Dobrivoje Marković: ''Hoću još da napredujem!''

U svoj sadašnji klub Jugović Unimet iz Kaća, rukometni reprezentativac Srbije Dobrivoje Marković je došao posle kratkotrajnog treniranja u Sintelonu. U bačkopalanačkoj ekipi je tada bila velika konkurencija (Šešum, Beljanski, Čupković, Mirković, Kekezović) i Dobrivoje je smatrao da može bolju priliku da dobije u Jugoviću. Čelnici kluba iz Kaća organizovali su audiciju za mlade igrače 2001. godine i tada u klub dolaze Prodanović i Marković.

Nina Kolundžija Srbija
Podeli

''U Sintelonu je tada bila mnogo jača konkurencija. Mogao sam više da napredujem. Jedan od razloga zašto sam prešao u Jugović je škola u Novom Sadu, ali i to što Jugović ima mnogo bolju rukometnu školu od Sintelona. Tu pre svega mislim na mlađe kategorije.''

Dobrivoje Marković igra na poziciji levog krila. Iako ima samo 21 godinu, već je ovojio dve zlatne medalje, obe sa kadetskom reprezentacijom Srbije i Crne Gore (igrači do 18 godina). Na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2004. u finalu poražena je Hrvatska, a Marković je izabran u idealnu postavu šampionata. U Kataru na Svetskom prvenstvu 2005. godine kadeti su ponovo trijumfovali. Na šampionatu Evrope za juniore 2006. godine, reprezentacija Srbije i Crne Gore zauzela je četvrto mesto, izgubivši od Danske rezultatom 33:32 u meču za bronzanu medalju. Već sledeće godine juniorska selekcija nije uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo u Makedoniji. Opravdanja su se tražila u povredama ključnih igrača, Rnića i Nenadića.

''Mislim da je to pre pitanje za neke ljude koji su trebali da vode više računa o nama, da nas više okupljaju, malo više da budemo zajedno. Pred kvalifikacije smo četiri, pet dana trenirali zajedno, nije se znalo ko je trener.''

Marković je danas je član seniorske selekcije i stručnjaci smatraju da će u budućnosti biti jedan od ključnih igrača te ekipe. Rukometaši Srbije nisu se plasirali na Evropsko prvenstvo koje se igralo u januaru u Norveškoj pošto su u baražu poraženi od ekipe Islanda u junu 2007. Nisu učestvovali ni na šampionatu sveta u Nemačkoj 2006. Početkom ove godine uspešno su prošli predkvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj zauzevši prvo mesto u grupi i u junu ih očekuje baraž sa reprezentacijom Češke. U ekipi ima nekoliko igrača koji su osvojili medalje u Beogradu i Kataru: Šešum, Marković, Prodanović, Beljanski.

''Za sada sam pozitivan u vezi sa reprezentacijom. Pružam svoj maksimium, hoću da se nametnem selektoru Cvetkoviću da zna da može da računa na mene u predstojećem periodu.''

Marković je kapiten Jugovića, ali ipak njegove ambicije su da se dokaže u nekoj od najboljih evropskih rukometnih liga u zavisnosti kakva bude ponuda. Osvojio je drugo mesto u borbi za najboljeg rukometaša Superlige Srbije za 2007. godinu iza saigrača Rajka Prodanovića.

''Nadam se da ću na leto otići iz Jugovića. Hoću da napredujem, da igram u nekom boljem klubu, nekoj boljoj ligi. Ukoliko bude neka dobra ponuda, prihvatiću.''

Na finalnoj utakmici šampionata Evrope u Beogradu, pri vođstvu Hrvatske od 14:12, Marković je ukrao loptu rivalima i u kontri postigao gol. Rezultatski preokret je bio neminovan, a reprezentacija je oscojila zlatnu medalju. Nadamo se da će se sličan preokret desiti i srpskom rukometu s obzirom na činjenicu da na prethodna dva velika takmičenja reprzentacija Srbije nije izborila plasman.

Sport

Rajko Prodanović: ''Zadovoljan učinkom u reprezentaciji''

S obzirom da je iz Gajdobre, mesta nedaleko od Bačke Palanke, bilo je logično da odabere rukometni klub Sintelon. Međutim, Rajko Prodanović smatrao je da svoj talenat može mnogo bolje da razvije u Jugoviću iz Kaća. 21-godišnji rukometaš je došao u Kać 2001.godine zajedno sa Dobrivojem Markovićem.

Peking 2008 ponedeljak 25.02. 12:53 Komentara: 20