Nova vest
Fudbal

Sreda, 07.07.2010.

20:56

Španija prvi put u finalu SP!

Reprezentacija Španija pobedila je Nemačku minimalnim rezultatom i prvi put u istoriji se plasirala u finale Svetskog prvenstva.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Pobedonosni gol za Španiju, koja je dominirala tokom meča u Durbanu, postigao je štoper Karles Pujol glavom posle kornera u 73. minutu.

Španija je u potpunosti kontrolisala meč, imala više gol šansi, pa je na kraju zasluženo stigla do finala gde će u nedelju na stadionu "Soker siti" igrati protiv Holandije. "Furija" je do finala stigla sa tri minimalne pobede u nokaut fazi.

Evropa će prvi put u istoriji Mundijala imati prvaka sveta koji je titulu osvojio van "starog kontinenta", a svet novog, osmog šampiona.

Nemačka je na ovom meču bila oslabljena neigranjem suspendovanog Tomasa Milera, a umesto njega Joakim Lev u tim je uvrstio Pjotra Trohovskog. Sa druge strane, Visente Del Boske je izostavio iz prvog tima Fernanda Toresa koji je razočarao svojim igrama u prethodnom delu šampionata, a šansu je dobio Pedro Rodriges.

Početak meča obeležio je ulazak jednog naivijača na teren stadiona "Mozes Mabhida". U prvih pola sata u Durbanu Španija je kontrolisala meč, imala više loptu u svom posedu, ali nije uspevala da nadigra odbranu Nemačke. Zanimljivo je da nijedan tim nije napravio faul u prvih 30 minuta, a do kraja poluvremena napravili su samo po jedan.

Prvu priliku na meču, ujedno i najbolju za Španiju u prvom delu, imao je u petom minutu David Vilja kojeg je odlično proigrao Rodriges, ali je Nojer brzo reagovao i zaustavio njegov pokušaj.

Nemci su za 45 minuta samo jednom šutirali ka golu Kasiljasa, ali su ipak imali najbolju priliku u prvom delu. U poslednjim sekundima poluvremena, Nemci su sjajno izveli polukontru, Mesut Ozil je išao pravo na Kasiljasa, ali ga je u poslednjem trenutku zaustavio Serhio Ramos. Iako je bilo kontakta između dva igrača, glavni sudija Mađar Viktor Kasai nije svirao faul koji je bio na ivici kaznenog prostora.

Španija je nastavila da kontroliše meč i u nastavku, a posle 12 minuta neinteresantne igre, "crvena furija" je propustila najbolju šansu na utakmici. Prvo je Rodriges odlično šutirao, ali je Nojer fenomenalnom intervancijom spasao svoj gol. U istom napadu Inijesta je dobio loptu na levoj strani, poslao paralelu u peterac pored golmana Nemačke, ali David VIlja nije uspeo da dovoljno brzo ukliza pa je lopta otišla u gol -aut.

Iako u podređenom položaju, Nemci nisu bili daleko od vođstva. U 62. minutu u igru je umesto Trohovskog je ušao Kros koji je šest minuta kasnije imao sjajnu priliku da savlada Kasiljasa. Podolski je sjajno prebacio odbranu Španije sa leve strane, Kros bio sam na desnoj strani kaznenog, ali je njegov dobar udarac uspeo da odbije golman Reala.

Ipak, pet minuta kasnije Španija prva stiže do gola. Korner sa leve strane izveo je Ćavi koji je loptu poslao na penal, a tamo iz drugog plana dotrčao Pujol koji je sjajno skočio i zakucao loptu iza nemoćnog Nojera. Pujol je tek treći strelac Španije na SP, posle Vilje i Inijeste.

U 82. minutu Španija je imala meč loptu. Rodriges je išao sam na Nojera, ispred njega je bio samo jedan defanzivac Nemačke, a levo Fernando Tores bez čuvara.

Napadač Barselone je ušao u kazneni, pokušao da prevari Fridriha prebacivši loptu na levu nogu, i umestu da proigra Toresa koji imao zicer ispred Nojera, on je pokušao još jednim driblingom da se potpuno solobodi čuvara. Tada je već stigao još jedan Nemac pa je Rodriges upropastio šansu meča.

U finišu meča Španci su na sebi svojstven način, lepim akcijama kratkim pasovima čuvali loptu i onemogućili Nemce da bar jednom stvore šansu i pokušaju da izjednače.

Na kraju je ostalo 1:0, pa će Španija prvi put u istoriji igrati u finalu Svetskog prvenstva. Rival će joj biti Holandija.

Nemačka: Nojer – Fridrih, Mertesaker, Boateng (Jansen 52'), Lam – Švajnštajger, Kedira (Gomes 80'), Ozil, Podolski, Trohovski (Kros 62') – Klose

Španija: Kasiljas – Pujol, Pike, Kapdevila, Ramos – Buskets, Alonso (Marćena 90'), Ćavi, Inijesta – Rodriges (Silva 85'), Vilja (Tores 81')

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu