Nova vest
Tenis

Četvrtak, 27.06.2013.

12:18

Sumanuta sreda: Kako se dogodilo nezamislivo?

Više od devet godina Rodžer Federer nije izgubio ni na jednom Gren slem turniru pre četvrtfinala.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Poslednji put kada se to dogodilo, Fejsbuk je bio ’star’ tri meseca, Tviter i Ju tub nisu ni postojali, a Boris Tadić još nije znao kako izgleda biti predsednik Srbije.

Posle vimbldonske 'sumanute srede' i čarobnog Stahovskog, Federer je poražen u 2. kolu. Fejsbuk, Tviter i Ju tub nezaobilazni su deo svakodnevice miliona ljudi, a Boris Tadić je pre godinu dana izgubio izbore za svoj treći uzastopni mandat.

U Federerovoj bogatoj biografiji možda je najimpresivnija upravo serija od 36 GS četvrtfinala. Taj niz živi je dokaz Federerove veličine, a pre svega trajnosti u sportu u kojem je kontinuitet najvažnija odlika, odlika retkih i odabranih.

Ali svemu dođe kraj – 27. jun 2013. godine ostaće upamćen u istoriji teniske igre kao dan koji je simbolično i obeležio Rodžerov postepeni silazak sa najveće pozornice.

„Kada igrate protiv Federera na Vimbldonu, to je kao da igrate protiv dve osobe, prvo protiv Rodžera, a onda protiv njegovog ega, koji je legenda centralnog terena", pomalo nespretnu izjavu dao je Stahovski posle pobede.

Ono što je verovatno mislio da iskaže Ukrajinac nije Rodžerov „ego“, nego njegova aura, oreol Nedodirljivog.

I zaista, na primeru Rodžera Federera najbolje se vidi koliko je psiha značajan činilac u tenisu. Ima li čoveka koji je više mečeva dobio ’i pre nego što je izašao na teren’?

Ruku na srce, na dva od poslednja tri Vimbldona Rodžer je bio veoma blizu eliminacije u ranoj fazi. Prošle sezone Beneto je izgubio u pet setova, a vodio je sa 2-0 i bio je na dva poena od pobede, dok je 2010. godine Falja u prvoj rundi servirao za meč.

Njih dvojica, baš kao i mnogi pre i posle njih, poklekli su pred strahom da se savlada Kralj, ustuknuli su pred njegovom aurom na koju je mislio Stahovski.

Tu izjavu Stahovski je dao neposredno posle meča, po tome se vidi koliko je ogroman Federerov autoritet – rival kao da ga fizički oseća, kao neku nevidljivu silu.

Ipak, Stahovski je sada isterao stvar do kraja – prevazišao je momente sumnje u sebe sredinom četvrtog seta i odvažnom igrom u ključnim poenima zabeležio je veličanstven trijumf, najveći u karijeri.

„Kada dođete ovde, na koricama knjige Vimbldona nalazi se Federerova fotografija. Igrate protiv legende, govorite sebi: ’Hoću li ga pobediti? Da li je moguće?’ Mislio sam o tome kada sam imao brejk viška u četvrtom setu: ’Da li se ovo stvarno događa“, rekao je 27-godišnji Stahovski.

Nadala je pobedio čovek visok 178 cm sa jednoručnim bekhendom, profil tenisera od kojeg se to najmanje očekivalo. Na isti način je neverovatno da je Federerov ’dželat’ čovek koji se prevashodno uzda u snažan servis, sa takvima je Rodžer tokom karijere lako izlazio na kraj.

Međutim, 193 cm visoki Stahovski odigrao je savršeno. Na teren je izašao sa jasnim planom od kojeg nije odstupio nijednog trenutka – snažni servisi najčešće u Federerov bekhend (više od 70% prvih servisa u bekhend), a potom izlasci na mrežu. Servirao je Ukrajinac ponekad i u forhend, tek toliko da ne navikne potpuno suparnika na jednu stranu.

Stahovski obično ne igra u tolikoj meri servis-volej, ali protiv Federera je igrao nestvarno na mreži. Bacao se po terenu, kupio lopte sa zemlje, pogađao oštre uglove iz nemogućih pozicija na mreži, podsetio je na Raftera iz najboljih dana, nekada i na samog Federera.

Ukrajinac je ukupno imao 27 vinera volejima, osvojio je 61 od 96 poena na mreži, a takođe je povremenim drop šotovima razbijao šablon. Generalno, Sergej je odigrao hladne glave sa izuzetno inteligentnim izborom udaraca.

„Ne mogu da se nosim sa Rodžerom na travi u razmenama sa osnovne linije, to je nemoguće. Jedina taktika koju sam imao na raspolaganju jeste da pritiskam snažno na svoj servis i da izlazim napred što je više moguće“, kaže Ukrajinac.

Mnogi će zaključiti da je meč odlučila Rodžerova nemogućnost da bekhendom odigra pravi ’pasing’, kao i sposobnost Stahovskog da ga puna tri sata tera na taj udarac.

To jeste činjenica, ali Federer je dobrim delom izgubio meč forhendom. U nekima od prelomnih poena izdao ga je udarac koji mu je zaštitni znak tokom cele karijere, a ukupno je upisao samo osam direktnih poena forhendom.

U duelu sa inspirisanim protivnikom u kojem sitnice odlučuju, Federer je na obe brejk lopte početkom trećeg seta poslao lopticu forhendom u aut, drugi put je promašio ’zicer’. Bio je to jedan od retkih padova koncentracije Stahovskog i trenutak kada je Švajcarac mogao da okrene meč u svoju korist.

Takođe, Federer je platio cenu tvrdoglavosti, nije želeo da menja plan igre ni kada su kola uveliko bila na nizbrdici. Sve vreme je Stahovski kontrolisao igru i razmene, a da Rodžer nije ni pokušavao da promeni ritam češćim izlascima na mrežu.

I da, uveren sam da bi pre dve ili tri godine na drugoj meč lopti Rodžer odservirao as. Sada nije i to je razlika.

Iako sve navedeno stoji, ne može se reći da je Federer odigrao loše. Naprotiv, bio je odličan, ali Stahovski je bio za nijansu bolji.

„Bilo je nezgodno igrati protiv njega. Teško je bilo ući u ritam protiv takvog tenisera. Svaka mu čast što je završio meč pod ogromnim pritiskom, bio je bolji od mene u važnim trenucima“, rekao je Federer.



Rodžerov poraz možda je i vest godine u tenisu, ali i izuzimajući to, sreda na ovogodišnjem Vimbldonu jedan je od najčudnijih dana u istoriji Gren slem turnira.

Osim Federera, eliminisano je još šest tenisera i teniserki koji su nekada bili na prvom mestu na svetu.

Mlada Mišel Laršer de Brito, o kojoj smo pisali pre tri godine, u najglasnijem okršaju na svetu izbacila je Mariju Šarapovu. Izgubile su i Jelena Janković, Ana Ivanović, Karolina Voznijacki i Lejton Hjuit, a Viktorija Azarenka je pre meča predala Flaviji Peneti.

Beloruskinja je bila samo jedna od sedmoro ljudi koji su se povukli sa turnira zbog povrede. To su još učinili Izner, Štepanek, Čilić, Conga, Darsis i Švedova. Tolika je panika zavladala na Vimbldonu da su organizatori morali da izdaju saopštenje u kojem javnost uveravaju da je sa podlogom sve u redu.

Mnogi su razočarani eliminacijom brojnih favorita, ali sagledajmo stvari iz drugačije perspektive. Novo je, drugačije je, videćemo nova imena u završnici Vimbldona. Uživajmo u preostalih deset dana.

Kakva su Vaša razmišljanja posle burnog dana na Vimbldonu? Koji su uzroci poraza Federera i ostalih favorita? Da li je sve u redu sa vimbldonskom travom?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve