Nova vest
Rukomet

Sreda, 11.12.2013.

19:46

SP: Srbija srušila Dansku!

Rukometašice Srbije ostvarile su veliku pobedu u četvrtom kolu Svetskog prvenstva, bile su bolje od Danske 23:22.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Obe selekcije sada imaju po tri pobede i poraz, ali Danska ima bolju gol razliku. Ipak, ukoliko izgubi od Brazila u poslednjem kolu, Srpskinje će protiv Kine juriti gol razliku za drugo mesto.

Andrea Lekić je postigla šest, a Sanja Damjanović pet golova, ali je ponovo igrač meča bila golman Katarina Tomašević sa 15 odbrana.

Srbija je loše ušla u meč, nije imala rešenja u napadu gde je bila bez gola do sedmog minuta, što je Danska iskoristila i povela 3:0. Naš tim se ipak brzo vraća u meč, smanjuje na 6:5, a potom preko Andree Lekić (4) i jelene Živković stiže do tri gola prednosti (11:8). Međutim, greške u finišu omogućile su Danskoj da svojim najjačim oružjem, ekspresnim napadima, stigne do iznednačenja na poluvremenu 12:12.

Početak drugog poluvremena je ponovo protekao u znaku Danske koja je brzim napadima stigla do nove prednosti, a posle nekoliko grešaka našeg tima bilo je 19:17 za Skandinavke. Međutim, u poslednjih 15 minuta zablistala je srpska odbrana, Danske je sedam minuta bila bez gola, a Damnjanovićeva je nosila napad do preokreta na velikih 22:19. Naš tim je posustao u poslednja tri minuta, ali je na golu imao Tomaševićevu koja zaustavlja šut Torsgard u poslednjim sekundama za veliku pobedu.

Tok meča:

Naš tim je imao šansu da meč otvori golom iz kontre, ali je Jelena Erić promašila zicer, što su Dankinje kaznile sa dva pogotka. Katarina Tomašević i odbrana su zaustavile nekoliko napada rivalki, ali je napad igrao očajno, bez rešenja za odbranu Skandinavki, uz mnogo greški. Tako je posle pet minuta igre bilo 3:0 za Dansku.

Tek u osmom minutu Katarina Krpež okončava agoniju napada, a sjajna odbrana i golman vraćaju samopouzdanje našem timu koji stiže do igre i u napadu i izjednačenja preko Andree Lekić u roku od samo dva minuta.

Međutim, otvorenu igru Srbije Danska maksimalno koristi i sa dve kontre vraća prednost, a potom Ognjenovićeva promašuje sedmerac. Odbrana ponovo radi dobar posao, pa Lekićeva sa dva gola donosi novi izjednačenje (5:5). Usledio je period sjajne igre našeg tima koji golom Damjanovićeve stiže do preokreta na 7:6, polovinom poluvremena.

Danska je pokušala da zaustavi nalet Srbije tajm-autom, ali nije pomoglo, naš tim je iznudio novi sedmerac koji je četvrtim golom u +2 pretvorila Lekićeva (9:7). Usledila je nova greška Dankinja, a kontru prodorom po levoj strani koristi Živkovićeva za tri gola prednosti za Srbiju.

Posle tri minuta posta Danska stiže do gola, Gravholt smanjuje deficit, ali posle nove odbrane Tomaševićeve naš napad ponovo odigrava sjajnu akciju i Živkovićeva sa desne strane trećim golom vraća Srbiju na +3.

Nažalost, usledilo je nekoliko minuta loše igre Srpkinja, greške Ognjenović i Damjanović što Osterbale, Šumaher i Holmsgard kažnjavaju brzim golovima za izjednačenje na 11:11. Samo što je Rajovićeva vratila Srbiju u prednost, Danska svojim najjačim oružjem, ekspresnim napadom vraća rezultat u egal na poluvremenu.

Na startu drugog poluvremena Damjanovićeva je konačno dala novi gol za novu prednost Srbije, ali Danska dobrom odbranom i odličnim individualnim napadima stiže do preokreta na 14:13. Veoma jak tempo vladao je u narednim minutima meča što je donosilo golove za obe ekipe, a Danska je nastavila da diktira tempo.

Isključenje Erićeve i nekoliko 'prodanih' lopti našeg tima donelo je Danskoj golove za prednost od 19:17, a 15 minuta pre kraja meča u Nišu posebno su dominirale sa krilnih pozicija.

Krpež smanjuje zaostatak, a selektor Bošković tražio tajm-aut koji menja stanje na terenu. Lekićeva odmah donosi izjednačenje golom sa devet metara, a potom Filipovićeva koristi sedmerac za novi preokret. Naša odbrana igrala je sjajno, držala je Dansku šest minuta bez gola, Damjanovićeva to nagrađuje golom iz kontre za 21:19.

Naš tim je nastavio da dominira, Lojpur krade loptu Poulsenovoj, a Damjanović se izjednačava sa Lekićevom na listi strelaca (po 5 golova) za novu prednost od 3 gola razlike.

Višeminutni post bez gola Danska prekida golom Fisker sa šest metara, ali sjajna Lekićeva održava prednost Srbije. U ključnim momentima naš tim pada u odbrani, Kristijansen iz sedmerca i Fisker sa levog krila smanjuju na 23:22, a Katarina Tomašević brani poslednji šut rivala i Srbija stiže do velike pobede.

Srbija je ponovo srušila Dansku na domaćem paarketu, prošlog decembra bilo je 29:26, takođe u grupnoj fazi tada Evropskog prvenstva u našoj zemlji.

Grupa B:
Brazil – Japan 24:20 (12:8)
Alžir – Kina 25:27 (14:15)
Srbija – Danska 23:22 (12:12)

Tabela:
1. Brazil 4 4 0 0 119:84 8
2. Danska 4 3 0 1 133:79 6
3. Srbija 4 3 0 1 108:87 6
4. Japan 4 1 0 3 104:108 2

5. Kina 4 1 0 3 96:136 2
6. Alžir 4 0 0 4 79:135 0

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve