Nova vest
Fudbal

Utorak, 06.07.2010.

23:02

Nemačka - Španija (20:30h)

U drugom polufinalu SP u Južnoj Africi u sredu se u Durbanu sastaju reprezentacije Španije i Nemačke, finalisti EP 2008. godine.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

U finalu na bečkom "Prateru" Španija je bila bolja i golom, na Mundijalu do sada skoro nezapaženog Fernanda Toresa, osvojila pehar namenjen kontinentalnom šampionu.

Nemačka je u JAR-u privukla pažnju svojim igrama i fenomenalnim pobedama protiv favorita za titulu, Engleske (4:1) i Argentine (4:0). Obe selekcije su po jednom poražene, "panceri" od Srbije, a Španija na startu od Švajcarske.

Hobotnica Pol iz akvarijuma u Oberhauzenu prognozirala je da će reprezentacije Nemačke izgubiti od Španije. Pol je do sada pogodio ishode svih pet utakmica koje je na prvenstvu sveta igrala nacionalna selekcija Nemačke, uključujući i poraz u duelu protiv Srbije.

Samo jednom je šampion Evrope postao i prvak sveta, uradila je to upravo Nemačka 1974. godine.

"Panceri" su u verovatno najboljem meču dosadašnjeg dela Mundijala eliminisali Engleze ubedljivom pobedom od 4:1, da bi u četvrtfinalu prosto "oduvali" sa terena Argentinu čiji se selekrtor Dijego Armando Maradona nakon debakla (4:0) požalio novinarima da se "osećao kao Muhamed Ali".

Selektor Joakim Lev ocenio je da je reprezentacija Španije "mnogo opasniji protivnik od Argentine" i dodao da se igra "crvene furije" bazira na timskom radu koji je najbolji na svetu.

"Španci imaju sjajne igrače i veliki broj kreativaca u ekipi, ali moramo da shvatimo da njihov tim nije samo spoj individualnih kvaliteta", napomenuo je Lev.

On je podsetio da je španski fudbal, ukupno gledano, najuspešniji u protekle dve-tri godine i da je nevolja svih protivnika evropskog prvaka što oni u ekipi nemaju samo jednog Lionela Mesija već više takvih asova na terenu.

"Izgubili smo u finalu prvenstva Evrope 2008. od Španije, jer je ta ekipa bila daleko najbolji tim na šampionatu. Sada je situacija donekle drugačija, jer smo mi bez sumnje mnogo jači nego pre dve godine. Ipak, za mene je Španija i dalje glavni favorit", istakao je Lev.

Selektor "pancera" je naglasio da impresionira ponašanje celokupnog španskog tima.

"Španci konstantno dobro igraju poslednjih godina. Stalno napreduju i podižu nivo igre, a u odlučujućim mečevima pobedjuju", konstatovao je Lev.

Nemački stručnjak je dodao da izabranici Visentea del Boskea imaju veliku ofanzivnu snagu.

"U ofanzivi su svi španski igrači sposobni da probiju odbranu. Radi se o ekipi koja ne pravi greške kao Argentina ili Engleska, pa će naš zadatak biti da ih nateramo na grešku. U njihovoj igri ima dosta automatizma, jer im tim čini veliki broj igrača Barselone i Reala koji su veoma uigrani", rekao je Lev.

Selektor reprezentacije Nemačke kaže da ima spremnu taktiku za Špance.

"Možemo uspešno da pariramo svakom timu i da dominiramo tokom svih 90 minuta. Igrači nisu u euforiji posle pobede nad Argentinom i potpuno su koncentrisani na polufinale. Svi imaju ogromnu želju da pobede", rekao je Lev koji je istakao da će od ključne važnosti za njegov tim biti da vrši konstantan pritisak na Ćavija i Inijestu.

Lev neće moći da računa na suspendovanog 20-godišnjaka Tomasa Milera. Igrač Bajerna je na turniru postigao četiri i namestio tri gola. Kao zamenu za Milera Lev bi u startnu postavu mogao da vrati oporavljenog Kakaua, koji je dao gol protiv Australije u prvom kolu grupne faze takmičenja. Nemački selektor je rekao da razmišlja i o drugim opcijama, poput Tonija Krosa ili Pjotra Trohovskog.

Španci igraju mnogo taktičnije nego na Evropskom prvenstvu pre dve godine. Njihov selektor Visente del Boske veoma umešno koristi veštinu igrača sredine terena koja njegovoj ekipi obezbeđuje veliki posed lopte i dominaciju, ali puno golova u mreži protivnika nema.

Prvi strelac tima David Vilja izjavio je danas da ukoliko njegova ekipa ne osvoji titulu na Svetskom prvenstvu, ništa nije uradila.

"Mi mo pobedili Nemačku pre dve godine na Evropskom prvenstvu i ne mislim da su srećni što sada igramo ponovo. Moramo da zaboravimo tu
utakmicu, jer ako ne osvojimo titulu nismo ništa uradili"
, rekao je Vilja.

Španski napadač nije igrao u finalu na EP, a sada ima priliku da se sretne sa Nemcima. On je vodeći strelac SP sa pet golova, i nedostaje mu samo jedan pogodak u reprezentaciji da izjednači rekord Raula Gonzalesa sa 44 gola.

Njegov saigrač iz napada koji ne blista u JAR, Fernando Tores istakao je da je Vilja veoma značajan za ekipu.

"On je veoma, veoma važan za nas, to je ključ pomoću kojeg Španija postiže mnogo golova. Pružio nam je šansu da prođemo dalje i da razmišljamo o tituli na Svetskom prvenstvu", rekao je Tores.

Rezervni golman Pepe Rejna izjavio je da su njegovi saigrači i on svesni odgovornosti pred polufinalni okršaj.

"Znamo da smo u situaciji da ostvarimo san mnogih prethodnih generacija španskih fudbalera i mnogih dečaka koji tek počinju da treniraju", naglasio je Rejna i poručio da je "crvena furija" spremna za finiš šampionata.

Igrač sredine terena Francesk Fabregas povredio je rame na četvrtfinallnoj utakmici protiv Paragvaja, na kojoj je ušao sa klupe. Lekarski tim Španije je naveo da će Fabregas ipak igrati, ali pod injekcijama.

Utakmica Nemačka - Španija igra se od 20.30 časova na stadionu "Mozes Mabhida" u Durbanu, a sudiće Viktor Kasai iz Mađarske. Pobednik će u finalu 11. jula igrati protiv Holandije koja je u prvom polufinalu pobedila Urugvaj 3:2.

Verovatni sastavi:
Nemačka: Nojer - Fridrih, Mertezaker, Boateng, Lam - Kedira, Švajnštajger - Ozil, Kros, Podolski - Klose

Španija: Kasiljas - Serhio Ramos, Pike, Pujol, Kapdevila - Buskets, Ćavi, Čabi Alonso, Inijesta - Vilja, Tores

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu