Zamenjene uloge i brisanje starih navika

Bio je 18. oktobar 2014. godine kada je Partizan poslednji put dočekao "večiti" derbi ispred Crvene zvezde.

Izvor: SS

Nedelja, 19.09.2021.

08:00

Zamenjene uloge i brisanje starih navika
Foto: StarSport

Od tada je odigrano 18 duela naših najvećih rivala (ne računajući kup utakmice) i pred svaki je Zvezda vodila na tabeli, a samim tim i koliko-toliko diktirala ritam, pa čak i kalkulisala, koliko god se neki trudili da uvere da u derbiju nema "digitrona".

Sada su uloge zamenjene i videćemo kako će se ponašati crno-beli, a kako crveno-beli u 165. prvenstvenom okršaju.

Partizan ima 21 osvojen bod, a Zvezda dva manje, zbog remija sa Vojvodinom na otvaranju sezone.

Od tada i jedni i drugi imaju maksimalan učinak, kao i zapažene uspehe u Evropi, tačnije, pobedama su startovali u grupnim fazama Lige Evrope i Lige konferencije.

Zbog toga mnogi smatraju da je konačno došlo vreme za derbi za uživanje, da sve pršti od lepih poteza i golova.

Ali, ako nas pamćenje dobro služi, zar nismo tako nešto očekivali i pred poslednji? I onaj pre njega? I tako pred svaki prethodni...

Povrede "kvare" očekivanja

Najpre se mora imati u vidu kadrovska situacija u oba tabora.

Tako u redovima domaćih neće biti Danila Pantića, Sejdube Sume i Nemanje Miletića, a veliko je pitanje i za Rikarda Gomeša, što bi možda i najviše oštetilo tim Aleksandra Stanojevića budući da je snažni napadač postigao 13 golova na 14 utakmica ove sezone.
Foto: StarSport
U crveno-belom taboru neće biti verovatno najboljeg stranca u istoriji kluba El Fardua Bena, koji se povredio baš u duelu protiv Brage pre tri dana.

Takođe, veliki je znak pitanja i kod imena Milana Pavkova, koga protiv Portugalaca nije bilo.

Pa, ukoliko oduzmeno trojicu glavnih napadačkih opcija iz obe ekipe... Da li i dalje verujete u vatromet golova u 165. "večitom" derbiju?

Kako zaustaviti Kataija?

Stara je floskula da derbi odlučuju detalji. To će posebno biti sada izraženo kada su obe ekipe u veoma dobroj formi, sa izraženo pozitivnom atmosferom i, generalno, sjajnom momentumu u sezoni.

Zato bi od presudnog značaja mogle da budu, u slengu američkog sporta, "mismatch" situacije i dueli.

Prevashodno, glavno pitanje za Stanojevića i njegove ljude od poverenja jeste: ko će i na koji način zaustaviti Aleksandra Kataija.
Foto: StarSport
Nijedan bek Partizana, čini se, ne može da ga zaustavi u situaciji jedan na jedan, pa je zato neophodna pomoć koju je u prethodnim derbijima obilato pružao Takuma Asano.

U ovoj situaciji, postoji opravdana sumnja da li to isto može da učini Lazar Marković.

Čak i da preporođeni kapiten Partizana to i čini, tandem Katai – Ivanić svakako "zvuči" bolje od Markovića i Miljkovića (ili Živkovića) na toj strani.

Partizan opet "gazduje" na sredini?

Foto: StarSport
Isto tako, a drugoj strani terena prednost bi mogao da ima Partizan, posebno sada kada je Kvinsi Menig doneo boljitak na više polja u ofanzivi crno-belih.

Doduše, njega nismo ni dovoljno videli na terenu (odigrao oko 100 minuta u dva meča za Partizan), pa ni Dejan Stanković i saradnici nisu mogli preterano da ga skautiraju.

Bilo da počne on ili Nemanja Jović kao bonus igrač, trebalo bi da budu u prednosti u odnosu na mladog Strahinju Erakovića koji je najavljen na desnom boku kao "bonus igrač".

Partizan je pod Savom Miloševićem uglavnom bio dominantan na sredini terena zahvaljujući Saši Zdjelaru i Aleksandru Šćekiću.

Zvezdini kreatori, pre svih Gejlor Kanga nisu se previše proslavljali, pa bi i ovog puta na sredini terena možda trebalo tražiti "ključ" derbija.

Da se spusti naelektrisana atmosfera

Foto: StarSport
Svi dobro znamo šta derbi donosi sa sobom, puno nervoze, grešaka, duela, pa i provokacija.

Nipošto nismo zaboravili šta se sve desilo u poslednjem duelu ljutih rivala – uvrede tokom penala, skidanje gaća od strane Marka Gobeljića i pokazivanja međunožja njega i Kange prema tadašnjem kapitenu Partizana Vladimiru Stojkoviću.

Takve scene zasigurno želimo da izbegnemo i, ako makar akteri na terenu, a onda i na tribinama, budu u fer i sportskom maniru, možemo reći da je svetkovina derbija povratila sjaj.

A to, da li će biti jedan, četiri ili sedam golova, ili ih uopšte neće biti, ostavićemo igračima i trenerima da "odluče" čime će nas "počastiti".

Priredio – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: