Indi kar: Uputstvo za upotrebu

Jelena Trajković SAD
Podeli

Sledeća kategorija iz našeg Auto-moto fantazija koju Vam predstavljamo je Indi kar, možda takmičenje koje ste imali najmanje prilika da gledate.

Šampionat je možda najpoznatiji po legendarnoj trci Indijanapolis 500, a pobeda na njoj predstavlja prestiž i vredi koliko i osvajanje titule. Među vozačima koji na svojim policama imaju i pehar jedne od najpoznatijih trka na svetu su i Mario Andreti, Emerson Fitipaldi i Žak Vilnev, a svi oni ističu da im pobeda na Indiju vredi koliko i titula u Formuli 1.

Indi kar ligu je osnovao Toni Džordž 1994. godine, kada se ona na neki način odvojila od CART serije, ali je prva sezona vožena 1996 i predstavlja najvažnije takmičenje formula u Sjedinjenim Američkim Državama. U početku su u šampionatu vozili samo manji timovi, ali u poslednjih nekoliko godina usledila je dominacija većih timova koje su došle iz CART serije, Čip Ganasi i Penske.

U prvo vreme Indi kar je naišao na kritike zbog nepopunjenog kalendara, nepoznatih vozača, kao i neiskusnih timova, ali se posle nekog vremena broj trka povećao, a i kalibar vozača se poboljšao. Već 2000. godine u Indi kar su prešli pojedini timovi iz CART serije, koja je kasnije preimenovana u Čemp kar, a potom je prošle godine usledilo ujedinjenje te dve serije u jednu.

Bolidi u Indi karu najviše liče onima u Formuli 1, ali se po mnogo čemu razlikuju. U prvo vreme je šasija bila pravljena da bi odgovarala vožnji na ovalnim stazama, ali je ona pretprela određene modifikacije. Sadašnje šasije, ipak, odgovaraju normalnim stazama, kao i uličnim, a proizvodi ih Dalara, za gotovo sve timove, dok je Honda jedinstveni dobavljač motora.

Jedan vikend u šampionatu sastoji se od četiri slobodna treninga, kvalifikacija i trke. Petkom se voze dva slobodna treninga, subotom su na programu sloboan trening i kvalifikacije, dok se nedeljom pre trke vozi jedan slobodan trening. Pobednik trke dobija 50 bodova, drugoplasirani 40, a osvajač trećeg mesta 35 bodova. Do desetog mesta sledeće je bodovanje: 32, 30, 28, 26, 24, 22, 20, a do 18. redom: 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, a ukoliko trku završi više od 18 vozača do 24. mesta svaki dobija 12 bodova, a svaki sledeći po deset. Takođe, vozač koji se najviše krugova tokom trke nalazio u vođstvu će dobiti dva boda, a osvajač pol pozicije jedan.

U našoj Auto-moto fantaziju nećemo bodovati rezultate slobodnih treninga, ali će bodovanje u kvalifikacijama kao i u ostalim kategorijama biti 5, 3, 2 i 1 za prvu četvoricu, vlasnik najbržeg kruga će dobiti bod, dok će pobednik trke dobiti 15 bodova, osvajač drugog mesta 12, a trećeg deset, a potom će do osmog mesta bodovanje biti: 9, 7, 5, 3, 2, a takođe će svaki vozač koji završi trku dobiti po bod.

Većina trka u Indi kar ligi se vozi u Sjedinjenim Američkim Državama, ranijih godina imali su par izleta u Evropi, ali će se ove godine jedina trka van Amerike voziti u Japanu na stazi "Tvin Ring Motegi". Većina trka se vozi na autodromima, od kojih je nekoliko ovala, ali je uz to čak sedam uličnih staza u kalendaru.Prošla sezona je prošla u u znaku Skota Diksona, koji je do druge titule u karijeri došao ispred vicešampiona Elia Kastronevesa. Ipak, još uvek nije poznato da li ćemo ove sezone ponovo na stazi videti duel Diksona i Kastronevesa pošto je protiv Brazilca pokrenut sudski proces zbog utaje poreza. Kastronevesovo suđenje počinje u martu, a u zavisnosti od ishoda on bi tokom sezone mogao da se vrati u Indi kar.

Najviše pobeda prošle sezone imao je Dikson, i to šest, tri je imao Rajan Brisko, dok su po dva trijumfa došli Kastroneves i Den Veldon. Na najviši stepenik pobedničkog postolja u 2008. popeli su se i Grejem Rejel, Vil Pauer, Toni Kanan, Rajan hanter Rej, Džastin Vilson i Denika Patrik koja je ušla u istoriju kao prva dama koja je trijumfovala u Indi kar ligi.

Između dve sezone nije bilo velikih promena, a najveća je da će rukiji koji nisu među prvom desetoricom po bodovima od trke u Long biču imati dodatan trening pred početak prvog zvaničnog treninga za sve vozače. Takvo pravilo je doneto da bi takmičenje na stazi bilo zanimljivij, ali i da bi se smanjila razlika manjih timova u odnosu na velike koji mogu da priušte privatna testiranja između trka.

Novu sezonu obeležiće i povratak Darija Frankitija, šampiona i pobednika trke Indijanapolis 500 iz 2007. godine posle jednogodišnjeg izleta u Naskar pa će se ove godine na stazi naći tri šampiona Indi kara. Pored Frankitija i Diksona ove godine će ponovo voziti i Toni Kanan, šampion iz 2004. godine.

Kao glavne favorite za osvajanje nove titule trebalo bi označiti i Diksona i Frankitija, ali i Kanana, ali rezultati na pojedinim trkama će zavisiti od pripremljenosti, ali i izdržljivosti jer je poznato da se na većini trka u Indi kar ligi vozi više od 200 krugova.Ipak, treba napomenuti da staze "Kanzas Spidvej", "Tvin ring Motegi" i "Homestad Majami Spidvej" odgovaraju Denu Veldonu, da je Toni Kanan imao najviše uspeha na "Milvoki majlu", dok je Skotu Diksonu najbolje leži staza u Votkins Glenu. Teško je naći stazu u kalendaru na kojoj nije pobedio Elio Kastroneves, a ukoliko se nađe na startu nove sezone na njega bi trebalo obratiti pažnju pred trke na "Teksas Motor Spidveju", "Mid Ohaju", kao i ulicama St. Petersburga.

Takođe, ne bi trebalo zanemariti činjenicu da je Rajan Brisko odličan u kvalifikacijama, a sigurno je da će se u borbi za pobede na nekim trkama naći i Marko Andreti, Vitora Meiru, Deniku Patrik, Badija Rajsa, Džastina Vilsona, ali i Roberta Dornbosa, koji jeste debitant u Indi karu, ali je dobro u upoznat sa većinom staza pošto je vozio u Čemp karu.

Narednih dana možete da očekujete najavu nove Moto GP sezone, a pomoć u odabiru vozača za vaš tim u našem Auto-moto fantaziju možete potražiti u najavama WSBK-a, WTCC-a, DTM-a, kao i tekstovima Aleksandra Babića o Formuli 1 i WRC-u.

Sport

NLB liga: Počinje rasplet

U senci fantastičnih rezultata koje srpski klubovi, Partizan i Hemofarm, postižu u Evroligi, odnosno Evrokupu, regionalna liga se približila završetku svog regularnog dela. Poslednja dva kola daće odgovore na nekoliko pitanja, a pre svega na ono u vezi učesnika finalnog turnira četvorice, što će, po već ustaljenom običaju vodećih ljudi ove lige, odrediti i organizatora te poslednje faze.

DTM: Uputstvo za upotrebu

Treća kategorija sa kojom se susrećete u našem Auto-moto fantaziju je Šampionat nemačkih turističkih vozila (DTM) koji je možda i najveća nepoznanica od svih takmičenja u našoj igri.

Nova DTM sezona počinje 17. maja, što znači da ćemo od svih kategorija u fantaziju na njen početak najduže morati da čekamo. Prethodnih godina sezona je počinjala sredinom aprila, ali će predstojeća startovati mesec dana kasnije da bi se izbeglo poklapanje sa terminom trke Formule 1 za Veliku nagradu Bahreina.

Sportska redakcija B92 utorak 10.03. 13:03 Komentara: 1

WTCC: Uputstvo za upotrebu

Druga kategorija u kojoj je već sezona počela, a s kojom se susrećete u našem Auto-moto fantaziju je WTCC, odnosno Svetski šampionat turističkih vozila.

Sezona u ovom šampionatu startovala je a stazi „Kuritiba“ u Brazilu, a ako je suditi po rezultatima tokom prvog vikenda pred nama je dominacija Seata. Na prvoj trci je trijumfovao branilac titule Ivan Miler, ispred klupskih kolega Žordija Ženea, Rikarda Rajdela i Gabrijela Tarkvinija, dok je na drugoj trci plasman bio obrnut. Do pobede je došao Tarkvini isred Rajdela, Ženea i Milera, a da li će se dominacija španske ekipe nastaviti znaćemo vrlo brzo.

Sportska redakcija B92 ponedeljak 9.03. 21:55 Komentara: 0