Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 12.09.2011.

00:32

USO: Titula za Samantu Stosur!

Dogodilo se ono što je malo ko očekivao – Australijanka Samanta Stosur pobedila je Serenu Vilijams u finalu US opena rezultatom 6:2, 6:3 za samo 73 minuta igre.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

To je Stosurovoj prva Grend slem titula, a prethodno je izgubila u finalu Rolan Garosa 2010. godine.

Australijanka je bila superiorna sa osnovne linije od početka do kraja meča i zasluženo je slavila, usput sprečivši mlađu Vilijamsovu da osvoji četvrtu titulu u Njujorku.

Nakon niza duela sa fizički inferiornim rivalkama, Serena je napokon naišla na protivnicu koja može da joj parira snagom. Deveta nositeljka radila je Amerikanki ono što je ona činila ostalima u prethodnom delu turnira – maestralno je napadala njene slabije druge servise, koristila je svaku šansu da pređe u napada, a kao važno oružje ispostavio se i bekhend slajs, na koji Serena u nekoliko navrata nije imala odgovor.

U prvom setu Stosurova je lako čuvala gemove na svoj servis, dok je Sereni svaki servis-gem bio mučenje. Snažnim forhendima Australijanka je povela sa 1-0 u setovima.

Početak drugog seta doneo je incident u režiji Serene Vilijams. Pri brejk lopti za Stosur u prvom gemu Serena je odigrala fantastičan udarac, ali je glasno uzviknula i pre nego što je rivalka imala priliku da uzvrati. Sudija Eva Azderaki potom je dodelila poen, samim tim i gem Stosurovoj.

To je izazvalo burnu reakciju mlađe Vilijamsove koja je tada, a i u sledećoj pauzi između gemova, bučno i ne baš najkulturnije razgovarala sa Evom Azderaki.

Međutim, na terenu je to imalo sasvim suprotni efekat – Serena je iz inata počela da pogađa linije, publika se bučno uključila u meč, a Australijanka je bila zbunjena i koncentracija joj je vidno pala.

Sledeća dva gema dobila je Serena, ali to je bio jedini pad u igri Stosurove – Australijanka vrlo brzo ponovo uspostavlja kontrolu nad poenima, osvaja pet od narednih šest gemova i dolazi do najvrednije pobede u karijeri iskoristivši treću meč loptu.

Ukupno, Australijanka je imala 20 ’vinera’ i 12 neiznuđenih grešaka, a Vilijamsova je upisala 19 direktnih poena i 25 grešaka.

Na putu do trofeja 27-godišnja Samanta Stosur savladala je Sofiju Arvidson, Koko Vandeveg, Nadju Petrovu, Mariju Kirilenko, Veru Zvonarjovu, Anđeliku Kerber i sada Serenu Vilijams.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve