Nova vest
Fudbal

Utorak, 08.06.2010.

23:28

Lotar Mateus: “Postali ste pravi tim”

U poslednjim decenijama reprezentacija Jugoslavije nikako nije mogla da pobedne od selekcije Nemačke na Svetskim prvenstvima. U Italiji 1990. godine ‘panceri’ su trijumfovali sa 4:1, u Francuskoj osam godina kasnije je bilo 2:2, a oba puta klučni igrač u timu Nemaca bio je Lotar Mateus. U Južnoj Africi, srećom, neće biti u sastavu Nemačke, a u intervjuu za “Večernje novosti” procenio je šanse svog tima kao i ‘orlova’ i poželeo je sreću reprezentaciji Srbije, za koji je u neku ruku vezan kao nekadašnji trener Partizana.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Nemačka i Srbija će u Južnoj Africi u grupi D zajedno sa Ganom i Australijom, a Mateus je jasno istakao koje su dve selekcije po njemu najbliže prolasku u drugu rundu.

Ako govorim iz srca, onda navijam da to budu Nemačka i Srbija. Isto tako i ako treba objektivno da procenjujem kvalitete ekipa, opet ću izdvojiti iste dve reprezentacije. Nemačka, najpre, zato što je uvek prava ekipa na velikim takmičenjima, jača nego što to ljudi misle pre početka šampionata. A, Srbija zato što je izrasla u izvanredan tim, pravi, ozbiljan kolektiv, kojem držim palčeve da taj kvalitet zadrži i na Mondijalu. Ipak, mesecima unazad govorim da će jedna od afričkih selekcija doći daleko na Svetskom prvenstvu. Zato Ganu moramo svi uzeti za ozbiljno”.

Mateus je istakao i šta misli o reprezentaciji Srbije.

Posle mnogo godina Srbija je postala prava, ‘punoletna’ ekipa, čvrst tim, a ne skup brojnih sjajnih individualaca. Ali, isto tako uspela je i da sačuva izuzetan pojedinačni kvalitet, pa ima nekoliko fudbalera koji mogu potezom da reše utakmicu. Ne volim da izdvajam igrače, ali smatram da je kapiten Dejan Stanković ključna figura tima. Koliko će daleko Srbija da stigne, to zavisi samo od nje. Jedan savet: velika takmičenja umeju često da pokvare atmosferu u ekipi. To je možda najvažnija stvar koju svaka selekcija mora da sačuva”.

Bivši trener beogradskih crno-belih naglasio je da su dueli nekada Jugoslavije, a sada Srbije uvek bili prave poslastice za ljubitelje fudbala.

Dueli Nemačke i Jugoslavije, a sada Srbije, uvek su bili prave poslastice za ljubitelje fudbala decenijama unazad. Naravno, meni je najdraži onaj iz 1990. godine sa Svetskog prvenstva u Italiji kada sam postigao dva gola. I ovog puta obe reprezentacije su izvanredne, a presudiće veći motiv u tom trenutku. Ono što je prednost Srbije je što će imati vođu na terenu, Dejana Stankovića, dok je lider Nemačke, Mihael Balak, ostao kod kuće zbog povrede. To je krupna stvar za ovaj nivo takmičenja”.

Mateus je realan da je snaga ‘pancera’ mnogo manje bez kapitena Mihaela Balaka, koji zbog povrede neće igrati u Južnoj Africi.

Svakako da je snaga manja, ali ne zato što Balak fudbalski toliko znači reprezentaciji, već pre svega zato što je lider ekipe, produžena ruka trenera na terenu. Takvi igrači su neophodni za ovako velika takmičenja, čak jedna od najbitnijih stavki svake ekipe. Što se samog kvaliteta ekipe tiče, nemam dilemu da Nemačka i sada ima odličan tim”.

Legendarni nemački fudbaler je za “Novosti” rekao za koje igrače smatra da mogu da obeleže Mondijal u Južnoj Africi.

Igrači koji se najviše pominju da bi mogli da obeleže Mundijal su Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo. Slažem se s tim. Što se tiče dostizanja slave Pelea, Maradone i drugih takvih legendi fudbala, mislim da as koji želi da stane njima uz rame mora da osvoji SP. Mnogo je fantastičnih igrača prošlo i prolazi svetskom scenom, ali bez osvojene „Zlatne boginje“ oni ostaju u dugom sećanju samo u svojim zemljama”.

Nemačka, ipak, nije najveći Mateusov favorit za trijumf u Južnoj Africi.

Španija se izdvaja kao najveći favorit, a Brazil i Argentina su odmah iza nje. Kada su potencijalna iznenađenja u pitanju, jedan tim iz Afrike će daleko da dogura. Ubeđen sam da će jedna od četiri selekcije, ne znam koja, Obala Slonovače, Kamerun, Gana ili Nigerija, stići do polufinala”, rekao je Lotar Mateus za “Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu