Nova vest
Tenis

Nedelja, 22.04.2012.

14:01

MK: Nadal ubedljivo do osme titule

Novak Đoković poražen je u finalu Mastersa u Monte Karlu od Rafaela Nadala sa 2:0, po setovima 6:3, 6:1 posle samo 78 minuta igre.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Španac je tako osvojio ovaj turnir osmi put uzastopno a ujedno je i prekinuo seriju od sedam poraza protiv prvog tenisera sveta.

U finalnom duelu Đoković nije bio ni blizu svog nivoa. Nadal je kontrolisao dešavanja na terenu od početka do kraja meča i sasvim zasluženo je stigao do 17. pobede u 31. međusobnom duelu sa najboljim na svetu.

Ovo je Špancu rekordna 20. titula Masters serije u karijeri i ukupno 47. trofej.

Statistika najbolje pokazuje koliko Novak nije bio 'u meču'. Srpski teniser imao je 26 grešaka i samo 11 vinera, dok je Nadal bio u debelom plusu (16 vinera i 10 grešaka). Đoković je osvojio samo 40% poena kada bi ubacio prvi servis i osvojio je samo deset poena na servis rivala.

Bez obzira na poraz, Đoković će od ponedeljka uvećati prednost u odnosu na najvećeg rivala na ATP listi. Srpski teniser trebalo bi da ima 13.270 ATP poena, a Španac 9.715.

Nadal je prepustio Đokoviću da prvi servira, a srpski teniser je počeo veoma dobro dobivši uvodni gem bez izgubljenog poena. Imao je Đoković u drugom gemu polupriliku, imao je 15:30 na servis Nadala, ali je Španac odservirao tri vinera i izvukao se. Već u sledećem gemu videli smo prvi brejk na meču pošto je Novak napravio nekoliko nekarakterističnih neiznuđenih grešaka.

Izuzimajući uvodni gem bilo je očigledno da je Španac bolje ušao u meč. Potvrdio je brejk bez većih problema, ali se u petom gemu probudio i Đoković. Srpski teniser bio je u teškoj situaciji (15:30), ali je odigrao nekoliko odličnih poena koji su podsetili na finala iz Madrida i Rima prošle godine i smanjio je na 3:2.

Španac je u početku servirao veoma dobro i dobijao je svoje gemove dosta lako, a u sedmom gemu je uz puno sreće i nekoliko grešaka Novaka stigao do još jedne brejk prilike. Đoković nije dozvolio da prvi set već tada praktično bude odlučen i smanjio je na 4:3.

Ni u nastavku prvog seta Đoković nije pronašao rešenje za servis velikog rivala. Nadal je u celom prvom setu izgubio samo četiri poena na svoj servis, a set je ookončao napravivši još jedan brejk za 6:3 posle 43 minuta.

Bekhend je Đokoviću pravio najveće probleme u ovom meču, što je bilo vidljivo i na startu drugog seta. Nadal je odmah napravio i treći brejk na meču i dobivši svoja dva servis gema poveo je sa 3:0. Početkom drugog seta Đoković je delovao rezignirano, olako je pravio greške pa je Nadal dobivši i šesti uzastopni gem poveo sa velikih 4:0.

Tek u petom gemu drugog seta Novak je došao do prve brejk lopte na meču, i to tri vezane. Iskoristio je već prvu, ali je već u narednom gemu Nadal uzvratio na isti način i došao je na korak od trofeja. Samo par minuta kasnije sve je bilo gotovo i Španac je u velikom stilu došao do 42. uzastopne pobede u Monte Karlu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve