Nova vest
Fudbal

Petak, 11.06.2010.

22:45

Engleska – Sjedinjene Američke Države (20.30h)

Prvi meč u grupi C donosi nam duel dve zemlje sa dugom međusobnom istorijom ali izvan travnatog terena, Engleske i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Samo su se jednom do sada sastali na SP i to u Brazilu 1950. kada su Amerikanci minimalnim rezultatom srušili tadašnjeg favorita u Belo Horizonteu.

Engleska je i u JA među favoritima za titulu, a svakako je glavni kandidat za prvo mesto u grupi u kojoj još igraju Alžir i Slovenija. Meč se igra na Rojal Bakofeng stadionu u Rustenburgu.

Engleska je pod vođstvom italijanskog stručnjaka Fabija Kapela dominirala tokom kvalifikacija postigavši 34 gola, a izgubivši samo jedan meč, i to u pretposlednjme kolu kada je već obezbedila plasman. Tokom priprema za Mundijal zabeležila dve neubedljive pobede protiv Meksika (3:1) i Japana (2:1) kada su trijumfovali zahvaljujući autogolovima rivala. Uoči početka takmičenja "Gordi Albion" je ostao bez kapitena Rija Ferdinanda koji je povredio koleno dok i njegova zamena Ledli King ima problema sa kondicijom. Džo Kol i Šon Rajt-Filips bi lako mogli da budu starteri kao podrška Vejnu Runiju u napadu.

"Velika je razlika kada imamo spremnog Vejna Runija koji je u Nemčkoj bio mlad i tek se oporavio od teške povrede. Ovo je veoma iskusan tim sa igračima koji su osvajali Premijer ligu, Ligu šampiona i mnoge druge trofeje. Očigledno je da će nam nedostajati Rio ali ekipa dovoljno izbalansirana. Mnogim igračima ovo je poslednja šansa da naprave nešto veliko na Svetskom prvenstvu s obzirom na godine", rekao je vezni igrač Džo Kol.

"Prva utakmica je često najteža zbog velikih očekivanja i pritiska. Međutim, dugo smo ovde i dobro smo trenirali. To znači da su svi igrači spremni da igraju, fizički i mentalno. Sada su fokusirani samo na to koga ću izabrati da igra, zato čekam poslednja dva sata da saopštim sastav", istakao je Kapelo, a to će posebno biti stresno za golmane Djevida Džejmsa, Džoa Harta i Roberta Grina.

Tri čuvara mreže imaju podjednake šanse da se nađu na gol liniji protiv SAD-a, ali je glavni favorit Grin koji je počeo najviše skorašnjih mečeva.

SAD je takođe bio ubedljiv u KONKAKAF zoni završivši kvalifikacije sa bodom prednosti u odnosu na najvećeg rivala Meksiko. Da "jenkiji" neće biti naivan rival pokazali su prošle godine na Kupu konfederacija kada su u polufinalu pobedili prvaka Evrope Španiju , a onda u finalu pružili jak otpor pobedniku Brazilu (3:2). SAD je pobedio Australiju 3:1, a izgubio od Turske 4:2 tokom priprema. Nije realno očekivati veća iznenađenja u timu Boba Bredlija.

"Naučili smo da igramo protiv najvećih svetskih reprezentacija. Kup konfederacija je pokazao da, kada je naš dan, možemo pobediti bilo koga", istakao je Lendon Donovan, prva zvezda tima.

"Ukoliko dozvolimo previše centaršuteva i slobodnih udaraca sa strane, verovatno ćemo biti kažnjeni. Bitno je da budemo stabilni u odbrani i ne dozvolimo rivali jedan na jedan akcije", istakao je golman SAD-a i Evertona Tim Hauard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu