Slovačka - prva prepreka Srbije

Reprezentacija Srbije od 19-21 septembra igra meč prve runde plej-ofa Svetske grupe Dejvis kupa sa nacionalnim timom Slovačke. U tekstu koji je pred vama informišite se o karijerama tenisera koji čine tim Slovačke, a to su Lukaš Lacko, Filip Polašek, Dominik Hrbati i Mihal Mertinjak. Selektor rivala je Miroslav Mečir. Mečevi će se igrati u Bratislavi na tvrdoj podlozi, u Šibamac areni koja prima 4100 gledalaca.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2008.

20:01

Default images

Lukaš Lacko u novembru ove godine puni 21 godinu, a trenutno je 240. teniser na svetu. Najviši rang držao je u oktobru prošle godine, kada je bio 133. na svetu. U karijeri je ukupno zaradio 178 hiljada dolara. Visok je 188cm, a bekhend igra obema rukama.

Profesionalno se takmiči od 2004. godine, ali uglavnom učestvuje na ’fjučersima’ i ’čelindžerima’. Prvi ozbiljniji rezultat u toj kategoriji zabeležio je 2005. kada je u Marakešu (10.000 dolara) stigao do finala i izgubio od Lamina Uhaba. Krajem te sezone pobedio je na dva uzastopna ’fjučersa’ u Ukrajini, čime je obezbedio ulazak u prvih 500.

Trijumfom na ’fjučersu’ u Nemačkoj (10.000 dolara) započeo je 2006. godinu, a posle finala u Bingamtonu (50.000 dolara) probio se u Top 250 na planeti. Te godine nadigrao je neke solidne tenisere poput Pitera Luščaka, Aluna Džonsa, Sema Varburga i Aleksa Bogdanovića.

Sledeće sezone je u Numei (75.000 dolara) ispao u polufinalu od Davida Guea, pošto je pobedio Robina Hasea i Mišela Ljodru. U Melburnu je ostvario Gren slem debi, ali je već na startu ispao od Roberta Smitsa u četiri seta. Igrao je finale u Rijeci i zabeležio još nekoliko prosečnih rezultata pre nego što je u Istanbulu (100.000 dolara) došao do finala i izgubio od Miše Zvereva. Prethodno je eliminisao Plesa, Bačingera, Kubota i Prpića. U finalu Koldinga (50.000 dolara) savladao je Žila Milera i tada se popeo na 133. poziciju na listi.

Ove sezone ima vrlo slabe rezultate, pošto je samo u tri navrata prošao do četvrtfinala (Atina, Šerbu i Bingamton).

U Dejvis kupu u singlu Lacko ima skor od 4 pobede i 2 poraza. U meču sa Gruzijom dobio je Nodara Itonišvilija, a izgubio je od Iraklija Labadzea.
Filip Polašek ima 23 godine i adut je reprezentacije Slovačke u dublu. Trenutno je 41. na listi dubl-igrača, što mu je i najbolji plasman u karijeri. Trijumfovao je na brojnim ’fjučersima’ u dublu, a najvrednija titula mu je ovogodišnji trijumf u Gštadu sa Čehom Jaroslavom Levinskim. Na Gren slem takmičenjima najveće ostvarenje mu je treće kolo na ovogodišnjem Vimbldonu. Ukupno je od turnira zaradio 125 hiljada dolara.

Polašek se u početku takmičio sa zemljakom Ladislavom Švarcom, sa kojim je osvojio dva ’fjučersa’. Prvo su trijumfovali u Miškolcu (10.000 dolara), a zatim i u Kaselu (15.000 dolara).

U 2005. godini je sa Čehom Danijelom Luštigom pobedio na tri ’fjučersa’ u Češkoj, a u Alžiru je trijumfovao u paru sa Dušanom Karoljom. Najbolji rezultat te sezone ipak je titula u Pragu (25.000 dolara) sa Sergejom Stahovskim.

Sledeće godine nastavio je saradnju sa Danijelom Luštigom i ponovo su dominirali na teritoriji bivše Čehoslovačke. Uzeli su četiri ’fjučersa’, a u tom pohodu su izgubili samo jedan set. Godine 2007. osvojio je šest trofeja na ’fjučersima’, od toga tri sa sunarodnikom Igorom Zelenajom.

Ova sezona je najuspešnija u Polašekovoj karijeri, pošto je konačno zaigrao na višem nivou. U San Luis Potosiju (50.000 dolara) trijumfovao je sa Amerikancem Trevisom Parotom ,a prtnerstvo sa istim igračem bilo je jednako uspešno i u Leonu (50.000 dolara). Njih dvojica igrali su četvrtfinala u Minhenu i Varšavi, a zatim su na Vimbldonu sitgli do trećeg kola. Elminisali su Martina Dama i Pavela Viznera, zatim Rika de Festa i Lukaša Kubota, a ispali su tek od Leandera Paesa i Lukasa Dlouhog – 7:6, 7:6, 6:4.

Partnerstvo sa Jaroslavom Levinskim bilo je još berićetnije, pošto je Polašek u Gštadu (368.000 dolara) osvojio najveću titulu u karijeri. Potom su igrali i polufinala u Umagu i Vašingtonu, kao i finale Segovije.

Polašek je protiv Gruzije u paru sa Mihalom Mertinjakom dobio Labadzea i Itonišvilija sa 6:3, 6:3, 7:5.
Dominik Hrbati je najiskusniji i, iako trenutni rejting (399) to ne pokazuje, najbolji igrač slovačkog tima. Hrbati je u karijeri osvojio 6 ATP titula i zaradio skoro sedam miliona dolara. Najbolji plasman na ATP listi mu je 12. mesto, na kojem se nalazio početkom oktobra 2004. godine. Na Gren slem takmičenjima je jednom igrao polufinale (Rolan Garos ’99) i tri puta četvrtfinale (2x na AO i jednom na US openu).

Momak iz Bratislave počeo je profesionalno da se bavi tenisom 1996. godine i na kraju sezone bio je najmlađi teniser u prvih 100. Prvi trofej osvojio je na ’čelindžeru’ u Košicama 1997. godine, a na Australijen openu je dogurao do osmine finala i ispao u pet setova od Pita Samprasa, tada prvog igrača sveta.

Sledeće sezone osvojio je prvi ATP trofej, kada je u finalu San Marina (275.000 dolara) savladao Marijana Puertu sa 6:2, 7:5. Na Garosu 1999. godine je eliminisao tada 1. tenisera sveta Jevgenija Kafeljnikova sa 6:1, 6:1, 6:4, dobio Safina i Marsela Riosa i tek u polufinalu ispao od Andrea Agasija. Trijmfovao je u Pragu i došao nadomak prvih 20 na lestvici.

U 2000. i 2001. godini igrao je solidno, ali nije ostvario očekivani proboj ka Top 10 ili još neki vrhunski Gren slem rezultat. Došao bi u prvih 15, a onda ispao iz prvih 30, jednostavno je previše oscilirao. Ušao je u četvrtfinale u Melburnu (pobedio Safina) i izgubio od Patrika Raftera. Igrao je finala u Monte Karlu, Brajtonu i Sankt Petersburgu, a bio je i šampion u Oklendu.

Posle neuspešnih pokušaja da se priključi užem vrhu, usledilo je očekvano – veliki pad u naredne dve godine. Hrbati je 2002. završio izvan najboljih 50, prvi put od 1996. godine. Pobedio je na ’čelindžeru’ u Bijeli i igrao finala u Oklendu i Zagrebu, ali na jačim turnirima je retko pobeđivao.

Godina 2004. bila je najbolja u Dominikovoj karijeri. Počeo ju je briljantno, dvema titulama u Okeaniji. U Adelajdu je u finalu dobio Mišela Ljodru, a u Oklendu Rafaela Nadala. U Marseju je u finalu nadigrao Robina Soderlinga, a posle nešto slabije sezone na šljaci igrao je finale u Bratislavi, polufinale u Moskvi i četvrtfinale US opena. U oktobru je bio 12. na ATP listi.

Od te godine Hrbati nije uzeo nijednu titulu, a u 2005. se zadržao u Top 20 zahvaljujući konstantno dobrim rezultatima – polufinala Los Anđelesa, Meca i Bazela, četvrtfinala Majamija, Montreala i Rima... Slične rezultate beležio je i u 2006. godini, a 2007. je zbog povrede lakta igrao vrlo malo i vrlo neuspešno.

Ove sezone Hrbati igra katastrofalno – ima samo pet pobeda, a na svim Gren slemovima na kojima je učetvovao ispao je već na startu.

Hrbati je veteran, ima 30 godina, a za Dejvis kup tim Slovačke igra od 1996. godine. U singlu je odigrao 37 mečeva i ima skor 26-11. Jedna od vrednijih pobeda svakako je ona iz 2003., kada je savladao Endija Rodika i okončao niz SAD-a od 19 mečeva bez poraza.
Mihal Mertinjak ima 28 godina i prevashodno je fokusiran na dubl. Iako je nekada bio 128. teniser sveta u singlu, igra parova je njegova specijalnost i on će sigruno biti jedan od dvojice u slovačkom dublu. Trenutno je 53. na Stanford ATP Doubles Ranking-u, a sredinom 2006. godine bio je na 35. poziciji. Osvojio je 6 trofeja u dublu (Čenaj, Zagreb, 2x Umag, Bukurešt, Akapulko), a četvrtfinale Vimbldona (sa Hrbatijem) mu je najveće dostignuće na Gren slem turnirima. U karijeri je zaradio skoro 600 hiljada dolara.

Postao je profesionalac 1999. godine, ali je na ATP rangu turnira u dublu zaigrao konstantno tek 2005. godine. Do tada je uglavnom sa promenljivim uspehom nastupao na ’fjučersima’.

Početkom 2005. je sa Francuzom Sebastijanom de Šonakom trijumfovao u Heilbronu (100.000 dolara). Posle trijumfa u Sarajevu (25.000 dolara) sa Sergejom Stahovskim, Mertinjak je sa Hrbatijem došao do četvrtfinala Vimbldona. Pobedili su Aspelina i Perija, zatim su im Nadal i Lopes predali meč, potom su bili bolji od Malisa i Rohusa, a prodor u polufinale sprečili su Bob i Majk Brajen – 7:6, 6:4, 7:6. Do kraja te sezone igrao je finala u Umagu i Bratilsavi.

U januaru 2006. Mertinjak je uzeo dva trofeja, Prvo je sa Petrom Palom iz Češke trijumfovao u Čenaju (355.000 dolara), a zatim je u Zagrebu, na turniru sa istim nagradnim fondom, pobedio sa Jaroslavom Levinskim. Do kraja te godine pobedio je na dva ’čelindžera’, ali na većim takmičenjima nije imao uspeha.

Po dve titule Mertinjak je osvojio i u naredne dve sezone. U 2007. je prvo trijumfovao u Umagu sa Lukasom Dlouhim, a onda u Bukureštu sa Oliverom Marahom. Sa istim teniserom je bio prvak i u Akapulku ove sezone, a za sada poslednju titulu uzeo je u Umagu zajedno sa Petrom Palom.

Mertinjak je za Dejvis kup ekipu Slovačke u dublu igrao 10 puta sa učinkom od 6 pobeda i 4 poraza.
Međusobni susreti Jedini susret reprezentacije Slovačke i Srbije imale su 1996. godine. Tadašnja SR Jugoslavija ugostila je Slovake u Budvi na šljakastom terenu u II grupi evro-afričke zone. Slovaci su slavili sa 4:1 u pobedama, iako su u timu imali samo dvojicu tenisera – Karola Kučeru i Jana Krošlaka. Jedini trijumf srpska selekcija zabeležila je u dublu, pošto su Nenad Zimonjić i Dušan Vemić savladali Krošlaka i Kučeru sa 7:5, 6:4, 2:6, 2:6, 6:3.

U singlu su za Jugoslaviju nastupali Nebojša Đorđević i Bojan Vujić, ali Krošlak i Kučera bili su mnogo bolji igrači.

Najviše međusobnih susreta sa srpskim teniserima imao je Mihal Mertinjak. U Bratislavi (tepih) 2004. godine Novak Đoković je bio bolji sa 6:3, 6:4. Iste godine Mihal je izgubio od Janka Tipsarevića u Vejdenu (šljaka) sa 7:6, 6:3, ali mu se revanširao dve godine kasnije u Bratislavi sa 2:6, 6:3, 7:6. Viktor Troicki ga je dobio u Volfsburgu (tepih) sa 7:6, 6:4, ali je Mertinjak slavio 2007. u Kazablanci (šljaka) sa 6:3, 6:3.

Dominik Hrbati je 2004. pobedio Đokovića sa 6:4, 7:5. Sa Tipsarevićem je 2005. imao dva okršaja na Gren slemovima. U Melburnu je pobedio Slovak sa 6:2, 7:6, 3:6, 7:5, a Janko je bio bolji na Rolan Garosu – 6:7, 6:3, 3:6, 6:3, 8:6.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: