Nova vest
Fudbal

Nedelja, 27.06.2010.

17:42

Nemački čas fudbala i očajni Urugvajci

Fudbalska reprezentacija Nemačke plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Južnoj Africi pobedom nad selekcijom Engleske rezultatom 4:1.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Prvi gol za Nemce postigao je Miroslav Klose koji se sa 12 pogodaka izjednačio na večnoj listi za Brazilcem Peleom, dva gola dao je Miler, a jednom se u strelce upisao Podolski. Jedini gol za Englesku postigao je Apson.

Pored sjajne igre i ubedljive pobede ekipe Joakima Leva, duel u Blumfontejnu obeležila je i katastrofalna odluka urugvajske sudijske trojke Larionda, Fandino, Espinosa koji u 38. minutu nisu priznali očigledan gol Frenka Lamparda pri vođstvu Nemačke od 2:1. Posle Lampardovog udarca lopta se od prečke odbila, prešla je gol liniju gotovo metar, ali je Larionda samo odmahnuo i Englezi su oštećeni.

Zanimljivo je da su upravo ova tri Urugvajca sudila i duel Srbije i Australije u poslednjem kolu D grupe, kada su propustili da isključe jednog fudbalera Australije zbog starta na Nikoviću, a kasnije i da dosude penal posle igranja rukom Kejhila.

Protivnik Nemaca u borbi za polufinale biće pobednik duela Argentina – Meksiko.

Bez obzira na očajnu odluku sudija u 38. minutu, pobeda Nemačke je apsolutno zaslužena. ’Panceri’ su odigrali na istom nivou kao i protiv Australije u prvom kolu, pa je njihova pobeda na kraju mogla da bude i ubedljivija.

Sa druge strane, Engleska je doživela još jedno razočarenje, a najveći razloge je, čini se, propuštena prilika da osvoje prvo mesto u grupi i dobiju znatno lakšeg protivnika u osmini finala. Međutim, Englezi nisu pokazali ništa od onoga što ih je krasilo tokom kvalifikacija. Prva zvezda tima Vejn Runi bio je neprimetan tokom sve četiri utakmice i takmičenje je završio bez postignutog gola.

Iako su Englezi na početku meča imali više loptu u nogama, Nemci su dominirali u prvih pola sata. Prvu šansu imao je sjajni Mesut Ozil u osmom minutu kada je posle odličnog driblinga pored Ešlija Kola njegov udarac nogama zaustavio Dejvid Džejms.

To je bio samo nagoveštaj naleta ekipe Joakima Leva, a posle nekoliko propuštenih poluprilika Nemci su poveli u 20. minutu golom specijaliste za Svetska prvenstva Miroslava Klosea. Golman Manuel Nojer ispucao je loptu, ona je preletela loše postavljenog Terija, Metju Apson nije uspeo da zaustavi napadača Bajerna koji je rutinski savladao Džejmsa za 1:0. Bio je to 12. pogodak Klosea na šampšionatima sveta, koliko je postigao i legendarni Pele.

Ispred su samo Francuz Žist Fonten sa 13, Nemac Gerd Miler sa 14 i fantastični Brazilac Ronaldo sa 15 golova. Takođe, bio je to Kloseov 50. gol u reprezentaciji, a ispred njega je samo Gerd Miler sa 68.

Englezi su krenuli agilnije nakon primljenog gola, ali na drugoj strani i Nemci su nastavili sa veoma opasnim napadima. U 31. minutu Klose je propustio još jednu veliku priliku nakon što mu je Džejms u situaciji ’jedan na jedan’ odbranio pokušaj, a to je bio uvod u dramatični finiš prvog dela.

Već u sledećem napadu Englezi su napokon ozbiljno zapretili. Glen Džonson je centrirao, a udarac Defoa glavom završio je na prečki Nojerovog gola. Staro nepisano fudbalsko pravilo Engleska je osetila već u sledećem minutu.

Bila je to munjevita polukontra Nemačke. Klose i Miler odigrali su dupli pas, Miler je zatim prebacio odbranu Engleza i na drugoj stativi pronašao usamljenog Podolskog, a fudbaler Kelna je jakim udarcem po zemlji poslao loptu ispod Džejmsa za 2:0.

Tek tada Englezi su zaigrali kao što se od njih očekuje – organizvonao, borbeno i kvalitetno. U 35. minutu veliku priliku imao je Lampard, njegov udarac sa peterca Nojer je nekako odbranio, a u 37. minutu Englezi su postigli gol. Posle kratke kombinacije nakon kornera Džerard je uputio dobar centaršut sa desne strane, Nojer je lošte procenio let lopte, a to je iskoristio Apson i udarcem glavom smanjio na 2:1. Bio je to drugi gol Apsona u nacionalnom timu, a zanimljivo je da je i prvi postigao protiv Nemačke.

U tom periodu Nemci su delovali pomalo pogubljeno na terenu, a Englezi su to pokušali da iskoriste i uspeli bi da nije bilo očajnih sudija. U 38. minutu posle nekoliko naleta 'gordog albiona' lopta se odbila do Lamparda koji je sa ivice šesnaesterca u padu sjajno šutirao savladao Nojera, a lopta se od prečke obila u zemlju, a zatim i izašla iz gola.

Bilo je očigledno da je lopta celim obimom prešla gol-liniju, ali to urugvajska sudijska trojka nije videla, i Englezi su grubo oštećeni. Do kraja prvog dela nije bilo više uzbuđenja, i Nemačka je nakon 45 minuta imala gol prednosti.

Englezi su krenuli nešto agresivnije na početku drugog dela utakmice, a u 51. minutu Lampard je opet pogodio prečku šutem sa distance.

U 67. minutu Nemci su došli do trećeg gola i najavili pobedu protiv najvećeg rivala. Džon Teri izgubio je loptu na protivničkoj polovini, kontranapad Nemačke poveo je Bastijan Švajnštajger, koji je proigrao Milera, a napadač Bajerna snažnim i preciznim udarcem zatresao mrežu Engleske.

Veliku pobedu Nemačka je potvrdila u 70. minutu, posle još jednog kontranapada koji je izveo Ezil, prevario Gareta Berija, uposlio Milera, a ovaj preciznim udarcem sa pet metara postigao svoj drugi gol.

Engleska je u poslednjih 20 minuta utakmice imala terensku inicijativu, ali nije uspela ozbiljnije da ugrozi Nojerov gol.

Stadion: Fristejt u Blummfontejnu, Gledalaca: 41.000, Sudije: Larionda, Fandino, Espinoza (Urugvaj). Žuti kartoni: Fridrih (Nemačka), Džonson (Engleska).

NEMAČKA: Nojer, Fridrih, Mertesaker, Kedira, Švajnštajger, Boateng, Boateng, Ozil (Kizling od 83'), Miler (Trohovski od 72'), Kloze (Gomez od 72'), Podolski.
ENGLESKA: DŽejms, Džonson (Rajt-Filips od 87'), Teri, Apson, E. Kol, Beri, Džerard, Lampard, Milner (DŽ. Kol od 61'), Defo (Heski od 71'), Runi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

256 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu