Nova vest
Zimski sportovi

Sreda, 12.02.2014.

09:17

Maze i Gisin za istoriju, dele zlato!

Slovenka Tina Maze i Dominik Gisin iz Švajcarske podelile su zlato u spustu na Zimskim igrama u Sočiju, što je prvi takav slučaj u istoriji.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Maze i Gisin su ostvarile identično vreme, od 1:41.57 minuta, i tako su obe osvojile najsjajnije odličje, a pre njih dve to niko nije učinio u alpskom skijanju na Olimpijskim igrama.

Njima dvema se na postolju pridružila Švajcarkinja Lara Gut, koja je imala deset stotinki zaostatka, što joj je bilo dovoljno za bronzu.

Gisinova je bila osma po redu na stazi i odskijala je trku karijere, može se reći. Redom skijašice nisu uspevale da je nadmaše, a onda je došao red na Tinu, koja je imala bolje vreme u prvom delu staze, potom je izgubila nekoliko stotinki, ali je u cilju ušla u identičnom vremenu kao Švajcarkinja.

Na taj način, Tina Maze je ostvarila najveći uspeh u istoriji zimskih sportova u Sloveniji, pošto je svojoj zemlji donela prvo zlato na Olimpijskim igrama.

Kao takmičari Jugoslavije slovenački sportisti su na Zimskim olimpijskim igrama osvojili četiri medalje. Jure Franko osvojio je srebro na Igrama u Sarajevu 1984. godine, a isto je učinila Mateja Svet četiri godine kasnije u Kalgariju. Na istim Igrama, Matjaž Debelak osvojio je bronzu, a ekipa Debeljak/Tepeš/Ulaga/Zupan srebro.

Od osamostaljenja, Slovenci imaju tri bronze iz Lilehamera - Alenka Dovžan u kombinaciji, Jure Košir i Katja Koren u slalomu. U Solt Lejk Sitiju Fras/Kranjec/Peterka/Žonta su osvojili bronzu u ekipnoj konkurenciji.

Dva srebra i bronza u Vankuveru bila su nagoveštaj dobrih rezultata slovenačkih sportista i na ovim Igrama, Tina Maze je tada bila druga u superveleslalomu i slalomu, dok je Petra Majdič bila bronzana u skijaškom trčanju.

Posle samo pet dana takmičenja u Sočiju Slovenija ima četiri medalje, prvi je do postolja stigao Peter Prevc na skokovima sa normalne skakaonice, osvojivši srebro. Vesna Fabijan je bila bronzana u skijaškom trčanju, a Teja Gregorin u bijatlonu.

S druge strane, Gisinova je Švajcarskoj donela prvo zlato u ženskom spustu od Sarajeva, kada je titulu osvojila Mikela Figini. Takođe, osvojila je prvo najsjajnije odličje u ženskoj konkurenciji u alpskom skijanju od Freni Šnajder, koja je bila najbolja u slalomu u Lilehameru 1994.

Iza najbolje tri na kraju druge alpske discipline u Sočiju našla se Italijanka Danijela Merigeti, ispred treće Švajcarkinje u prvih pet Fabijen Zuter. Sjajna je bila Norvežanka Lote Smiset Sejersted, koja je imala startni broj 26, a u cilju je bila šesta, ispred odlične Edit Mikloš iz Mađarske i Amerikanke Džulije Mankuzo.

Prvih deset kompletirale su Nikol Hosp iz Austrije i Ikla Štuhec iz Slovenije, dok je olimpijska šampionka u superkombinaciji Marija Hefl-Riš imala 13. vreme, sa više od jedne sekunde zaostatka u odnosu na pobednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

31 d

U fokusu

Vidi sve