Red Bull Stratos: Slobodan pad sa ivice svemira

Zajedno sa timom eksperata za svemirska istraživanja, austrijski ekstremni sportista Feliks Baumgartner je spreman da ispuni izazov misije Red Bull Stratos. Njegov cilj je da skoči iz balona koji će se nalaziti u stratosferi na visini od 36.576 metara i izvede slobodan pad koji će oboriti sve prethodne rekorde, o čemu će vas B92 redovno izveštavati.

JT Svet, SAD, Austrija
Podeli

Baumgartner želi da postane prva osoba koja je bez zaštite letilice probila zvučni zid, istovremeno prikupljajući podatke koji nikada do sad nisu prikupljeni, a u svrhu medicinskog istraživanja. Posle testiranja u vakum komori na velikoj visini u Teksasu, misija se preselila u Rozvel, Novi Meksiko, za finalnu fazu projekta.

Posle stopiranja projekta, Red Bull Stratos tim trenutno radi na konačnim pripremama za njihov pokušaj da obore rekord pukovnika Džoa Kitindžera od pre 52 godine, slobodan pad sa visine od 31.333 metara, koji je izveo tokom istorijskog „Excelsior III“ projekta 1960. Džo Kitindžer je od samog početka bio uključen u projekat Red Bull Stratos kao savetnik i mentor 41-godišnjem austrijskom sportisti.

Feliks Baumgartner je već oborio rekorde BASE skokova sa nekih od najspektakularnijih svetskih lokacija, kao što je Svetski Finansijski Centar T101 u Tajpeju, a predstavlja jednu od najviših svetskih zgrada. Takođe je izveo i jedan od najnižih BASE skokova, kada je skočio sa statue Hrista u Rio de Žaneiru. 2003. godine Baumgartner je koristio krila od karbona koja su bila prikačena na njegovo telo i tako je postao prvi čovek koji je skokom preleteo Lamanš.

Međutim, skok sa ivice svemira će biti ulazak u jednu potpuno novu dimenziju, čak i za Baumgartnera. To je korak u nepoznato. Tim vodećih tehničara i naučnika je poslednjih pet godina razvijao opremu i protokole bezbednosti neophodne za bezbedno ostvarivanje misije.

Red Bull Stratos će pokušati da obori istovremeno četiri rekorda, a koji su ostali nedostižni više od 50 godina: najviši let balonom, of 36.576 metara, najviši skok padobranom, prvi čovek koji je probio zvučni zid tokom slobodnog pada i najduži slobodni pad, od oko pet i po minuta.

Sva svoja otkrića na polju avijacije i vazduhoplovstva, tim će podeliti sa naučnim zajednicama širom sveta. Kitindžerova „Excelsior III“ misija se pokazala ključnom u naprednim istraživanjima koja su dovela do poboljšanja bezbednosti ljudi u oblastima blizu svemira, kao i u poboljšanjima koja su usledila u kreiranju svemirskih odela. Fizičke granice čoveka biće ponovo definisane posle ove misije. Cilj tima je da postigne napretke u medicinskoj nauci i doprinese boljem razumevanju opstanka u svemiru.

Za Baumgartnera, taj projekat je mnogo više od obaranja još jednog rekorda.

U ovoj misiji se radi o pionirskim koracima. Možda će se jednog dana čovek prisećati i reći, bio je to Feliks Baumgartner i Red Bull Stratos tim koji su pomogli u razvoju odela koje se sad nosi u svemiru. Želimo da učinimo nešto za svoje potomke“, rekao je Baumgartner.

Medicinski direktor Red Bull Stratosa dr Džonatan Klark, koji je bio hirurg tokom šest letova spejs šatla, želi da istraži efekte ubrzanja do supersonične brzine na ljudski organizam.

Postavićemo nove standarde u avijaciji. Nikada niko nije postigao supersoničnu brzinu, a da nije bio u nekakvoj letilici. Red Bull Stratos testira novu opremu i razvija procedure za naseljavanje tako velikih visina, kao i izdržljivost tako velikih ubrzanja. Cilj je da poboljšamo bezbednost za svemirske profesionalce, kao i za potencijalne svemirske turiste”, istakao je Klark.

Art Tompson, inženjer koji je pomogao u razvijanju B-2 Stelt bombardera je tehnički direktor u Red Bull Stratosu. On je sprovodio testove sa timom u visinskoj (vakuum) komori u bazi Bruks Siti u Teksasu. Uspešno su uspeli da simuliraju profil letenja kapsule, održavanje života i sisteme upravljanja leta na visini od 34.442 metara.

Test u komori je bio odlučujući momenat za nas. To je najbliže što možeš da budeš svemirskim uslovima bez napuštanja zemlje. Bili smo u mogućnosti da proverimo našu opremu, tako da sada nastavljamo sa planom za prvi ljudski test let“, rekao je Tompson.

U simulaciji testa Baumgartner je bio izložen ekstremno negostoljubivim uslovima otkrivenim na tim visinama. Tokom trosatnog uzdizanja, tokom kojeg su se temperature spuštale i do -70 stepeni, bio je u mogućnosti da vežba komplikovano upravljanje kapsulom, izlaznu strategiju i potencijalne situacije u slučaju opasnosti.

Ovaj test je bio izuzetno važan za naše samopouzdanje. Uspeh nam je dao dodatni nalet energije za dodatne izazove koji nam predstoje“, rekao je Baumgartner.

Misija će se odigrati u Rozvelu zbog povoljnih uslova. Ta oblast je slabo naseljena, poseduje neke od najboljih svetskih postrojenja za lansiranje balona kao što je ovaj i vremenske uslove koji dozvoljavaju nekoliko prilika za uspešno lansiranje.

.

Sport

Slučaj Kontador: Kakve su posledice?

Posle tačno godinu i po dana stavljena je tačka na slučaj Alberta Kontadora. Španac je proglašen krivim za doping na trci „Tur d’Frans“ 2010. godine, na kojoj je trijumfovao, i kažnjen je dvogodišnjom suspenzijom. Iako je evidentno da je u njegovoj krvi pronađen doping, pitanje je da li sve moralo toliko da traje, ali je poruka na kraju, ipak, jasna, a ona glasi da je doping nedozvoljen ma kolika količina bila u pitanju i da ga treba iskoreniti...

Okršaj najboljih letača u Vikersundu

Iako je Svetski kup u punom jeku, najbolji ski skakači današnjice nakratko će zaboraviti na borbu za Kristalni globus, pošto ih očekuje Svetsko prvenstvo u ski letovima u norveškom Vikersundu. Takmičenje će biti održano od petka do nedelje, kada se očekuje neizvesna borba i sjajni letovi, a ko zna, možda i novi svetski rekordi.

Sportska redakcija B92 četvrtak 23.02. 16:22 Komentara: 7

Džeremi Lin – sa Harvarda do "Medison Skver Gardena"

‘Lokaut’, skraćena sezona, trejd Krisa Pola u Kliperse, povrede velikih zvezda, sve to je obeležilo prvi deo nove sezone u NBA ligi. Međutim, samo jedna stvar je u centru pažnje poslednjih nekoliko dana. Novo ime je impresioniralo Ameriku, to je Džeremi Lin.

Momak koga nisu dovoljno želili Golden Stejt Voriorsi i Hjuston Roketsi, sezonu je počeo kao 15. igrač Niksa u razvojnoj NBDL ligi, sada je prvo ime tima iz "Medison Skver Gardena", a u petak je zasenio i velikog Kobija Brajanta.

Superboul XLVI: Ilaj i Tom u Pejtonovom gradu

Pre četiri godine u Arizoni smo gledali fantastičan triler u režiji Njujork Džajantsa, učinili su da najdominantniji tim decenije Nju Ingland Petriotsi budu predmet šala na račun skora 18-1. Sada, 2012. godine dva rivala se ponovo sreću u Superboulu, a glavni akteri su isti. Ilaj Mening je za četiri godine iskusniji i pre svega bolji kvorterbek, a sa druge strane Tom Brejdi ima priliku da uđe u istoriju kao jedan od najtrofejnijih kvorterbekova i stane rame uz rame sa Džoom Montanom. Tu je i kraljica pop muzik Madona koja će na poluvremenu da zabavlja 100-milionsku publiku širom platene.

EP: Bravo za Makedoniju, fijasko Francuza

Najveće iznenađenje šampionata Evrope u Srbiji bila je reprezentacija Makedonije. Naši južni susedi, uz podršku fenomenalnih navijača, ostvarili su najbolji rezultat u istoriji. Najveće razočaranje turnira bila je Francuske, koja je u punom sastavu zauzela poslednje mesto u grupi u drugoj fazi takmičenja. Katastrofalni su ponovo bili i Nemci, dok su Poljaci igrali „od sjaja do očaja“. Slovenci su Evropi predstavili neke veoma kvalitetne mladiće, dok Šveđani bez nekoliko zvezda nisu mogli više od plasmana u drugi krug.

Sportska redakcija B92 četvrtak 2.02. 15:34 Komentara: 5

Fudbalske tragedije: Hejsel (1985)

Prvog februara 2012. godine desetine navijača poginule su tokom nasilja na stadionu u egipatskom Port Saidu. To je poslednji u nizu incidenata na sportskim objektima koji su zbirno odneli više od hiljadu života. Podsetimo se najpoznatijeg - incidenta na Hejselu, pred utakmicu finala Kupa šampiona 1985.