Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 21.06.2010.

23:41

Grupa A: Francuska – Južna Afrika (16.00h)

Reprezentacija Francuske, koju potresaju skandali, pokušaće da ubedljivo pobedi Južnu Afriku i ispuni prvi uslov za, eventualni, prolazak u osminu finala.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Ukoliko pobede Južnu Afriku, Francuzi će čekati ishod utakmice Urugvaj - Meksiko, u kojoj bi nerešen rezultat značio njihovu eliminaciju sa Mundijala.

Izabranici selektora Rajmona Domeneka spadaju u najveća razočaranja dosadašnjeg toka turnira, s obzirom da u prve dve utakmice ne samo da nisu postigli gol već nisu ni stvorili stopostotnu šansu.

Navijači se gorko prisećaju Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji, kada su "galski petlovi" branili titulu i u timu imali čak tri igrača sa trofejima najboljih strelaca u nacionalnim ligama, a takmičenje su završili bez gola u mreži protivnika i sa samo jednim osvojenim bodom.

Ni nešto bliža istorija nije naklonjena Francuzima. Pre dve godine Domenekovi puleni su na šampionatu Evrope u Austriji i Švajcarskoj zauzeli posednje mesto u grupi sa jednim bodom i katastrofalnom gol-razlikom 1:6.

Nakon poraza u drugom kolu od Meksika na videlo su izašli brojni problemi za koje su novinari mnogo ranije tvrdili da će se desiti, pošto su smatrali da je selektor Domenek godinama unazad glavni krivac za lošu atmosferu u državom timu.

Odstranjivanje napadača Nikolasa Anelke iz ekipe, svađa selektora sa članovima stručnog štaba i odbijanje igrača da treniraju, stvari su koji se veoma retko ili gotovo nikada ne dešavaju u tako velikim reprezentacijama.

Selektor Domenek je u najavi meča poslednjeg kola rekao da od reprezentativaca očekuje da pokažu da su takmičarska ekipa, bez obzira na težinu trenutka u kome se nalaze.

"To znači da ćemo morati da se žestoko borimo sve dok imamo i najmanje šanse za prolazak u osminu finala", poručio je Domenek.

On je rekao da je duel sa "bafanom, bafanom" za njega "stvar ponosa" i dodao da će nastojati da "podigne ekipu" kako bi što duže ostala u igri.

Južna Afrika je ubedljivim porazom od Urugvaja u drugom kolu razočarala svoje navijače i svoje šanse za prolazak u drugi krug svela u domen teorije.

Odbrambeni fudbaler Tsepo Masilela smatra da će Francuzi pokušati da ostvare ubedljivo pobedu kako bi ostali u konkurenciji za prolazak u narednu fazu takmičenja.

"Nećemo se predati u sutrašnjem okršaju. Pokušaćemo da pobedimo i trijumf posvetimo našim navijačima i celoj naciji", poručio je Masilela.

Selektor Južne Afrike, brazilski stručnjak Karloš Alberto Pareira, u poslednjem kolu neće moći da računa na prvog golmana Itumelenga Kunea, koji je na meču protiv Urugvaja dobio crveni karton. Umesto njega, mrežu "bafane, bafane" čuvaće Moneb Džozefs. Zbog parnih kartona izostaće i fudbaler engleskog Fulama Kagišo Dikačoji.

Zanimljivo je da su ova dva tima igrali 1998. godine na šampionatu sveta u Francuskoj, a "trikolori" su na putu ka za sada jedinoj tituli planetarnog prvaka pobedili u grupi državni tim Južne Afrike sa 3:0.

Utakmica Francuska - Južna Afrika igra se od 16 časova na stadionu "Fri Stejt" u Blumfontejnu, a sudiće Oskar Ruis (Kolumbija) sa sunarodnicima Abrahamom Gonsalesom i Humbertom Klavihom.

Verovatni sastavi:

Francuska: Loris, Sanja, Galas, Abidal, Evra, Gurkuf, Dijabi, Riberi, Maluda, Govu, Anri

Južna Afrika: Džozefs, Gaksa, Mokoena, Kumalo, Masilela, Modis, Sibaja, Pjenar, Letsolonojane, Čabalala, Mfela

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu