oduvek sam sanjao da osvajam ovaj turnir. Kada igrate protiv najboljeg na svetu, koji je osvojio dva od poslednja tri Vimbldona, morate da igrate svoj najbolji tenis. Mislim da sam odigrao najbolji meč na travi u karijeri”, rekao je Novak nakon trijumfa.



Poslednji međusobni duel u 2011. Đoković i Nadal imali su u finalu US opena. Bila je to repriza finala iz 2010. ali sada su se uloge zamenile. Đoković je trijumfovao sa 6:2, 6:4, 6:7, 6:1 i tako postao tek šesti čovek u Open eri koji je osvojio tri Gren slema u jednoj godini.



Dakle, Nadal je 2011. počeo sa ubedljivim vođstvom od 16-7 u duelima sa Đokovićem, sada je 16-13, a mi samo možemo da poželimo da se Novakova serija nastavi i da ova dva tenisera odigraju još mnogo fantastičnih duela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu