Tenis 169

Ponedeljak, 09.07.2012.

08:32

Federer nasledio Novaka na tronu

Švajcarac Rodžer Federer u ponedeljak je zvanično posle godinu dana i jedne nedelje svrgnuo Novaka Đokovića sa prvog mesta ATP liste.

Federer nasledio Novaka na tronu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

169 Komentari

Sortiraj po:

danijel

pre 11 godina

Federeru vise nece biti toliko vazno 1 mjesto, jer je sad oborio rekotd i tacka. Vjerovatno ima u planu da osvojo 20 gs i jos nekoliko mastera i to je to.. Ne treba da se opterecuje sa 1 mjesto.. on nosi epilog najboljeg tenisera svih vremena a da li je 1/2 to sad nije vazno u njogovoj 31 god. A nadal je veliki teniser po meni to 3/4 svih vremena. Novak ima i dalje malo titula i gs da se primakne nadalu a kamo lo fedexu, ali on ima 25 God tako osvojice on jos..(Ipal klasa je Roger Federer) sad kakav je covjek i sta bi bilo kad bi bilo necu o tome. Voli ga citav svet sa razlogom.

Bojan

pre 11 godina

(Bye bye Rafa, 13. jul 2012 01:16)
preterujes
tacno je da Rafu moze na betonu da pobedi ko 'oce kada ovaj nije fizicki najspremniji, ali proglasiti ga najgorim top 10 igracem ikada, a covek je jedan od najbolji brojeva 1 u istoriji, sigurno u 10 najboljih igraca generalno gledano, mozda cak i pet...

Bye bye Rafa

pre 11 godina

@leo
Hajde da se slozimo da je Nadal u medjusobnim duelima uspesniji od Federera, ali ne mozes ga samo na osnovu te jedne stvari proglasavti boljim.
Pa sta mu to vredi, kada konstantno gubi od raznoraznih pacera i anonimusa.

Nadal se vec 7 godina nalazi medju prva 3 tenisera sveta.
U tom periodu je na primer gubio meceve od :
- Alexander Waske (147. na listi)
- Joachim Johansson (690. na listi)
- Chris Guccione (107. na listi)
- Nicolas Mahut (106. na listi)
- Lukas Rosol (100. na listi)

To su samo neki teniseri koji nisu bili ni u prvih 100, a pobedjivali su Rafu.
Da ne pominjem bar dvadesetak ovih koji nisu bili ni u prvih 30 a sa lakocom su deljali spanca.

Federer je vec 9 godina medju prva 3 tenisera sveta i za tih 9 godina nije izgubio ni jedan jedini mec od tenisera van prvih 100.
Ima samo 5 poraza od tenisera van prvih 50, pa i tih 5 poraza su od tenisera koji su danas u prvih 10, ili su nekad tamo bili : Berdih, Fish, Has, Kanjas. Najlosije rangirani teniser koji je pobedio Federera je bio Fish u polufinalu IW 2008. (Fish je tada bio na 98. mestu).

Ne znam odakle ti uopste smelost da poredis Federera i Nadala, a kamoli da jos Nadala proglasavas boljim.
Pa tog Nadala moze da pobedi svaki poluamater koji igra celendzere.
Video si nedavno sta mu je uradio onaj Rosol.
Ako od juce pratis tenis da ti kazem da to nije prvi takav slucaj i da je Rafa imao bar desetak takvih "Rosola" u svojoj karijeri.
Nije on najbolji, vec najgori teniser koji je ikada bio u top 10.

No. 2

pre 11 godina

@ Pufta Ns "...Rodja se pita ko ce biti prvi,a ne Djokovic." -b
oga mi se bas dugo pitao i godine prodjose..dok je on razmisljao ostali radili posao,a sad pomislio daj da budem jos malkice prvi jer nisam ni ja vise mladic pocelo je okostavanje,ledja....

Pufta, NS

pre 11 godina

Nisam pobornik teorije zavere ali mi ovo sve mirise da je Federer morao da bude No1 jos tu jednu nedelju, kako bi ostao zapamcen u istoriji tenisa kao neko ko je potukao sve rekorde.
(BALKANAC, 11. jul 2012 00:43)

A cega jesi pobornik? Logike i argumentovanog razmisljanja svakako nisi.

Рајко од Расине

pre 11 godina

Razlika je samo 75 bodova, Nole to može prikupiti na par čelendžera a krenuli i vašari po Srbiji... vajdica!!!

BALKANAC

pre 11 godina

Nisam pobornik teorije zavere ali mi ovo sve mirise da je Federer morao da bude No1 jos tu jednu nedelju, kako bi ostao zapamcen u istoriji tenisa kao neko ko je potukao sve rekorde.

ad

pre 11 godina

A po cemu su druge podloge bitnije od sljake?

ni po čemu. federer je drugi najbolji igrač na šljaci
posle nadala, pogledaj koliko finala rolan garosa ima.

gde je bio nadal u finalima gs turnira koji nisu na šljaci?
fed ih ima 16 dobijenih.

leo

pre 11 godina

@cheers A po cemu su druge podloge bitnije od sljake? Pa i da se uporedi bez sljake njihov odnos Federer ni na jednoj podlozi nije dominantan u odnosu na Nadala. A i zasto se sljaka ne bi racunala? Zato sto je Nadal najbolji na njoj? A da uporedimo njihov skor bez betona koji Federeru najvise odgovara? Sve podloge su jednako bitne.

Vladan R

pre 11 godina

@ statistika

Tvrditi samo po "head to head" kriteriijumu da je neko bolji, a sve ostale zanemariti je najveca moguca glupost. Evo i nekioliko primera zasto. Gledajuci period od 9.7.2011 do 9.7.2012. Novak protiv Federera vodi u medjusobnim duelima 3:1, a ipak je drugi na lsiti. Da je krajem prosle godine stigao do okrsaja sa Federerom u Bazelu, Parizu i Londonu, kada je drugo pomenuti bio u boljoj formi i da ih je sve izgubio, imao bi negativan skor 3:4, ali bi jos uvek bio prvi sa preko 500 bodova vise. Uosavas li neku kontradiktornost. Kad vec spominjes Rafu i Federera, zasto se ne upitas kako to da imaju najvise meceva na sljaci, iako je broj turnira na betonu, ako racunamo GS i masterse, duplo veci. Moze i ovako Davidenko-Nadal 6:4, da li je Davidenko bolji teniser? Moze i primer iz fudbala iz SFRJ. Da li je Hajduk bolji od CZ, jer je bolji u medjusobnim duelima iako ima vise nego duplo manje trofeja. Evropu da ne spominjemo. Ili da je CZ bolja od LFC jer ije pobedila u oba zvanicna duela. Da se vratimo na tenis Marej-Federer 8:8, znaci potpuno izjednaceni. Ne bih bas rekao. Za kraj, paradoks da Burgera ima bolji skor i od Federera 1:0 i od Samprasa 2:1. Da li se na osnovu toga ista moze zakljuciti.

leo

pre 11 godina

@vvvkkk Eto i Nik Bolitjeri koji je trenirao najvise gren slem sampiona i tenisera koji su dosli do broja 1 je rekao da je Nadal bolji. Misljenja su razlicita. Cinjenice kad su njihovi medjusobni dueli u pitanju pokazuju da je Nadal bolji. Ne razumem koja tebe logika vodi, uporedjuju se Nadal i Federer i njihov medjusoban skor, tu ne mozes reci da Federer dominira u odnosu na Nadala ni na betonu ni na travi, o broju titula ce se moci raspravljati tek kad obojica zavrse karijeru. Ali za mene Nadalove imaju vecu tezinu jer on osim Federera za protivnika ima i Noleta koji je na jednom neverovatnom nivou, dok je Federer od ozbiljnih rivala imao samo Rafu u najvecem delu karijere. Takodje kad su stilovi u pitanju ukusi se razlikuju, lep je i elegantan Federerov bekhend ali sta vredi kad mu ga Nadal razbije u svakom bitnom duelu. Meni se vise svidja Rafin tenis sa top spinom i nemogucim paralelama, od Federerovih ravnih udaraca. To je stvar ukusa. A i Rafa mi se vise svidja kao sportista, takodje mi se najvise svidja sljaka od svih podloga jer na njoj osim dobrih udaraca potrebno je i te kako razmisljati u toku meca, najzahtevnija je kad je taktika u pitanju. I ta konsatacija o dvoranskim uslovima, oni u tenisu prijatelju nisu normalni, i preko 90 posto igraca ne voli da igra u zatvorenom.

smesno

pre 11 godina

Cudo koliko ovih navijaca Federera ima ovde odjednom. Izasli iz misje rupe. Za ove koji se lome da objasne ko je bolji on ili Nadal, rekao ovaj, rekao onaj, nema tu sta da se kaze to se vidi, Rafa ga pobedjuje u svim bitnim mecevima samo jedno pitanje. Bi li stavili novac na Federera protiv Nadala, na bilo kojoj podlozi? Tesko. Za ovog sto je napisao da su dvoranski uslovi normalni, jesu ali za kosarku. Tenis se igra na otvorenom. A Nadal je svoju dominaciju nad Federerom pokazao toliko puta da i tome ne vredi ni raspravljati.

vvvkkk

pre 11 godina

(statistika, 10. jul 2012 16:17)
Prosto me odusevlja logika koju ljudi koriste kada objasnjavaju zasto Federer nije najbolji svih vremena (ili bolji od Nadala ?!?!? ):
1."Eto cak je i Martina Navratilova to nedavno rekla." Eto. Rekla je Martina. I resena stvar. A to sto su rekli Sampras,Borg,Agassi,Laver,Lendl pa cak i sam Nadal? Ma to nema veze...
2."Federer je od tih 6 pobeda 4 ostvario u dvoranskim uslovima, dok je Rafa svih 5 ostvario u normalnim uslovima". U NORMALNIM USLOVIMA??? Pa dvoranski uslovi su ustvari jedini "normalni" ako cemo tom logikom: Loptica najpravilnije odskace,nema vetra,nema neravnina na terenu. Dakle,kako udaris lopticu tako ce i biti.
3."Nadal izuzetno dominantan na sljaci, a da su na drugim podlogama gotovo izjednaceni"-Ovo je ipak vrhunac...Po cemu su izjednaceni? Federer ima 16 GS van sljake,Nadal 2. Federer ima 14 mastersa na betonu,Nadal 5.
Evo,lepo sam objasnio a nisam cak ni rekao onu najbitniju stvar,kreativnost i lepota igre,koja je kada se prica o najboljem svih vremena,po meni i kljucna. Nije ni cudo sto su npr Pele,Jordan,Ali itd bili bez konkurencije najatraktivniji,a najtrofejniji nisu.

swedenonline

pre 11 godina

Navijam uvek za Noleta ali je naslov odvratan, nije Federer nasledio nista vec zasluzeno izbio na prvo mesto! Poeni su zaradjeni a ne nasledjeni. No, razlika je minorna i bit ce intrresantno pratiti nastavak sezone.

Bojan

pre 11 godina

(statistika, 10. jul 2012 16:17)
jeste Nadal dobio svaki njihov mec na betonu na slemu, ali ajde sad mani se tog H2H, ocigledno je da Federer tu ima mali kompleks, i pored toga stil igre koji gaji Nadal mu nikako ne odgovara.
nego, da li ti mislis da je Nadal bolji od Federera na HC-u? ja mislim da ne postoji dvoumljenje. kao ni za travu. naravno ni za sljaku u drugu stranu.

atp

pre 11 godina

U svoj ovoj prici oko prvog mesta zaboravljate Nadala, on brani najmanje bodova. A iskustva iz prethodnih sezona pokazuju da se on nakon ovakvih iznenadnih poraza kao protiv Rosola vraca jos pet puta jaci. Mislim da brani nesto manje od 2000 bodova do kraja godine, to ne bi trebalo da mu bude problem. Realno je da on ili Nole zavrse godinu na prvom mestu.

statistika

pre 11 godina

Federer jeste sjajan, ali ne najbolji u istoriji. Ima najbolji ucinak, ali nije bolji teniser od Nadala. Mozda jeste elegantniji, sve je to stvar ukusa, ali najbolji ne. Eto cak je i Martina Navratilova to nedavno rekla.
@zika zikic Sto se tice odnosa na razlicitim podlogama Nadal je ubedljiv protiv Federera na sljaci 14-2, ili tako nesto, sto se trave tice igrali su 3 meca na Vimbldonu, Federer vodi 2-1, sto se tice betona Fed vodi 6-5, ali tu postoji interesantan detalj, Federer je od tih 6 pobeda 4 ostvario u dvoranskim uslovima, dok je Rafa svih 5 ostvario u normalnim uslovima, takodje Nadal je pobedio u svim gren slem duelima na betonu. Ne treba zaboraviti da je Nadal imao dosta problema sa kolenima, propustio je Wimbledon 2009 i u sezonu na betonu usao dosta nespreman. Cinjenice pokazuju da je Nadal izuzetno dominantan na sljaci, a da su na drugim podlogama gotovo izjednaceni, s razlikom da Nadal dobija gotove sve bitne meceve bez obzira na podlogu, pod bitnim podrazumevam slemove.

andrej

pre 11 godina

@Zika Zikic Federer je 5 godina stariji, samim tim i iskusniji od Novaka i Nadala, a to je posebno dolazilo do izrazaja kada je on imao 25, 26 godina i bio u punoj igrackoj snazi. Tada su Nole i Rafa imali 20, odnosno 21. Realno bi se mogli uporediti samo kad bi bili isto godiste. Sto se tice uporedjenja Nadala i Federera u pravu si da bi odnos bio drugaciji ali u korist Nadala, da se 2009 nije povredio i da je Federer uspeo da dodje do jos nekog finala gren slema u ove zadnje dve i po godine. Nadal je bolji od Federera, to su cinjenice. U svaki njihov duel Rafa ulazi kao favorit. To je jedina istina.

Ivanaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

@ ivaananasdavi Kao 1. potpisala sam se sa Ivanaaa-do kraja uz Noleta a ne sa Ivaaa, prvo procitaj kako treba pa onda pisi,iz razloga jer ima dosta Ivana na forumu koje komentarisu!Ista kao sto se neko potpisuje sa abc (i verovatno si to ti) tako i ja imam pravo da stavim vise slova a uz moje kako bih se razlikovala i da to ne znaci da vicem!
Kao 2. ako tamo gde si ti bio ne psuju ne mora da znaci da to ne cine sportisti tih zemalja..a kulturu ne znam zasto pominjes.Jesi li ti iz Srbije ili ne?..sta samo u Nemackoj i Svajcarskoj su ljudi kulturni a u Srbiji zive varvari i vandali!Eto ja kad udjem u lift u zgradi u kojoj ne zivim ljudi mi kazu dobar dan,i sta sad!
Pa ti lepo put pod noge pa u kulturne zemlje,ako vec ne ziviš tamo!Ja sam bila u Spaniji i Francuskoj pa me nisu bas odusevili kulturom.

Antisegmentista

pre 11 godina

Što se toliko mučite oko bodova? Biće Novak posle OI opet prvi, a Fed će da postavi svetski rekord u dužini sedenja na tronu ATP liste. Ne postoji ništa što od slave i rekorda ne pripada njemu. Da li će iko ikada igrati tenis kakav igra Rodžer? To mene zanima, a odgovor ne znam, nisam četvrtast. Onaj što je napisao da je Novak "u svim segmentima" igre bolji od Rodžera, taj je kupast. Nije me uverio da poznaje tenisku igru, i pored toga što je pomenuo reč segment.

Krivolovov

pre 11 godina

@ja, 10. jul 2012 12:39
Ma pitao sam te da li si proverio. Naravno da ima logike to što si napisao, da se OI vode kao kategorija 500 nije trebalo da pišeš toliko objašnjenje.


@ danijel, 10. jul 2012 13:31
Kako nisi napisao kad si napisao da ne brani ništa, ali dobro moguće da ti srpski nije maternji jezik i da se tu nismo najbolje razumeli. Ako si pročitao moj prethodni komentar uopšte nije bitno koliko ko brani do kraja godine i upravo sam i rekao da nas očekuje uzbudljiva borba u troje za mesto br 1 do kraja godine i mislim da podjednake šanse imaju sva trojca. Možda Nole malko veće jel sledi sezona na betonu gde se ipak najbolje snalazi. Sad za tebe jedno pitanje šta misliš koliko je Federer u stanju da u ovom tempu izdrži do novembra i tih turnira o kojima govoriš?
Po mom mišljenju od Rima pa na ovamo (čak uključujući i W) nije baš izgledao kao teniser koji je u super formi i besprekorno psiho-fizički pripremljen (to se najbolje videlo na RG kad je praktično digao ruke od meča u 3. setu 1/2finala). Ostaje da vidimo da li je njegova kalkulacija bila da se samo dočepa nekako tog mesta br 1 na kratko ili ima snage, želje i motiva da se tu duže zadrži. Ovde je ipak jurio jedan veliki rekord koji mu je nedostajao.

Pera

pre 11 godina

@xika zikic
u pravu si, s tim sto je Nadal ubedljivo bolji na sljaci (12-2), a Federer nesto bolji na travi (2-1) i betonu (6-5)
ukupno je 18 - 10 za Nadala. Upada u oci da su pola meceva imali na sljaci, iako se na toj podlozi odrzava samo mali deo (~20%) turnira, zato sto su tu skoro uvek obojica stizala do finala. S druge strane, Nadal je do finala na drugim podlogama stizao samo kad je bio u vrhunskoj formi, pa je posledica toga da je rezulta "tesan" u korist Fedrera. Da su se sretali i kada je Nadal ispadao u prvim kolima, sigurno bi prednost Federera bila izrazenija.

Zlatko

pre 11 godina

Ja sam iz Splita i znam da je malo onih koji ne vole Novaka. Svaka čast njemu i njegovoj familiji. Cestitam mu na svim rezultatima i nadam se da ce jos dugo igrat ovakav tenis.
A sad vi jedanici pred ekranom, kako vas nije sram da se naslađujte poraza vašeg igrač,to ima samo kod vas i nas. Nigdi na svitu nema toliko zavisti koliko je ima na ovim prostorima. Za svoj nerad i jad, guštate omalozavat Novaka i na taj se nacin tjeste sto niste uspili u svom jadnom zivotu.

Iskreno navijao sam za Federera,ali ne zbog Novaka,nego zato sto je to Federer , igrac koji ce ostat zapamcen za sva vrimena i nacin na koji on igra sve ove godine i nacin na koji se ponasa prema sportu je za svaku pohvalu. Nema toga ljubitelja tenisa koji ne voli nacin na koji ovaj covik igra. Elegancija tenisa.

Pozdrav svima ljudima koji cijene tuđi trud, rad i ogromna odricanja.

hm..opet nejasno

pre 11 godina

@ja- otisao dsam na ATP sajt i proverio: RN je za zlato upisano 800 bodova(?) Gonzalesu 560 a Noletu 410...yako da smo opet na pocetku. Mislim ako se OI racuna kao ATP 500. Meni iskreno jos uvek nejasno, pogotovo sto se tice zlatne!

pozzz

Ivaaaaanasdavi

pre 11 godina

@Ivaaaaa
Kako ne vičeš? A šta je ovo - Ivaaaaa... Kako znam da Federer ne psuje? Zato što ne zna srpski. Ti nikada nisi bila u Švajcarskoj ili Nemačkoj, zato ne znaš da u njihovom jeziku (posebna je i kultura tamo) ne postoje psovke kakve su naše. U Evropi, pored nas, samo još Madžari psuju ovako "gadno". U Švici ovog psovanja, gde jedan glagol dominira, nema. U deset rečenica koje ti upućuju, devet puta čuje se "Danke schoen i bitte schoen". Samo mole i samo zahvaljuju. Kad ulaze u lift, uvek kažu svakome "Guten Tag", pa i meni koga prvi put vide u životu. Nismo svi isti. Eskimi se "ljube" tako što trljaju nos o nos. Francuzi, zna se. I mi isto takođe. Pozdraaaaav.

danijel

pre 11 godina

(Krivolovov, 10. jul 2012 11:04) nisam ja rekao da ne brani basel i london ali on osvaja godinama te turnire.. sto nije slucaj sa novakom na us openu..nije bitno koliko ih brani vec u koje turnire ih brani. Zivi bili pa vidjeli.. ako novak ne osvoji us open gubi i 2 poziciju..

Zika Zikic

pre 11 godina

@Rsovac

Vec je receno u nekom od prethodnih komentara u poslednjih par dana, ali opet cisto statistike radi. Kada je Nadal osvojio svoj prvi slem Federer je imao 4, u prevodu od tada 13:10 u korist Federera. Kada je Novak osvojio svoj prvi slem Federer je imao 12, u prevodu 5:4 za Federera od tada. Toliko o konkurenciji.

Sa druge strane, glupo je praviti bilo kakvo poredjenje konkurencije u razlicito tenisko doba, prosto tenis se igra na sve visem nivou, i u to vreme Safin i Rodik i Hjuit i ostali su igrali vrhunski tenis.

Trece, to sto Federer ima negativan skor protiv Nadala ne znaci apsolutno nista, osim da mu Nadal po igri ne odgovara uopste. Nadal ima negativan skor protiv Davidenka, pa je opet pogresno reci da je Davidenko bolji teniser od njega. Uostalom, nemam statistiku, ali mogu da se kladim da je skor Federera u odnosu na Nadala pozitivan i na betonu i na travi, a da bi odnos bio jos veci da je Nadal uspevao da dogura dalje na turnirima na tim podlogama u vreme kada je Federer igrao na vrhuncu.

Poz.

ja

pre 11 godina

@Krivolovov
Nema drugog nacina da se upisuju bodovi sa OI, nego da ih tretiraju kao turnire iz serije 500.
Na isti nacin se tretiraju i bodovi iz Devis Kupa, iz Svetskog Kupa, pa cak i sa turnira u Monte Karlu - koji se vodi kao masters, ali se po bodovima racuna u ovoj seriji 500.
U toj kategoriji teniseri mogu imati maksimalno 4 upisa, a Federer vec ima 3 titule sa serije 500 i jednu obaveznu nulu za turnir u Tokiu.
Znaci Federer jednostavno nema mesta da mu upisu bodove sa OI i jedini nacin je da mu ti bodovi zamene neku od ove 3 titule serije 500, naravno pod uslovom da osvoji vise od tih 500 bodova.
Vise od 500 bodova moze da dobije samo ako osvoji zlato koje vredi 750 bodova, sto znaci da bi u tom slucaju na listi zaradio 250, odnosno tu razliku izmedju 750 i 500.
Vec srebrna medalja vredi 450, dakle manje od ovih 500 koje ima Federer.
Tek po isteku 12 meseci od tog turnira u Tokiu (pocetkom oktobra) Federer bi mogao da dobije ciste bodove sa OI u listi, a do tada stvari ce ovako funkcionisati.
Novak takodje ima 2 obavezne nule za seriju 500, ali jedna mu je za turnir u Vasingtonu i ona istice upravo sa zavrsetkom OI - pa ce Novak imati ciste bodove koje osvoji na OI.
Na kraju tacno je da su na race listi izjednaceni, ali Novak je odigrao 2 turnira manje ove godine. Pre ili kasnije ce Novak odigrati ta 2 turnira i znacajno se popraviti na toj race listi, pogotovo sto su u pitanju manji turniri na kojima bi Novak bio veliki favorit za titulu.

Ivanaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

@Ivaanasdavi Ti si ocigledno
(srbo)-svajcarac! Nikad ne psujes,a? Naravno da ne podrzavam psovanje..ali u nekim momentima se desi i to,posebno kad je tesko a trudis se iz sve snage i ne ide!Posto si Rodzerov fan jesi siguran/na da on ne psuje na mecevima,makar sebi u bradu?
P.S. zasto mislis da vicem? Bas stalozeno komentarisem i bez agresije!

Brdarski

pre 11 godina

Ovde se priča jedna potpuno izlišna priča: Novak će uskoro opet biti na prvom mestu. Naravno da će biti. Ne očekujete valjda da će Federer u 32. godini da se bori za bodove. U trenutku kad je Novak malo popustio osetio je Fed da bi mogao da obori Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste i to je uspeo. I stigao je Samprasa po broju W titula - sedam. On će još igrati, jer je njegov talenat ogroman, ali ne može mu sada, posle ovoga rekorda i 17 GS titula i 20 mastersa (čini mi se) niko osporaviti "zvanje" najboljeg tenisera svih vremena. Može, ali to su oni koji kažu da je Zemlja četvrtasta. Umesto pitanja - da li će Novak prestići uskoro Federera na listi (izlišno pitanje, zaista), zašto ne pokrenete temu može li Novak da prestigne Federera po broju GS titula i po broju nedelja na prvom mestu. Neko je juče napisao da će Novak, kad ponovo bude prvi, to mesto držati sledećih sedam godina. Do svoje 33, ili ukupno 417 nedelja ili osam godina i nedelju dana. Nije tridesetjednogodišnji Federer više Novakov konkurent za prvo mesto na listi, ima Novak "na vratu" dvojicu ispisnika, a za dve-tri godine može da se pojavi i neko treći, četvrti. Danas je verovatno jači od njih, a šta će biti sledećeih godina? To niko ne zna, osim onih četvrtastih.

Cheers

pre 11 godina

DraganC, ja prosto ne mogu da vjerujem covjece o cemu ti pricas! :-) Novak poput Serene? Dosta vode ce proteci dok Novak bude u muskom sto je Serena u zenskom tenisu. Ako ikada i dostigne te rezultate. 14 GS titula, o tome pricam. Novak je u svakom segmentu igre bolji od Federera?! :-) U tom slucaju je Novak najbolji igrac u istoriji tenisa, naravno, po tebi DraganeC.:-) A kada ti kazes ko smo mi u to da sumnjamo?! Sta zna Sampras, Nadal i mnogi drugi koji Federera smatraju najvecim svih vremena. :-) Nije Nole imao zelje da ostane br 1., a ni da osvoji WB, inace bi ga razbio! :-) U svakom slucaju, DraganeC, hvala ti sto si nam, kao veliki teniski znalac, otvorio oci i pojasnio ko je ko u svijetu tenisa.:-) :-)

Krivolovov

pre 11 godina

@danijel, 10. jul 2012 09:43
Ko je tebe učio matematici?
Federer ništa ne brani Bazel, Pariz i London (ukupno 3000 bodova), a Nole samo u avgustu 3600. Kako samo 600 poena čini razliku između mnogo i ništa?
Uostalom da se ne zamaraš mnogo i da ne šalješ tu proizvoljne procene o bodovanju (ko da je ovo umetničko klizanje).
Federer sad na ATP listi ima 75 bodova više od Noleta, a na race listi (bodovi osvojeni od početka sezone) ima 245 bodova više.
Tako da grubom računicom 245-75=170 dolazimo do broja bodova koliko ih Nole brani više od Federera do kraja godine. Što npr znači da ako mu zafali može da skokne do Beča ili Stokholma odigra jedan turnir serije 250 i pokrije se za tu razliku.

Axwell

pre 11 godina

Moze Nole do 1. mesta na olimpiadi!! ne brane se nikakvi bodovi.. a ovoliko se dobija:

Zlatna: 750
Srebrna: 450
Bronzana: 340
4. Mesto 270
Cetvrtfinale 135
Osminafinale 70
2. Krug 35
1. Krug 5

Pufta, NS

pre 11 godina

Valjda kapirate: ko ce biti prvi ili treci - to odlucuje Rodzer Federer.
Djokovic je neverovatno iskocio prosle godine, a Federer nije bi u formi, nije ni trenirao nesto narocito.
E, a onda je Rodja resio da opet dodje na prvu poziciju, a kada Rodja nesto resi, Rodja to i uradi, posto Rodja ima igru koja je bolja od bilo kog drugog tenisera.
On se pita ko ce biti prvi, a ne Djokovic.

Ivaaaaanasdavi

pre 11 godina

@Ivaaaaaa...
Što vičeš? Lepo te je neko juče preklijao da malo ućutiš. Nije reč o temperamentu, psovke i krst ne idu zajedno. A ne liči nikome da onako psuje, čak i da je ateista. Braniš psovanje? Ućiti malo.

Рајко од Расине

pre 11 godina

@DraganC, 10. jul 2012 05:57
Al' si se ti raspisao, a na kraju ne reče ništa vredno pažnje... Federer sa velikim F, tako se pišu imena... posebno njegovo!!!

Ivanaaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

Hvala na objasnjenjima,priblizno tim objasnjenjima je bilo i mislljenje!!


@ sava U jednom komentaru si napisao kako se Novak ponasa pomalo nezrelo u odnosu na Rodzera i Rafaela,te se malo krsti pa malo psuje...Ja smatram da su to drugaciji temperamenti,i da to ne treba komentarisati jer covek koji tapse na protivnikov dobar poen ili prizna protivniku poen na svoju stetu kada sudije pogrese, nije ni najmanje nezereo vec se tu ogleda njegova velicina i zrelost!!!Sto se tice psovanja ako nisi primetio i Rafa psuje u toku meca (mozda malo tise ali opet se cuje i razume) lupa rukom o reket i tome sl. A Federer koji je poznat po svojoj uzdrzanosti od svega pa i se i nejmu desi poneki "kiks" da polomi reket,drekne na publiku ali nikad i da pohvali svog protivnika za dobar poen...Novak nikad nece izgubiti publiku koja prepoznaje njegove kvalitetei uvek ce ga voleti!!!

danijel

pre 11 godina

Federer nista skoro ne brani do kraja god osim basel london.. ali zna se koliki je favori tamo.. a novak samo u avgust brani oko 3600.. Federer ostaje 1 sigurno to je ocigledno..tu nije kralj. Ne mozete ga penzionisati..

Krivolovov

pre 11 godina

@Milan, 9. jul 2012 12:33
Đoković 53.
Da li je to razlog da se likuje?
Ne razumem tvoj rezon podsmevanja Đokoviću, tako što ga porediš sa najvećim teniserima u istoriji?

Krivolovov

pre 11 godina

@(ja, 9. jul 2012 23:32)
Čitam sve ove komentare i imam negde tu istu računicu koju si ovde napisao, ali me nekako mrzelo da je tako kao ti do detalja ovde iznesem. Za tebe pitanje (jel nisam to proveravao) da li si siguran da se olimpijada vodi kao turnir kategorije 500 pri računanju ukupne liste?
Smatram da Nole ima jako dobre šanse da završi godinu ponovo na mestu br. 1 ali da neće biti jednostavno, jel ako pogledaš race listu, ima br bodova u prethodnim komentarima, trka za br 1 je potpuno otvorena između trojce tenisera i biće vrlo zanimljivo do kraja. Pokazaće se najbolje i ko je šta kalkulisao i da li je to bilo dobro i koliko je ko zainteresovan za br 1 i koliko ko ima snage i motiva. Naravno da je za tu borbu ključan turnir USO, ne samo što nosi najviše bodova nego i zbog psihološke prednosti koju jedna tako velika titula donosi, jel u situaciji gde tri kandidata za br 1 imaju po 1GS u sezoni osvajnje drugog te stavlja iznad ostale dvojce.
Svaka čast Federeru na ovom W i povratku na br 1, a nama koji volimo ovu igru i navijamo za nekog od ove trojce sledi jako uzbudljiv nastavak sezone.

Jelena

pre 11 godina

@Ivanaaa-do kraja uz Noleta: "Ja stvarno zelim odgovor na pitanje ZASTO SE NE BRANE BODOVI U LONDONU,posto je to neko napisao kao komentar,i da li se misli na masters kup ili olimpijadu!Ne morate zato da mi lupate minuse,ne znam ja bas sve!"

Ja sam napisala. Jedan komentator je pitao koliko ko bodova brani sa prethodnih OI pa sam napisala objasnjenje. Dakle, moj post se odnosio na OI u Londonu a ne na ATP masters finale u Londonu. Elem, da ponovim:
- Bodovi koji se osvoje na OI vaze 52 nedelje i nakon toga se brisu. Nakon 4 godine na sledecim OI niko nista ne brani, vec se bodovi koji se na OI osvoje upisuju u bodovni saldo za naredne 52 nedelje. Potom se brisu.
- ATP masters finale se igra svake godine i, sto se tice bodova, sve je isto kao i za svaki drugi ATP turnir. Dakle, uvek se brane bodovi od prethodne godine.

sava

pre 11 godina

Novak ce se vratiti na prvo mesto, ali to nije kljucno. Kljucno je da on u mnogim presudnim mecevima igra sa pola snage i tako gubi navijace ne samo kod nas vec i u svetu. Novak je odlican ali i potpuno nepredvidljiv igrac. A publika voli igrace koji izgaraju u svakom mecu. Zato ce Federer i Nadal uvek biti iznad njega, vise postovani i vise voljeni. U psiholoskom smislu, Novak je ove godine nazadovao, ponasa se kao primadona, malo se krsti a malo psuje. Zar takvo ponasanje ukazuje na zrelost, na coveka koji je po bodovima prvi igrac sveta?

DraganC

pre 11 godina

Sava, moj Sava, hajde ti fino vrati se u okean i ne pokusavaj da provociras citaoce ovih komentara, jer, da budem iskren, uspijevas. Kazati za covjeka koji dominira svjetskim tenisom poslednje 2 godine da realno zasluzuje 3 mjesto je cista neupucenost, nepoznavanje materije a i tezak kompleks! Novak Djokovic je u svakom segmentu igre bolji od Federera u poslednjih godinu i pol dana, onaj ko moze parirati Novakovoj igri je jedino Nadal i to je pokazivao na terenu u pomenutom periodu, u finalima u kojima je igrao upravo sa Novakom.
Novak bi izgubio polufinale i od Tsonge i Murraya i Ferrera i ko zna jos koga,sa onakvom losom igrom, kakvu je pokazao u mecu sa Federerom! Kiks u jednom mecu i srecan sticaj okolnosti dozvolile su mu da sidje na kratko sa mjesta br 1, sto apsolutno nista ne znaci. Ono zbog cega bi federer smio da se dize u visine jeste upravo upornost i sportski duh koji ima i zbog toga moze da bude uzor svim sportistima kako se trud ipak isplati. Takvu vrstu truda i rada Novak nema, a da ima i 10/ti dio sada bi imao 5 hiljada poena isprad Rogera.
Novak Djokovic je prosto poput serene Williams, kada odluci da igra, sve ce da pregazi do trona. Mislim da uzima zlato na OI u finalu protiv Nadala!!!

Rsovac

pre 11 godina

Objasnite mi samo kako federer moze biti najveci svih vremena kada protiv najveceg konkurenta nadala ima sraman skor 18 10 za nadala. i kad je najveci broj GS osvajao u vrijeme rodika , hjuita , safina i ostalih teniskih VELEMAJSTORA . Kad su dosli nole i rafa malo je zatajio . Jedan od 3 najveca u istoriji je siguro ali najveci , to nije nikako , i nek zahvali Djokovicu , NASEM PONOSU , sto ga nadal vjerovatno nece stici po broju GS titula , jer da nije Djokovica ubjedljivo bi ga prestigao ,a on djokovica prezire iz dna duse srmam ga bilo . Federer jeste veliki teniser , ali je jos veca nula od covjeka .

objsasnjenje

pre 11 godina

@Ivanaaaa
Ti bodovi iz Londona se takodje brane.
Jedina razlika je u tome sto svi bodovi vaze 365 dana, a ovi sa zavrsnog mastersa vaze obicno neku nedelju manje.
Konkretno ti bodovi ce biti obrisani 5. novembra ove godine, a novi bodovi ce biti upisani 12. novembra kada se zavrsi ovogodisnji zavrsni masters.

Naravno teniser mora da se kvalifikuje za taj turnir da bi uopste bio u mogucnosti da brani te bodove.
Ucestvuje samo 8 najbolje palsiranih tenisera i to po bodovima osvojenim te godine. Zato se i brisu ti bodovi ranije da bi se znalo ko je 8 najboljih tenisera te godine.

Na primer Davidenko je 2009. osvojio taj zavrsni masters, a sledece godine kada su mu obrisali te bodove bio je 22. na listi i naravno nije mogao ni da ucestvuje na turniru niti da pokusa da odbrani tu titulu.

Federeru od ovih 11075 bodova 1500 cine upravo bodovi sa proslogdisnjeg zavrsnog mastersa i svakako ce ih izgubiti 5. novembra.
Koliko ce bodova osvojiti ove godine ostaje da vidimo.

ja

pre 11 godina

@darko
Da li se ti bodovi iz Londona brane ili ne potpuno je nevazno.
Federer je zbog tih 1500 bodova pored ostalog i dosao na ovo prvo mesto.
12. Novembra ove godine ti bodovi ce biti obrisani. Znaci tog datuma ce Federer izgubiti 1500, a Novak 200 bodova.
Prevedeno ako i do tog trenutka Federer bude prvi, a ne bude imao prednost u odnosu na Novaka minimum 1300 bodova - automatski ce izgubiti to prvo mesto.

Sad ti razmisli da li se bodovi brane ili ne?

Inace Novak ce se posle OI sigurno vratiti na prvo mesto.
Federer na OI moze da zaradi samo 250 bodova i to samo pod uslovom da osvoji zlato.
Ako Federer ne osvoji zlato - Novaku ce i cetvrtfinale biti dovoljno da se vrati na prvo mesto.
Opet cak i da Federer osvoji zlato, Novak ce i sa bronzom opet biti prvi.

Federer ce se mozda ponovo na kratko vratiti na prvo mesto, jer na mastersima u Kanadi i Sinsinatiju brani jako malo bodova ukupno 270, a Novak titulu i finale odnosno 1600.

Ipak posle US Opena sledi period kada se Novak sigurno vraca na prvo mesto. Novak brani svega 560 bodova, a igrace 2 mastersa, 2 turnira serije 500 i zavrsni masters, na kojima sve zajedno moze maksimalno da osvoji 4500 bodova.
Sa druge strane Federer brani 3 uzastopne titule: Basel, Pariz, London i 3000 bodova samo na ta 3 turnira.
Azijsku turneju Federer gotovo nikada ne igra, pa ce u tom periodu samo gubiti bodove, a Novak dobijati.
Logican razvoj dogadjaja- Novak zavrsava i ovu godinu kao prvi.

ne mogu se načuditi

pre 11 godina

Čitam malo ove vaše komentare i ne mogu vjerovat kolko ima negativnih na račun Noleta. Zamislite kako je mogao izgubiti od Fedexa-kralja trave, jednog od najvećeg u povijesti tenisa, koji eto slučajno opet igra u životnoj formi. Znajte da će puno vode proteći Dunavom dok vam se rodi ovakav tenisač. Pa ima vremena, umjeća da osvoji još svaki GS po dva puta. Pozz iz Hr.

U takvom svetu, nazalost, zivimo

pre 11 godina

Kako ljudima malo vremena treba da zaborave (neki ne zaboravljaju,ali se prave ludi)onu sjajnu 2011. za Novaka, godinu kad je Nadal bio ocajan u nizu poraza od Novaka ili Federer koji je bio treci kao stalni gubitnik polufinala GS. Tenis je takav sport u kome nijanse odluce, neko malo podigne nivo i formu drugi se za toliko spusti, a za teniske sveznalice to su odmah konacne istine-mozda se vec za mesec dana ujedete za jezik. A u osnovi je nepobitna cinjenica- Srbin ce Srbinu oprostiti sve osim uspeha- sva nesuvisla objasnjenja da svako ima pravo da navija za koga hoce samo potkrepljuju tu cinjenicu.

IvanGrozni

pre 11 godina

Citam ove komentare i definitivno je ona srpska "Srbin Srbinu uspeh najteze prasta" primenljiva u svim aspektima zivota prosecnog Srbina
Nikada mi nece biti jasno kako moze neko navijati i vise bodriti Amera, Rumuna, Nemca, Marsovca nego li svog zemljaka... Cudna smo ti sorta mi Srbi...

ferguson

pre 11 godina

Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti...malo ovaj zna o bilo čemu a kamo li o Novaku. Novak često koristi ovu rečenicu...nisi znao?

Ivanaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

Ja stvarno zelim odgovor na pitanje ZASTO SE NE BRANE BODOVI U LONDONU,posto je to neko napisao kao komentar,i da li se misli na masters kup ili olimpijadu!Ne morate zato da mi lupate minuse,ne znam ja bas sve!

A.C.

pre 11 godina

Đoković je odigrao 15 turnira, a Federer 20, to je ključno. Previše se ponašao kao kralj, npr. jedino on nije igrao na travi pre Wimbledona. Federer je u Halleu osvojio 150 poena sa kojima je ustvari došao u domet za br.1. Đoković je uspešniji na grand slamovima, bolji u međusobnim susretima u zadnjih godinu dana koja se računa.

Milan

pre 11 godina

Novak je izmesao tenis i golf, mozda je pomislio da ce biti prvi i u golfu. A onda je dobio dvojku u tenisu. Sad neka se posavetuje sa Tigerom.

Ivanaaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

Neko je napisao da se bodovi iz Londona ne brane pa moze li obrazlozenje zasto?Ja se bas ne razumem u taj deo,mislila sam da je to npr. kao GS ali u na kojem ucestvuju 8 najboljih!I naravno da ovo sto ne znam ne znaci da pratim tenis od 2011.
Hvala

vracaj peskire federeru

pre 11 godina

ne razumem ni komentatore a ni federera kako ne obracaju paznju na pokradene peskire posle meceva,bruka i sramota za takve igrace a narocito za ovog najboljeg

biljka

pre 11 godina

polako, videcemo kada zavrse karijere ko ce koliko cega da nabroji, ali jos bitnije ko ce imati vise onoga sto se ne moze brojati i meriti.

precanin

pre 11 godina

Federeru, nikada ne budes kao Djokovic, Novak je gledao mec i navijao iz sveg srca za tebe, e tu je ta razlika izmedju Srbina i Federera, u karakteru !

armagedon

pre 11 godina

Da se razumemo, ja npr. ne navijam za Federera zato sto je on prvi, peti ili sedmi na ATP listi ili sto je osvojio ovaj ili onaj turnir vec zbog nacina na koji igra, raznovrsnosti, tehnike, lakoce sa kojom izvodi udarce itd itd. Novak sto se tice ovih parametara je mnogo blizi Federeru nego Nadal koji se sirova snaga i do kada ce ga sluziti on ce igrati na ovom nivou, posle toga nece biti ni u prvih 30.

Hrvoje HR

pre 11 godina

Bravo Nole, polufinale najcjenjenijeg turnira nije mala stvar. Đoković kao fenomenalan čovjek i sportaš zaslužuje sve najbolje i sve pohvale. Treba cijenit tu blagodat koju Srbija trenutno ima. Ne mogu vjerovat da netko podcjenjuje takvog čovjeka i sportaša. Sjećam ga se u Zagrebu na turniru dok je gradio ime i karijeru. Već onda mi se svidio i uvijek ću navijati za njega jer je izuzetan čovjek a nije još bi ovakva veličina. U Zagreb si uvijek dobrodošao Nole, kao i u cijelu Hrvatsku. Neka ti je sa srećom i čuvao te Bog, dao ti zdravlja u narednim godinama karijere, tebi i tvojoj obitelji. Pozdrav iz tebi uvijek naklonjene Hrvatske... p.s. ovo nije kurtoazija, ovo je istina. U Hrvatskoj jako puno ljudi voli Noleta...

Zare MKD

pre 11 godina

ima tu i nesto pozitivno, sad djokovic ide na mareja u polufinalima GS
(milos, 9. jul 2012 11:06)

Ne bih rekao. Sad ce ici celo vreme na Nadala. Marej je rezervisan za Federera. Zivi bili pa videli.

Ivan Nis

pre 11 godina

Kakvih likova ovde...cudo jedno! Svaki Srbin ima pravo da navija za koga hoce, ali pljuvati po Noletu, to ne bi trebalo da radi ni jedan! Cemu vode ova prepucavanja, pa valjda je sve vec jasno: Federer je najbolji svih vremena, trenutno najbolji i to je to. Nole ce vrlo uskoro ponovo biti najbolji, pa sledece godine mozda Nadal, Mari ili opet Federer... Jedno je sigurno, tenis je imao mnogo velikih igraca, a Novak Djokovic je svakako jedan od njih! Novace budi i ostani ponos nase Srbije!

precanin

pre 11 godina

Mislim da bi trebalo prestati velicati Federera , a, samim tim nerviramo naseg Srbina Novaka! Jeste da Novak zivi u Monaku, ali uvek kada ima priliku skoci do Srbije, ako ovako nastavimo, pitanje je da li ce ubuduce i svracati dio Srbije, kada ga svi pljuju i vole Federera vise od njega ?

Рајко од Расине

pre 11 godina

@miša, 9. jul 2012 10:56
Kada se Rođa zagrevao, u Haleu, za Vimbldon, Novak Đoković se šetkao po Scotland Highlands-u i vukao opremu za golf. Niko ne osporava da je Novak sjajan teniser ali RF je veći radnik i to na kraju uvek pokažu rezultati...
Postoje dve stvari koje Novak nije naučio:
1. Basna o cvrčku i mravu
2. Nije čitao Alana Forda, a da jeste znao bi za: "Ako kaniš pobjediti, nesmiješ izgubiti"... kako god, vreme radi za njega, ali...

MrJozo ZG

pre 11 godina

Stvarno ne razumijem ove pljuvace bez obzira koga pljuju. Svaki od vas nije dostojan izgovoriti ili napisati Novakovo, Rogerovo ili Rafaelovo ime, a kamoli pisati takve komentare. Ja osobno navijam za Federera, ali protiv Nadala uvijek, ali nikad necu napisati da neki od njih nije zasluzio to sto je osvojio ili da je ogavan kao covjek. Jedostavno imam preveliko postovanje prema ljudima koji su zrtvovali puno toga u svom zivotu za ta svoja postignuca, da bi ih vi koji u ste u zivotu naucili samo mrziti uspjeli omalovaziti i degradirati u mojim i tudjim ocima.
Veliki bravo za Rogera, Novaka i Rafu. Zasluzili su sve sto su napravili.

To ti pricam

pre 11 godina

Da je Nole racundzija kao Rodzer sad bi prijavio neki turnir iz serije 250 i tako vratio broj jedan pre olimpijade i dozvolio Rdzeru samo da izjednaci rekord po broju nedelja na atp, ne i da ga preskoci, jer Rodzeru je to mnogo bitno, kao i prosle godine kada se naostrio na Roland garosu samo da prekine Noletov niz pobeda i spreci ga da ostvari rekord, manje mu je bilo vazno osvajanje turnira od toga.
To sve Nole zna i pusta, jer je za Razliku od Rodzera veliki sportsmen ali iz male i neugledne zemlje pa je zato i ne bitan svetu.
Zato i nikad nece imati toliko publike i zaradjivati toliko novaca kao Rodzer. Nole je u 2011 godini zaradio 20 miliona dolara a Rodzer preko 50 miliona i Rodzer to sto je Nole zaradio toliko manje pripisuje samo njegovim nemanjem sluha za marketing i nestrucnom ljudima oko sebe.
Blago njemu kad tako povrsan covek zaradjuje toliko i ima uspeha u zivotu! Ocigledno to je recept, budi povrsan i svet ce te bolje razumeti?
Znaci Nole spusti se na njihov nivo iteligencije i eto para...

Kunc

pre 11 godina

Biće na tronu koliko i Šarapova. To može da napiše samo "naš momak". On piše tako kao da Fed nikada nije bio prvi na svetu. Federeru je potrebno samo dve nedelje! To nisi znao? I samo "naš momak" misli da je Novak Federeru konkurent za tron. Šest godine je razlike. Neka Novak vidi kako će sa Vamos Rafom i Marijem, a Fed je od danas zauzeo svetski tron za ko zna koliko decenija unapred. Izađi na ovu vrućinu i počni da brojiš do sedamnaest, a ako izdržiš nastavi do 287, ali sve to uradi blizu neke fontane. Inače, trista nedelja to je blizu šest godina.

spectator

pre 11 godina

Kad covek sa trideset godina i porodicom ne pokazuje zamor i nalazi dovoljno motiva da trenira i igra vrhunski tenis jasno pokazuje zasto je najbolji teniser svih vremena. Covek je prava legenda i zasluzuje svako postovanje (od svih pa i Noletovih navijaca).

Marko Vlahović

pre 11 godina

Molim pojedine komentatore da se obuzdaju od fudbalskog komentarisanja tenisa jer je tenis i teniska istorija nešto što mora prvo da se poznaje pa da se onda komentariše.
Živimo u veoma uzbudljivim vremenima za tenis. Tri igrača ravnopravno se nose tokom godine. Nole je prošle godine imao nešto što većina ovde ne razume. On se samim tim podvigom svrstao u besmrtne. Sada mu treba dići spomenik, za života. I ko zna kakve nam radosti predstoje.
Ne mogu da razumem ljude koji očekuju da dobija sve sa po 6:0. U tenisu često odluči JEDNA LOPTA, u jučerašnjem finalu dvedesetominutni gem koji je Federer dobio. Tenis moraš bar malo da igraš da bi ga razumeo a ovo šta Federer, Đoković, Nadal pa i Murrey rade je svemirski i nešto posebno.
Jedan Lendl nikada nije uzeo Wimbledon a ima najviše finala GS posle Federera.
Ovo je vreme za uživanje u tenisu a ne za kojekakvo lupetanje ko je bolji čovek i retardirane komentare i brojanje ko je koliko prvi. Hvala Noletu što je ikada postao PRVI.
Želim Federeru da ga posluže godine i da što duže potraje ovaj teniski trenutak. Moći ću da kažem da sam gledao Maradonu i Zidana, Jordana i Magica i još jednu tenisku renesansu posle McEnroa, Lendla, Beckera, Edberga, Samprasa i Agasija u kojoj jednu od glavnih uloga ima i naš Novak Đoković

prava procena

pre 11 godina

Drugi deo sezone, za Novaka ima puno prostora. On prosle godine nije igrao Aziski tour- sada mora( potencijalnih 1500 poen;doduse nije ni RF)
a i kraj sezone mu pruza daleko vise mogucnosti od RF, koji brani sve.

E, sada zasto Nole nije igrao SO,pa NIJE jer mu je UMRO deda! Nije mogao! I ono mucenje u MK,samo zbog poena!, je meni bilo tuzno!
Licno mislim da ce ovo sto se izdesavalo naterati Novaka i tim da preispitaju dosadasnju strategiju i krenu sa novaom.I ne sumljam da ce uraditi kako treba. I jos nesto, Nole je mlad covek, od detinjstva samo posvecen sportu,..nasao se ove godine u centru paznje- kao najbolji teniser,sportis,...prijemi priznanja..deluje to i malo opijajuce! No, ne zamerajmo mu i on je samo covek- i verujte, dace on nama i svetu jos puno, puno zadovoljstva.

pozdrav,

sava

pre 11 godina

Konacno se sve vraca na svoje mesto. Navijam naravno za Novaka, ali on na zalost nikada nece biti sampion poput Federera i Nadala. Mislim da ce ga vrlo brzo preteci i nadal. Da se razumemo, i 3 mesto je ogroman uspeh za srpski tenis i to je ono sto je realno u ovom trenutku. Takodje mi je drago sto ce i euforija da splasne u ovoj mucenoj Srbiji kojoj je samo tenis ostao, pa da se okrenemo svom zivotu a ne da cela nacija zivi Novakov zivot.

dejan novi

pre 11 godina

Novace sve je u glavi.To je u tebi.Ti to mozes.Samo napred,i ne obracaj paznju na publiku oni imaju "svoje razloge",ti to ne mozes da promenis.

Zare MKD

pre 11 godina

Koliko nedelja je najduze bio broj 1:
286 Sampras
285 Federer
270 Lendl
268 Connors
170 McEnroe.

Koliko nedelja Djokovic?
(Milan, 9. jul 2012 12:33)

A koliko si ti nedelja bio na prvom mestu.

P.S. Pozdravio Vas Zdravko Colic sa pesmom - Ljubomora

Realista

pre 11 godina

Novak je rekao da nije zabrinut zbog pada sa prvog mesta, ne zato sto mu nije stalo, vec zato sto zna da je pitanje momenta kada ce se ponovo na njega vratiti.

Katarina

pre 11 godina

Svo poštovanje RFu zbog ovog velikog uspeha. Ovaj povratak na prvo mesto je po meni pravi podvig jel je ostvaren u trenutku kad su druga dva tenisera odigrala 4 uzastopna GS finala, takođe ostvaren je u 31. god života u konkurenciji dva 25-26to godišnjaka.
Što se tiče ostalih komentara sitne duše ostaju sitne bez obzira ko je prvi na ATP listi.

svašta !

pre 11 godina

Sta je ovo pola srbije navija za Rogera,neverovatno kako mi ne cenimo uspehe nasih sportista, sad svi pljuju po Djokovicu ,a citav svet mu se divio prosle godine.Milorad Čavić osvojio zlatnu medalju a samo 18 komentara, nema nikakvih čestitki,pa kako da nas neko ceni i postuje kada sami sebe ne cenimo, nije cudo sto mladi odlaze iz ove države, kada se uspeh svugde više priznaje

Jaaaaawwww

pre 11 godina

Sad me baš zanima dali će opet novak i Roger biti u istoj polovini žrijeba iako su 1. i 2. To bi bilo cool... Hhahahahahahhahahahahahhahahahahahhaaaha!

Ugroženi građanin

pre 11 godina

Čudi me da naši (ne)sposobni političari nisu postigli jedinstveni stav o proglašenju trodnevne žalosti na celoj teritoriji Srbije zbog Federerovog preuzimanja prvog mesta od Novaka Đokovića.

Iva

pre 11 godina

Kod pravih srba postoji i sazaljivost-eto Nole je jedan od njih,sazalio se nad Rodzerom i pustio ga da opet bude prvi jos 2-3 nedelje,ispunio mu zelju-zar nije dusa od coveka taj Nole,pravi covekoljubac i humanista! :-)) Bravo Novace

VV

pre 11 godina

Zaslužio covek, igrao je odličan tenis cele sezone, normalno da ce biti prvi. Đoković ce verovatno do kraja godine povratiti prvu poziciju, ali ko zna, očekuje nas dobar tenis u svakom slučaju.

Ljiljana

pre 11 godina

Nole je CAR, kada bude hteo da se vrati na prvo mesto, to će i da uradi! Volimo te Nole i napred na olimpijsko zlato, a mi koji te volimo smo uz tebe, uvek, uvek, uvek!

rkomax

pre 11 godina

svaka cast, kralju! Sada mozes mirno da se penzionises i da budes siguran da te nikada niko nece prestici. Zahvalan sam Bogu sto sam ziveo u doba kada si ti igrao.

danijel

pre 11 godina

Nole nije hteo da osvoji rolang garos niti wimbelbon.. sad hoce olimiski trofej.. tobos. Nije se on zasitio trofeja u gs ima ih 5 samo dok cica ima 17.

Ivanaaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

Neko je u komentarima napisao kako ce Novakova godina na mestu broj 1 biti vrlo brzo izbrisana i zaboravljena(a primetila sam da u toku prenosa na kojoj god tv stanici bio istakne se da je neki teniser bio prvi na svetu ),jel to znaci da ce isto tako i Nadala zaboraviti..da ce se sada pamtiti samo Federer kao jedini teniser koji je postojao tj. postoji s' obzirom da je oborio sve Samprasove rekorde i time i njega nekako izbrisao kao najboljeg ikada?!!!Da se razumemo navijam za Novaka uvek,i svaka cast Rodzeru (kojeg ne volim kao licnost a ni kao sportistu) na svemu uradjenom,ali ne treba podcenjivati ostale igrace koji u nekom trenutku imaju malo "losiji peroid". Ovo sam stavila pod navodnike jer zaista ne smatram da su Novak ili Nadal imali los period,ipak stizati do zavrsnica velikih turnira i osvajati ih nije uopsta lose(iskljucujuci Nadalov kiks na W),cak je fenomenalno!!!!!Do kraja godine moze svasta da se izdesava i ne treba otpisivati ni Novaka a ni Rafu,ali naravno da bih volela da Novak bude opet br.1 a mozda i nije bitno da li je prvi ili drugi, nego da osvaja velike turnire i pobedjuje Rodzera!!!

drasko

pre 11 godina

@Na kraju ispada da je madridska plava šljaka bila presudna za dolazak Federera na prvo mesto i može da zahvali i poljubi Jona Cirijaka na ovoj inovaciji kojom je oterao njegove glavne konkurente sa turnira.
(bane, 9. jul 2012 10:02)

Zemljo otvori se!! Sta sve necu ovde procitati, "madridska plava sljaka dovela Federera na prvo mesto" hahahahahha.....

Laca

pre 11 godina

Kao sto rekoh posle meca sa benetoom i sad ce da osvoji turnir, Mnogo smo podcenili Federera zadnjih godina a on je pokazao i sa toliko godina da je stvarno najveci svaka mu cast uvek je znao da iskoristi sansu a to mogu samo najveci bravo, Sto se tice naseg Noleta on jednostavno daje sve od sebe ali konk. u tenisu je nikada jaca i to je to... Mislim da nole ustvari ima naj losiji tim i da mu je kalendar jako lose isplaniran vec nekoliko godina unazad to sada pokazuje neigranje prip.turnira na travi, Isto tako prosle godine kada je imao godinu iz snova i da udje u anale sporta sa samo tri poraza u sezoni on na kraju sve uprska kao i mi srbi uvek, Znaci po mom misljenju Vajda i ekipa nisu dorasli planiranju i vodjenju jednog Sampiona Pozdrav za Noleta i puno zdravlja....

Igor

pre 11 godina

Cestitke Federeru, zasluzeno. Sad nije bitno "da je Nole igrao ovo ili ono i slicno", treba gledati u buducnost. Verujem da ce Nole gubljenjem prvog mesta "ogladneti" za novim titulama do kojih se stize boljom igrom, snagom uma i nekim promenama. Srecno, Nole, ti najbolje znas kako treba dalje...

Novak Djokovic

pre 11 godina

Nekad sam zvezda a nekada mesec nekada duga linija
Nekad sam brdo i brza reka,nekada laz i istina,
Nekada gore, nekada dole, nekad me nema danima
nekad me mrze a nekad me vole to me ne zanima !

Superstar

mail

pre 11 godina

Novak je sigurno trenutno najbolji. U istoriji to je Fedex, sada je svima to jasno. Da je trava na W. brza kao sto je bila, ko zna da li bi ga Nadal i Nole ikad osvojili. To se vidi i po US Open. Tamo je Nole lace pobedio Nadala, ali je bio u izgubljenoj situaciji protiv Fedexa (brz beton za razliku od A.O. gde su ga usporili). Tako da, svima je sve sada jasno, sto se mene tice Fedex moze i u penziju.

Zare MKD

pre 11 godina

Sve je doslo na svoje, a Đovak je imao svojih 5 minuta- Istorija je samo za jednog velikog i najveceg FEDEXA
(Mario Budimir, 9. jul 2012 09:19)

5 minuta = 53 nedelje

Da bi ustao moras prvo pasti. Ajmo NOLE.

N.

pre 11 godina

Federeru svaka cast za osvojen Vimbldon. Ja ipak mislim da ce Novak da se vrati vrlo brzo na prvo mesto i da ce tu i ostati sledecih 3-7 godina.

Dusan

pre 11 godina

Federer ce biti prvi sigurno do oktobra, ali nece zavrsiti godinu kao prvi. Nakon US OPEN-a, Federer brani sve zivo, titule u Bazelu (500 poena), Parizu (1000 poena) i Londonu (1500 poena), dok Novak u Bazelu brani polufinale, u Parizu cetvrtfinale, a u Londonu samo 200 poena zbog toga sto je imao samo jednu pobedu i ispao je u grupnoj fazi. Nadal uvek igra jako jako slabo sam finis sezone, tako da ce poredak na kraju godine biti:
1. Djokovic
2. Federer
3. Nadal

NElecar75

pre 11 godina

A koji je smisao toga da se neko besomucno zanosi sa nabijanjem jadnih loptica 10 godina sa imovinom koja se cak ne moze najvjerovatnije ni procijeniti...Mislim na svu trojicu....A pri tome su jako svesni da je to samo biznis prije svega za sponzore i organizatore i nista drugo.....I kad se sve sabere postavlja se pitanje a cemu sve to sluzi kad ja vec imam sve sta mi treba.....

boki

pre 11 godina

ma da
federer je prvi ali to nije fer, nigde ga nije bilo uzeo je samo 7 titula, a i te je uzimao samo kad su nadal i nole bili umorni ili nemotivisani
i to prvo mesto nista ne znaci, kao i onaj masters na kraju goine koji se nikom ne igra, i za sve je kriva plava sljaka.
federer nema pojma i osvaja titule aamo kad je slaba konkurencija ili kada noleta mrzi da igra (a koliko ga mrzi da igra protiv federera dovoljno se videlo na egzibicionom turniru na startu godine)

tuga

pre 11 godina

Trebalo bi nas sve izgleda poslati na ono brdo iznad Wimbldona, da nas normalni ljudi nauce kako se podrzava, voli i bodri nesto svoje, a tudje postuje.Mnogima se ne svidja Noletovo ponasanje, prepotentnost navodno, a on je malo dete naspram jednog John Mcenroe-a po tom pitanju.Pa sta mislite, koga su fanaticno bodrili Amerikanci? Bas smo tuzna drzava, da tuznije ne moze biti... Federeru svaka cast, veliki je to teniser.

Goran

pre 11 godina

Ako čemo pošteno i federer je propuštio masters u Montekarlu koji bu mu doneo punov više poena nego serbian open Djokoviču. Roger sve ovo sam stekao i zaslužio! Veliki je to šampion!

vladimir

pre 11 godina

Ovi sretnici jedva dočekaše da Novak izgubi pa da počne pljuvačina. Celi svet se divio Novaku, proglasio ga najvećim sportistom planete za prošlu godinu, ali samo Srbima on ne valja, slučajno je došao, slučajno je na prvom mestu itd. Nikad se slučajno ne osvajaju GS titule i dolazi na prvo mesto. Ako tako razmišljate onda je i Federer slučajno pobedio na Vimbldonu jer je trebao po svim analizama da ispadne još od Benitoa. A eto nije. Novak je bio favorit u duelu sa Federerom pa je izgubio, slučajno ili ne? No nije problem sto je Federer osvojio Vimbldon, problem je odnos dela javnosti ili tkz. navijača koji omalovažavaju N.Đokovića, koji je imao deset puta teži put da dođe na vrh, za razliku od Federera KOJI NIJE IMAO NIKAKVU KONKURENCIJU do pojave Nadala i Đokovića, pa je osvajajo onolike titule. Videćete vrlo brzo kako će Novak biti jedini i najbolji, jer on zapravo nema rivala koji može da ga ugrozi. Ovo sa Federerom na Vimbldonu može da se okarakteriše kao njegov neuspeh jer je bolji teniser od ovog Federera. Poslednjih 18 meseci to potvrđuje. Jedan poraz nije ništa, tek predstoje nova takmičenja. Đoković nema konkurenciju, Nadal je puko i ko zna šta sledi dalje. Marej definitivno nema kvalitet da osvoji GS, sledi mu pad jer ovo neće moći da preživi. Ostaje još da Novak u sledećih par meseci počisti još koji put Federera i da praktično ostane bez konkurencije. Onda ćemo se čuti kada Novak počne da niže GS titule za redom po četiri svake godine.

Babin_zub

pre 11 godina

Ako pogledate broj turnira koji su odigrali,Novak ima jedan turnir manje od Federera i Nadala u ovoj godini.Da je odigrao planirani Beograd sada bi i dalje bio prvi,ali to nije najbitnije.Bitno je da se vrati u formu,da povrati samopouzdanje i snagu.Mislim da je najveca greska raskid saradnje sa onim nutricionistom koji ga je i doveo u top formu i zasto ne reci i na prvo mesto.
Samo napred Nole,pitanje je nedelje kada ces se vratiti na No1.

ljube-ns

pre 11 godina

Razlika je samo 75 poena... eto koliku je gresku napravio sto nije hteo da igra za reprezentaciju u Pragu. Da je igrao tamo dobio bi poene i bio bi prvi i dalje a Srbija u polufinalu Davis cupa, ovako...

miša

pre 11 godina

Da je Novak u Haleu ili Kvinsu odigrao par kola, tj osvojio stotinak poena, a i navikavao se na travu, "zaradio" bi stotinak poena( prošle godine nije igrao ni na jednom od ova dva turnira) i ostao bi prvi na ATP listi. Znao je Đoković šta ga čeka u Vimbldonu. Ovo samo dokazuje da ga 1. mesto na ATP više ne zanima! Po onom našem balkanskom, bio sam, video sam, sada znam šta je to i baš me briga - imam važnija posla! A šta onda mene boli uvo kad njega ne zanima?

heba

pre 11 godina

Kako odjednom, naglo i potpuno nerazumljivo doslo, tako je odjednom i nestalo.
Niko onda nije mogao da objasni otkud Djokovicu odjednom ona nevidjena brzina, snaga, izdrzljivost, preciznost, poboljsano zdravlje, sportska drskost i pogadjanje linja od pre godinu dana, sve steceno u nekih mesec dana oko Davis kupa.
Isto tako niko ne ume da objasni kako se sve to sada prepolovilo.
Novak Djokovic sam to nece da nam kaze, naravno. Misterija je on velika.

Milan

pre 11 godina

Federer ili kako ga Srbi zovu Rodja jr nsjbolji trniser svih vremena: Kvalitet u tenisu, elegancija i uspeh zajedno. Djokovic tek treba mnogi toga da nauci.

Drnda

pre 11 godina

Bojim se da godina dana sa Novakom Djokovicem kao No. 1 biti brzo zaboravljena i izbrisana iz svetske teniske memorije, kao jedna bizarna i neobjasnjiva epizoda.

Goki

pre 11 godina

Da je Nolo igrao na Serbian Openu ne bi imao snage za ono posle, tako da bolje cutite.
I ovo je na misice, uz silno kalkulisanje. Samo je optimalno sticanje bodova sada vazno za Nola, da potigne najvise sto se moze - biranjem i kalkulisanjem, uz oslabljeno telo i oslabljene udarce (iz nekog razloga).

bane

pre 11 godina

Od 5 turnira koje je Federer osvojio ove godine, nijednom se u finalima nije sastajao sa Đokovićem ili Nadalom tako da je i dalje ostalo nepoznato da li je sposoban da savlada nekog od ove dvojicu u finalima velikih takmičenja kada su najjači. Njegov bilans sa njima u zadnjih nekoliko godina me navodi na zaključak da on za to nije sposoban, tako da će njegovo kraljevanje biti kratkog daha, možda samo par nedelja.
Na kraju ispada da je madridska plava šljaka bila presudna za dolazak Federera na prvo mesto i može da zahvali i poljubi Jona Cirijaka na ovoj inovaciji kojom je oterao njegove glavne konkurente sa turnira.

zz

pre 11 godina

zlatno doba srpskog tenisa prolazi. Bilo je lepo uzbudljivo. Sve se zavrsilo tamo gde je i pocelo. Federer je prvi nadal je kralj sljake a novak je nesto izmedju.

sasa jokic

pre 11 godina

Bilo je za ocekivati da se ovo desi. Nole je izgubio samopouzdanje koje ga je krasilo 2011. To je bio razlog gubitka finala na RG, i polufinala na Wimbledonu.
Stalni pogledi prema boxu, los govor tela ponovo su postali satavni deo njegove igre, a to nije dobro za sampiona. Mislim da je krucijalna greska bilo izbacivanje Catojevica iz tima, taj covek mu je uneo psiholoskucstavilnost, a koliko znam veliki je steucnjak u toj oblasti.
Indikativno je i izostanak porodice u Wimbledonu, sto je jos jedan od cudnih momenata, i stvara dodatne sumnje u neke promene koje su uticale na gore navedeno.
Nadam se da cese brzo oporaciti, i uneti neke (male) promene koje ce ga vratiti na prvo mesto.

Живела Србија

pre 11 godina

Федерер је заслужено поново први, али ја настављам да верујем и навијам за Новака.

qwerty

pre 11 godina

federer le teniser koji kroz karijeru ima mnogo srece. imao je i na ovom turninu u mecevima sa benetoom i malisom. zasluzeno je pobedio novaka, finale nisam gledao. ali sigurno nije zasluzeno na prvom mestu. samo pogledajte rezultate na gren slemovima i bice vam sve jasno. na primer, novak je 2008 imao finale us opena iz 07 titulu na ao i polufinala na wimbledonu i french openu i bio je treci, a federer trenutno ima 3 polufinala i jednu titulu. takodje i na mastersima koje je osvojio nije morao da pobedi rafu ili novaka (osim indijan velsa gde je rafa bio "pokvaren"). ajde mu dajte i titulu na olimpijadi pa da ode vise u penziju.

dada

pre 11 godina

Nije mi simpatican Federer sa njegovim uvek istim introvertnim osmehom, ali svaka mu cast za ovo sto je prvi sada kada su Djokovic i Nadal podigli tenis na najvisi nivo. Federer nikada nije igrao bolje i uglavnom je bio prvi kada je bila nesto slabija konkurencija ili kada je bio povredjen Nadal.

razocarani-setac

pre 11 godina

Važno je osvajati turnire, što jači turnir to bolje. Renking sam po sebi dođe. Ako ćemo pošteno Nole je izgubio renking u Madridu i neigranjem Beograda. Jeidni ima 19 odigranih turnira, Rođa i Rafa po 20. Razumem odluku da se povuče sa svog turnira i ode na nepoznat teren, plava šljaka Madrida.

Ženevljanin

pre 11 godina

Razlika u poenima između Feda i Novaka je beznačajna a daleko veća između Noleta i Rafe. Već su viđeni komentari da će srpski teniser, posle USO lako prestići Švajcarca jer "ne brani skoro ništa" do kraja godine. Da bi se dobila prava slika neophodan je dubinski snimak odnosa vodećih tenisera. To je, naravno TRKA jer su samo ti poeni relevantni za krajnji ishod na kraju ove godine. Tu je stanje sledeće:
1. Federer 7085
2. Đoković 6840
3. Nadal 6795
4. Mari 3800
Redosled je isti ka na zvaničnoj ATP listi, razlika izmešu prvog i drugog je nešto veća (ali još uvek beznačajna), drugi i treći su praktično izjednačeni a Mari veoma zaostaje i teško da će se uključiti u borbu za prvo mesto. Prva trojica su praktično poravnati u trci za titulu šampiona 2012. Da se podsetimo da prošlogodišnji rezultati nemaju nikakvog značaja za Trku jer u njoj, naravno, ne postoji pojam "branjenja" bodova. Zaključak je logičan: Fed, Novak i Rafa imaju približno iste izgleda da završe godinu kao br.1 - pobediće onaj ko bude imao najbolje rezultate OVE godine, to jest do kraja 2012. Bićemo svedoci uzbudljive završnice.

RealPlayer

pre 11 godina

Zasluženo majstore. Najkompleniji igrač ikada.
Ono što linijaši Đoković, Nadal i Marej moraju da nauče, jeste da se bekhend igra jednom rukom, a poen se osvaja napadom i izlascima na mrežu!

Nisam pljuvač, nego bih voleo da naš Nole zaigra ovako!

Claudio Marchisio

pre 11 godina

75 bodova? Nece se Rodja mnogo leba najesti na prvom mestu. Sad je jasno sto je Novaku sve ovo lakse palo nego navijacima...bar pred kamerama.

d.

pre 11 godina

Eh da je Novak samo smogao snage da odigra Serbia Open, pobedio bi da je igrao levom rukom, a bio bi prvi i posle ovakvog epiloga na Vimbldonu. Ovako treba cestitati Federeru, pokazao je i da sa 5-6 godina mladjim igracima moze ravnomerno da igra i pobedi.

matko

pre 11 godina

Za Novaka je ovo dobro da ne pomisli da ima dozivotni manadat kao sto su pomisljali neki nasi predsednici. Gore dole, levo desno, napred nazad dto su principi kako funkcionise svet pa ni tenis nije izuzetak. Setite se Mazuranica sa onim cuvenim "Sto bi doli sad je gori..." Za mladje citaoce> Ivan Mazuranic - juznoslovenski pesnik.

Darko

pre 11 godina

Osvajanjem Vimbldona Federer je jos jednom dokazao da je najbolji igrac svih vremena. Nije stvar u tome sta je sve osvojio nego i nacin igre, gospodski. Kada se on povuce tek ce onda mnogi shvatiti njegovu velicinu i videti nedostatak u tenisu. To se isti desilo i povlacenjen Majkla Dzordana iz kosarke. Nole i Nadal, to je demonstracija znanja, snage i sile, R.Federer je demonstracija znanja, elegancije i lepote tenisa. Mnogo je razloga zbog kojih je Federer najbilji. Vrhunski sportista. Cestitke i hvala mu na svemu. Darko

Goran

pre 11 godina

nista strasno niti spektakularno... to je sport.
Nole, imas nove sanse, beton je tvoja podloga. verujem da ces ih preslisati sve uskoro.
Igra koju je pokazao Federer na ovom prestiznom turniru je sjajna ali on po meni, jednostavno nema nikakvih sansi protiv Noleta, kada je ovaj raspolozen. Tada mu Federer dodje kao sparing partner.
A zasto Nole nije bio raspolozen na ovom turniru i zasto je toliko podbacio meni nije ni najmanje jasno. Djokovic to jednini zna i mi, kao njegovi vatreni navijaci, ocekujemo da nam da pravi odgovor a ne tamo neka smusena i bezvezna objasnjenja.
Cekamo tvoj odgovor i objasnjenje, teniseru Djokovicu......
Toliko.

abc

pre 11 godina

Federer: "Radio sam izuzetno naporno posle poraza od Djokovica na US Openu". Nadal, posle 7 poraza od Djokovica: "Trenutno je bolji, moracu jos vise da radim". Djokovic, posle lekcija u Parizu i Londonu: "Najpre cu da se odmorim, zasicen sam tenisom"...

abc

pre 11 godina

Federer: "Radio sam izuzetno naporno posle poraza od Djokovica na US Openu". Nadal, posle 7 poraza od Djokovica: "Trenutno je bolji, moracu jos vise da radim". Djokovic, posle lekcija u Parizu i Londonu: "Najpre cu da se odmorim, zasicen sam tenisom"...

Живела Србија

pre 11 godina

Федерер је заслужено поново први, али ја настављам да верујем и навијам за Новака.

Darko

pre 11 godina

Osvajanjem Vimbldona Federer je jos jednom dokazao da je najbolji igrac svih vremena. Nije stvar u tome sta je sve osvojio nego i nacin igre, gospodski. Kada se on povuce tek ce onda mnogi shvatiti njegovu velicinu i videti nedostatak u tenisu. To se isti desilo i povlacenjen Majkla Dzordana iz kosarke. Nole i Nadal, to je demonstracija znanja, snage i sile, R.Federer je demonstracija znanja, elegancije i lepote tenisa. Mnogo je razloga zbog kojih je Federer najbilji. Vrhunski sportista. Cestitke i hvala mu na svemu. Darko

RealPlayer

pre 11 godina

Zasluženo majstore. Najkompleniji igrač ikada.
Ono što linijaši Đoković, Nadal i Marej moraju da nauče, jeste da se bekhend igra jednom rukom, a poen se osvaja napadom i izlascima na mrežu!

Nisam pljuvač, nego bih voleo da naš Nole zaigra ovako!

tuga

pre 11 godina

Trebalo bi nas sve izgleda poslati na ono brdo iznad Wimbldona, da nas normalni ljudi nauce kako se podrzava, voli i bodri nesto svoje, a tudje postuje.Mnogima se ne svidja Noletovo ponasanje, prepotentnost navodno, a on je malo dete naspram jednog John Mcenroe-a po tom pitanju.Pa sta mislite, koga su fanaticno bodrili Amerikanci? Bas smo tuzna drzava, da tuznije ne moze biti... Federeru svaka cast, veliki je to teniser.

Ženevljanin

pre 11 godina

Razlika u poenima između Feda i Novaka je beznačajna a daleko veća između Noleta i Rafe. Već su viđeni komentari da će srpski teniser, posle USO lako prestići Švajcarca jer "ne brani skoro ništa" do kraja godine. Da bi se dobila prava slika neophodan je dubinski snimak odnosa vodećih tenisera. To je, naravno TRKA jer su samo ti poeni relevantni za krajnji ishod na kraju ove godine. Tu je stanje sledeće:
1. Federer 7085
2. Đoković 6840
3. Nadal 6795
4. Mari 3800
Redosled je isti ka na zvaničnoj ATP listi, razlika izmešu prvog i drugog je nešto veća (ali još uvek beznačajna), drugi i treći su praktično izjednačeni a Mari veoma zaostaje i teško da će se uključiti u borbu za prvo mesto. Prva trojica su praktično poravnati u trci za titulu šampiona 2012. Da se podsetimo da prošlogodišnji rezultati nemaju nikakvog značaja za Trku jer u njoj, naravno, ne postoji pojam "branjenja" bodova. Zaključak je logičan: Fed, Novak i Rafa imaju približno iste izgleda da završe godinu kao br.1 - pobediće onaj ko bude imao najbolje rezultate OVE godine, to jest do kraja 2012. Bićemo svedoci uzbudljive završnice.

Milan

pre 11 godina

Federer ili kako ga Srbi zovu Rodja jr nsjbolji trniser svih vremena: Kvalitet u tenisu, elegancija i uspeh zajedno. Djokovic tek treba mnogi toga da nauci.

d.

pre 11 godina

Eh da je Novak samo smogao snage da odigra Serbia Open, pobedio bi da je igrao levom rukom, a bio bi prvi i posle ovakvog epiloga na Vimbldonu. Ovako treba cestitati Federeru, pokazao je i da sa 5-6 godina mladjim igracima moze ravnomerno da igra i pobedi.

matko

pre 11 godina

Za Novaka je ovo dobro da ne pomisli da ima dozivotni manadat kao sto su pomisljali neki nasi predsednici. Gore dole, levo desno, napred nazad dto su principi kako funkcionise svet pa ni tenis nije izuzetak. Setite se Mazuranica sa onim cuvenim "Sto bi doli sad je gori..." Za mladje citaoce> Ivan Mazuranic - juznoslovenski pesnik.

bane

pre 11 godina

Od 5 turnira koje je Federer osvojio ove godine, nijednom se u finalima nije sastajao sa Đokovićem ili Nadalom tako da je i dalje ostalo nepoznato da li je sposoban da savlada nekog od ove dvojicu u finalima velikih takmičenja kada su najjači. Njegov bilans sa njima u zadnjih nekoliko godina me navodi na zaključak da on za to nije sposoban, tako da će njegovo kraljevanje biti kratkog daha, možda samo par nedelja.
Na kraju ispada da je madridska plava šljaka bila presudna za dolazak Federera na prvo mesto i može da zahvali i poljubi Jona Cirijaka na ovoj inovaciji kojom je oterao njegove glavne konkurente sa turnira.

Goran

pre 11 godina

Ako čemo pošteno i federer je propuštio masters u Montekarlu koji bu mu doneo punov više poena nego serbian open Djokoviču. Roger sve ovo sam stekao i zaslužio! Veliki je to šampion!

Zare MKD

pre 11 godina

Sve je doslo na svoje, a Đovak je imao svojih 5 minuta- Istorija je samo za jednog velikog i najveceg FEDEXA
(Mario Budimir, 9. jul 2012 09:19)

5 minuta = 53 nedelje

Da bi ustao moras prvo pasti. Ajmo NOLE.

miša

pre 11 godina

Da je Novak u Haleu ili Kvinsu odigrao par kola, tj osvojio stotinak poena, a i navikavao se na travu, "zaradio" bi stotinak poena( prošle godine nije igrao ni na jednom od ova dva turnira) i ostao bi prvi na ATP listi. Znao je Đoković šta ga čeka u Vimbldonu. Ovo samo dokazuje da ga 1. mesto na ATP više ne zanima! Po onom našem balkanskom, bio sam, video sam, sada znam šta je to i baš me briga - imam važnija posla! A šta onda mene boli uvo kad njega ne zanima?

sasa jokic

pre 11 godina

Bilo je za ocekivati da se ovo desi. Nole je izgubio samopouzdanje koje ga je krasilo 2011. To je bio razlog gubitka finala na RG, i polufinala na Wimbledonu.
Stalni pogledi prema boxu, los govor tela ponovo su postali satavni deo njegove igre, a to nije dobro za sampiona. Mislim da je krucijalna greska bilo izbacivanje Catojevica iz tima, taj covek mu je uneo psiholoskucstavilnost, a koliko znam veliki je steucnjak u toj oblasti.
Indikativno je i izostanak porodice u Wimbledonu, sto je jos jedan od cudnih momenata, i stvara dodatne sumnje u neke promene koje su uticale na gore navedeno.
Nadam se da cese brzo oporaciti, i uneti neke (male) promene koje ce ga vratiti na prvo mesto.

heba

pre 11 godina

Kako odjednom, naglo i potpuno nerazumljivo doslo, tako je odjednom i nestalo.
Niko onda nije mogao da objasni otkud Djokovicu odjednom ona nevidjena brzina, snaga, izdrzljivost, preciznost, poboljsano zdravlje, sportska drskost i pogadjanje linja od pre godinu dana, sve steceno u nekih mesec dana oko Davis kupa.
Isto tako niko ne ume da objasni kako se sve to sada prepolovilo.
Novak Djokovic sam to nece da nam kaze, naravno. Misterija je on velika.

Ljiljana

pre 11 godina

Nole je CAR, kada bude hteo da se vrati na prvo mesto, to će i da uradi! Volimo te Nole i napred na olimpijsko zlato, a mi koji te volimo smo uz tebe, uvek, uvek, uvek!

drasko

pre 11 godina

@Na kraju ispada da je madridska plava šljaka bila presudna za dolazak Federera na prvo mesto i može da zahvali i poljubi Jona Cirijaka na ovoj inovaciji kojom je oterao njegove glavne konkurente sa turnira.
(bane, 9. jul 2012 10:02)

Zemljo otvori se!! Sta sve necu ovde procitati, "madridska plava sljaka dovela Federera na prvo mesto" hahahahahha.....

Babin_zub

pre 11 godina

Ako pogledate broj turnira koji su odigrali,Novak ima jedan turnir manje od Federera i Nadala u ovoj godini.Da je odigrao planirani Beograd sada bi i dalje bio prvi,ali to nije najbitnije.Bitno je da se vrati u formu,da povrati samopouzdanje i snagu.Mislim da je najveca greska raskid saradnje sa onim nutricionistom koji ga je i doveo u top formu i zasto ne reci i na prvo mesto.
Samo napred Nole,pitanje je nedelje kada ces se vratiti na No1.

spectator

pre 11 godina

Kad covek sa trideset godina i porodicom ne pokazuje zamor i nalazi dovoljno motiva da trenira i igra vrhunski tenis jasno pokazuje zasto je najbolji teniser svih vremena. Covek je prava legenda i zasluzuje svako postovanje (od svih pa i Noletovih navijaca).

Hrvoje HR

pre 11 godina

Bravo Nole, polufinale najcjenjenijeg turnira nije mala stvar. Đoković kao fenomenalan čovjek i sportaš zaslužuje sve najbolje i sve pohvale. Treba cijenit tu blagodat koju Srbija trenutno ima. Ne mogu vjerovat da netko podcjenjuje takvog čovjeka i sportaša. Sjećam ga se u Zagrebu na turniru dok je gradio ime i karijeru. Već onda mi se svidio i uvijek ću navijati za njega jer je izuzetan čovjek a nije još bi ovakva veličina. U Zagreb si uvijek dobrodošao Nole, kao i u cijelu Hrvatsku. Neka ti je sa srećom i čuvao te Bog, dao ti zdravlja u narednim godinama karijere, tebi i tvojoj obitelji. Pozdrav iz tebi uvijek naklonjene Hrvatske... p.s. ovo nije kurtoazija, ovo je istina. U Hrvatskoj jako puno ljudi voli Noleta...

Ivan Nis

pre 11 godina

Kakvih likova ovde...cudo jedno! Svaki Srbin ima pravo da navija za koga hoce, ali pljuvati po Noletu, to ne bi trebalo da radi ni jedan! Cemu vode ova prepucavanja, pa valjda je sve vec jasno: Federer je najbolji svih vremena, trenutno najbolji i to je to. Nole ce vrlo uskoro ponovo biti najbolji, pa sledece godine mozda Nadal, Mari ili opet Federer... Jedno je sigurno, tenis je imao mnogo velikih igraca, a Novak Djokovic je svakako jedan od njih! Novace budi i ostani ponos nase Srbije!

Dusan

pre 11 godina

Federer ce biti prvi sigurno do oktobra, ali nece zavrsiti godinu kao prvi. Nakon US OPEN-a, Federer brani sve zivo, titule u Bazelu (500 poena), Parizu (1000 poena) i Londonu (1500 poena), dok Novak u Bazelu brani polufinale, u Parizu cetvrtfinale, a u Londonu samo 200 poena zbog toga sto je imao samo jednu pobedu i ispao je u grupnoj fazi. Nadal uvek igra jako jako slabo sam finis sezone, tako da ce poredak na kraju godine biti:
1. Djokovic
2. Federer
3. Nadal

svašta !

pre 11 godina

Sta je ovo pola srbije navija za Rogera,neverovatno kako mi ne cenimo uspehe nasih sportista, sad svi pljuju po Djokovicu ,a citav svet mu se divio prosle godine.Milorad Čavić osvojio zlatnu medalju a samo 18 komentara, nema nikakvih čestitki,pa kako da nas neko ceni i postuje kada sami sebe ne cenimo, nije cudo sto mladi odlaze iz ove države, kada se uspeh svugde više priznaje

vladimir

pre 11 godina

Ovi sretnici jedva dočekaše da Novak izgubi pa da počne pljuvačina. Celi svet se divio Novaku, proglasio ga najvećim sportistom planete za prošlu godinu, ali samo Srbima on ne valja, slučajno je došao, slučajno je na prvom mestu itd. Nikad se slučajno ne osvajaju GS titule i dolazi na prvo mesto. Ako tako razmišljate onda je i Federer slučajno pobedio na Vimbldonu jer je trebao po svim analizama da ispadne još od Benitoa. A eto nije. Novak je bio favorit u duelu sa Federerom pa je izgubio, slučajno ili ne? No nije problem sto je Federer osvojio Vimbldon, problem je odnos dela javnosti ili tkz. navijača koji omalovažavaju N.Đokovića, koji je imao deset puta teži put da dođe na vrh, za razliku od Federera KOJI NIJE IMAO NIKAKVU KONKURENCIJU do pojave Nadala i Đokovića, pa je osvajajo onolike titule. Videćete vrlo brzo kako će Novak biti jedini i najbolji, jer on zapravo nema rivala koji može da ga ugrozi. Ovo sa Federerom na Vimbldonu može da se okarakteriše kao njegov neuspeh jer je bolji teniser od ovog Federera. Poslednjih 18 meseci to potvrđuje. Jedan poraz nije ništa, tek predstoje nova takmičenja. Đoković nema konkurenciju, Nadal je puko i ko zna šta sledi dalje. Marej definitivno nema kvalitet da osvoji GS, sledi mu pad jer ovo neće moći da preživi. Ostaje još da Novak u sledećih par meseci počisti još koji put Federera i da praktično ostane bez konkurencije. Onda ćemo se čuti kada Novak počne da niže GS titule za redom po četiri svake godine.

Zare MKD

pre 11 godina

Koliko nedelja je najduze bio broj 1:
286 Sampras
285 Federer
270 Lendl
268 Connors
170 McEnroe.

Koliko nedelja Djokovic?
(Milan, 9. jul 2012 12:33)

A koliko si ti nedelja bio na prvom mestu.

P.S. Pozdravio Vas Zdravko Colic sa pesmom - Ljubomora

ljube-ns

pre 11 godina

Razlika je samo 75 poena... eto koliku je gresku napravio sto nije hteo da igra za reprezentaciju u Pragu. Da je igrao tamo dobio bi poene i bio bi prvi i dalje a Srbija u polufinalu Davis cupa, ovako...

dada

pre 11 godina

Nije mi simpatican Federer sa njegovim uvek istim introvertnim osmehom, ali svaka mu cast za ovo sto je prvi sada kada su Djokovic i Nadal podigli tenis na najvisi nivo. Federer nikada nije igrao bolje i uglavnom je bio prvi kada je bila nesto slabija konkurencija ili kada je bio povredjen Nadal.

N.

pre 11 godina

Federeru svaka cast za osvojen Vimbldon. Ja ipak mislim da ce Novak da se vrati vrlo brzo na prvo mesto i da ce tu i ostati sledecih 3-7 godina.

zz

pre 11 godina

zlatno doba srpskog tenisa prolazi. Bilo je lepo uzbudljivo. Sve se zavrsilo tamo gde je i pocelo. Federer je prvi nadal je kralj sljake a novak je nesto izmedju.

Drnda

pre 11 godina

Bojim se da godina dana sa Novakom Djokovicem kao No. 1 biti brzo zaboravljena i izbrisana iz svetske teniske memorije, kao jedna bizarna i neobjasnjiva epizoda.

armagedon

pre 11 godina

Da se razumemo, ja npr. ne navijam za Federera zato sto je on prvi, peti ili sedmi na ATP listi ili sto je osvojio ovaj ili onaj turnir vec zbog nacina na koji igra, raznovrsnosti, tehnike, lakoce sa kojom izvodi udarce itd itd. Novak sto se tice ovih parametara je mnogo blizi Federeru nego Nadal koji se sirova snaga i do kada ce ga sluziti on ce igrati na ovom nivou, posle toga nece biti ni u prvih 30.

Igor

pre 11 godina

Cestitke Federeru, zasluzeno. Sad nije bitno "da je Nole igrao ovo ili ono i slicno", treba gledati u buducnost. Verujem da ce Nole gubljenjem prvog mesta "ogladneti" za novim titulama do kojih se stize boljom igrom, snagom uma i nekim promenama. Srecno, Nole, ti najbolje znas kako treba dalje...

Marko Vlahović

pre 11 godina

Molim pojedine komentatore da se obuzdaju od fudbalskog komentarisanja tenisa jer je tenis i teniska istorija nešto što mora prvo da se poznaje pa da se onda komentariše.
Živimo u veoma uzbudljivim vremenima za tenis. Tri igrača ravnopravno se nose tokom godine. Nole je prošle godine imao nešto što većina ovde ne razume. On se samim tim podvigom svrstao u besmrtne. Sada mu treba dići spomenik, za života. I ko zna kakve nam radosti predstoje.
Ne mogu da razumem ljude koji očekuju da dobija sve sa po 6:0. U tenisu često odluči JEDNA LOPTA, u jučerašnjem finalu dvedesetominutni gem koji je Federer dobio. Tenis moraš bar malo da igraš da bi ga razumeo a ovo šta Federer, Đoković, Nadal pa i Murrey rade je svemirski i nešto posebno.
Jedan Lendl nikada nije uzeo Wimbledon a ima najviše finala GS posle Federera.
Ovo je vreme za uživanje u tenisu a ne za kojekakvo lupetanje ko je bolji čovek i retardirane komentare i brojanje ko je koliko prvi. Hvala Noletu što je ikada postao PRVI.
Želim Federeru da ga posluže godine i da što duže potraje ovaj teniski trenutak. Moći ću da kažem da sam gledao Maradonu i Zidana, Jordana i Magica i još jednu tenisku renesansu posle McEnroa, Lendla, Beckera, Edberga, Samprasa i Agasija u kojoj jednu od glavnih uloga ima i naš Novak Đoković

Goran

pre 11 godina

nista strasno niti spektakularno... to je sport.
Nole, imas nove sanse, beton je tvoja podloga. verujem da ces ih preslisati sve uskoro.
Igra koju je pokazao Federer na ovom prestiznom turniru je sjajna ali on po meni, jednostavno nema nikakvih sansi protiv Noleta, kada je ovaj raspolozen. Tada mu Federer dodje kao sparing partner.
A zasto Nole nije bio raspolozen na ovom turniru i zasto je toliko podbacio meni nije ni najmanje jasno. Djokovic to jednini zna i mi, kao njegovi vatreni navijaci, ocekujemo da nam da pravi odgovor a ne tamo neka smusena i bezvezna objasnjenja.
Cekamo tvoj odgovor i objasnjenje, teniseru Djokovicu......
Toliko.

Ivanaaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

Neko je u komentarima napisao kako ce Novakova godina na mestu broj 1 biti vrlo brzo izbrisana i zaboravljena(a primetila sam da u toku prenosa na kojoj god tv stanici bio istakne se da je neki teniser bio prvi na svetu ),jel to znaci da ce isto tako i Nadala zaboraviti..da ce se sada pamtiti samo Federer kao jedini teniser koji je postojao tj. postoji s' obzirom da je oborio sve Samprasove rekorde i time i njega nekako izbrisao kao najboljeg ikada?!!!Da se razumemo navijam za Novaka uvek,i svaka cast Rodzeru (kojeg ne volim kao licnost a ni kao sportistu) na svemu uradjenom,ali ne treba podcenjivati ostale igrace koji u nekom trenutku imaju malo "losiji peroid". Ovo sam stavila pod navodnike jer zaista ne smatram da su Novak ili Nadal imali los period,ipak stizati do zavrsnica velikih turnira i osvajati ih nije uopsta lose(iskljucujuci Nadalov kiks na W),cak je fenomenalno!!!!!Do kraja godine moze svasta da se izdesava i ne treba otpisivati ni Novaka a ni Rafu,ali naravno da bih volela da Novak bude opet br.1 a mozda i nije bitno da li je prvi ili drugi, nego da osvaja velike turnire i pobedjuje Rodzera!!!

Ugroženi građanin

pre 11 godina

Čudi me da naši (ne)sposobni političari nisu postigli jedinstveni stav o proglašenju trodnevne žalosti na celoj teritoriji Srbije zbog Federerovog preuzimanja prvog mesta od Novaka Đokovića.

Katarina

pre 11 godina

Svo poštovanje RFu zbog ovog velikog uspeha. Ovaj povratak na prvo mesto je po meni pravi podvig jel je ostvaren u trenutku kad su druga dva tenisera odigrala 4 uzastopna GS finala, takođe ostvaren je u 31. god života u konkurenciji dva 25-26to godišnjaka.
Što se tiče ostalih komentara sitne duše ostaju sitne bez obzira ko je prvi na ATP listi.

Goki

pre 11 godina

Da je Nolo igrao na Serbian Openu ne bi imao snage za ono posle, tako da bolje cutite.
I ovo je na misice, uz silno kalkulisanje. Samo je optimalno sticanje bodova sada vazno za Nola, da potigne najvise sto se moze - biranjem i kalkulisanjem, uz oslabljeno telo i oslabljene udarce (iz nekog razloga).

VV

pre 11 godina

Zaslužio covek, igrao je odličan tenis cele sezone, normalno da ce biti prvi. Đoković ce verovatno do kraja godine povratiti prvu poziciju, ali ko zna, očekuje nas dobar tenis u svakom slučaju.

Рајко од Расине

pre 11 godina

@miša, 9. jul 2012 10:56
Kada se Rođa zagrevao, u Haleu, za Vimbldon, Novak Đoković se šetkao po Scotland Highlands-u i vukao opremu za golf. Niko ne osporava da je Novak sjajan teniser ali RF je veći radnik i to na kraju uvek pokažu rezultati...
Postoje dve stvari koje Novak nije naučio:
1. Basna o cvrčku i mravu
2. Nije čitao Alana Forda, a da jeste znao bi za: "Ako kaniš pobjediti, nesmiješ izgubiti"... kako god, vreme radi za njega, ali...

Claudio Marchisio

pre 11 godina

75 bodova? Nece se Rodja mnogo leba najesti na prvom mestu. Sad je jasno sto je Novaku sve ovo lakse palo nego navijacima...bar pred kamerama.

razocarani-setac

pre 11 godina

Važno je osvajati turnire, što jači turnir to bolje. Renking sam po sebi dođe. Ako ćemo pošteno Nole je izgubio renking u Madridu i neigranjem Beograda. Jeidni ima 19 odigranih turnira, Rođa i Rafa po 20. Razumem odluku da se povuče sa svog turnira i ode na nepoznat teren, plava šljaka Madrida.

mail

pre 11 godina

Novak je sigurno trenutno najbolji. U istoriji to je Fedex, sada je svima to jasno. Da je trava na W. brza kao sto je bila, ko zna da li bi ga Nadal i Nole ikad osvojili. To se vidi i po US Open. Tamo je Nole lace pobedio Nadala, ali je bio u izgubljenoj situaciji protiv Fedexa (brz beton za razliku od A.O. gde su ga usporili). Tako da, svima je sve sada jasno, sto se mene tice Fedex moze i u penziju.

qwerty

pre 11 godina

federer le teniser koji kroz karijeru ima mnogo srece. imao je i na ovom turninu u mecevima sa benetoom i malisom. zasluzeno je pobedio novaka, finale nisam gledao. ali sigurno nije zasluzeno na prvom mestu. samo pogledajte rezultate na gren slemovima i bice vam sve jasno. na primer, novak je 2008 imao finale us opena iz 07 titulu na ao i polufinala na wimbledonu i french openu i bio je treci, a federer trenutno ima 3 polufinala i jednu titulu. takodje i na mastersima koje je osvojio nije morao da pobedi rafu ili novaka (osim indijan velsa gde je rafa bio "pokvaren"). ajde mu dajte i titulu na olimpijadi pa da ode vise u penziju.

rkomax

pre 11 godina

svaka cast, kralju! Sada mozes mirno da se penzionises i da budes siguran da te nikada niko nece prestici. Zahvalan sam Bogu sto sam ziveo u doba kada si ti igrao.

Jaaaaawwww

pre 11 godina

Sad me baš zanima dali će opet novak i Roger biti u istoj polovini žrijeba iako su 1. i 2. To bi bilo cool... Hhahahahahahhahahahahahhahahahahahhaaaha!

Novak Djokovic

pre 11 godina

Nekad sam zvezda a nekada mesec nekada duga linija
Nekad sam brdo i brza reka,nekada laz i istina,
Nekada gore, nekada dole, nekad me nema danima
nekad me mrze a nekad me vole to me ne zanima !

Superstar

MrJozo ZG

pre 11 godina

Stvarno ne razumijem ove pljuvace bez obzira koga pljuju. Svaki od vas nije dostojan izgovoriti ili napisati Novakovo, Rogerovo ili Rafaelovo ime, a kamoli pisati takve komentare. Ja osobno navijam za Federera, ali protiv Nadala uvijek, ali nikad necu napisati da neki od njih nije zasluzio to sto je osvojio ili da je ogavan kao covjek. Jedostavno imam preveliko postovanje prema ljudima koji su zrtvovali puno toga u svom zivotu za ta svoja postignuca, da bi ih vi koji u ste u zivotu naucili samo mrziti uspjeli omalovaziti i degradirati u mojim i tudjim ocima.
Veliki bravo za Rogera, Novaka i Rafu. Zasluzili su sve sto su napravili.

Laca

pre 11 godina

Kao sto rekoh posle meca sa benetoom i sad ce da osvoji turnir, Mnogo smo podcenili Federera zadnjih godina a on je pokazao i sa toliko godina da je stvarno najveci svaka mu cast uvek je znao da iskoristi sansu a to mogu samo najveci bravo, Sto se tice naseg Noleta on jednostavno daje sve od sebe ali konk. u tenisu je nikada jaca i to je to... Mislim da nole ustvari ima naj losiji tim i da mu je kalendar jako lose isplaniran vec nekoliko godina unazad to sada pokazuje neigranje prip.turnira na travi, Isto tako prosle godine kada je imao godinu iz snova i da udje u anale sporta sa samo tri poraza u sezoni on na kraju sve uprska kao i mi srbi uvek, Znaci po mom misljenju Vajda i ekipa nisu dorasli planiranju i vodjenju jednog Sampiona Pozdrav za Noleta i puno zdravlja....

Kunc

pre 11 godina

Biće na tronu koliko i Šarapova. To može da napiše samo "naš momak". On piše tako kao da Fed nikada nije bio prvi na svetu. Federeru je potrebno samo dve nedelje! To nisi znao? I samo "naš momak" misli da je Novak Federeru konkurent za tron. Šest godine je razlike. Neka Novak vidi kako će sa Vamos Rafom i Marijem, a Fed je od danas zauzeo svetski tron za ko zna koliko decenija unapred. Izađi na ovu vrućinu i počni da brojiš do sedamnaest, a ako izdržiš nastavi do 287, ali sve to uradi blizu neke fontane. Inače, trista nedelja to je blizu šest godina.

Zare MKD

pre 11 godina

ima tu i nesto pozitivno, sad djokovic ide na mareja u polufinalima GS
(milos, 9. jul 2012 11:06)

Ne bih rekao. Sad ce ici celo vreme na Nadala. Marej je rezervisan za Federera. Zivi bili pa videli.

A.C.

pre 11 godina

Đoković je odigrao 15 turnira, a Federer 20, to je ključno. Previše se ponašao kao kralj, npr. jedino on nije igrao na travi pre Wimbledona. Federer je u Halleu osvojio 150 poena sa kojima je ustvari došao u domet za br.1. Đoković je uspešniji na grand slamovima, bolji u međusobnim susretima u zadnjih godinu dana koja se računa.

boki

pre 11 godina

ma da
federer je prvi ali to nije fer, nigde ga nije bilo uzeo je samo 7 titula, a i te je uzimao samo kad su nadal i nole bili umorni ili nemotivisani
i to prvo mesto nista ne znaci, kao i onaj masters na kraju goine koji se nikom ne igra, i za sve je kriva plava sljaka.
federer nema pojma i osvaja titule aamo kad je slaba konkurencija ili kada noleta mrzi da igra (a koliko ga mrzi da igra protiv federera dovoljno se videlo na egzibicionom turniru na startu godine)

prava procena

pre 11 godina

Drugi deo sezone, za Novaka ima puno prostora. On prosle godine nije igrao Aziski tour- sada mora( potencijalnih 1500 poen;doduse nije ni RF)
a i kraj sezone mu pruza daleko vise mogucnosti od RF, koji brani sve.

E, sada zasto Nole nije igrao SO,pa NIJE jer mu je UMRO deda! Nije mogao! I ono mucenje u MK,samo zbog poena!, je meni bilo tuzno!
Licno mislim da ce ovo sto se izdesavalo naterati Novaka i tim da preispitaju dosadasnju strategiju i krenu sa novaom.I ne sumljam da ce uraditi kako treba. I jos nesto, Nole je mlad covek, od detinjstva samo posvecen sportu,..nasao se ove godine u centru paznje- kao najbolji teniser,sportis,...prijemi priznanja..deluje to i malo opijajuce! No, ne zamerajmo mu i on je samo covek- i verujte, dace on nama i svetu jos puno, puno zadovoljstva.

pozdrav,

danijel

pre 11 godina

Nole nije hteo da osvoji rolang garos niti wimbelbon.. sad hoce olimiski trofej.. tobos. Nije se on zasitio trofeja u gs ima ih 5 samo dok cica ima 17.

sava

pre 11 godina

Konacno se sve vraca na svoje mesto. Navijam naravno za Novaka, ali on na zalost nikada nece biti sampion poput Federera i Nadala. Mislim da ce ga vrlo brzo preteci i nadal. Da se razumemo, i 3 mesto je ogroman uspeh za srpski tenis i to je ono sto je realno u ovom trenutku. Takodje mi je drago sto ce i euforija da splasne u ovoj mucenoj Srbiji kojoj je samo tenis ostao, pa da se okrenemo svom zivotu a ne da cela nacija zivi Novakov zivot.

To ti pricam

pre 11 godina

Da je Nole racundzija kao Rodzer sad bi prijavio neki turnir iz serije 250 i tako vratio broj jedan pre olimpijade i dozvolio Rdzeru samo da izjednaci rekord po broju nedelja na atp, ne i da ga preskoci, jer Rodzeru je to mnogo bitno, kao i prosle godine kada se naostrio na Roland garosu samo da prekine Noletov niz pobeda i spreci ga da ostvari rekord, manje mu je bilo vazno osvajanje turnira od toga.
To sve Nole zna i pusta, jer je za Razliku od Rodzera veliki sportsmen ali iz male i neugledne zemlje pa je zato i ne bitan svetu.
Zato i nikad nece imati toliko publike i zaradjivati toliko novaca kao Rodzer. Nole je u 2011 godini zaradio 20 miliona dolara a Rodzer preko 50 miliona i Rodzer to sto je Nole zaradio toliko manje pripisuje samo njegovim nemanjem sluha za marketing i nestrucnom ljudima oko sebe.
Blago njemu kad tako povrsan covek zaradjuje toliko i ima uspeha u zivotu! Ocigledno to je recept, budi povrsan i svet ce te bolje razumeti?
Znaci Nole spusti se na njihov nivo iteligencije i eto para...

IvanGrozni

pre 11 godina

Citam ove komentare i definitivno je ona srpska "Srbin Srbinu uspeh najteze prasta" primenljiva u svim aspektima zivota prosecnog Srbina
Nikada mi nece biti jasno kako moze neko navijati i vise bodriti Amera, Rumuna, Nemca, Marsovca nego li svog zemljaka... Cudna smo ti sorta mi Srbi...

NElecar75

pre 11 godina

A koji je smisao toga da se neko besomucno zanosi sa nabijanjem jadnih loptica 10 godina sa imovinom koja se cak ne moze najvjerovatnije ni procijeniti...Mislim na svu trojicu....A pri tome su jako svesni da je to samo biznis prije svega za sponzore i organizatore i nista drugo.....I kad se sve sabere postavlja se pitanje a cemu sve to sluzi kad ja vec imam sve sta mi treba.....

Realista

pre 11 godina

Novak je rekao da nije zabrinut zbog pada sa prvog mesta, ne zato sto mu nije stalo, vec zato sto zna da je pitanje momenta kada ce se ponovo na njega vratiti.

Iva

pre 11 godina

Kod pravih srba postoji i sazaljivost-eto Nole je jedan od njih,sazalio se nad Rodzerom i pustio ga da opet bude prvi jos 2-3 nedelje,ispunio mu zelju-zar nije dusa od coveka taj Nole,pravi covekoljubac i humanista! :-)) Bravo Novace

sava

pre 11 godina

Novak ce se vratiti na prvo mesto, ali to nije kljucno. Kljucno je da on u mnogim presudnim mecevima igra sa pola snage i tako gubi navijace ne samo kod nas vec i u svetu. Novak je odlican ali i potpuno nepredvidljiv igrac. A publika voli igrace koji izgaraju u svakom mecu. Zato ce Federer i Nadal uvek biti iznad njega, vise postovani i vise voljeni. U psiholoskom smislu, Novak je ove godine nazadovao, ponasa se kao primadona, malo se krsti a malo psuje. Zar takvo ponasanje ukazuje na zrelost, na coveka koji je po bodovima prvi igrac sveta?

swedenonline

pre 11 godina

Navijam uvek za Noleta ali je naslov odvratan, nije Federer nasledio nista vec zasluzeno izbio na prvo mesto! Poeni su zaradjeni a ne nasledjeni. No, razlika je minorna i bit ce intrresantno pratiti nastavak sezone.

vvvkkk

pre 11 godina

(statistika, 10. jul 2012 16:17)
Prosto me odusevlja logika koju ljudi koriste kada objasnjavaju zasto Federer nije najbolji svih vremena (ili bolji od Nadala ?!?!? ):
1."Eto cak je i Martina Navratilova to nedavno rekla." Eto. Rekla je Martina. I resena stvar. A to sto su rekli Sampras,Borg,Agassi,Laver,Lendl pa cak i sam Nadal? Ma to nema veze...
2."Federer je od tih 6 pobeda 4 ostvario u dvoranskim uslovima, dok je Rafa svih 5 ostvario u normalnim uslovima". U NORMALNIM USLOVIMA??? Pa dvoranski uslovi su ustvari jedini "normalni" ako cemo tom logikom: Loptica najpravilnije odskace,nema vetra,nema neravnina na terenu. Dakle,kako udaris lopticu tako ce i biti.
3."Nadal izuzetno dominantan na sljaci, a da su na drugim podlogama gotovo izjednaceni"-Ovo je ipak vrhunac...Po cemu su izjednaceni? Federer ima 16 GS van sljake,Nadal 2. Federer ima 14 mastersa na betonu,Nadal 5.
Evo,lepo sam objasnio a nisam cak ni rekao onu najbitniju stvar,kreativnost i lepota igre,koja je kada se prica o najboljem svih vremena,po meni i kljucna. Nije ni cudo sto su npr Pele,Jordan,Ali itd bili bez konkurencije najatraktivniji,a najtrofejniji nisu.

Vladan R

pre 11 godina

@ statistika

Tvrditi samo po "head to head" kriteriijumu da je neko bolji, a sve ostale zanemariti je najveca moguca glupost. Evo i nekioliko primera zasto. Gledajuci period od 9.7.2011 do 9.7.2012. Novak protiv Federera vodi u medjusobnim duelima 3:1, a ipak je drugi na lsiti. Da je krajem prosle godine stigao do okrsaja sa Federerom u Bazelu, Parizu i Londonu, kada je drugo pomenuti bio u boljoj formi i da ih je sve izgubio, imao bi negativan skor 3:4, ali bi jos uvek bio prvi sa preko 500 bodova vise. Uosavas li neku kontradiktornost. Kad vec spominjes Rafu i Federera, zasto se ne upitas kako to da imaju najvise meceva na sljaci, iako je broj turnira na betonu, ako racunamo GS i masterse, duplo veci. Moze i ovako Davidenko-Nadal 6:4, da li je Davidenko bolji teniser? Moze i primer iz fudbala iz SFRJ. Da li je Hajduk bolji od CZ, jer je bolji u medjusobnim duelima iako ima vise nego duplo manje trofeja. Evropu da ne spominjemo. Ili da je CZ bolja od LFC jer ije pobedila u oba zvanicna duela. Da se vratimo na tenis Marej-Federer 8:8, znaci potpuno izjednaceni. Ne bih bas rekao. Za kraj, paradoks da Burgera ima bolji skor i od Federera 1:0 i od Samprasa 2:1. Da li se na osnovu toga ista moze zakljuciti.

Milan

pre 11 godina

Novak je izmesao tenis i golf, mozda je pomislio da ce biti prvi i u golfu. A onda je dobio dvojku u tenisu. Sad neka se posavetuje sa Tigerom.

Pufta, NS

pre 11 godina

Valjda kapirate: ko ce biti prvi ili treci - to odlucuje Rodzer Federer.
Djokovic je neverovatno iskocio prosle godine, a Federer nije bi u formi, nije ni trenirao nesto narocito.
E, a onda je Rodja resio da opet dodje na prvu poziciju, a kada Rodja nesto resi, Rodja to i uradi, posto Rodja ima igru koja je bolja od bilo kog drugog tenisera.
On se pita ko ce biti prvi, a ne Djokovic.

Zika Zikic

pre 11 godina

@Rsovac

Vec je receno u nekom od prethodnih komentara u poslednjih par dana, ali opet cisto statistike radi. Kada je Nadal osvojio svoj prvi slem Federer je imao 4, u prevodu od tada 13:10 u korist Federera. Kada je Novak osvojio svoj prvi slem Federer je imao 12, u prevodu 5:4 za Federera od tada. Toliko o konkurenciji.

Sa druge strane, glupo je praviti bilo kakvo poredjenje konkurencije u razlicito tenisko doba, prosto tenis se igra na sve visem nivou, i u to vreme Safin i Rodik i Hjuit i ostali su igrali vrhunski tenis.

Trece, to sto Federer ima negativan skor protiv Nadala ne znaci apsolutno nista, osim da mu Nadal po igri ne odgovara uopste. Nadal ima negativan skor protiv Davidenka, pa je opet pogresno reci da je Davidenko bolji teniser od njega. Uostalom, nemam statistiku, ali mogu da se kladim da je skor Federera u odnosu na Nadala pozitivan i na betonu i na travi, a da bi odnos bio jos veci da je Nadal uspevao da dogura dalje na turnirima na tim podlogama u vreme kada je Federer igrao na vrhuncu.

Poz.

dejan novi

pre 11 godina

Novace sve je u glavi.To je u tebi.Ti to mozes.Samo napred,i ne obracaj paznju na publiku oni imaju "svoje razloge",ti to ne mozes da promenis.

U takvom svetu, nazalost, zivimo

pre 11 godina

Kako ljudima malo vremena treba da zaborave (neki ne zaboravljaju,ali se prave ludi)onu sjajnu 2011. za Novaka, godinu kad je Nadal bio ocajan u nizu poraza od Novaka ili Federer koji je bio treci kao stalni gubitnik polufinala GS. Tenis je takav sport u kome nijanse odluce, neko malo podigne nivo i formu drugi se za toliko spusti, a za teniske sveznalice to su odmah konacne istine-mozda se vec za mesec dana ujedete za jezik. A u osnovi je nepobitna cinjenica- Srbin ce Srbinu oprostiti sve osim uspeha- sva nesuvisla objasnjenja da svako ima pravo da navija za koga hoce samo potkrepljuju tu cinjenicu.

Rsovac

pre 11 godina

Objasnite mi samo kako federer moze biti najveci svih vremena kada protiv najveceg konkurenta nadala ima sraman skor 18 10 za nadala. i kad je najveci broj GS osvajao u vrijeme rodika , hjuita , safina i ostalih teniskih VELEMAJSTORA . Kad su dosli nole i rafa malo je zatajio . Jedan od 3 najveca u istoriji je siguro ali najveci , to nije nikako , i nek zahvali Djokovicu , NASEM PONOSU , sto ga nadal vjerovatno nece stici po broju GS titula , jer da nije Djokovica ubjedljivo bi ga prestigao ,a on djokovica prezire iz dna duse srmam ga bilo . Federer jeste veliki teniser , ali je jos veca nula od covjeka .

Zlatko

pre 11 godina

Ja sam iz Splita i znam da je malo onih koji ne vole Novaka. Svaka čast njemu i njegovoj familiji. Cestitam mu na svim rezultatima i nadam se da ce jos dugo igrat ovakav tenis.
A sad vi jedanici pred ekranom, kako vas nije sram da se naslađujte poraza vašeg igrač,to ima samo kod vas i nas. Nigdi na svitu nema toliko zavisti koliko je ima na ovim prostorima. Za svoj nerad i jad, guštate omalozavat Novaka i na taj se nacin tjeste sto niste uspili u svom jadnom zivotu.

Iskreno navijao sam za Federera,ali ne zbog Novaka,nego zato sto je to Federer , igrac koji ce ostat zapamcen za sva vrimena i nacin na koji on igra sve ove godine i nacin na koji se ponasa prema sportu je za svaku pohvalu. Nema toga ljubitelja tenisa koji ne voli nacin na koji ovaj covik igra. Elegancija tenisa.

Pozdrav svima ljudima koji cijene tuđi trud, rad i ogromna odricanja.

biljka

pre 11 godina

polako, videcemo kada zavrse karijere ko ce koliko cega da nabroji, ali jos bitnije ko ce imati vise onoga sto se ne moze brojati i meriti.

ne mogu se načuditi

pre 11 godina

Čitam malo ove vaše komentare i ne mogu vjerovat kolko ima negativnih na račun Noleta. Zamislite kako je mogao izgubiti od Fedexa-kralja trave, jednog od najvećeg u povijesti tenisa, koji eto slučajno opet igra u životnoj formi. Znajte da će puno vode proteći Dunavom dok vam se rodi ovakav tenisač. Pa ima vremena, umjeća da osvoji još svaki GS po dva puta. Pozz iz Hr.

Pufta, NS

pre 11 godina

Nisam pobornik teorije zavere ali mi ovo sve mirise da je Federer morao da bude No1 jos tu jednu nedelju, kako bi ostao zapamcen u istoriji tenisa kao neko ko je potukao sve rekorde.
(BALKANAC, 11. jul 2012 00:43)

A cega jesi pobornik? Logike i argumentovanog razmisljanja svakako nisi.

Brdarski

pre 11 godina

Ovde se priča jedna potpuno izlišna priča: Novak će uskoro opet biti na prvom mestu. Naravno da će biti. Ne očekujete valjda da će Federer u 32. godini da se bori za bodove. U trenutku kad je Novak malo popustio osetio je Fed da bi mogao da obori Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste i to je uspeo. I stigao je Samprasa po broju W titula - sedam. On će još igrati, jer je njegov talenat ogroman, ali ne može mu sada, posle ovoga rekorda i 17 GS titula i 20 mastersa (čini mi se) niko osporaviti "zvanje" najboljeg tenisera svih vremena. Može, ali to su oni koji kažu da je Zemlja četvrtasta. Umesto pitanja - da li će Novak prestići uskoro Federera na listi (izlišno pitanje, zaista), zašto ne pokrenete temu može li Novak da prestigne Federera po broju GS titula i po broju nedelja na prvom mestu. Neko je juče napisao da će Novak, kad ponovo bude prvi, to mesto držati sledećih sedam godina. Do svoje 33, ili ukupno 417 nedelja ili osam godina i nedelju dana. Nije tridesetjednogodišnji Federer više Novakov konkurent za prvo mesto na listi, ima Novak "na vratu" dvojicu ispisnika, a za dve-tri godine može da se pojavi i neko treći, četvrti. Danas je verovatno jači od njih, a šta će biti sledećeih godina? To niko ne zna, osim onih četvrtastih.

Cheers

pre 11 godina

DraganC, ja prosto ne mogu da vjerujem covjece o cemu ti pricas! :-) Novak poput Serene? Dosta vode ce proteci dok Novak bude u muskom sto je Serena u zenskom tenisu. Ako ikada i dostigne te rezultate. 14 GS titula, o tome pricam. Novak je u svakom segmentu igre bolji od Federera?! :-) U tom slucaju je Novak najbolji igrac u istoriji tenisa, naravno, po tebi DraganeC.:-) A kada ti kazes ko smo mi u to da sumnjamo?! Sta zna Sampras, Nadal i mnogi drugi koji Federera smatraju najvecim svih vremena. :-) Nije Nole imao zelje da ostane br 1., a ni da osvoji WB, inace bi ga razbio! :-) U svakom slucaju, DraganeC, hvala ti sto si nam, kao veliki teniski znalac, otvorio oci i pojasnio ko je ko u svijetu tenisa.:-) :-)

Pera

pre 11 godina

@xika zikic
u pravu si, s tim sto je Nadal ubedljivo bolji na sljaci (12-2), a Federer nesto bolji na travi (2-1) i betonu (6-5)
ukupno je 18 - 10 za Nadala. Upada u oci da su pola meceva imali na sljaci, iako se na toj podlozi odrzava samo mali deo (~20%) turnira, zato sto su tu skoro uvek obojica stizala do finala. S druge strane, Nadal je do finala na drugim podlogama stizao samo kad je bio u vrhunskoj formi, pa je posledica toga da je rezulta "tesan" u korist Fedrera. Da su se sretali i kada je Nadal ispadao u prvim kolima, sigurno bi prednost Federera bila izrazenija.

ad

pre 11 godina

A po cemu su druge podloge bitnije od sljake?

ni po čemu. federer je drugi najbolji igrač na šljaci
posle nadala, pogledaj koliko finala rolan garosa ima.

gde je bio nadal u finalima gs turnira koji nisu na šljaci?
fed ih ima 16 dobijenih.

DraganC

pre 11 godina

Sava, moj Sava, hajde ti fino vrati se u okean i ne pokusavaj da provociras citaoce ovih komentara, jer, da budem iskren, uspijevas. Kazati za covjeka koji dominira svjetskim tenisom poslednje 2 godine da realno zasluzuje 3 mjesto je cista neupucenost, nepoznavanje materije a i tezak kompleks! Novak Djokovic je u svakom segmentu igre bolji od Federera u poslednjih godinu i pol dana, onaj ko moze parirati Novakovoj igri je jedino Nadal i to je pokazivao na terenu u pomenutom periodu, u finalima u kojima je igrao upravo sa Novakom.
Novak bi izgubio polufinale i od Tsonge i Murraya i Ferrera i ko zna jos koga,sa onakvom losom igrom, kakvu je pokazao u mecu sa Federerom! Kiks u jednom mecu i srecan sticaj okolnosti dozvolile su mu da sidje na kratko sa mjesta br 1, sto apsolutno nista ne znaci. Ono zbog cega bi federer smio da se dize u visine jeste upravo upornost i sportski duh koji ima i zbog toga moze da bude uzor svim sportistima kako se trud ipak isplati. Takvu vrstu truda i rada Novak nema, a da ima i 10/ti dio sada bi imao 5 hiljada poena isprad Rogera.
Novak Djokovic je prosto poput serene Williams, kada odluci da igra, sve ce da pregazi do trona. Mislim da uzima zlato na OI u finalu protiv Nadala!!!

Krivolovov

pre 11 godina

@(ja, 9. jul 2012 23:32)
Čitam sve ove komentare i imam negde tu istu računicu koju si ovde napisao, ali me nekako mrzelo da je tako kao ti do detalja ovde iznesem. Za tebe pitanje (jel nisam to proveravao) da li si siguran da se olimpijada vodi kao turnir kategorije 500 pri računanju ukupne liste?
Smatram da Nole ima jako dobre šanse da završi godinu ponovo na mestu br. 1 ali da neće biti jednostavno, jel ako pogledaš race listu, ima br bodova u prethodnim komentarima, trka za br 1 je potpuno otvorena između trojce tenisera i biće vrlo zanimljivo do kraja. Pokazaće se najbolje i ko je šta kalkulisao i da li je to bilo dobro i koliko je ko zainteresovan za br 1 i koliko ko ima snage i motiva. Naravno da je za tu borbu ključan turnir USO, ne samo što nosi najviše bodova nego i zbog psihološke prednosti koju jedna tako velika titula donosi, jel u situaciji gde tri kandidata za br 1 imaju po 1GS u sezoni osvajnje drugog te stavlja iznad ostale dvojce.
Svaka čast Federeru na ovom W i povratku na br 1, a nama koji volimo ovu igru i navijamo za nekog od ove trojce sledi jako uzbudljiv nastavak sezone.

Antisegmentista

pre 11 godina

Što se toliko mučite oko bodova? Biće Novak posle OI opet prvi, a Fed će da postavi svetski rekord u dužini sedenja na tronu ATP liste. Ne postoji ništa što od slave i rekorda ne pripada njemu. Da li će iko ikada igrati tenis kakav igra Rodžer? To mene zanima, a odgovor ne znam, nisam četvrtast. Onaj što je napisao da je Novak "u svim segmentima" igre bolji od Rodžera, taj je kupast. Nije me uverio da poznaje tenisku igru, i pored toga što je pomenuo reč segment.

Bojan

pre 11 godina

(Bye bye Rafa, 13. jul 2012 01:16)
preterujes
tacno je da Rafu moze na betonu da pobedi ko 'oce kada ovaj nije fizicki najspremniji, ali proglasiti ga najgorim top 10 igracem ikada, a covek je jedan od najbolji brojeva 1 u istoriji, sigurno u 10 najboljih igraca generalno gledano, mozda cak i pet...

Ivanaaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

Neko je napisao da se bodovi iz Londona ne brane pa moze li obrazlozenje zasto?Ja se bas ne razumem u taj deo,mislila sam da je to npr. kao GS ali u na kojem ucestvuju 8 najboljih!I naravno da ovo sto ne znam ne znaci da pratim tenis od 2011.
Hvala

precanin

pre 11 godina

Mislim da bi trebalo prestati velicati Federera , a, samim tim nerviramo naseg Srbina Novaka! Jeste da Novak zivi u Monaku, ali uvek kada ima priliku skoci do Srbije, ako ovako nastavimo, pitanje je da li ce ubuduce i svracati dio Srbije, kada ga svi pljuju i vole Federera vise od njega ?

precanin

pre 11 godina

Federeru, nikada ne budes kao Djokovic, Novak je gledao mec i navijao iz sveg srca za tebe, e tu je ta razlika izmedju Srbina i Federera, u karakteru !

vracaj peskire federeru

pre 11 godina

ne razumem ni komentatore a ni federera kako ne obracaju paznju na pokradene peskire posle meceva,bruka i sramota za takve igrace a narocito za ovog najboljeg

Ivanaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

Ja stvarno zelim odgovor na pitanje ZASTO SE NE BRANE BODOVI U LONDONU,posto je to neko napisao kao komentar,i da li se misli na masters kup ili olimpijadu!Ne morate zato da mi lupate minuse,ne znam ja bas sve!

Ivanaaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

Hvala na objasnjenjima,priblizno tim objasnjenjima je bilo i mislljenje!!


@ sava U jednom komentaru si napisao kako se Novak ponasa pomalo nezrelo u odnosu na Rodzera i Rafaela,te se malo krsti pa malo psuje...Ja smatram da su to drugaciji temperamenti,i da to ne treba komentarisati jer covek koji tapse na protivnikov dobar poen ili prizna protivniku poen na svoju stetu kada sudije pogrese, nije ni najmanje nezereo vec se tu ogleda njegova velicina i zrelost!!!Sto se tice psovanja ako nisi primetio i Rafa psuje u toku meca (mozda malo tise ali opet se cuje i razume) lupa rukom o reket i tome sl. A Federer koji je poznat po svojoj uzdrzanosti od svega pa i se i nejmu desi poneki "kiks" da polomi reket,drekne na publiku ali nikad i da pohvali svog protivnika za dobar poen...Novak nikad nece izgubiti publiku koja prepoznaje njegove kvalitetei uvek ce ga voleti!!!

Bye bye Rafa

pre 11 godina

@leo
Hajde da se slozimo da je Nadal u medjusobnim duelima uspesniji od Federera, ali ne mozes ga samo na osnovu te jedne stvari proglasavti boljim.
Pa sta mu to vredi, kada konstantno gubi od raznoraznih pacera i anonimusa.

Nadal se vec 7 godina nalazi medju prva 3 tenisera sveta.
U tom periodu je na primer gubio meceve od :
- Alexander Waske (147. na listi)
- Joachim Johansson (690. na listi)
- Chris Guccione (107. na listi)
- Nicolas Mahut (106. na listi)
- Lukas Rosol (100. na listi)

To su samo neki teniseri koji nisu bili ni u prvih 100, a pobedjivali su Rafu.
Da ne pominjem bar dvadesetak ovih koji nisu bili ni u prvih 30 a sa lakocom su deljali spanca.

Federer je vec 9 godina medju prva 3 tenisera sveta i za tih 9 godina nije izgubio ni jedan jedini mec od tenisera van prvih 100.
Ima samo 5 poraza od tenisera van prvih 50, pa i tih 5 poraza su od tenisera koji su danas u prvih 10, ili su nekad tamo bili : Berdih, Fish, Has, Kanjas. Najlosije rangirani teniser koji je pobedio Federera je bio Fish u polufinalu IW 2008. (Fish je tada bio na 98. mestu).

Ne znam odakle ti uopste smelost da poredis Federera i Nadala, a kamoli da jos Nadala proglasavas boljim.
Pa tog Nadala moze da pobedi svaki poluamater koji igra celendzere.
Video si nedavno sta mu je uradio onaj Rosol.
Ako od juce pratis tenis da ti kazem da to nije prvi takav slucaj i da je Rafa imao bar desetak takvih "Rosola" u svojoj karijeri.
Nije on najbolji, vec najgori teniser koji je ikada bio u top 10.

ja

pre 11 godina

@darko
Da li se ti bodovi iz Londona brane ili ne potpuno je nevazno.
Federer je zbog tih 1500 bodova pored ostalog i dosao na ovo prvo mesto.
12. Novembra ove godine ti bodovi ce biti obrisani. Znaci tog datuma ce Federer izgubiti 1500, a Novak 200 bodova.
Prevedeno ako i do tog trenutka Federer bude prvi, a ne bude imao prednost u odnosu na Novaka minimum 1300 bodova - automatski ce izgubiti to prvo mesto.

Sad ti razmisli da li se bodovi brane ili ne?

Inace Novak ce se posle OI sigurno vratiti na prvo mesto.
Federer na OI moze da zaradi samo 250 bodova i to samo pod uslovom da osvoji zlato.
Ako Federer ne osvoji zlato - Novaku ce i cetvrtfinale biti dovoljno da se vrati na prvo mesto.
Opet cak i da Federer osvoji zlato, Novak ce i sa bronzom opet biti prvi.

Federer ce se mozda ponovo na kratko vratiti na prvo mesto, jer na mastersima u Kanadi i Sinsinatiju brani jako malo bodova ukupno 270, a Novak titulu i finale odnosno 1600.

Ipak posle US Opena sledi period kada se Novak sigurno vraca na prvo mesto. Novak brani svega 560 bodova, a igrace 2 mastersa, 2 turnira serije 500 i zavrsni masters, na kojima sve zajedno moze maksimalno da osvoji 4500 bodova.
Sa druge strane Federer brani 3 uzastopne titule: Basel, Pariz, London i 3000 bodova samo na ta 3 turnira.
Azijsku turneju Federer gotovo nikada ne igra, pa ce u tom periodu samo gubiti bodove, a Novak dobijati.
Logican razvoj dogadjaja- Novak zavrsava i ovu godinu kao prvi.

Рајко од Расине

pre 11 godina

@DraganC, 10. jul 2012 05:57
Al' si se ti raspisao, a na kraju ne reče ništa vredno pažnje... Federer sa velikim F, tako se pišu imena... posebno njegovo!!!

leo

pre 11 godina

@cheers A po cemu su druge podloge bitnije od sljake? Pa i da se uporedi bez sljake njihov odnos Federer ni na jednoj podlozi nije dominantan u odnosu na Nadala. A i zasto se sljaka ne bi racunala? Zato sto je Nadal najbolji na njoj? A da uporedimo njihov skor bez betona koji Federeru najvise odgovara? Sve podloge su jednako bitne.

objsasnjenje

pre 11 godina

@Ivanaaaa
Ti bodovi iz Londona se takodje brane.
Jedina razlika je u tome sto svi bodovi vaze 365 dana, a ovi sa zavrsnog mastersa vaze obicno neku nedelju manje.
Konkretno ti bodovi ce biti obrisani 5. novembra ove godine, a novi bodovi ce biti upisani 12. novembra kada se zavrsi ovogodisnji zavrsni masters.

Naravno teniser mora da se kvalifikuje za taj turnir da bi uopste bio u mogucnosti da brani te bodove.
Ucestvuje samo 8 najbolje palsiranih tenisera i to po bodovima osvojenim te godine. Zato se i brisu ti bodovi ranije da bi se znalo ko je 8 najboljih tenisera te godine.

Na primer Davidenko je 2009. osvojio taj zavrsni masters, a sledece godine kada su mu obrisali te bodove bio je 22. na listi i naravno nije mogao ni da ucestvuje na turniru niti da pokusa da odbrani tu titulu.

Federeru od ovih 11075 bodova 1500 cine upravo bodovi sa proslogdisnjeg zavrsnog mastersa i svakako ce ih izgubiti 5. novembra.
Koliko ce bodova osvojiti ove godine ostaje da vidimo.

Bojan

pre 11 godina

(statistika, 10. jul 2012 16:17)
jeste Nadal dobio svaki njihov mec na betonu na slemu, ali ajde sad mani se tog H2H, ocigledno je da Federer tu ima mali kompleks, i pored toga stil igre koji gaji Nadal mu nikako ne odgovara.
nego, da li ti mislis da je Nadal bolji od Federera na HC-u? ja mislim da ne postoji dvoumljenje. kao ni za travu. naravno ni za sljaku u drugu stranu.

danijel

pre 11 godina

Federeru vise nece biti toliko vazno 1 mjesto, jer je sad oborio rekotd i tacka. Vjerovatno ima u planu da osvojo 20 gs i jos nekoliko mastera i to je to.. Ne treba da se opterecuje sa 1 mjesto.. on nosi epilog najboljeg tenisera svih vremena a da li je 1/2 to sad nije vazno u njogovoj 31 god. A nadal je veliki teniser po meni to 3/4 svih vremena. Novak ima i dalje malo titula i gs da se primakne nadalu a kamo lo fedexu, ali on ima 25 God tako osvojice on jos..(Ipal klasa je Roger Federer) sad kakav je covjek i sta bi bilo kad bi bilo necu o tome. Voli ga citav svet sa razlogom.

Jelena

pre 11 godina

@Ivanaaa-do kraja uz Noleta: "Ja stvarno zelim odgovor na pitanje ZASTO SE NE BRANE BODOVI U LONDONU,posto je to neko napisao kao komentar,i da li se misli na masters kup ili olimpijadu!Ne morate zato da mi lupate minuse,ne znam ja bas sve!"

Ja sam napisala. Jedan komentator je pitao koliko ko bodova brani sa prethodnih OI pa sam napisala objasnjenje. Dakle, moj post se odnosio na OI u Londonu a ne na ATP masters finale u Londonu. Elem, da ponovim:
- Bodovi koji se osvoje na OI vaze 52 nedelje i nakon toga se brisu. Nakon 4 godine na sledecim OI niko nista ne brani, vec se bodovi koji se na OI osvoje upisuju u bodovni saldo za naredne 52 nedelje. Potom se brisu.
- ATP masters finale se igra svake godine i, sto se tice bodova, sve je isto kao i za svaki drugi ATP turnir. Dakle, uvek se brane bodovi od prethodne godine.

Krivolovov

pre 11 godina

@danijel, 10. jul 2012 09:43
Ko je tebe učio matematici?
Federer ništa ne brani Bazel, Pariz i London (ukupno 3000 bodova), a Nole samo u avgustu 3600. Kako samo 600 poena čini razliku između mnogo i ništa?
Uostalom da se ne zamaraš mnogo i da ne šalješ tu proizvoljne procene o bodovanju (ko da je ovo umetničko klizanje).
Federer sad na ATP listi ima 75 bodova više od Noleta, a na race listi (bodovi osvojeni od početka sezone) ima 245 bodova više.
Tako da grubom računicom 245-75=170 dolazimo do broja bodova koliko ih Nole brani više od Federera do kraja godine. Što npr znači da ako mu zafali može da skokne do Beča ili Stokholma odigra jedan turnir serije 250 i pokrije se za tu razliku.

Ivaaaaanasdavi

pre 11 godina

@Ivaaaaa
Kako ne vičeš? A šta je ovo - Ivaaaaa... Kako znam da Federer ne psuje? Zato što ne zna srpski. Ti nikada nisi bila u Švajcarskoj ili Nemačkoj, zato ne znaš da u njihovom jeziku (posebna je i kultura tamo) ne postoje psovke kakve su naše. U Evropi, pored nas, samo još Madžari psuju ovako "gadno". U Švici ovog psovanja, gde jedan glagol dominira, nema. U deset rečenica koje ti upućuju, devet puta čuje se "Danke schoen i bitte schoen". Samo mole i samo zahvaljuju. Kad ulaze u lift, uvek kažu svakome "Guten Tag", pa i meni koga prvi put vide u životu. Nismo svi isti. Eskimi se "ljube" tako što trljaju nos o nos. Francuzi, zna se. I mi isto takođe. Pozdraaaaav.

smesno

pre 11 godina

Cudo koliko ovih navijaca Federera ima ovde odjednom. Izasli iz misje rupe. Za ove koji se lome da objasne ko je bolji on ili Nadal, rekao ovaj, rekao onaj, nema tu sta da se kaze to se vidi, Rafa ga pobedjuje u svim bitnim mecevima samo jedno pitanje. Bi li stavili novac na Federera protiv Nadala, na bilo kojoj podlozi? Tesko. Za ovog sto je napisao da su dvoranski uslovi normalni, jesu ali za kosarku. Tenis se igra na otvorenom. A Nadal je svoju dominaciju nad Federerom pokazao toliko puta da i tome ne vredi ni raspravljati.

Krivolovov

pre 11 godina

@Milan, 9. jul 2012 12:33
Đoković 53.
Da li je to razlog da se likuje?
Ne razumem tvoj rezon podsmevanja Đokoviću, tako što ga porediš sa najvećim teniserima u istoriji?

ja

pre 11 godina

@Krivolovov
Nema drugog nacina da se upisuju bodovi sa OI, nego da ih tretiraju kao turnire iz serije 500.
Na isti nacin se tretiraju i bodovi iz Devis Kupa, iz Svetskog Kupa, pa cak i sa turnira u Monte Karlu - koji se vodi kao masters, ali se po bodovima racuna u ovoj seriji 500.
U toj kategoriji teniseri mogu imati maksimalno 4 upisa, a Federer vec ima 3 titule sa serije 500 i jednu obaveznu nulu za turnir u Tokiu.
Znaci Federer jednostavno nema mesta da mu upisu bodove sa OI i jedini nacin je da mu ti bodovi zamene neku od ove 3 titule serije 500, naravno pod uslovom da osvoji vise od tih 500 bodova.
Vise od 500 bodova moze da dobije samo ako osvoji zlato koje vredi 750 bodova, sto znaci da bi u tom slucaju na listi zaradio 250, odnosno tu razliku izmedju 750 i 500.
Vec srebrna medalja vredi 450, dakle manje od ovih 500 koje ima Federer.
Tek po isteku 12 meseci od tog turnira u Tokiu (pocetkom oktobra) Federer bi mogao da dobije ciste bodove sa OI u listi, a do tada stvari ce ovako funkcionisati.
Novak takodje ima 2 obavezne nule za seriju 500, ali jedna mu je za turnir u Vasingtonu i ona istice upravo sa zavrsetkom OI - pa ce Novak imati ciste bodove koje osvoji na OI.
Na kraju tacno je da su na race listi izjednaceni, ali Novak je odigrao 2 turnira manje ove godine. Pre ili kasnije ce Novak odigrati ta 2 turnira i znacajno se popraviti na toj race listi, pogotovo sto su u pitanju manji turniri na kojima bi Novak bio veliki favorit za titulu.

BALKANAC

pre 11 godina

Nisam pobornik teorije zavere ali mi ovo sve mirise da je Federer morao da bude No1 jos tu jednu nedelju, kako bi ostao zapamcen u istoriji tenisa kao neko ko je potukao sve rekorde.

ferguson

pre 11 godina

Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti...malo ovaj zna o bilo čemu a kamo li o Novaku. Novak često koristi ovu rečenicu...nisi znao?

Axwell

pre 11 godina

Moze Nole do 1. mesta na olimpiadi!! ne brane se nikakvi bodovi.. a ovoliko se dobija:

Zlatna: 750
Srebrna: 450
Bronzana: 340
4. Mesto 270
Cetvrtfinale 135
Osminafinale 70
2. Krug 35
1. Krug 5

leo

pre 11 godina

@vvvkkk Eto i Nik Bolitjeri koji je trenirao najvise gren slem sampiona i tenisera koji su dosli do broja 1 je rekao da je Nadal bolji. Misljenja su razlicita. Cinjenice kad su njihovi medjusobni dueli u pitanju pokazuju da je Nadal bolji. Ne razumem koja tebe logika vodi, uporedjuju se Nadal i Federer i njihov medjusoban skor, tu ne mozes reci da Federer dominira u odnosu na Nadala ni na betonu ni na travi, o broju titula ce se moci raspravljati tek kad obojica zavrse karijeru. Ali za mene Nadalove imaju vecu tezinu jer on osim Federera za protivnika ima i Noleta koji je na jednom neverovatnom nivou, dok je Federer od ozbiljnih rivala imao samo Rafu u najvecem delu karijere. Takodje kad su stilovi u pitanju ukusi se razlikuju, lep je i elegantan Federerov bekhend ali sta vredi kad mu ga Nadal razbije u svakom bitnom duelu. Meni se vise svidja Rafin tenis sa top spinom i nemogucim paralelama, od Federerovih ravnih udaraca. To je stvar ukusa. A i Rafa mi se vise svidja kao sportista, takodje mi se najvise svidja sljaka od svih podloga jer na njoj osim dobrih udaraca potrebno je i te kako razmisljati u toku meca, najzahtevnija je kad je taktika u pitanju. I ta konsatacija o dvoranskim uslovima, oni u tenisu prijatelju nisu normalni, i preko 90 posto igraca ne voli da igra u zatvorenom.

Рајко од Расине

pre 11 godina

Razlika je samo 75 bodova, Nole to može prikupiti na par čelendžera a krenuli i vašari po Srbiji... vajdica!!!

statistika

pre 11 godina

Federer jeste sjajan, ali ne najbolji u istoriji. Ima najbolji ucinak, ali nije bolji teniser od Nadala. Mozda jeste elegantniji, sve je to stvar ukusa, ali najbolji ne. Eto cak je i Martina Navratilova to nedavno rekla.
@zika zikic Sto se tice odnosa na razlicitim podlogama Nadal je ubedljiv protiv Federera na sljaci 14-2, ili tako nesto, sto se trave tice igrali su 3 meca na Vimbldonu, Federer vodi 2-1, sto se tice betona Fed vodi 6-5, ali tu postoji interesantan detalj, Federer je od tih 6 pobeda 4 ostvario u dvoranskim uslovima, dok je Rafa svih 5 ostvario u normalnim uslovima, takodje Nadal je pobedio u svim gren slem duelima na betonu. Ne treba zaboraviti da je Nadal imao dosta problema sa kolenima, propustio je Wimbledon 2009 i u sezonu na betonu usao dosta nespreman. Cinjenice pokazuju da je Nadal izuzetno dominantan na sljaci, a da su na drugim podlogama gotovo izjednaceni, s razlikom da Nadal dobija gotove sve bitne meceve bez obzira na podlogu, pod bitnim podrazumevam slemove.

atp

pre 11 godina

U svoj ovoj prici oko prvog mesta zaboravljate Nadala, on brani najmanje bodova. A iskustva iz prethodnih sezona pokazuju da se on nakon ovakvih iznenadnih poraza kao protiv Rosola vraca jos pet puta jaci. Mislim da brani nesto manje od 2000 bodova do kraja godine, to ne bi trebalo da mu bude problem. Realno je da on ili Nole zavrse godinu na prvom mestu.

Ivanaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

@Ivaanasdavi Ti si ocigledno
(srbo)-svajcarac! Nikad ne psujes,a? Naravno da ne podrzavam psovanje..ali u nekim momentima se desi i to,posebno kad je tesko a trudis se iz sve snage i ne ide!Posto si Rodzerov fan jesi siguran/na da on ne psuje na mecevima,makar sebi u bradu?
P.S. zasto mislis da vicem? Bas stalozeno komentarisem i bez agresije!

danijel

pre 11 godina

(Krivolovov, 10. jul 2012 11:04) nisam ja rekao da ne brani basel i london ali on osvaja godinama te turnire.. sto nije slucaj sa novakom na us openu..nije bitno koliko ih brani vec u koje turnire ih brani. Zivi bili pa vidjeli.. ako novak ne osvoji us open gubi i 2 poziciju..

andrej

pre 11 godina

@Zika Zikic Federer je 5 godina stariji, samim tim i iskusniji od Novaka i Nadala, a to je posebno dolazilo do izrazaja kada je on imao 25, 26 godina i bio u punoj igrackoj snazi. Tada su Nole i Rafa imali 20, odnosno 21. Realno bi se mogli uporediti samo kad bi bili isto godiste. Sto se tice uporedjenja Nadala i Federera u pravu si da bi odnos bio drugaciji ali u korist Nadala, da se 2009 nije povredio i da je Federer uspeo da dodje do jos nekog finala gren slema u ove zadnje dve i po godine. Nadal je bolji od Federera, to su cinjenice. U svaki njihov duel Rafa ulazi kao favorit. To je jedina istina.

danijel

pre 11 godina

Federer nista skoro ne brani do kraja god osim basel london.. ali zna se koliki je favori tamo.. a novak samo u avgust brani oko 3600.. Federer ostaje 1 sigurno to je ocigledno..tu nije kralj. Ne mozete ga penzionisati..

No. 2

pre 11 godina

@ Pufta Ns "...Rodja se pita ko ce biti prvi,a ne Djokovic." -b
oga mi se bas dugo pitao i godine prodjose..dok je on razmisljao ostali radili posao,a sad pomislio daj da budem jos malkice prvi jer nisam ni ja vise mladic pocelo je okostavanje,ledja....

Ivaaaaanasdavi

pre 11 godina

@Ivaaaaaa...
Što vičeš? Lepo te je neko juče preklijao da malo ućutiš. Nije reč o temperamentu, psovke i krst ne idu zajedno. A ne liči nikome da onako psuje, čak i da je ateista. Braniš psovanje? Ućiti malo.

Krivolovov

pre 11 godina

@ja, 10. jul 2012 12:39
Ma pitao sam te da li si proverio. Naravno da ima logike to što si napisao, da se OI vode kao kategorija 500 nije trebalo da pišeš toliko objašnjenje.


@ danijel, 10. jul 2012 13:31
Kako nisi napisao kad si napisao da ne brani ništa, ali dobro moguće da ti srpski nije maternji jezik i da se tu nismo najbolje razumeli. Ako si pročitao moj prethodni komentar uopšte nije bitno koliko ko brani do kraja godine i upravo sam i rekao da nas očekuje uzbudljiva borba u troje za mesto br 1 do kraja godine i mislim da podjednake šanse imaju sva trojca. Možda Nole malko veće jel sledi sezona na betonu gde se ipak najbolje snalazi. Sad za tebe jedno pitanje šta misliš koliko je Federer u stanju da u ovom tempu izdrži do novembra i tih turnira o kojima govoriš?
Po mom mišljenju od Rima pa na ovamo (čak uključujući i W) nije baš izgledao kao teniser koji je u super formi i besprekorno psiho-fizički pripremljen (to se najbolje videlo na RG kad je praktično digao ruke od meča u 3. setu 1/2finala). Ostaje da vidimo da li je njegova kalkulacija bila da se samo dočepa nekako tog mesta br 1 na kratko ili ima snage, želje i motiva da se tu duže zadrži. Ovde je ipak jurio jedan veliki rekord koji mu je nedostajao.

Ivanaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

@ ivaananasdavi Kao 1. potpisala sam se sa Ivanaaa-do kraja uz Noleta a ne sa Ivaaa, prvo procitaj kako treba pa onda pisi,iz razloga jer ima dosta Ivana na forumu koje komentarisu!Ista kao sto se neko potpisuje sa abc (i verovatno si to ti) tako i ja imam pravo da stavim vise slova a uz moje kako bih se razlikovala i da to ne znaci da vicem!
Kao 2. ako tamo gde si ti bio ne psuju ne mora da znaci da to ne cine sportisti tih zemalja..a kulturu ne znam zasto pominjes.Jesi li ti iz Srbije ili ne?..sta samo u Nemackoj i Svajcarskoj su ljudi kulturni a u Srbiji zive varvari i vandali!Eto ja kad udjem u lift u zgradi u kojoj ne zivim ljudi mi kazu dobar dan,i sta sad!
Pa ti lepo put pod noge pa u kulturne zemlje,ako vec ne ziviš tamo!Ja sam bila u Spaniji i Francuskoj pa me nisu bas odusevili kulturom.

hm..opet nejasno

pre 11 godina

@ja- otisao dsam na ATP sajt i proverio: RN je za zlato upisano 800 bodova(?) Gonzalesu 560 a Noletu 410...yako da smo opet na pocetku. Mislim ako se OI racuna kao ATP 500. Meni iskreno jos uvek nejasno, pogotovo sto se tice zlatne!

pozzz

Drnda

pre 11 godina

Bojim se da godina dana sa Novakom Djokovicem kao No. 1 biti brzo zaboravljena i izbrisana iz svetske teniske memorije, kao jedna bizarna i neobjasnjiva epizoda.

qwerty

pre 11 godina

federer le teniser koji kroz karijeru ima mnogo srece. imao je i na ovom turninu u mecevima sa benetoom i malisom. zasluzeno je pobedio novaka, finale nisam gledao. ali sigurno nije zasluzeno na prvom mestu. samo pogledajte rezultate na gren slemovima i bice vam sve jasno. na primer, novak je 2008 imao finale us opena iz 07 titulu na ao i polufinala na wimbledonu i french openu i bio je treci, a federer trenutno ima 3 polufinala i jednu titulu. takodje i na mastersima koje je osvojio nije morao da pobedi rafu ili novaka (osim indijan velsa gde je rafa bio "pokvaren"). ajde mu dajte i titulu na olimpijadi pa da ode vise u penziju.

zz

pre 11 godina

zlatno doba srpskog tenisa prolazi. Bilo je lepo uzbudljivo. Sve se zavrsilo tamo gde je i pocelo. Federer je prvi nadal je kralj sljake a novak je nesto izmedju.

bane

pre 11 godina

Od 5 turnira koje je Federer osvojio ove godine, nijednom se u finalima nije sastajao sa Đokovićem ili Nadalom tako da je i dalje ostalo nepoznato da li je sposoban da savlada nekog od ove dvojicu u finalima velikih takmičenja kada su najjači. Njegov bilans sa njima u zadnjih nekoliko godina me navodi na zaključak da on za to nije sposoban, tako da će njegovo kraljevanje biti kratkog daha, možda samo par nedelja.
Na kraju ispada da je madridska plava šljaka bila presudna za dolazak Federera na prvo mesto i može da zahvali i poljubi Jona Cirijaka na ovoj inovaciji kojom je oterao njegove glavne konkurente sa turnira.

RealPlayer

pre 11 godina

Zasluženo majstore. Najkompleniji igrač ikada.
Ono što linijaši Đoković, Nadal i Marej moraju da nauče, jeste da se bekhend igra jednom rukom, a poen se osvaja napadom i izlascima na mrežu!

Nisam pljuvač, nego bih voleo da naš Nole zaigra ovako!

Darko

pre 11 godina

Osvajanjem Vimbldona Federer je jos jednom dokazao da je najbolji igrac svih vremena. Nije stvar u tome sta je sve osvojio nego i nacin igre, gospodski. Kada se on povuce tek ce onda mnogi shvatiti njegovu velicinu i videti nedostatak u tenisu. To se isti desilo i povlacenjen Majkla Dzordana iz kosarke. Nole i Nadal, to je demonstracija znanja, snage i sile, R.Federer je demonstracija znanja, elegancije i lepote tenisa. Mnogo je razloga zbog kojih je Federer najbilji. Vrhunski sportista. Cestitke i hvala mu na svemu. Darko

Goran

pre 11 godina

nista strasno niti spektakularno... to je sport.
Nole, imas nove sanse, beton je tvoja podloga. verujem da ces ih preslisati sve uskoro.
Igra koju je pokazao Federer na ovom prestiznom turniru je sjajna ali on po meni, jednostavno nema nikakvih sansi protiv Noleta, kada je ovaj raspolozen. Tada mu Federer dodje kao sparing partner.
A zasto Nole nije bio raspolozen na ovom turniru i zasto je toliko podbacio meni nije ni najmanje jasno. Djokovic to jednini zna i mi, kao njegovi vatreni navijaci, ocekujemo da nam da pravi odgovor a ne tamo neka smusena i bezvezna objasnjenja.
Cekamo tvoj odgovor i objasnjenje, teniseru Djokovicu......
Toliko.

heba

pre 11 godina

Kako odjednom, naglo i potpuno nerazumljivo doslo, tako je odjednom i nestalo.
Niko onda nije mogao da objasni otkud Djokovicu odjednom ona nevidjena brzina, snaga, izdrzljivost, preciznost, poboljsano zdravlje, sportska drskost i pogadjanje linja od pre godinu dana, sve steceno u nekih mesec dana oko Davis kupa.
Isto tako niko ne ume da objasni kako se sve to sada prepolovilo.
Novak Djokovic sam to nece da nam kaze, naravno. Misterija je on velika.

vladimir

pre 11 godina

Ovi sretnici jedva dočekaše da Novak izgubi pa da počne pljuvačina. Celi svet se divio Novaku, proglasio ga najvećim sportistom planete za prošlu godinu, ali samo Srbima on ne valja, slučajno je došao, slučajno je na prvom mestu itd. Nikad se slučajno ne osvajaju GS titule i dolazi na prvo mesto. Ako tako razmišljate onda je i Federer slučajno pobedio na Vimbldonu jer je trebao po svim analizama da ispadne još od Benitoa. A eto nije. Novak je bio favorit u duelu sa Federerom pa je izgubio, slučajno ili ne? No nije problem sto je Federer osvojio Vimbldon, problem je odnos dela javnosti ili tkz. navijača koji omalovažavaju N.Đokovića, koji je imao deset puta teži put da dođe na vrh, za razliku od Federera KOJI NIJE IMAO NIKAKVU KONKURENCIJU do pojave Nadala i Đokovića, pa je osvajajo onolike titule. Videćete vrlo brzo kako će Novak biti jedini i najbolji, jer on zapravo nema rivala koji može da ga ugrozi. Ovo sa Federerom na Vimbldonu može da se okarakteriše kao njegov neuspeh jer je bolji teniser od ovog Federera. Poslednjih 18 meseci to potvrđuje. Jedan poraz nije ništa, tek predstoje nova takmičenja. Đoković nema konkurenciju, Nadal je puko i ko zna šta sledi dalje. Marej definitivno nema kvalitet da osvoji GS, sledi mu pad jer ovo neće moći da preživi. Ostaje još da Novak u sledećih par meseci počisti još koji put Federera i da praktično ostane bez konkurencije. Onda ćemo se čuti kada Novak počne da niže GS titule za redom po četiri svake godine.

precanin

pre 11 godina

Federeru, nikada ne budes kao Djokovic, Novak je gledao mec i navijao iz sveg srca za tebe, e tu je ta razlika izmedju Srbina i Federera, u karakteru !

boki

pre 11 godina

ma da
federer je prvi ali to nije fer, nigde ga nije bilo uzeo je samo 7 titula, a i te je uzimao samo kad su nadal i nole bili umorni ili nemotivisani
i to prvo mesto nista ne znaci, kao i onaj masters na kraju goine koji se nikom ne igra, i za sve je kriva plava sljaka.
federer nema pojma i osvaja titule aamo kad je slaba konkurencija ili kada noleta mrzi da igra (a koliko ga mrzi da igra protiv federera dovoljno se videlo na egzibicionom turniru na startu godine)

Ljiljana

pre 11 godina

Nole je CAR, kada bude hteo da se vrati na prvo mesto, to će i da uradi! Volimo te Nole i napred na olimpijsko zlato, a mi koji te volimo smo uz tebe, uvek, uvek, uvek!

Milan

pre 11 godina

Federer ili kako ga Srbi zovu Rodja jr nsjbolji trniser svih vremena: Kvalitet u tenisu, elegancija i uspeh zajedno. Djokovic tek treba mnogi toga da nauci.

miša

pre 11 godina

Da je Novak u Haleu ili Kvinsu odigrao par kola, tj osvojio stotinak poena, a i navikavao se na travu, "zaradio" bi stotinak poena( prošle godine nije igrao ni na jednom od ova dva turnira) i ostao bi prvi na ATP listi. Znao je Đoković šta ga čeka u Vimbldonu. Ovo samo dokazuje da ga 1. mesto na ATP više ne zanima! Po onom našem balkanskom, bio sam, video sam, sada znam šta je to i baš me briga - imam važnija posla! A šta onda mene boli uvo kad njega ne zanima?

To ti pricam

pre 11 godina

Da je Nole racundzija kao Rodzer sad bi prijavio neki turnir iz serije 250 i tako vratio broj jedan pre olimpijade i dozvolio Rdzeru samo da izjednaci rekord po broju nedelja na atp, ne i da ga preskoci, jer Rodzeru je to mnogo bitno, kao i prosle godine kada se naostrio na Roland garosu samo da prekine Noletov niz pobeda i spreci ga da ostvari rekord, manje mu je bilo vazno osvajanje turnira od toga.
To sve Nole zna i pusta, jer je za Razliku od Rodzera veliki sportsmen ali iz male i neugledne zemlje pa je zato i ne bitan svetu.
Zato i nikad nece imati toliko publike i zaradjivati toliko novaca kao Rodzer. Nole je u 2011 godini zaradio 20 miliona dolara a Rodzer preko 50 miliona i Rodzer to sto je Nole zaradio toliko manje pripisuje samo njegovim nemanjem sluha za marketing i nestrucnom ljudima oko sebe.
Blago njemu kad tako povrsan covek zaradjuje toliko i ima uspeha u zivotu! Ocigledno to je recept, budi povrsan i svet ce te bolje razumeti?
Znaci Nole spusti se na njihov nivo iteligencije i eto para...

Iva

pre 11 godina

Kod pravih srba postoji i sazaljivost-eto Nole je jedan od njih,sazalio se nad Rodzerom i pustio ga da opet bude prvi jos 2-3 nedelje,ispunio mu zelju-zar nije dusa od coveka taj Nole,pravi covekoljubac i humanista! :-)) Bravo Novace

dada

pre 11 godina

Nije mi simpatican Federer sa njegovim uvek istim introvertnim osmehom, ali svaka mu cast za ovo sto je prvi sada kada su Djokovic i Nadal podigli tenis na najvisi nivo. Federer nikada nije igrao bolje i uglavnom je bio prvi kada je bila nesto slabija konkurencija ili kada je bio povredjen Nadal.

svašta !

pre 11 godina

Sta je ovo pola srbije navija za Rogera,neverovatno kako mi ne cenimo uspehe nasih sportista, sad svi pljuju po Djokovicu ,a citav svet mu se divio prosle godine.Milorad Čavić osvojio zlatnu medalju a samo 18 komentara, nema nikakvih čestitki,pa kako da nas neko ceni i postuje kada sami sebe ne cenimo, nije cudo sto mladi odlaze iz ove države, kada se uspeh svugde više priznaje

Claudio Marchisio

pre 11 godina

75 bodova? Nece se Rodja mnogo leba najesti na prvom mestu. Sad je jasno sto je Novaku sve ovo lakse palo nego navijacima...bar pred kamerama.

rkomax

pre 11 godina

svaka cast, kralju! Sada mozes mirno da se penzionises i da budes siguran da te nikada niko nece prestici. Zahvalan sam Bogu sto sam ziveo u doba kada si ti igrao.

precanin

pre 11 godina

Mislim da bi trebalo prestati velicati Federera , a, samim tim nerviramo naseg Srbina Novaka! Jeste da Novak zivi u Monaku, ali uvek kada ima priliku skoci do Srbije, ako ovako nastavimo, pitanje je da li ce ubuduce i svracati dio Srbije, kada ga svi pljuju i vole Federera vise od njega ?

N.

pre 11 godina

Federeru svaka cast za osvojen Vimbldon. Ja ipak mislim da ce Novak da se vrati vrlo brzo na prvo mesto i da ce tu i ostati sledecih 3-7 godina.

abc

pre 11 godina

Federer: "Radio sam izuzetno naporno posle poraza od Djokovica na US Openu". Nadal, posle 7 poraza od Djokovica: "Trenutno je bolji, moracu jos vise da radim". Djokovic, posle lekcija u Parizu i Londonu: "Najpre cu da se odmorim, zasicen sam tenisom"...

sava

pre 11 godina

Konacno se sve vraca na svoje mesto. Navijam naravno za Novaka, ali on na zalost nikada nece biti sampion poput Federera i Nadala. Mislim da ce ga vrlo brzo preteci i nadal. Da se razumemo, i 3 mesto je ogroman uspeh za srpski tenis i to je ono sto je realno u ovom trenutku. Takodje mi je drago sto ce i euforija da splasne u ovoj mucenoj Srbiji kojoj je samo tenis ostao, pa da se okrenemo svom zivotu a ne da cela nacija zivi Novakov zivot.

vracaj peskire federeru

pre 11 godina

ne razumem ni komentatore a ni federera kako ne obracaju paznju na pokradene peskire posle meceva,bruka i sramota za takve igrace a narocito za ovog najboljeg

Rsovac

pre 11 godina

Objasnite mi samo kako federer moze biti najveci svih vremena kada protiv najveceg konkurenta nadala ima sraman skor 18 10 za nadala. i kad je najveci broj GS osvajao u vrijeme rodika , hjuita , safina i ostalih teniskih VELEMAJSTORA . Kad su dosli nole i rafa malo je zatajio . Jedan od 3 najveca u istoriji je siguro ali najveci , to nije nikako , i nek zahvali Djokovicu , NASEM PONOSU , sto ga nadal vjerovatno nece stici po broju GS titula , jer da nije Djokovica ubjedljivo bi ga prestigao ,a on djokovica prezire iz dna duse srmam ga bilo . Federer jeste veliki teniser , ali je jos veca nula od covjeka .

drasko

pre 11 godina

@Na kraju ispada da je madridska plava šljaka bila presudna za dolazak Federera na prvo mesto i može da zahvali i poljubi Jona Cirijaka na ovoj inovaciji kojom je oterao njegove glavne konkurente sa turnira.
(bane, 9. jul 2012 10:02)

Zemljo otvori se!! Sta sve necu ovde procitati, "madridska plava sljaka dovela Federera na prvo mesto" hahahahahha.....

Ivanaaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

Neko je u komentarima napisao kako ce Novakova godina na mestu broj 1 biti vrlo brzo izbrisana i zaboravljena(a primetila sam da u toku prenosa na kojoj god tv stanici bio istakne se da je neki teniser bio prvi na svetu ),jel to znaci da ce isto tako i Nadala zaboraviti..da ce se sada pamtiti samo Federer kao jedini teniser koji je postojao tj. postoji s' obzirom da je oborio sve Samprasove rekorde i time i njega nekako izbrisao kao najboljeg ikada?!!!Da se razumemo navijam za Novaka uvek,i svaka cast Rodzeru (kojeg ne volim kao licnost a ni kao sportistu) na svemu uradjenom,ali ne treba podcenjivati ostale igrace koji u nekom trenutku imaju malo "losiji peroid". Ovo sam stavila pod navodnike jer zaista ne smatram da su Novak ili Nadal imali los period,ipak stizati do zavrsnica velikih turnira i osvajati ih nije uopsta lose(iskljucujuci Nadalov kiks na W),cak je fenomenalno!!!!!Do kraja godine moze svasta da se izdesava i ne treba otpisivati ni Novaka a ni Rafu,ali naravno da bih volela da Novak bude opet br.1 a mozda i nije bitno da li je prvi ili drugi, nego da osvaja velike turnire i pobedjuje Rodzera!!!

Goran

pre 11 godina

Ako čemo pošteno i federer je propuštio masters u Montekarlu koji bu mu doneo punov više poena nego serbian open Djokoviču. Roger sve ovo sam stekao i zaslužio! Veliki je to šampion!

ljube-ns

pre 11 godina

Razlika je samo 75 poena... eto koliku je gresku napravio sto nije hteo da igra za reprezentaciju u Pragu. Da je igrao tamo dobio bi poene i bio bi prvi i dalje a Srbija u polufinalu Davis cupa, ovako...

Ugroženi građanin

pre 11 godina

Čudi me da naši (ne)sposobni političari nisu postigli jedinstveni stav o proglašenju trodnevne žalosti na celoj teritoriji Srbije zbog Federerovog preuzimanja prvog mesta od Novaka Đokovića.

Dusan

pre 11 godina

Federer ce biti prvi sigurno do oktobra, ali nece zavrsiti godinu kao prvi. Nakon US OPEN-a, Federer brani sve zivo, titule u Bazelu (500 poena), Parizu (1000 poena) i Londonu (1500 poena), dok Novak u Bazelu brani polufinale, u Parizu cetvrtfinale, a u Londonu samo 200 poena zbog toga sto je imao samo jednu pobedu i ispao je u grupnoj fazi. Nadal uvek igra jako jako slabo sam finis sezone, tako da ce poredak na kraju godine biti:
1. Djokovic
2. Federer
3. Nadal

Живела Србија

pre 11 godina

Федерер је заслужено поново први, али ја настављам да верујем и навијам за Новака.

Zare MKD

pre 11 godina

Sve je doslo na svoje, a Đovak je imao svojih 5 minuta- Istorija je samo za jednog velikog i najveceg FEDEXA
(Mario Budimir, 9. jul 2012 09:19)

5 minuta = 53 nedelje

Da bi ustao moras prvo pasti. Ajmo NOLE.

Babin_zub

pre 11 godina

Ako pogledate broj turnira koji su odigrali,Novak ima jedan turnir manje od Federera i Nadala u ovoj godini.Da je odigrao planirani Beograd sada bi i dalje bio prvi,ali to nije najbitnije.Bitno je da se vrati u formu,da povrati samopouzdanje i snagu.Mislim da je najveca greska raskid saradnje sa onim nutricionistom koji ga je i doveo u top formu i zasto ne reci i na prvo mesto.
Samo napred Nole,pitanje je nedelje kada ces se vratiti na No1.

BALKANAC

pre 11 godina

Nisam pobornik teorije zavere ali mi ovo sve mirise da je Federer morao da bude No1 jos tu jednu nedelju, kako bi ostao zapamcen u istoriji tenisa kao neko ko je potukao sve rekorde.

tuga

pre 11 godina

Trebalo bi nas sve izgleda poslati na ono brdo iznad Wimbldona, da nas normalni ljudi nauce kako se podrzava, voli i bodri nesto svoje, a tudje postuje.Mnogima se ne svidja Noletovo ponasanje, prepotentnost navodno, a on je malo dete naspram jednog John Mcenroe-a po tom pitanju.Pa sta mislite, koga su fanaticno bodrili Amerikanci? Bas smo tuzna drzava, da tuznije ne moze biti... Federeru svaka cast, veliki je to teniser.

NElecar75

pre 11 godina

A koji je smisao toga da se neko besomucno zanosi sa nabijanjem jadnih loptica 10 godina sa imovinom koja se cak ne moze najvjerovatnije ni procijeniti...Mislim na svu trojicu....A pri tome su jako svesni da je to samo biznis prije svega za sponzore i organizatore i nista drugo.....I kad se sve sabere postavlja se pitanje a cemu sve to sluzi kad ja vec imam sve sta mi treba.....

statistika

pre 11 godina

Federer jeste sjajan, ali ne najbolji u istoriji. Ima najbolji ucinak, ali nije bolji teniser od Nadala. Mozda jeste elegantniji, sve je to stvar ukusa, ali najbolji ne. Eto cak je i Martina Navratilova to nedavno rekla.
@zika zikic Sto se tice odnosa na razlicitim podlogama Nadal je ubedljiv protiv Federera na sljaci 14-2, ili tako nesto, sto se trave tice igrali su 3 meca na Vimbldonu, Federer vodi 2-1, sto se tice betona Fed vodi 6-5, ali tu postoji interesantan detalj, Federer je od tih 6 pobeda 4 ostvario u dvoranskim uslovima, dok je Rafa svih 5 ostvario u normalnim uslovima, takodje Nadal je pobedio u svim gren slem duelima na betonu. Ne treba zaboraviti da je Nadal imao dosta problema sa kolenima, propustio je Wimbledon 2009 i u sezonu na betonu usao dosta nespreman. Cinjenice pokazuju da je Nadal izuzetno dominantan na sljaci, a da su na drugim podlogama gotovo izjednaceni, s razlikom da Nadal dobija gotove sve bitne meceve bez obzira na podlogu, pod bitnim podrazumevam slemove.

danijel

pre 11 godina

Nole nije hteo da osvoji rolang garos niti wimbelbon.. sad hoce olimiski trofej.. tobos. Nije se on zasitio trofeja u gs ima ih 5 samo dok cica ima 17.

andrej

pre 11 godina

@Zika Zikic Federer je 5 godina stariji, samim tim i iskusniji od Novaka i Nadala, a to je posebno dolazilo do izrazaja kada je on imao 25, 26 godina i bio u punoj igrackoj snazi. Tada su Nole i Rafa imali 20, odnosno 21. Realno bi se mogli uporediti samo kad bi bili isto godiste. Sto se tice uporedjenja Nadala i Federera u pravu si da bi odnos bio drugaciji ali u korist Nadala, da se 2009 nije povredio i da je Federer uspeo da dodje do jos nekog finala gren slema u ove zadnje dve i po godine. Nadal je bolji od Federera, to su cinjenice. U svaki njihov duel Rafa ulazi kao favorit. To je jedina istina.

leo

pre 11 godina

@vvvkkk Eto i Nik Bolitjeri koji je trenirao najvise gren slem sampiona i tenisera koji su dosli do broja 1 je rekao da je Nadal bolji. Misljenja su razlicita. Cinjenice kad su njihovi medjusobni dueli u pitanju pokazuju da je Nadal bolji. Ne razumem koja tebe logika vodi, uporedjuju se Nadal i Federer i njihov medjusoban skor, tu ne mozes reci da Federer dominira u odnosu na Nadala ni na betonu ni na travi, o broju titula ce se moci raspravljati tek kad obojica zavrse karijeru. Ali za mene Nadalove imaju vecu tezinu jer on osim Federera za protivnika ima i Noleta koji je na jednom neverovatnom nivou, dok je Federer od ozbiljnih rivala imao samo Rafu u najvecem delu karijere. Takodje kad su stilovi u pitanju ukusi se razlikuju, lep je i elegantan Federerov bekhend ali sta vredi kad mu ga Nadal razbije u svakom bitnom duelu. Meni se vise svidja Rafin tenis sa top spinom i nemogucim paralelama, od Federerovih ravnih udaraca. To je stvar ukusa. A i Rafa mi se vise svidja kao sportista, takodje mi se najvise svidja sljaka od svih podloga jer na njoj osim dobrih udaraca potrebno je i te kako razmisljati u toku meca, najzahtevnija je kad je taktika u pitanju. I ta konsatacija o dvoranskim uslovima, oni u tenisu prijatelju nisu normalni, i preko 90 posto igraca ne voli da igra u zatvorenom.

smesno

pre 11 godina

Cudo koliko ovih navijaca Federera ima ovde odjednom. Izasli iz misje rupe. Za ove koji se lome da objasne ko je bolji on ili Nadal, rekao ovaj, rekao onaj, nema tu sta da se kaze to se vidi, Rafa ga pobedjuje u svim bitnim mecevima samo jedno pitanje. Bi li stavili novac na Federera protiv Nadala, na bilo kojoj podlozi? Tesko. Za ovog sto je napisao da su dvoranski uslovi normalni, jesu ali za kosarku. Tenis se igra na otvorenom. A Nadal je svoju dominaciju nad Federerom pokazao toliko puta da i tome ne vredi ni raspravljati.

sasa jokic

pre 11 godina

Bilo je za ocekivati da se ovo desi. Nole je izgubio samopouzdanje koje ga je krasilo 2011. To je bio razlog gubitka finala na RG, i polufinala na Wimbledonu.
Stalni pogledi prema boxu, los govor tela ponovo su postali satavni deo njegove igre, a to nije dobro za sampiona. Mislim da je krucijalna greska bilo izbacivanje Catojevica iz tima, taj covek mu je uneo psiholoskucstavilnost, a koliko znam veliki je steucnjak u toj oblasti.
Indikativno je i izostanak porodice u Wimbledonu, sto je jos jedan od cudnih momenata, i stvara dodatne sumnje u neke promene koje su uticale na gore navedeno.
Nadam se da cese brzo oporaciti, i uneti neke (male) promene koje ce ga vratiti na prvo mesto.

biljka

pre 11 godina

polako, videcemo kada zavrse karijere ko ce koliko cega da nabroji, ali jos bitnije ko ce imati vise onoga sto se ne moze brojati i meriti.

DraganC

pre 11 godina

Sava, moj Sava, hajde ti fino vrati se u okean i ne pokusavaj da provociras citaoce ovih komentara, jer, da budem iskren, uspijevas. Kazati za covjeka koji dominira svjetskim tenisom poslednje 2 godine da realno zasluzuje 3 mjesto je cista neupucenost, nepoznavanje materije a i tezak kompleks! Novak Djokovic je u svakom segmentu igre bolji od Federera u poslednjih godinu i pol dana, onaj ko moze parirati Novakovoj igri je jedino Nadal i to je pokazivao na terenu u pomenutom periodu, u finalima u kojima je igrao upravo sa Novakom.
Novak bi izgubio polufinale i od Tsonge i Murraya i Ferrera i ko zna jos koga,sa onakvom losom igrom, kakvu je pokazao u mecu sa Federerom! Kiks u jednom mecu i srecan sticaj okolnosti dozvolile su mu da sidje na kratko sa mjesta br 1, sto apsolutno nista ne znaci. Ono zbog cega bi federer smio da se dize u visine jeste upravo upornost i sportski duh koji ima i zbog toga moze da bude uzor svim sportistima kako se trud ipak isplati. Takvu vrstu truda i rada Novak nema, a da ima i 10/ti dio sada bi imao 5 hiljada poena isprad Rogera.
Novak Djokovic je prosto poput serene Williams, kada odluci da igra, sve ce da pregazi do trona. Mislim da uzima zlato na OI u finalu protiv Nadala!!!

mail

pre 11 godina

Novak je sigurno trenutno najbolji. U istoriji to je Fedex, sada je svima to jasno. Da je trava na W. brza kao sto je bila, ko zna da li bi ga Nadal i Nole ikad osvojili. To se vidi i po US Open. Tamo je Nole lace pobedio Nadala, ali je bio u izgubljenoj situaciji protiv Fedexa (brz beton za razliku od A.O. gde su ga usporili). Tako da, svima je sve sada jasno, sto se mene tice Fedex moze i u penziju.

A.C.

pre 11 godina

Đoković je odigrao 15 turnira, a Federer 20, to je ključno. Previše se ponašao kao kralj, npr. jedino on nije igrao na travi pre Wimbledona. Federer je u Halleu osvojio 150 poena sa kojima je ustvari došao u domet za br.1. Đoković je uspešniji na grand slamovima, bolji u međusobnim susretima u zadnjih godinu dana koja se računa.

matko

pre 11 godina

Za Novaka je ovo dobro da ne pomisli da ima dozivotni manadat kao sto su pomisljali neki nasi predsednici. Gore dole, levo desno, napred nazad dto su principi kako funkcionise svet pa ni tenis nije izuzetak. Setite se Mazuranica sa onim cuvenim "Sto bi doli sad je gori..." Za mladje citaoce> Ivan Mazuranic - juznoslovenski pesnik.

Zare MKD

pre 11 godina

Koliko nedelja je najduze bio broj 1:
286 Sampras
285 Federer
270 Lendl
268 Connors
170 McEnroe.

Koliko nedelja Djokovic?
(Milan, 9. jul 2012 12:33)

A koliko si ti nedelja bio na prvom mestu.

P.S. Pozdravio Vas Zdravko Colic sa pesmom - Ljubomora

Goki

pre 11 godina

Da je Nolo igrao na Serbian Openu ne bi imao snage za ono posle, tako da bolje cutite.
I ovo je na misice, uz silno kalkulisanje. Samo je optimalno sticanje bodova sada vazno za Nola, da potigne najvise sto se moze - biranjem i kalkulisanjem, uz oslabljeno telo i oslabljene udarce (iz nekog razloga).

Рајко од Расине

pre 11 godina

@miša, 9. jul 2012 10:56
Kada se Rođa zagrevao, u Haleu, za Vimbldon, Novak Đoković se šetkao po Scotland Highlands-u i vukao opremu za golf. Niko ne osporava da je Novak sjajan teniser ali RF je veći radnik i to na kraju uvek pokažu rezultati...
Postoje dve stvari koje Novak nije naučio:
1. Basna o cvrčku i mravu
2. Nije čitao Alana Forda, a da jeste znao bi za: "Ako kaniš pobjediti, nesmiješ izgubiti"... kako god, vreme radi za njega, ali...

IvanGrozni

pre 11 godina

Citam ove komentare i definitivno je ona srpska "Srbin Srbinu uspeh najteze prasta" primenljiva u svim aspektima zivota prosecnog Srbina
Nikada mi nece biti jasno kako moze neko navijati i vise bodriti Amera, Rumuna, Nemca, Marsovca nego li svog zemljaka... Cudna smo ti sorta mi Srbi...

d.

pre 11 godina

Eh da je Novak samo smogao snage da odigra Serbia Open, pobedio bi da je igrao levom rukom, a bio bi prvi i posle ovakvog epiloga na Vimbldonu. Ovako treba cestitati Federeru, pokazao je i da sa 5-6 godina mladjim igracima moze ravnomerno da igra i pobedi.

Ženevljanin

pre 11 godina

Razlika u poenima između Feda i Novaka je beznačajna a daleko veća između Noleta i Rafe. Već su viđeni komentari da će srpski teniser, posle USO lako prestići Švajcarca jer "ne brani skoro ništa" do kraja godine. Da bi se dobila prava slika neophodan je dubinski snimak odnosa vodećih tenisera. To je, naravno TRKA jer su samo ti poeni relevantni za krajnji ishod na kraju ove godine. Tu je stanje sledeće:
1. Federer 7085
2. Đoković 6840
3. Nadal 6795
4. Mari 3800
Redosled je isti ka na zvaničnoj ATP listi, razlika izmešu prvog i drugog je nešto veća (ali još uvek beznačajna), drugi i treći su praktično izjednačeni a Mari veoma zaostaje i teško da će se uključiti u borbu za prvo mesto. Prva trojica su praktično poravnati u trci za titulu šampiona 2012. Da se podsetimo da prošlogodišnji rezultati nemaju nikakvog značaja za Trku jer u njoj, naravno, ne postoji pojam "branjenja" bodova. Zaključak je logičan: Fed, Novak i Rafa imaju približno iste izgleda da završe godinu kao br.1 - pobediće onaj ko bude imao najbolje rezultate OVE godine, to jest do kraja 2012. Bićemo svedoci uzbudljive završnice.

armagedon

pre 11 godina

Da se razumemo, ja npr. ne navijam za Federera zato sto je on prvi, peti ili sedmi na ATP listi ili sto je osvojio ovaj ili onaj turnir vec zbog nacina na koji igra, raznovrsnosti, tehnike, lakoce sa kojom izvodi udarce itd itd. Novak sto se tice ovih parametara je mnogo blizi Federeru nego Nadal koji se sirova snaga i do kada ce ga sluziti on ce igrati na ovom nivou, posle toga nece biti ni u prvih 30.

Pufta, NS

pre 11 godina

Valjda kapirate: ko ce biti prvi ili treci - to odlucuje Rodzer Federer.
Djokovic je neverovatno iskocio prosle godine, a Federer nije bi u formi, nije ni trenirao nesto narocito.
E, a onda je Rodja resio da opet dodje na prvu poziciju, a kada Rodja nesto resi, Rodja to i uradi, posto Rodja ima igru koja je bolja od bilo kog drugog tenisera.
On se pita ko ce biti prvi, a ne Djokovic.

Kunc

pre 11 godina

Biće na tronu koliko i Šarapova. To može da napiše samo "naš momak". On piše tako kao da Fed nikada nije bio prvi na svetu. Federeru je potrebno samo dve nedelje! To nisi znao? I samo "naš momak" misli da je Novak Federeru konkurent za tron. Šest godine je razlike. Neka Novak vidi kako će sa Vamos Rafom i Marijem, a Fed je od danas zauzeo svetski tron za ko zna koliko decenija unapred. Izađi na ovu vrućinu i počni da brojiš do sedamnaest, a ako izdržiš nastavi do 287, ali sve to uradi blizu neke fontane. Inače, trista nedelja to je blizu šest godina.

Bye bye Rafa

pre 11 godina

@leo
Hajde da se slozimo da je Nadal u medjusobnim duelima uspesniji od Federera, ali ne mozes ga samo na osnovu te jedne stvari proglasavti boljim.
Pa sta mu to vredi, kada konstantno gubi od raznoraznih pacera i anonimusa.

Nadal se vec 7 godina nalazi medju prva 3 tenisera sveta.
U tom periodu je na primer gubio meceve od :
- Alexander Waske (147. na listi)
- Joachim Johansson (690. na listi)
- Chris Guccione (107. na listi)
- Nicolas Mahut (106. na listi)
- Lukas Rosol (100. na listi)

To su samo neki teniseri koji nisu bili ni u prvih 100, a pobedjivali su Rafu.
Da ne pominjem bar dvadesetak ovih koji nisu bili ni u prvih 30 a sa lakocom su deljali spanca.

Federer je vec 9 godina medju prva 3 tenisera sveta i za tih 9 godina nije izgubio ni jedan jedini mec od tenisera van prvih 100.
Ima samo 5 poraza od tenisera van prvih 50, pa i tih 5 poraza su od tenisera koji su danas u prvih 10, ili su nekad tamo bili : Berdih, Fish, Has, Kanjas. Najlosije rangirani teniser koji je pobedio Federera je bio Fish u polufinalu IW 2008. (Fish je tada bio na 98. mestu).

Ne znam odakle ti uopste smelost da poredis Federera i Nadala, a kamoli da jos Nadala proglasavas boljim.
Pa tog Nadala moze da pobedi svaki poluamater koji igra celendzere.
Video si nedavno sta mu je uradio onaj Rosol.
Ako od juce pratis tenis da ti kazem da to nije prvi takav slucaj i da je Rafa imao bar desetak takvih "Rosola" u svojoj karijeri.
Nije on najbolji, vec najgori teniser koji je ikada bio u top 10.

Realista

pre 11 godina

Novak je rekao da nije zabrinut zbog pada sa prvog mesta, ne zato sto mu nije stalo, vec zato sto zna da je pitanje momenta kada ce se ponovo na njega vratiti.

Igor

pre 11 godina

Cestitke Federeru, zasluzeno. Sad nije bitno "da je Nole igrao ovo ili ono i slicno", treba gledati u buducnost. Verujem da ce Nole gubljenjem prvog mesta "ogladneti" za novim titulama do kojih se stize boljom igrom, snagom uma i nekim promenama. Srecno, Nole, ti najbolje znas kako treba dalje...

ja

pre 11 godina

@darko
Da li se ti bodovi iz Londona brane ili ne potpuno je nevazno.
Federer je zbog tih 1500 bodova pored ostalog i dosao na ovo prvo mesto.
12. Novembra ove godine ti bodovi ce biti obrisani. Znaci tog datuma ce Federer izgubiti 1500, a Novak 200 bodova.
Prevedeno ako i do tog trenutka Federer bude prvi, a ne bude imao prednost u odnosu na Novaka minimum 1300 bodova - automatski ce izgubiti to prvo mesto.

Sad ti razmisli da li se bodovi brane ili ne?

Inace Novak ce se posle OI sigurno vratiti na prvo mesto.
Federer na OI moze da zaradi samo 250 bodova i to samo pod uslovom da osvoji zlato.
Ako Federer ne osvoji zlato - Novaku ce i cetvrtfinale biti dovoljno da se vrati na prvo mesto.
Opet cak i da Federer osvoji zlato, Novak ce i sa bronzom opet biti prvi.

Federer ce se mozda ponovo na kratko vratiti na prvo mesto, jer na mastersima u Kanadi i Sinsinatiju brani jako malo bodova ukupno 270, a Novak titulu i finale odnosno 1600.

Ipak posle US Opena sledi period kada se Novak sigurno vraca na prvo mesto. Novak brani svega 560 bodova, a igrace 2 mastersa, 2 turnira serije 500 i zavrsni masters, na kojima sve zajedno moze maksimalno da osvoji 4500 bodova.
Sa druge strane Federer brani 3 uzastopne titule: Basel, Pariz, London i 3000 bodova samo na ta 3 turnira.
Azijsku turneju Federer gotovo nikada ne igra, pa ce u tom periodu samo gubiti bodove, a Novak dobijati.
Logican razvoj dogadjaja- Novak zavrsava i ovu godinu kao prvi.

Hrvoje HR

pre 11 godina

Bravo Nole, polufinale najcjenjenijeg turnira nije mala stvar. Đoković kao fenomenalan čovjek i sportaš zaslužuje sve najbolje i sve pohvale. Treba cijenit tu blagodat koju Srbija trenutno ima. Ne mogu vjerovat da netko podcjenjuje takvog čovjeka i sportaša. Sjećam ga se u Zagrebu na turniru dok je gradio ime i karijeru. Već onda mi se svidio i uvijek ću navijati za njega jer je izuzetan čovjek a nije još bi ovakva veličina. U Zagreb si uvijek dobrodošao Nole, kao i u cijelu Hrvatsku. Neka ti je sa srećom i čuvao te Bog, dao ti zdravlja u narednim godinama karijere, tebi i tvojoj obitelji. Pozdrav iz tebi uvijek naklonjene Hrvatske... p.s. ovo nije kurtoazija, ovo je istina. U Hrvatskoj jako puno ljudi voli Noleta...

Novak Djokovic

pre 11 godina

Nekad sam zvezda a nekada mesec nekada duga linija
Nekad sam brdo i brza reka,nekada laz i istina,
Nekada gore, nekada dole, nekad me nema danima
nekad me mrze a nekad me vole to me ne zanima !

Superstar

Ivanaaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

Hvala na objasnjenjima,priblizno tim objasnjenjima je bilo i mislljenje!!


@ sava U jednom komentaru si napisao kako se Novak ponasa pomalo nezrelo u odnosu na Rodzera i Rafaela,te se malo krsti pa malo psuje...Ja smatram da su to drugaciji temperamenti,i da to ne treba komentarisati jer covek koji tapse na protivnikov dobar poen ili prizna protivniku poen na svoju stetu kada sudije pogrese, nije ni najmanje nezereo vec se tu ogleda njegova velicina i zrelost!!!Sto se tice psovanja ako nisi primetio i Rafa psuje u toku meca (mozda malo tise ali opet se cuje i razume) lupa rukom o reket i tome sl. A Federer koji je poznat po svojoj uzdrzanosti od svega pa i se i nejmu desi poneki "kiks" da polomi reket,drekne na publiku ali nikad i da pohvali svog protivnika za dobar poen...Novak nikad nece izgubiti publiku koja prepoznaje njegove kvalitetei uvek ce ga voleti!!!

prava procena

pre 11 godina

Drugi deo sezone, za Novaka ima puno prostora. On prosle godine nije igrao Aziski tour- sada mora( potencijalnih 1500 poen;doduse nije ni RF)
a i kraj sezone mu pruza daleko vise mogucnosti od RF, koji brani sve.

E, sada zasto Nole nije igrao SO,pa NIJE jer mu je UMRO deda! Nije mogao! I ono mucenje u MK,samo zbog poena!, je meni bilo tuzno!
Licno mislim da ce ovo sto se izdesavalo naterati Novaka i tim da preispitaju dosadasnju strategiju i krenu sa novaom.I ne sumljam da ce uraditi kako treba. I jos nesto, Nole je mlad covek, od detinjstva samo posvecen sportu,..nasao se ove godine u centru paznje- kao najbolji teniser,sportis,...prijemi priznanja..deluje to i malo opijajuce! No, ne zamerajmo mu i on je samo covek- i verujte, dace on nama i svetu jos puno, puno zadovoljstva.

pozdrav,

U takvom svetu, nazalost, zivimo

pre 11 godina

Kako ljudima malo vremena treba da zaborave (neki ne zaboravljaju,ali se prave ludi)onu sjajnu 2011. za Novaka, godinu kad je Nadal bio ocajan u nizu poraza od Novaka ili Federer koji je bio treci kao stalni gubitnik polufinala GS. Tenis je takav sport u kome nijanse odluce, neko malo podigne nivo i formu drugi se za toliko spusti, a za teniske sveznalice to su odmah konacne istine-mozda se vec za mesec dana ujedete za jezik. A u osnovi je nepobitna cinjenica- Srbin ce Srbinu oprostiti sve osim uspeha- sva nesuvisla objasnjenja da svako ima pravo da navija za koga hoce samo potkrepljuju tu cinjenicu.

Рајко од Расине

pre 11 godina

@DraganC, 10. jul 2012 05:57
Al' si se ti raspisao, a na kraju ne reče ništa vredno pažnje... Federer sa velikim F, tako se pišu imena... posebno njegovo!!!

Ivanaaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

Neko je napisao da se bodovi iz Londona ne brane pa moze li obrazlozenje zasto?Ja se bas ne razumem u taj deo,mislila sam da je to npr. kao GS ali u na kojem ucestvuju 8 najboljih!I naravno da ovo sto ne znam ne znaci da pratim tenis od 2011.
Hvala

Milan

pre 11 godina

Novak je izmesao tenis i golf, mozda je pomislio da ce biti prvi i u golfu. A onda je dobio dvojku u tenisu. Sad neka se posavetuje sa Tigerom.

atp

pre 11 godina

U svoj ovoj prici oko prvog mesta zaboravljate Nadala, on brani najmanje bodova. A iskustva iz prethodnih sezona pokazuju da se on nakon ovakvih iznenadnih poraza kao protiv Rosola vraca jos pet puta jaci. Mislim da brani nesto manje od 2000 bodova do kraja godine, to ne bi trebalo da mu bude problem. Realno je da on ili Nole zavrse godinu na prvom mestu.

vvvkkk

pre 11 godina

(statistika, 10. jul 2012 16:17)
Prosto me odusevlja logika koju ljudi koriste kada objasnjavaju zasto Federer nije najbolji svih vremena (ili bolji od Nadala ?!?!? ):
1."Eto cak je i Martina Navratilova to nedavno rekla." Eto. Rekla je Martina. I resena stvar. A to sto su rekli Sampras,Borg,Agassi,Laver,Lendl pa cak i sam Nadal? Ma to nema veze...
2."Federer je od tih 6 pobeda 4 ostvario u dvoranskim uslovima, dok je Rafa svih 5 ostvario u normalnim uslovima". U NORMALNIM USLOVIMA??? Pa dvoranski uslovi su ustvari jedini "normalni" ako cemo tom logikom: Loptica najpravilnije odskace,nema vetra,nema neravnina na terenu. Dakle,kako udaris lopticu tako ce i biti.
3."Nadal izuzetno dominantan na sljaci, a da su na drugim podlogama gotovo izjednaceni"-Ovo je ipak vrhunac...Po cemu su izjednaceni? Federer ima 16 GS van sljake,Nadal 2. Federer ima 14 mastersa na betonu,Nadal 5.
Evo,lepo sam objasnio a nisam cak ni rekao onu najbitniju stvar,kreativnost i lepota igre,koja je kada se prica o najboljem svih vremena,po meni i kljucna. Nije ni cudo sto su npr Pele,Jordan,Ali itd bili bez konkurencije najatraktivniji,a najtrofejniji nisu.

Laca

pre 11 godina

Kao sto rekoh posle meca sa benetoom i sad ce da osvoji turnir, Mnogo smo podcenili Federera zadnjih godina a on je pokazao i sa toliko godina da je stvarno najveci svaka mu cast uvek je znao da iskoristi sansu a to mogu samo najveci bravo, Sto se tice naseg Noleta on jednostavno daje sve od sebe ali konk. u tenisu je nikada jaca i to je to... Mislim da nole ustvari ima naj losiji tim i da mu je kalendar jako lose isplaniran vec nekoliko godina unazad to sada pokazuje neigranje prip.turnira na travi, Isto tako prosle godine kada je imao godinu iz snova i da udje u anale sporta sa samo tri poraza u sezoni on na kraju sve uprska kao i mi srbi uvek, Znaci po mom misljenju Vajda i ekipa nisu dorasli planiranju i vodjenju jednog Sampiona Pozdrav za Noleta i puno zdravlja....

ferguson

pre 11 godina

Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti...malo ovaj zna o bilo čemu a kamo li o Novaku. Novak često koristi ovu rečenicu...nisi znao?

Рајко од Расине

pre 11 godina

Razlika je samo 75 bodova, Nole to može prikupiti na par čelendžera a krenuli i vašari po Srbiji... vajdica!!!

Pufta, NS

pre 11 godina

Nisam pobornik teorije zavere ali mi ovo sve mirise da je Federer morao da bude No1 jos tu jednu nedelju, kako bi ostao zapamcen u istoriji tenisa kao neko ko je potukao sve rekorde.
(BALKANAC, 11. jul 2012 00:43)

A cega jesi pobornik? Logike i argumentovanog razmisljanja svakako nisi.

dejan novi

pre 11 godina

Novace sve je u glavi.To je u tebi.Ti to mozes.Samo napred,i ne obracaj paznju na publiku oni imaju "svoje razloge",ti to ne mozes da promenis.

sava

pre 11 godina

Novak ce se vratiti na prvo mesto, ali to nije kljucno. Kljucno je da on u mnogim presudnim mecevima igra sa pola snage i tako gubi navijace ne samo kod nas vec i u svetu. Novak je odlican ali i potpuno nepredvidljiv igrac. A publika voli igrace koji izgaraju u svakom mecu. Zato ce Federer i Nadal uvek biti iznad njega, vise postovani i vise voljeni. U psiholoskom smislu, Novak je ove godine nazadovao, ponasa se kao primadona, malo se krsti a malo psuje. Zar takvo ponasanje ukazuje na zrelost, na coveka koji je po bodovima prvi igrac sveta?

danijel

pre 11 godina

Federer nista skoro ne brani do kraja god osim basel london.. ali zna se koliki je favori tamo.. a novak samo u avgust brani oko 3600.. Federer ostaje 1 sigurno to je ocigledno..tu nije kralj. Ne mozete ga penzionisati..

Ivanaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

@ ivaananasdavi Kao 1. potpisala sam se sa Ivanaaa-do kraja uz Noleta a ne sa Ivaaa, prvo procitaj kako treba pa onda pisi,iz razloga jer ima dosta Ivana na forumu koje komentarisu!Ista kao sto se neko potpisuje sa abc (i verovatno si to ti) tako i ja imam pravo da stavim vise slova a uz moje kako bih se razlikovala i da to ne znaci da vicem!
Kao 2. ako tamo gde si ti bio ne psuju ne mora da znaci da to ne cine sportisti tih zemalja..a kulturu ne znam zasto pominjes.Jesi li ti iz Srbije ili ne?..sta samo u Nemackoj i Svajcarskoj su ljudi kulturni a u Srbiji zive varvari i vandali!Eto ja kad udjem u lift u zgradi u kojoj ne zivim ljudi mi kazu dobar dan,i sta sad!
Pa ti lepo put pod noge pa u kulturne zemlje,ako vec ne ziviš tamo!Ja sam bila u Spaniji i Francuskoj pa me nisu bas odusevili kulturom.

leo

pre 11 godina

@cheers A po cemu su druge podloge bitnije od sljake? Pa i da se uporedi bez sljake njihov odnos Federer ni na jednoj podlozi nije dominantan u odnosu na Nadala. A i zasto se sljaka ne bi racunala? Zato sto je Nadal najbolji na njoj? A da uporedimo njihov skor bez betona koji Federeru najvise odgovara? Sve podloge su jednako bitne.

No. 2

pre 11 godina

@ Pufta Ns "...Rodja se pita ko ce biti prvi,a ne Djokovic." -b
oga mi se bas dugo pitao i godine prodjose..dok je on razmisljao ostali radili posao,a sad pomislio daj da budem jos malkice prvi jer nisam ni ja vise mladic pocelo je okostavanje,ledja....

Jaaaaawwww

pre 11 godina

Sad me baš zanima dali će opet novak i Roger biti u istoj polovini žrijeba iako su 1. i 2. To bi bilo cool... Hhahahahahahhahahahahahhahahahahahhaaaha!

Ivan Nis

pre 11 godina

Kakvih likova ovde...cudo jedno! Svaki Srbin ima pravo da navija za koga hoce, ali pljuvati po Noletu, to ne bi trebalo da radi ni jedan! Cemu vode ova prepucavanja, pa valjda je sve vec jasno: Federer je najbolji svih vremena, trenutno najbolji i to je to. Nole ce vrlo uskoro ponovo biti najbolji, pa sledece godine mozda Nadal, Mari ili opet Federer... Jedno je sigurno, tenis je imao mnogo velikih igraca, a Novak Djokovic je svakako jedan od njih! Novace budi i ostani ponos nase Srbije!

Brdarski

pre 11 godina

Ovde se priča jedna potpuno izlišna priča: Novak će uskoro opet biti na prvom mestu. Naravno da će biti. Ne očekujete valjda da će Federer u 32. godini da se bori za bodove. U trenutku kad je Novak malo popustio osetio je Fed da bi mogao da obori Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste i to je uspeo. I stigao je Samprasa po broju W titula - sedam. On će još igrati, jer je njegov talenat ogroman, ali ne može mu sada, posle ovoga rekorda i 17 GS titula i 20 mastersa (čini mi se) niko osporaviti "zvanje" najboljeg tenisera svih vremena. Može, ali to su oni koji kažu da je Zemlja četvrtasta. Umesto pitanja - da li će Novak prestići uskoro Federera na listi (izlišno pitanje, zaista), zašto ne pokrenete temu može li Novak da prestigne Federera po broju GS titula i po broju nedelja na prvom mestu. Neko je juče napisao da će Novak, kad ponovo bude prvi, to mesto držati sledećih sedam godina. Do svoje 33, ili ukupno 417 nedelja ili osam godina i nedelju dana. Nije tridesetjednogodišnji Federer više Novakov konkurent za prvo mesto na listi, ima Novak "na vratu" dvojicu ispisnika, a za dve-tri godine može da se pojavi i neko treći, četvrti. Danas je verovatno jači od njih, a šta će biti sledećeih godina? To niko ne zna, osim onih četvrtastih.

Cheers

pre 11 godina

DraganC, ja prosto ne mogu da vjerujem covjece o cemu ti pricas! :-) Novak poput Serene? Dosta vode ce proteci dok Novak bude u muskom sto je Serena u zenskom tenisu. Ako ikada i dostigne te rezultate. 14 GS titula, o tome pricam. Novak je u svakom segmentu igre bolji od Federera?! :-) U tom slucaju je Novak najbolji igrac u istoriji tenisa, naravno, po tebi DraganeC.:-) A kada ti kazes ko smo mi u to da sumnjamo?! Sta zna Sampras, Nadal i mnogi drugi koji Federera smatraju najvecim svih vremena. :-) Nije Nole imao zelje da ostane br 1., a ni da osvoji WB, inace bi ga razbio! :-) U svakom slucaju, DraganeC, hvala ti sto si nam, kao veliki teniski znalac, otvorio oci i pojasnio ko je ko u svijetu tenisa.:-) :-)

Ivanaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

@Ivaanasdavi Ti si ocigledno
(srbo)-svajcarac! Nikad ne psujes,a? Naravno da ne podrzavam psovanje..ali u nekim momentima se desi i to,posebno kad je tesko a trudis se iz sve snage i ne ide!Posto si Rodzerov fan jesi siguran/na da on ne psuje na mecevima,makar sebi u bradu?
P.S. zasto mislis da vicem? Bas stalozeno komentarisem i bez agresije!

spectator

pre 11 godina

Kad covek sa trideset godina i porodicom ne pokazuje zamor i nalazi dovoljno motiva da trenira i igra vrhunski tenis jasno pokazuje zasto je najbolji teniser svih vremena. Covek je prava legenda i zasluzuje svako postovanje (od svih pa i Noletovih navijaca).

Ivaaaaanasdavi

pre 11 godina

@Ivaaaaaa...
Što vičeš? Lepo te je neko juče preklijao da malo ućutiš. Nije reč o temperamentu, psovke i krst ne idu zajedno. A ne liči nikome da onako psuje, čak i da je ateista. Braniš psovanje? Ućiti malo.

Vladan R

pre 11 godina

@ statistika

Tvrditi samo po "head to head" kriteriijumu da je neko bolji, a sve ostale zanemariti je najveca moguca glupost. Evo i nekioliko primera zasto. Gledajuci period od 9.7.2011 do 9.7.2012. Novak protiv Federera vodi u medjusobnim duelima 3:1, a ipak je drugi na lsiti. Da je krajem prosle godine stigao do okrsaja sa Federerom u Bazelu, Parizu i Londonu, kada je drugo pomenuti bio u boljoj formi i da ih je sve izgubio, imao bi negativan skor 3:4, ali bi jos uvek bio prvi sa preko 500 bodova vise. Uosavas li neku kontradiktornost. Kad vec spominjes Rafu i Federera, zasto se ne upitas kako to da imaju najvise meceva na sljaci, iako je broj turnira na betonu, ako racunamo GS i masterse, duplo veci. Moze i ovako Davidenko-Nadal 6:4, da li je Davidenko bolji teniser? Moze i primer iz fudbala iz SFRJ. Da li je Hajduk bolji od CZ, jer je bolji u medjusobnim duelima iako ima vise nego duplo manje trofeja. Evropu da ne spominjemo. Ili da je CZ bolja od LFC jer ije pobedila u oba zvanicna duela. Da se vratimo na tenis Marej-Federer 8:8, znaci potpuno izjednaceni. Ne bih bas rekao. Za kraj, paradoks da Burgera ima bolji skor i od Federera 1:0 i od Samprasa 2:1. Da li se na osnovu toga ista moze zakljuciti.

razocarani-setac

pre 11 godina

Važno je osvajati turnire, što jači turnir to bolje. Renking sam po sebi dođe. Ako ćemo pošteno Nole je izgubio renking u Madridu i neigranjem Beograda. Jeidni ima 19 odigranih turnira, Rođa i Rafa po 20. Razumem odluku da se povuče sa svog turnira i ode na nepoznat teren, plava šljaka Madrida.

Katarina

pre 11 godina

Svo poštovanje RFu zbog ovog velikog uspeha. Ovaj povratak na prvo mesto je po meni pravi podvig jel je ostvaren u trenutku kad su druga dva tenisera odigrala 4 uzastopna GS finala, takođe ostvaren je u 31. god života u konkurenciji dva 25-26to godišnjaka.
Što se tiče ostalih komentara sitne duše ostaju sitne bez obzira ko je prvi na ATP listi.

MrJozo ZG

pre 11 godina

Stvarno ne razumijem ove pljuvace bez obzira koga pljuju. Svaki od vas nije dostojan izgovoriti ili napisati Novakovo, Rogerovo ili Rafaelovo ime, a kamoli pisati takve komentare. Ja osobno navijam za Federera, ali protiv Nadala uvijek, ali nikad necu napisati da neki od njih nije zasluzio to sto je osvojio ili da je ogavan kao covjek. Jedostavno imam preveliko postovanje prema ljudima koji su zrtvovali puno toga u svom zivotu za ta svoja postignuca, da bi ih vi koji u ste u zivotu naucili samo mrziti uspjeli omalovaziti i degradirati u mojim i tudjim ocima.
Veliki bravo za Rogera, Novaka i Rafu. Zasluzili su sve sto su napravili.

Zika Zikic

pre 11 godina

@Rsovac

Vec je receno u nekom od prethodnih komentara u poslednjih par dana, ali opet cisto statistike radi. Kada je Nadal osvojio svoj prvi slem Federer je imao 4, u prevodu od tada 13:10 u korist Federera. Kada je Novak osvojio svoj prvi slem Federer je imao 12, u prevodu 5:4 za Federera od tada. Toliko o konkurenciji.

Sa druge strane, glupo je praviti bilo kakvo poredjenje konkurencije u razlicito tenisko doba, prosto tenis se igra na sve visem nivou, i u to vreme Safin i Rodik i Hjuit i ostali su igrali vrhunski tenis.

Trece, to sto Federer ima negativan skor protiv Nadala ne znaci apsolutno nista, osim da mu Nadal po igri ne odgovara uopste. Nadal ima negativan skor protiv Davidenka, pa je opet pogresno reci da je Davidenko bolji teniser od njega. Uostalom, nemam statistiku, ali mogu da se kladim da je skor Federera u odnosu na Nadala pozitivan i na betonu i na travi, a da bi odnos bio jos veci da je Nadal uspevao da dogura dalje na turnirima na tim podlogama u vreme kada je Federer igrao na vrhuncu.

Poz.

ja

pre 11 godina

@Krivolovov
Nema drugog nacina da se upisuju bodovi sa OI, nego da ih tretiraju kao turnire iz serije 500.
Na isti nacin se tretiraju i bodovi iz Devis Kupa, iz Svetskog Kupa, pa cak i sa turnira u Monte Karlu - koji se vodi kao masters, ali se po bodovima racuna u ovoj seriji 500.
U toj kategoriji teniseri mogu imati maksimalno 4 upisa, a Federer vec ima 3 titule sa serije 500 i jednu obaveznu nulu za turnir u Tokiu.
Znaci Federer jednostavno nema mesta da mu upisu bodove sa OI i jedini nacin je da mu ti bodovi zamene neku od ove 3 titule serije 500, naravno pod uslovom da osvoji vise od tih 500 bodova.
Vise od 500 bodova moze da dobije samo ako osvoji zlato koje vredi 750 bodova, sto znaci da bi u tom slucaju na listi zaradio 250, odnosno tu razliku izmedju 750 i 500.
Vec srebrna medalja vredi 450, dakle manje od ovih 500 koje ima Federer.
Tek po isteku 12 meseci od tog turnira u Tokiu (pocetkom oktobra) Federer bi mogao da dobije ciste bodove sa OI u listi, a do tada stvari ce ovako funkcionisati.
Novak takodje ima 2 obavezne nule za seriju 500, ali jedna mu je za turnir u Vasingtonu i ona istice upravo sa zavrsetkom OI - pa ce Novak imati ciste bodove koje osvoji na OI.
Na kraju tacno je da su na race listi izjednaceni, ali Novak je odigrao 2 turnira manje ove godine. Pre ili kasnije ce Novak odigrati ta 2 turnira i znacajno se popraviti na toj race listi, pogotovo sto su u pitanju manji turniri na kojima bi Novak bio veliki favorit za titulu.

Ivaaaaanasdavi

pre 11 godina

@Ivaaaaa
Kako ne vičeš? A šta je ovo - Ivaaaaa... Kako znam da Federer ne psuje? Zato što ne zna srpski. Ti nikada nisi bila u Švajcarskoj ili Nemačkoj, zato ne znaš da u njihovom jeziku (posebna je i kultura tamo) ne postoje psovke kakve su naše. U Evropi, pored nas, samo još Madžari psuju ovako "gadno". U Švici ovog psovanja, gde jedan glagol dominira, nema. U deset rečenica koje ti upućuju, devet puta čuje se "Danke schoen i bitte schoen". Samo mole i samo zahvaljuju. Kad ulaze u lift, uvek kažu svakome "Guten Tag", pa i meni koga prvi put vide u životu. Nismo svi isti. Eskimi se "ljube" tako što trljaju nos o nos. Francuzi, zna se. I mi isto takođe. Pozdraaaaav.

VV

pre 11 godina

Zaslužio covek, igrao je odličan tenis cele sezone, normalno da ce biti prvi. Đoković ce verovatno do kraja godine povratiti prvu poziciju, ali ko zna, očekuje nas dobar tenis u svakom slučaju.

Antisegmentista

pre 11 godina

Što se toliko mučite oko bodova? Biće Novak posle OI opet prvi, a Fed će da postavi svetski rekord u dužini sedenja na tronu ATP liste. Ne postoji ništa što od slave i rekorda ne pripada njemu. Da li će iko ikada igrati tenis kakav igra Rodžer? To mene zanima, a odgovor ne znam, nisam četvrtast. Onaj što je napisao da je Novak "u svim segmentima" igre bolji od Rodžera, taj je kupast. Nije me uverio da poznaje tenisku igru, i pored toga što je pomenuo reč segment.

ad

pre 11 godina

A po cemu su druge podloge bitnije od sljake?

ni po čemu. federer je drugi najbolji igrač na šljaci
posle nadala, pogledaj koliko finala rolan garosa ima.

gde je bio nadal u finalima gs turnira koji nisu na šljaci?
fed ih ima 16 dobijenih.

Zare MKD

pre 11 godina

ima tu i nesto pozitivno, sad djokovic ide na mareja u polufinalima GS
(milos, 9. jul 2012 11:06)

Ne bih rekao. Sad ce ici celo vreme na Nadala. Marej je rezervisan za Federera. Zivi bili pa videli.

Ivanaaa-do kraja uz Noleta

pre 11 godina

Ja stvarno zelim odgovor na pitanje ZASTO SE NE BRANE BODOVI U LONDONU,posto je to neko napisao kao komentar,i da li se misli na masters kup ili olimpijadu!Ne morate zato da mi lupate minuse,ne znam ja bas sve!

Zlatko

pre 11 godina

Ja sam iz Splita i znam da je malo onih koji ne vole Novaka. Svaka čast njemu i njegovoj familiji. Cestitam mu na svim rezultatima i nadam se da ce jos dugo igrat ovakav tenis.
A sad vi jedanici pred ekranom, kako vas nije sram da se naslađujte poraza vašeg igrač,to ima samo kod vas i nas. Nigdi na svitu nema toliko zavisti koliko je ima na ovim prostorima. Za svoj nerad i jad, guštate omalozavat Novaka i na taj se nacin tjeste sto niste uspili u svom jadnom zivotu.

Iskreno navijao sam za Federera,ali ne zbog Novaka,nego zato sto je to Federer , igrac koji ce ostat zapamcen za sva vrimena i nacin na koji on igra sve ove godine i nacin na koji se ponasa prema sportu je za svaku pohvalu. Nema toga ljubitelja tenisa koji ne voli nacin na koji ovaj covik igra. Elegancija tenisa.

Pozdrav svima ljudima koji cijene tuđi trud, rad i ogromna odricanja.

danijel

pre 11 godina

Federeru vise nece biti toliko vazno 1 mjesto, jer je sad oborio rekotd i tacka. Vjerovatno ima u planu da osvojo 20 gs i jos nekoliko mastera i to je to.. Ne treba da se opterecuje sa 1 mjesto.. on nosi epilog najboljeg tenisera svih vremena a da li je 1/2 to sad nije vazno u njogovoj 31 god. A nadal je veliki teniser po meni to 3/4 svih vremena. Novak ima i dalje malo titula i gs da se primakne nadalu a kamo lo fedexu, ali on ima 25 God tako osvojice on jos..(Ipal klasa je Roger Federer) sad kakav je covjek i sta bi bilo kad bi bilo necu o tome. Voli ga citav svet sa razlogom.

Marko Vlahović

pre 11 godina

Molim pojedine komentatore da se obuzdaju od fudbalskog komentarisanja tenisa jer je tenis i teniska istorija nešto što mora prvo da se poznaje pa da se onda komentariše.
Živimo u veoma uzbudljivim vremenima za tenis. Tri igrača ravnopravno se nose tokom godine. Nole je prošle godine imao nešto što većina ovde ne razume. On se samim tim podvigom svrstao u besmrtne. Sada mu treba dići spomenik, za života. I ko zna kakve nam radosti predstoje.
Ne mogu da razumem ljude koji očekuju da dobija sve sa po 6:0. U tenisu često odluči JEDNA LOPTA, u jučerašnjem finalu dvedesetominutni gem koji je Federer dobio. Tenis moraš bar malo da igraš da bi ga razumeo a ovo šta Federer, Đoković, Nadal pa i Murrey rade je svemirski i nešto posebno.
Jedan Lendl nikada nije uzeo Wimbledon a ima najviše finala GS posle Federera.
Ovo je vreme za uživanje u tenisu a ne za kojekakvo lupetanje ko je bolji čovek i retardirane komentare i brojanje ko je koliko prvi. Hvala Noletu što je ikada postao PRVI.
Želim Federeru da ga posluže godine i da što duže potraje ovaj teniski trenutak. Moći ću da kažem da sam gledao Maradonu i Zidana, Jordana i Magica i još jednu tenisku renesansu posle McEnroa, Lendla, Beckera, Edberga, Samprasa i Agasija u kojoj jednu od glavnih uloga ima i naš Novak Đoković

Krivolovov

pre 11 godina

@ja, 10. jul 2012 12:39
Ma pitao sam te da li si proverio. Naravno da ima logike to što si napisao, da se OI vode kao kategorija 500 nije trebalo da pišeš toliko objašnjenje.


@ danijel, 10. jul 2012 13:31
Kako nisi napisao kad si napisao da ne brani ništa, ali dobro moguće da ti srpski nije maternji jezik i da se tu nismo najbolje razumeli. Ako si pročitao moj prethodni komentar uopšte nije bitno koliko ko brani do kraja godine i upravo sam i rekao da nas očekuje uzbudljiva borba u troje za mesto br 1 do kraja godine i mislim da podjednake šanse imaju sva trojca. Možda Nole malko veće jel sledi sezona na betonu gde se ipak najbolje snalazi. Sad za tebe jedno pitanje šta misliš koliko je Federer u stanju da u ovom tempu izdrži do novembra i tih turnira o kojima govoriš?
Po mom mišljenju od Rima pa na ovamo (čak uključujući i W) nije baš izgledao kao teniser koji je u super formi i besprekorno psiho-fizički pripremljen (to se najbolje videlo na RG kad je praktično digao ruke od meča u 3. setu 1/2finala). Ostaje da vidimo da li je njegova kalkulacija bila da se samo dočepa nekako tog mesta br 1 na kratko ili ima snage, želje i motiva da se tu duže zadrži. Ovde je ipak jurio jedan veliki rekord koji mu je nedostajao.

objsasnjenje

pre 11 godina

@Ivanaaaa
Ti bodovi iz Londona se takodje brane.
Jedina razlika je u tome sto svi bodovi vaze 365 dana, a ovi sa zavrsnog mastersa vaze obicno neku nedelju manje.
Konkretno ti bodovi ce biti obrisani 5. novembra ove godine, a novi bodovi ce biti upisani 12. novembra kada se zavrsi ovogodisnji zavrsni masters.

Naravno teniser mora da se kvalifikuje za taj turnir da bi uopste bio u mogucnosti da brani te bodove.
Ucestvuje samo 8 najbolje palsiranih tenisera i to po bodovima osvojenim te godine. Zato se i brisu ti bodovi ranije da bi se znalo ko je 8 najboljih tenisera te godine.

Na primer Davidenko je 2009. osvojio taj zavrsni masters, a sledece godine kada su mu obrisali te bodove bio je 22. na listi i naravno nije mogao ni da ucestvuje na turniru niti da pokusa da odbrani tu titulu.

Federeru od ovih 11075 bodova 1500 cine upravo bodovi sa proslogdisnjeg zavrsnog mastersa i svakako ce ih izgubiti 5. novembra.
Koliko ce bodova osvojiti ove godine ostaje da vidimo.

swedenonline

pre 11 godina

Navijam uvek za Noleta ali je naslov odvratan, nije Federer nasledio nista vec zasluzeno izbio na prvo mesto! Poeni su zaradjeni a ne nasledjeni. No, razlika je minorna i bit ce intrresantno pratiti nastavak sezone.

danijel

pre 11 godina

(Krivolovov, 10. jul 2012 11:04) nisam ja rekao da ne brani basel i london ali on osvaja godinama te turnire.. sto nije slucaj sa novakom na us openu..nije bitno koliko ih brani vec u koje turnire ih brani. Zivi bili pa vidjeli.. ako novak ne osvoji us open gubi i 2 poziciju..

Bojan

pre 11 godina

(statistika, 10. jul 2012 16:17)
jeste Nadal dobio svaki njihov mec na betonu na slemu, ali ajde sad mani se tog H2H, ocigledno je da Federer tu ima mali kompleks, i pored toga stil igre koji gaji Nadal mu nikako ne odgovara.
nego, da li ti mislis da je Nadal bolji od Federera na HC-u? ja mislim da ne postoji dvoumljenje. kao ni za travu. naravno ni za sljaku u drugu stranu.

ne mogu se načuditi

pre 11 godina

Čitam malo ove vaše komentare i ne mogu vjerovat kolko ima negativnih na račun Noleta. Zamislite kako je mogao izgubiti od Fedexa-kralja trave, jednog od najvećeg u povijesti tenisa, koji eto slučajno opet igra u životnoj formi. Znajte da će puno vode proteći Dunavom dok vam se rodi ovakav tenisač. Pa ima vremena, umjeća da osvoji još svaki GS po dva puta. Pozz iz Hr.

Krivolovov

pre 11 godina

@(ja, 9. jul 2012 23:32)
Čitam sve ove komentare i imam negde tu istu računicu koju si ovde napisao, ali me nekako mrzelo da je tako kao ti do detalja ovde iznesem. Za tebe pitanje (jel nisam to proveravao) da li si siguran da se olimpijada vodi kao turnir kategorije 500 pri računanju ukupne liste?
Smatram da Nole ima jako dobre šanse da završi godinu ponovo na mestu br. 1 ali da neće biti jednostavno, jel ako pogledaš race listu, ima br bodova u prethodnim komentarima, trka za br 1 je potpuno otvorena između trojce tenisera i biće vrlo zanimljivo do kraja. Pokazaće se najbolje i ko je šta kalkulisao i da li je to bilo dobro i koliko je ko zainteresovan za br 1 i koliko ko ima snage i motiva. Naravno da je za tu borbu ključan turnir USO, ne samo što nosi najviše bodova nego i zbog psihološke prednosti koju jedna tako velika titula donosi, jel u situaciji gde tri kandidata za br 1 imaju po 1GS u sezoni osvajnje drugog te stavlja iznad ostale dvojce.
Svaka čast Federeru na ovom W i povratku na br 1, a nama koji volimo ovu igru i navijamo za nekog od ove trojce sledi jako uzbudljiv nastavak sezone.

Krivolovov

pre 11 godina

@Milan, 9. jul 2012 12:33
Đoković 53.
Da li je to razlog da se likuje?
Ne razumem tvoj rezon podsmevanja Đokoviću, tako što ga porediš sa najvećim teniserima u istoriji?

Krivolovov

pre 11 godina

@danijel, 10. jul 2012 09:43
Ko je tebe učio matematici?
Federer ništa ne brani Bazel, Pariz i London (ukupno 3000 bodova), a Nole samo u avgustu 3600. Kako samo 600 poena čini razliku između mnogo i ništa?
Uostalom da se ne zamaraš mnogo i da ne šalješ tu proizvoljne procene o bodovanju (ko da je ovo umetničko klizanje).
Federer sad na ATP listi ima 75 bodova više od Noleta, a na race listi (bodovi osvojeni od početka sezone) ima 245 bodova više.
Tako da grubom računicom 245-75=170 dolazimo do broja bodova koliko ih Nole brani više od Federera do kraja godine. Što npr znači da ako mu zafali može da skokne do Beča ili Stokholma odigra jedan turnir serije 250 i pokrije se za tu razliku.

Axwell

pre 11 godina

Moze Nole do 1. mesta na olimpiadi!! ne brane se nikakvi bodovi.. a ovoliko se dobija:

Zlatna: 750
Srebrna: 450
Bronzana: 340
4. Mesto 270
Cetvrtfinale 135
Osminafinale 70
2. Krug 35
1. Krug 5

Pera

pre 11 godina

@xika zikic
u pravu si, s tim sto je Nadal ubedljivo bolji na sljaci (12-2), a Federer nesto bolji na travi (2-1) i betonu (6-5)
ukupno je 18 - 10 za Nadala. Upada u oci da su pola meceva imali na sljaci, iako se na toj podlozi odrzava samo mali deo (~20%) turnira, zato sto su tu skoro uvek obojica stizala do finala. S druge strane, Nadal je do finala na drugim podlogama stizao samo kad je bio u vrhunskoj formi, pa je posledica toga da je rezulta "tesan" u korist Fedrera. Da su se sretali i kada je Nadal ispadao u prvim kolima, sigurno bi prednost Federera bila izrazenija.

Bojan

pre 11 godina

(Bye bye Rafa, 13. jul 2012 01:16)
preterujes
tacno je da Rafu moze na betonu da pobedi ko 'oce kada ovaj nije fizicki najspremniji, ali proglasiti ga najgorim top 10 igracem ikada, a covek je jedan od najbolji brojeva 1 u istoriji, sigurno u 10 najboljih igraca generalno gledano, mozda cak i pet...

Jelena

pre 11 godina

@Ivanaaa-do kraja uz Noleta: "Ja stvarno zelim odgovor na pitanje ZASTO SE NE BRANE BODOVI U LONDONU,posto je to neko napisao kao komentar,i da li se misli na masters kup ili olimpijadu!Ne morate zato da mi lupate minuse,ne znam ja bas sve!"

Ja sam napisala. Jedan komentator je pitao koliko ko bodova brani sa prethodnih OI pa sam napisala objasnjenje. Dakle, moj post se odnosio na OI u Londonu a ne na ATP masters finale u Londonu. Elem, da ponovim:
- Bodovi koji se osvoje na OI vaze 52 nedelje i nakon toga se brisu. Nakon 4 godine na sledecim OI niko nista ne brani, vec se bodovi koji se na OI osvoje upisuju u bodovni saldo za naredne 52 nedelje. Potom se brisu.
- ATP masters finale se igra svake godine i, sto se tice bodova, sve je isto kao i za svaki drugi ATP turnir. Dakle, uvek se brane bodovi od prethodne godine.

hm..opet nejasno

pre 11 godina

@ja- otisao dsam na ATP sajt i proverio: RN je za zlato upisano 800 bodova(?) Gonzalesu 560 a Noletu 410...yako da smo opet na pocetku. Mislim ako se OI racuna kao ATP 500. Meni iskreno jos uvek nejasno, pogotovo sto se tice zlatne!

pozzz