Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 01.07.2010.

23:43

Holandija - Brazil (16h)

U petak od 16 časova reprezentacije Holandije i Brazila sastaće se u Port Elizabetu u prvom četvrtfinalnom susretu Svetskog Prvenstva.

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Holandija i Brazil do sada su se sastajali ukupno deset puta. Južnoamerikanci imaju četiri pobede, četiri susreta su završena nerešeno, dok je Holandija bila uspešnija dva puta.

Gol-razlika ide u korist Brazilaca – 19:14. Obe ekipe zauzele su prva mesta u svojim grupama, a Holandija je zabeležila i sve tr i pobede u prvoj fazi.

U osmini finala Brazil je lako eliminisao Čile sa 3:0, dok je Holandija zasluženo izbacila Slovačku sa 2:1.

Uprkos izvanrednim opcijama u napadu - Kaki, Robinju i Luisu Fabijanu, ekipu selektora Dunge krasi i sjajna igra u odbrani. Njegova ekipa je u poslednjih deset mečeva primila samo tri gola.

Sa druge strane, Holandija u meč ulazi neporažena posle čak 23 utakmice u nizu. Iako ’oranje’ možda ne prikazuje ’totalni fudbal’ kao njihovi prethodnici iz sedamdesetih godina prošlog veka, ekipa Berta van Marvijka donosi rezultate i nije se slučajno našla među osam najboljih na svetu.

Van Marvijk će moći da računa na Arjena Robena, koji se u meču sa Slovačkom vratio u startnih jedanaest, što je obeležio sjajnim golom. On bi trebalo da predstavlja glavnu pretnju za odbranu i gol Brazila, uz podršku u vidu Snajdera i Van Persija, dok se očekuje da Van Der Vart meč počne sa klupe za rezerve.

Takođe, jedan od problema bi moglo da bude i navodno nezadovoljstvo Van Persija koji nije bio zadovoljan time što ga je Van Marvijk zamenio na susretu sa Slovačkom. Selektor je pokušao da izgladi situaciju održavanjem timskog sastanka, pošto je, kako se navodi, Van Persi izjavio da je umesto njega, iz igre trebalo da izađe Snajder. Dvojica igrača već imaju ’istorijat’ pošto se još uvek pamti njihova rasprava sa Evropskog Prvenstva 2008. kada su se raspravljali ko će da izvede slobodan udarac, na susretu sa Rusijom.

"Razgovarao sam sa Van Persijem i Veslijem Snajderom nasamo. Rekao sam im da poštuju jedan drugog", izjavio je selektor ’lala’.

Holandski mediji su ovaj potez Van Marvijka okarakterisali kao "poslednju preventivnu meru" i dodali da bi sledeći korak moglo da bude odstranjivanje neposlušnih pojedinaca iz ekipe.

Govoreći o predstojećoj utakmici, Van Marvijk je naglasio da Holanđanima "odgovaraju susreti sa kvalitetnim protivnicma".

"Drago mi je što igramo protiv ekipe koja želi i ume da se nadigrava sa nama. Imamo jasan cilj pred sobom i verujemo da možemo da ga ostvarimo", zaključio je Van Marvijk.

Sa druge strane, Dunga će biti bez povređenog Elana i suspendovanog ’veznjaka’ Ramireza. Takođe, Felipe Melo i Žulio Baptista još uvek nisu kompletno oporavljeni, tako da će Dunga u startnu postavu možda ubaciti Žosuea , uz Žilberta Silvu.

"Znamo da je Holandija veoma neugodan protivnik za bilo koju reprezentaciju", rekao je Dunga, za koga brazislki navijači smatraju da je "suviše analitičan" i da igračima daje malo slobode u igri.

Dunga je ocenio da su Holanđani na Mundijalu u Južnoj Africi "veoma pojednostavili svoj stil igre" i dodao da izabranici Berta Van Marvijka "dosta liče na nas Južnoamerikance".

"Reprezentacija Holandije nije tipičan predstavnik evropskog fudbala koji maksimalnu pažnju posvećuje odbrani, a u napadu se prevashodno oslanja na duge lopte. Oni su tehnički veoma dobro obučeni. Moramo da se prirpemimo za meč sa protivnikom koji je kvalitetan i ima čime da se pohvali", precizirao je Dunga.

Na Svetskim Prvenstvima, ove dve ekipe su odigrale tri utakmice. Prvi put, na Mundijalu 1974. godine Holandija je bila uspešnija sa 2:0, golovima Neskensa i Krojfa. Dvadeset godina kasnije, u SAD, Brazil se revanširao sa 3:2 u četvrtfinalu (Romario, Bebeto, Branko – Bergkamp, Vinter). Poslednji susret na Svetskim Prvenstvima, Holandija i Brazil su imali 1998. godine i tada je petostruki prvak sveta u polufinalu bio bolji posle izvođenja penala, regularni deo meča završen je 1:1 (Ronaldo – Klajvert).

Meč sudi Juiči Nišimura iz Japana.

Moguća startna postava Holandije: Stekelenberg, Van der Viel, Heitinga, Matijsen, Van Bronkhorst; Van Bomel, De Jong; Kajt, Snajder, Roben; Van Persie.

Moguća startna postava Brazila: Žulio Cezar; Maikon, Lusio, Žuan, Mišel Bastos; Žilberto Silva, Felipe Melo; Žosue, Kaka, Robino; Luis Fabiano

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu