Nova vest
Tenis

Nedelja, 11.09.2011.

02:06

Đoković: "Najveći trijumf do sada"

Novak Đoković napravio je neverovatan preokret i drugu godinu u nizu eliminisao je Rodžera Federera u polufinalu US opena.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Na konferenciji za medije posle meča Novak je govorio o spektakularnom vineru kojim je spasao prvu od dve meč lopte, o odnosu sa publikom u Njujorku, a rekao je i da je ovaj trijumf nad Federerom najveći u dosadašnjem delu sezone.

Prošle godine rekao si da si na meč lopti zatvorio oči i išao na ’viner’. Šta si razmišljao pred prvu meč loptu danas?

„Da, imam običaj to da uradim na meč loptama, izgleda da deluje, haha. Bila je slična situacija kao prošle godine. Morao sam da preuzmem rizik, bio sam vrlo blizu odlaska kući. On je servirao, vodio sa 40:15, ali uspeo sam da pogodim taj neverovatni forhend koji me je vratio u meč. Dobio sam malo energije od publike i uspeo sam da uzvratim. Morao sam da ostanem pozitivna, definitivno nisam želeo da se ponovi Rolan garos, Poslednja dva gema bila su neverovatna“.

Reci nam nešto o veri u sopstvene udarce, da si sposoban da preuzmeš takav rizik, Rodžer je bio zapanjen kako si odigrao na prvoj meč lopti?

„Kada igrate sa nekim kao što je Rodžer, morate da iskoristite šanse kada se ukažu ili ćete izgubiti meč. Neću da kažem da sam kontrolisao prvi set jer to nije istina. On je servirao za meč i vrlo lako sam mogao da izgubim. Ali to se dešava kada dva vrhunska tenisera igraju u ovoj fazi turnira – nekoliko poena odlučuje pobednika“.

Je li ovo jedna od najvećih pobeda u tvojoj karijeri?

„Uzevši u obzir sve okolnosti, ovo je moja najveća pobeda u 2011. godini, definitivno tako mislim“.

Zašto?

“Jer sam gubio sa 2-0 u setovima, a tokom karijere nisam dobio mnogo mečeva kada sam gubio sa 2-0. Rekli ste da se to poslednji put desilo pre pet-šest godina, tako da... Naročito protiv Rodžera, čijeg kvaliteta smo svi svesni, on vam ne dozvoljava da pobedite kada ima prednost od jednog ili dva seta. Kada kontroliše meč, ima samopouzdanja i teško je vratiti se. Ali uspeo sam da odigram bolje, da odigram neverovatno u trećem i četvrtom setu. Onda sam osetio da je pravi trenutak. Trenutak da podignem nivo igre i da pokažem šta znam, a to se isplatilo“.

Vratimo se na prvu meč loptu – izgubio si gem na svoj servis bez dobijenog poena, publika nije na tvojoj strani i frustriran si. Je li u tom udarcu bilo besa i frustracije? I šta si razmišljao kada si mahao prema publici posle toga?

“Bilo mi je potrebno malo energije sa tribina. Jeste normalno očekivati da malo više navijaju za njega jer je pet puta osvajao turnir i veliki je šampion. Gledaoci ga svuda vole, naročito ovde, tako da je to u redu i nije iznenađenje. Ali u nekom trenutku sam osetio da mi je potrebno malo podrške gledališta kako bih pokušao da se vratim u meč. I vratio sam se. Forhend ritern ne mogu da vam objasnim jer ne znam kako se dogodio, Pročitao sam mu servis, snažno sam udario lopticu i ona je srećom završila unutra”.

Da li si u nekom trenutku meča pomislio da ćeš izgubiti? Takođe, da li ti je tvoja serija pobeda ove godine pomogla danas?

“Slagao bih kada bih rekao nisam pomišljao kako ću izgubiti. Bilo je nekoliko situacija kada sam pomislio da ću izgubiti, naročito kada je imao meč lopte. Ali uvek ja važno ostati pozitivan, ostati miran i verovati u pobedu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu