Novak pobedio sebe i Federera!

Novak Đoković drugi put u karijeri osvojio je Vimbldon, pošto je u finalu pobedio Rodžera Federera sa 6:7 (7-9), 6:4, 7:6 (7-4), 5:7, 6:4.

Izvor: SO

Nedelja, 06.07.2014.

14:40

Default images

U jednom od najboljih mečeva u 21. veku Đoković je u četvrtom setu ispustio vođstvo od 5:2, propustio je i jednu meč loptu i izgubio pet gemova u nizu. Prebrodio je Novak potom period krize bez brejka, na 3:3 je odigrao hrabar poen na brejk lopti, a u sledećem gemu propustio je tri brejk lopte.

Nije posustajao, odservirao je za 5:4, a onda je odigrao gem iz udžbenika – briljantnim riternima došao je do dve vezane meč lopte, odlučio je da bude agresivan i hrabar i to mu se isplatilo – pobeda posle tri sata i 55 minuta igre!

Za tih 235 minuta videli smo neverovatan tenis, dvojicu igrača koji su praktično sve vreme uspevali da drže izuzetan nivo igre i gde su nijanse odlučile.

Statistika često nije valjan indikator koliko je neki meč kvalitetan, ali sada je prilično ilustrativna – Novak je meč završio sa 68 direktnih poena i 27 grešaka, dok je Švajcarac imao 75 vinera i 29 neiznuđenih grašaka.

Đoković je došao do sedme Gren slem titule, a druge na Vimbldonu posle 2011. godine – uz to, prekinuo je niz poraza u završnici Gren slem turnira, a posle neverovatnog trijumfa nije mogao da obuzda suze. Osim veoma važne titule, Đoković se vraća i na prvo mesto na ATP listi, prvi put od oktobra prošle godine kada je Nadal preuzeo čelno mesto.
Beta/AP
Rodžer je došao do ranog vođstva 3-0, ali Novak se nije predavao, uspeo je da se vrati, a onda je na 5-5 sjajnim riternom došao do set lopte. Do tog trenutka Đoković je izvanredno servirao, ali na set lopti nije pogodio prvi servis, a Federer je preuzo inicijativu i izjednačio na 6-6.

Imao je Novak još jednu set loptu na 7-6, ali je Federer vezao dva sjajna servisa i došao do svoje prve set lopte. Đoković je ponovo promašio prvi servis, a u nastavku poena poslao je bekhend paralelu u mrežu za kraj prvog seta.

Na početku drugog seta nivo Federerovog servisa je opao, a Đoković je to iskoristio i rano došao do brejka. Sve do poslednjeg gema Novak nije imao problema na svoj servis, a tada je ostao smiren na brejk lopti – dobro je odservirao i okončao poen forhendom, da bi zatim odservirao as. Usledio je još jedan dobar servis, Novak je morao da odigra dva smeča i završio je set (6:4).

U trećem setu Đoković je izdržao rafalnu paljbu Federerovih servisa, u 11. gemu propustio je i dve brejk lopte, ali je taj brejk odigrao doktorski.

Prvi važan momenat dogodio se u petom poenu, kada je pasingom iz bekhenda Novak prošao rivala na mreži za 3:2.

Poveo je Đoković sa 4:2, a onda je usledila sporna sudijska odluka – Federerov forhend sudija je proglasio autom, ali Rodžer traži čelendž. Lopta je za milimetar bila unutra, a sudija Kiotavong donosi više nego spornu odluku i dodeljuje poen Švajcarcu, iako je Novak bio na lopti.
Beta/AP
Potom je Švajcarac dobro odservirao, a onda je Novak skupio hrabrost i posle dobrog servisa je smestio forhend na liniju za dve vezane set lopte. Igrao se dug poen, Đoković je držao lopticu u bekhend strani protivnika, a Rodžer je poslao slajs u aut – 7:4 i 2-1 u setovima za Novaka.

U četvrtom setu Đoković je dva puta imao brejk viška, servirao je za meč na 5:3, ali nije uspeo tada da završi meč iako je na 5:4 imao i meč loptu. To je uticalo na Novaka, koji je demoralisan propuštenom šansom izgubio i naredna dva gema, time i četvrti set.

Uprkos propuštenoj ogromnoj prilici, Đoković je zadržao hladnu glavu i hrabrom igrom je spasao brejk loptu na 3:3.

Potom je i on propustio tri brejka šanse, ali nastavio je sa sjajnim riternima i na već opisani način došao je do velikog trijumfa, jednog od najvećih u karijeri.

Tok meča:

Beta/AP
Đoković je prvi gem na svoj servis dobio lako, u drugom je dobro riternirao i stigao do izjednačenja, ali je i Federer sjajno servirao i došao je do gema (1:1). Novak je na početku bio siguran sa osnovne linije, a Federer je prema očekivanjima često izlazio na mrežu. Prilika za brejk nije bilo – 3:2 za Đokovića.

Novak je pretio, ali ne dovoljno jer je svaku polušansu za rivala Federer uspevao da spreči preciznim servisima (naročito slajs sa djus strane). Đoković se sa prvim problemima suočio u devetom gemu kada je promašio zicer za 15:30.

Međutim, Novak je potom vezao tri dobra servisa i poveo je sa 5:4.

Najveću šansu da dođe do brejka Đoković je propustio u sledećem gemu – došao je do 15:30, a u dva naredna poena igrali su se dugi poeni koji su mogli da mu donesu set loptu, ali je oba puta prvi pogrešio Novak (5:5).

Posle odlično odigranog prvog seta sa obe strane, u taj brejku se oba tenisera bili nervozni – Federera sve do finiša nije išao servis, a Novak je grešio u dugim poenima.

Rodžer je došao do ranog vođstva 3-0, ali Novak se nije predavao, uspeo je da se vrati, a onda je na 5-5 sjajnim riternom došao do set lopte.

Do tog trenutka Đoković je izvanredno servirao, ali na set lopti nije pogodio prvi servis, a Federer je preuzeo inicijativu i izjednačio na 6-6.

Imao je Novak još jednu set loptu na 7-6, ali je Federer vezao dva sjajna servisa i došao do svoje prve set lopte. Đoković je ponovo promašio prvi servis, a u nastavku poena poslao je bekhend paralelu u mrežu za kraj prvog seta.
Beta/AP
U prvom gemu drugog seta Đoković je došao do prvih brejk lopti na meču – na prvoj je ritern na drugi servis poslao u aut, a na drugoj je lepo gradio poen da bi na kraju promašio forhend, pa je nekoliko sjajnih poena palo u vodu.

Novak je nezgodno pao početkom drugog seta i zato je posle trećeg gema zatražio pomoć doktora, ali prethodno je napravio prvi brejk na meču – Đoković je riternirao sjajno, ali i Federeov servis je pao (odservirao je duplu grešku na djusu). Konačno, Novak je iskoristio brejk loptu prošavši Federera na mreži – 2:1.

Činilo se da će Đoković lako potvrditi brejk, poveo je 40:0, ali Federer se vratio. Usledio je napet gem, Novak je propustio još tri gem lopte, ali je onda napokon došao do gema – 3:1.

Od tog trenutka Đoković i Federer lako su dobijali gemove na svoj servis, ali drama ipak nije izostala u desetom gemu, gemu u kojem je Novak servirao za set. Promašio je jednu bekhend paralelu, a na 30:30 je posle dobrog servisa poslao forhend u aut.

Novak je ostao smiren – dobro je odservirao i okončao poen forhendom, da bi zatim odservirao as. Usledio je još jedan dobar servis, Novak je morao da odigra dva smeča i završio set (6:4).
Beta/AP
U trećem setu na početku nije bilo velikih uzbuđenja, teniseri su precizno servirali i osvajali svoje gemove – 3:2 za Federera. Prve blage poteškoće imao je Đoković u šestom gemu, ali je na 30:30 dva puta precizno odservirao i izjednačio je na 3:3.

Federer je fantastično servirao, ali u 11. gemu Novak neverovatnim riternima i agresivnom igrom sa osnovne linije dolazi do brejk lopte. Federer je tada pogodio liniju servisom, Đoković je stvorio još jednu brejk šansu, ali Švajcarac opet pronalazi prvi servis i na isti način dolazi do gema – 6:5.

Novaka nisu obeshrabrile propuštene prilike, već je odservirao za taj brejk. Počelo je Federerovim asom, ali Novak uzvraća sa dva neodbranjiva servisa.

Prvi važan momenat dogodio se u petom poenu, kada je pasingom iz bekhenda Novak prošao rivala na mreži za 3:2.

Poveo je Đoković sa 4:2, a onda je usledila sporna sudijska odluka – Federerov forhend sudija je proglasio autom, ali Rodžer traži čelendž. Lopta je za milimetar bila unutra, a sudija Kiotavong donosi više nego spornu odluku i dodeljuje poen Švajcarcu, iako je Novak bio na lopti.

Đoković se nije previše bunio, već se koncentrisao na nastavak, a već u sledećem poenu Federer promašuje lak forhend za 5:3.

Potom je Švajcarac dobro odservirao, a onda je Novak skupio hrabrost i posle dobrog servisa je smestio forhend na liniju za dve vezane set lopte. Igrao se dug poen, Đoković je držao lopticu u bekhend strani protivnika, a Rodžer je poslao slajs u aut – 7:4 i 2-1 u setovima za Novaka.
Beta/AP
U četvrtom gemu četvrtog seta Federeru je za nijansu opao nivo servisa, a Đoković je to iskoristio i došao do tri vezane brejk lopte. Švajcarac je odigrao sjajno i vratio se, ali Novak nije odustajao, odlično je riternirao i napravio je brejk za 3:1.

Federer je u narednom gemu zaigrao agresivnije, dobro je čitao Novakove servise i nekoliko puta je pogodio liniju – tako je Švajcarac i došao do dve vezane brejk lopte, a već prvu je realizovao forhend dijagonalom.

Međutim, Đoković je ostao fokusiran, ponovo mu je ritern bio vrhunski i zahvaljujući njemu došao je do brejk lopte – usledio je nešto duži poen koji se završio greškom Federera za Novakovo vođstvo 4:2.

I sledeći gem bio je nezgodan, Đokoviću je stao prvi servis i Federer je imao 15:30, ali Novak je uspeo da preokrene – ključni poen na 30:30 osvojio je na mreži, a zatim je dočekao prvi servis za 5:2.

Novak je na 5:3 servirao za meč i izgubio je veoma važan prvi poen – Federer je jedva ubacio ritern u polje, a Đoković je promašio forhend. Na 30:30 Novak je odigrao previše pasivno, Rodžer je napao bekhendom i pogodio za brejk loptu. Ponovo se igrao dug poen, ponovo je Federer napao bekhendom i pogodio za 5:4.

U sledećem gemu Đoković je stigao do meč lopte, ali Federer ju je spasao asom i izjednačio na 5:5. Demoralisan propuštenom šansom, Novak je odigrao očajan gem – Rodžer je došao do 0:40 i realizovao je treću brejk loptu za prednost 6:5.

Prema očekivanjima, Federer je bez većih problema odservira za 2-2 u setovima.
Beta/AP
Na početku petog seta Novak napokon prekida seriju od pet izgubljenih gemova, a pri vođstvu 2:1 srpski teniser zatražio je medicinski tajm aut.

Federer je lako dobijao svoje gemove, a pri rezultatu 3:3 blok riternima je mučio Đokovića i došao je do brejk lopte. Novak je udario snažno forhendom, zatim napao bekhendom, a Federer je slajs poslao u mrežu.

Usledilo je još jedno izjednačenje, a onda i dobri servisi Đokovića za 4:3.

Potom je na red došla Novakova šansa – izvanrednim riternima došao je do 15:40, a na prvoj brejk lopti nije imao sreće jer je loptica udarila vrh mreže i ostala na njegovoj strani.

Na drugoj je ritern bio prekratak i Federer je forhendom završio poen. Međutim, usledio je sjajan pasing Novaka za novu brejk loptu, a onda je Rodžer odigrao verovatno najteži udarac na meču – Đoković je poslao ritern pod noge, a Federer je pokupio impresivan poluvolej sa zemlje i spasao je još jednu brejk šansu, a zatim je i uzeo gem (4:4).

Nije posustajao Novak, odservirao je za 5:4, a onda je odigrao gem iz udžbenika – briljantnim riternima došao je do dve vezane meč lopte, odlučio je da bude agresivan i hrabar i to mu se isplatilo – pobeda posle tri sata i 55 minuta igre!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

744 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: