Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 09.07.2012.

08:32

Federer nasledio Novaka na tronu

Švajcarac Rodžer Federer u ponedeljak je zvanično posle godinu dana i jedne nedelje svrgnuo Novaka Đokovića sa prvog mesta ATP liste.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Federer je u nedelju došao do svoje sedme titule na Vimbldonu i 17. Gren slem titule ukupno, pobedom nad Endijem Marijem sa 3:1 u setovima, i zahvaljujući tome se posle dve godine vratio na tron.

Tim povratkom na čelo ATP listi Federer se izjednačio sa legendarnim Pitom Samparsom po broju nedelja na prvom mestu na svetu – 286. Sa 30 godina i 335 dana, švajcarski je drugi najstariji teniser koji se našao na tronu, iza Andrea Agasija, koji se na čelu ATP liste našao sa 33 godine i 131 danom.

Prethodni put, Federer je držao prvu poziciju na ATP listi do 7. juna 2010. godine, kada ga je na prvom mestu nasledio Španac Rafael Nadal.

Federerova prednost na čelu ATP liste je minimalna, pošto ima samo 75 bodova prednosti u odnosu na Đokovića. Ipak, najbolji srpski teniser prvu priliku da se vrati na prvo mesto imaće tek posle Olimpijskih igara u Londonu, i novih okršaja na terenima Vimbldona.

Federer na prvoj poziciji sada ima 11.075 bodova, a prate ga Đoković sa 11.000 i Nadal, koji ima 8.905. Mari je ostao četvrti posle odličnog izdanja na Vimbldonu, a viđena je samo jedna promena među prvom desetoricom, pošto je Nikolas Almagro pretekao Džona Iznera i došao do desete pozicije. Drugi reket Srbije Janko Tipsarević zadržao osmo mesto, a iza najbolje četvorice, a ispred njega i dalje se nalaze David Ferer, Žo-Vilfred Congai Tomaš Berdih. Prvu desetoricu kompletiraju Huan Martin del Potro i Nikolas Almagro.

Za razliku od Đokovića, koji je imao pad, i Tipsarevića, koji je zadržao poziciju, Viktor Troicki je plasmanom u osminu finala Vimbldona zabeležio skok. Troicki je sada 31. na svetu, pošto je napredovao za tri pozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve