Nova vest
Tenis

Subota, 16.03.2013.

19:55

IV: Nadal u dva seta do finala

Španski teniser Rafael Nadal savladao je Tomaša Berdiha iz Češke sa 6:4, 7:5 u polufinalu turnira iz Masters serije u Indijan Velsu.

Izvor: SO NĐ

Autor:SO NĐ

Default images

Berdih je u drugom setu vodio 5:3, servirao je za izjednačenje u setovima, ali je izgubio četiri gema u nizu, samim tim i meč.

Nadal, koji je osvojio titule 2007. i 2009. u Indijan Velsu, za treću titulu igraće sa boljim iz okršaja Đoković – Del Potro.

Prvi gem u meču, i odmah djus. Ipak, uspeo je Berdih, prevashodno dobrim servisima, da izvrši pritisak na Španca i uzme prvi gem u meču. Rafa je u narednom gemu prepustio samo jedan poen i lagano izjednačio.

Ista slika viđena je i u naredna dva gema. Čeh je rutinski stigao do 2:1, da bi mu Nadal uzvratio istom merom za izjednačenje u gemovima. Nije bilo previše uzbuđenja u sledeća dva gema, oba tenisera su servisima lako dolazili do poena i gemova - 3:3.

Prvi veliki problem imao je Berdih u sedmom gemu, što je Rafa iskoristio i stigao do brejka. Čehu je stao servis iz čega su se izrodile tri brejk prilike za Španca. Berdih je uspeo da spasi dve brejk lopte, odličnim forhendom i bekendom, ali je onda u odlučujućem poenu napravio veliku grešku iz forhenda i prosto poklonio gem Nadalu.

Pokušao je Berdih da se vrati odmah u narednom gemu, uspeo je da stigne do dva đusa, ali je Rafa pravovremenom dijagonalom i izlaskom na mrežu naterao gorostasnog Čeha da izbaci lopticu u aut - 5:3.

Nije se Španac previše zamarao na servis Berdiha i vrlo brzo je bilo 5:4. Rafa je odlučujući gem otvorio sa dva dobra servisa, uspeo je Čeh da smanji na 30:15, ali je Nadal prvo forhendom, pa zatim servisom uspeo da stigne do 6:4 i prvog seta.

U prva tri gema drugog seta videli smo gotovo identičnu igru kao u prvom delu igre, s tim da su gemovi nešto neizvesniji, ali i dalje ni jedan od tenisera nije došao u brejk priliku.

Šansi je bio bliži Španac, u trećem gemu, ali je Čeh, opet, sigurnim servisima uspeo da uzme gem na svoj servis - 2:1.

Mogao je Berdih do prve brejk lopte u meču, u četvrtom gemu drugog seta, ali je na 30:30 lopticu za malo poslao van terena, da bi Rafa u narednom poenu lako stigao do 2:2.

Nikakvih problema na svoj servis niko od igrača nije imao sve do osmog gema, kada je Nadal odigrao najlošiji gem u dotadašnjem toku meča. Ni Berdih nije blistao, ali mu je Španac 'lenjim' udarcem poklonio brejk šansu, da bi zatim odservirao duplu grešku i Berdih je poveo sa 5:3.

Međutim, Čehu se tada stegla ruka, servis ga nije slušao, a Nadal je momentalno iskoristio priliku - 'spustio' je dve sjajne paralele forhendom i došao do 0:40. Berdih je spasao prvu brejk loptu, ali je na drugoj poslao lopticu u aut i Nadal je napravio ribrejk.

Bilo je očigledno da je Čeh tada pao na mentalnom planu - Nadal je lagano izjednačio na 5:5, a zatim je napravio novi brejk. Berdih je prvu brejk šansu spasao, ali je bio izrazito nesiguran, ponovo je pogrešio iz forhenda (treći put u gemu), a zatim je na brejk šansi promašio smeč - 6:5 za Nadala.

Nije se predao Berdih, u 12. gemu stvorio je tri brejk šanse, ali je Španac svaki put uspevao da odservira precizno i tako se izvuče. Nadal je propustio prvu, ali je realizovao drugu meč loptu posle greške Berdiha iz bekhenda - 6:4, 7:5 za sati 44 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve