Nova vest
Rukomet

Petak, 15.01.2016.

20:30

EP: Nesrećan poraz Srbije na startu

Reprezentacije Srbije poražena je na otvaranju Evropskog prvenstva od domaćina Poljske u okviru grupe A posle velike borbe – 29:28.

Izvor:

Autor:

EP: Nesrećan poraz Srbije na startu
Beta/AP

'Orlovi' su odigrali veoma dobar meč pred 15.000 navijača u Krakovu, vodili su posle prvog poluvremena, uspeli su da se vrate u drugom, i bili nadomak barem nerešenog rezultata.

Ali, golman domaćina Savomir Šmal zaustavio udarac Ivana Nikčevića sa sedam metara, tridesetak sekudni pre kraja meča, posle pet uzastonih pogodaka našeg kapitena iz penala.

U prvom meču naše grupe, odigranom nešto ranije, Francuska je lako savladala Makedoniju – 30:23.

Odličan meč odigrao je Petar Nenadić, predvodišvi našu ekipu sa sedam pogodaka, isto koliko je postigao i Nikčević. Nemanja Zelenović i Žarko Šešum dodali su po četiri, a Momir Rnić i Darko Đukić po dva.

U pobedničkom timu najviše se istakao Mikal Jurecki sa sedam golova, Kžižtof Lijevski upisao je četiri, a Pržemislav Krajevski, Kralo Belecki, Bratož Jurecki i Mikal Dažek po tri.

Ekipa Dejana Perića u drugom kolu, koje je na programu u nedelju, igra sa Francuzima, a Poljaci sa Makedoncima.

Prvi napad na meču imala je Poljska, a on je trajao preko dva minuta. Naša selekcija uspela je da se odbrani u nekoliko navrata, ali je posle isključenja Mijajla Marsenića ipak uspela da stigne do vođstva. Međutim, Srbija je imala ekspresan odgovor, iako sa igračem manje, a precizan je bio Petar Nenadić.

Želeo je domaćin furiozno i agresivno da započne meč, a Mihal Jurecki ubrzo je upisao svoj drugi pogodak. Nije naša selekcija dozvolila rivalu da se razmaše, pošto je Nenadić svaki put imao odgovor posle pogotka rivala, uz jedan gol debitanta Nemanje Zelenovića.

Nastavilo se u istom ritmu, Poljaci su pogađali uglavnom posle uigranih akcija, dok su s druge strane, ponovo, Nenadić, ali i Žarko Šešum 'bombom' sa deset meta održavali rezultatski egal (6:6). Prvu priliku da stigne do vođstva 'Orlovi' su propustili na ulasku u 13. minut igre, u međuvremenu se istakao Darko Stanić sa nekoliko karakterističnih intervencija, da bi zatim najbolji strelac Bundeslige nastavio svoj šou.

Nenadić je bio strelac i naredna dva pogotka za naš tim, čime je stigao do ukupno šest, a naša selekcija po prvi put imala +2 (8:6). Usledio je tajm-aut domaćina i brza dva pogotka za novo izjednačenje, pre nego što se i Marsenić posle solo prodora upisao u strelce. Srbija nije menjala način igre, da bi posle stative Bojan Beljanski pogodio mrežu za novih dva gola viška.

Poljaci su uspevali da održavaju priključan, a Stanić se ponovo istakao u 20. minutu, kada je glavom zaustavio pokušaj. Kžižtofa Lijevskog, a već u sledećem napadu Nenadić je pokupio svoj promašaj i iznudio sedmerac, koji je Ivan Nikčević uspešno realizovao.

Uspeli su Poljaci da vežu dva dobra napada i tako stignu do novog izjednačenja, ali je Srbija i ovoga puta imala odgovor. Razigrao se Nemanja Zelenović, koji je svojim trećim pogotkom doneo našoj selekciji vođstvo, da bi Šiba postavio konačan rezltat prvog poluvremena. Imala je Srbija poslednjih 20 sekundi dva igrača više, ali Nenadić nije uspeo da zatrese mrežu – 15:14.

Nenadić je u drugom delu igre nastavio tamo gde je stao u prvom, iznudio je novi sedmerac, koji je opet kapiten Nikćević uspešno realizovao. Posle novih pogodaka Zelenovića i Đukića usledilo je nekoliko grešaka našeg tima, što je domaćin iskoristio i preko Mikala Dažeka uspeo da izjednači, da bi posle isključenja Zelenovića Bartož Jurecki doneo preokret Poljskoj (19:18).

Selektor Dejan Perić pokušao je nešto da promeni zamenom golmana, pa se umesto Stanića na terenu našao Slaviša Đukanović. Međutim, ni to nije dalo rezultata jer su Poljaci brzo stvorili tri gola prednosti, pa je Perić morao da reaguje i tajm-autom. Seriju rivala prekinuo je Nenadić snažnim udarcem sa devet metara, postigavši svoj sedmi gol, nedugo zatim pogodio je i Šešum, da bi posle pogotka Nikčevića Srbija prišla na samo gol zaostatka (22:23).

Na terenu se uskoro ponovo našao Stanić, a priliku da našem timu donese izjendačenje u 45. minutu igre propustio je Zelenović sa sedam metara, ali je Ivan Nikčević će u sledećem napadu bio uspešan sa iste razdaljine, posle dobre intervencije našeg golmana. Posle nove dobre intervencije Stanića Nikčević donosi vođstvo Srbiji prvi put u drugom poluvremenu, a u 50. minutu kapiten 'Orlova' čini isto, svojim šestim pogotkom (27:26).

S druge strane, Poljaci su svaki put uspevali da odgovore pogotkom, pa naša reprezentacije nije uspela da kruniše bolji period igre i stvori osetniju prednost pred sam finiš. Najpre je Nikčević, čini se pod faulom, šutirao u golmana domaćina, da bi posle faula Nenadića u napadu Jurecki kreirao novi preokret (27:28).

Nalet domaćina pet minuta pre kraja odbio je Darko Stanić, ali je Marsenić napravio glupost i zbog prigovora zaradio isključenje, zbog kog se više neće vraćati u igru. Uprkos tome, malo je nedostajalo da Nenadić postigne gol, ali nas je isključenje skupo koštalo pošto je Jurecki novim pogotkom odveo svoj tim na novih +2.

Na 120 sekundi do kraja Nikčević je realizovao i peti sedmerac, za svoj ukupno sedmi pogodak, ali je posle nove bravure Stanića i još jednog semderca, koji je izborio odlični Zelenović, Nikčevićev promašio izjednačenje, pa su na pola minuta do kraja Poljaci imali prednost i loptu. Nažalost, to su pametno iskoristili i na kraju upisali startni trijumf – 28:29.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

203 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve