Filmadžija koji je spasao Napoli i vratio ga u elitu

Fudbalski klub Napoli već godinama unazad nalazi se u vrhu italijanskog fudbala, a velike zasluge za to idu moćnoj lokalnoj porodici De Laurentis.

Izvor: Petar Tadiæ

Utorak, 18.09.2018.

09:00

Filmadžija koji je spasao Napoli i vratio ga u elitu
Foto: Getty Images

Većina možda nije čula za italijansku medijsku kompaniju "Filmauro" koja se bavi produkcijom i distribucijom filmova.

Jednu od najmoćnijih filmskih kuća u Italiji osnovao je 1975. godine Luiđi De Laurentis, otac sadašnjeg predsednika Napolija Aurelija.

FK Napoli nalazi se u vlasništvu kompanije "Filmauro" od 2004. godine kada je klub iz Napulja objavio bankrot. Filmski producent rodom iz ovog južnog grada odlučio je da spasi tim i ponovo ga osnuje pod nazivom "Napoli Soccer".

Kompletna istorija kluba bila je "zbrisana" i Savez ih je stavio u Seriju C odakle su krčili put ka elitnom društvu u "Kalču".
Foto: Getty Images
Iako u prvoj godini nisu uspeli da se plasiraju u viši rang, Napoli je uspeo da povrati publiku na tribine i da obori rekord u po broju gledalaca u trećoj ligi (55.000).

Zahvaljujući porodici De Laurentisu klub je spasen i ne samo to – 2006. godine Aurelijo je uspeo da vrati istoriju kluba i nekadašnje ime. Za samo dve godine Napoli je od ivice ambisa došao do stabilnog kluba, a treće su već igrali u Seriji A.

Od ulaska u elitno društvo "Partenopei" nikada nije bio u poziciji da se bori za opstanak, već su odmah pokazali da im je tu mesto svake sezone. Polako su sve gradili i od 2010. godine konstantno se nalaze u vrhu "Kalča".

Pod Valterom Macarijem doživeli su neke velike uspehe, Rafa Benites je ostavio solidan utisak, dok su pod Maurisijom Sarijem igrali jedan od najuzbudljivijih fudbala u Evropi.
Foto: Getty Images
Ipak, Sari je letos otišao u Čelsi dok je na njegovo mesto došao legendarni Karlo Ančeloti. Trener koji je u karijeri vodio najveće evropske klubove došao je u Napulj sa jednim ciljem – da konačno donese Skudeto.

Koliko je to moguće u prvoj sezoni videćemo, međutim fascinantno je koliko je De Laurentis uspeo da izdigne klub i dovođenje "Karlita" dosta govori o ambicijama filmskog producenta.

Najveća prednost Napolija je što ekipa dugo igra u sličnom sastavu i veoma su uigrani. Pogotovo igrači napred predvođeni Hamšikom, Insinjeom, Mertensom...

Trenutno stanje u ekipi teško je objasniti, pošto se turbulentne stvari dešavaju van terena – nešto što nije u dometu fudbalera, ali sigurno da utiče na kompletnu sliku.
Foto: Getty Images
De Laurentis je u svađi sa vlastima u Napulju i zatražio je od UEFA da utakmice u Ligi šampiona igra na stadionu u Bariju.

"Ovo je noćna mora, negativna tačka i smanjuje naš medjunarodni standard da imamo stadion. Rekao sam 'dosta je bilo', ne želim više da kreiram kontroverze, izgradićemo stadion. Biće nam potrebno dve godine, ali posle niko neće moći ništa da nam kaže", rekao je De Laurentis za Korijere delo Sport.

Grad traži od kluba da izmiri navodna dugovanja održavanja stadiona podno Vezuvom, a Laurentis da mu prodaju zemlju na kome je San Paolo.

"Tražio sam od UEFA autorizaciju da utakmice u Ligi šampiona igramo u Bariju. Platio sam iz svog džepa za 1.000 autobusa da Napolitanci dođu na stadion Sveti Nikola", dodaje kontroverzni funkcioner.
Foto: Getty Images
Pored problema sa čelnicima grada, De Laurentis je izgleda odlučio da "zarati" i sa vatrenim navijačima. Napoli je trostruko povećao cenu ulaznica za tribinu na kojoj se nalaze "ultrasi".

Zbog toga je na stadionu San Paolo, koji prima 60.000 ljudi, poseta za vikend protiv Fiorentine bila samo 20.000. Napoli je golom Insinjea u završnici meča pobedio, međutim daleko su od prave forme.

De Laurentis je uspeo da izdigne klub iz pepela i stvori konkurentan tim, a dolazak Ančelotija potvrđuje velike ambicije. Ipak, činjenica je da na početku ove sezone imaju probleme sa strane i da ekipa ne igra na nivou od prošle takmičarske godine.

Sa druge strane Zvezda se nalazi u fenomenalnom ritmu, još ne zna za poraz u sezoni 2017/2018 i s pravom se nada povoljnom rezultatu pred više od 50.000 "Delija" na stadionu "Rajko Mitić".

Utakmica između Crvene zvezde i Napolija na programu je od 21 čas. U drugom meču grupe sastaju se Liverpul i Pari Sen Žermen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: