'Bik' u punoj snazi i jedini čovek koji može da ga ukroti

Reč "istorija" toliko se često koristi u svetu tenisa da je gotovo postala izlizana.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Petak, 09.06.2017.

21:30

'Bik' u punoj snazi i jedini čovek koji može da ga ukroti
Photo: Getty Images

Svetski mediji redovno pokušavaju da sve što je iole interesantno okarakteristišu epitetom "istorijski", ali ono što se ove godine dešava na Grend slemovima to svakako zaslužuje.

Nakon čudesnog turnira u Australiji, Rolan Garos mogao bi da bude poprište nečega do sada neviđenog.

O tome će odlučivati Rafael Nadal koji je eliminisao Đokovićevog "dželata" Dominika Tima i Stan Vavrinka, koji je u epskom meču savladao prvog nosioca Endija Marija.

Početak susreta obećavao je veliku borbu i dobili smo je u završnici tog dela – Vavrinka je prvi napravio brejk i servirao za set, ali se Mari vratio i izborio dodatni gem, u kojem je došao do vođstva. Uvodna stegnutost obojice nestala je u drugom setu jer se Švajcarac opustio i počeo da igra svoju prepoznatljivu igru.

Često u razgovorima umem da spomenem da mi se čini kao da igra "žmureći" i da mu sve loptice padaju tamo gde treba. Oduzeo je servis rivalu za 1-1, a kada je napravio brejk u trećem setu, činilo se da nas čeka preokret.
EPA/ETIENNE LAURENT
'Momentum' je bio na njegovoj strani, oterao je rivala daleko iza osnovne linije i potpuno diktirao ritam. Ali nije uspeo da prelomi u svoju korist i kazna je stigla – izjednačenje Marija, a onda i novi brejk koji je značio mu fali korak do drugog uzastopnog finala.

"Ko bi pre nekih pet godina rekao da ćemo dobiti ovakvu 'zver'?. Čovek za kojeg se znalo da će izgubiti čim se uđe u taj brejk ili kada sa druge strane vidi Rodžera Federera", prokomentarisao sam Švajcarca dva sata kasnije.

Meč je i dalje trajao, Vavrinka je zahvaljujući servisom preživeo neokrznut četvrti set, a u finišu je ušao u prepoznatljivu seriju koju je naš Novak Đoković nekoliko puta osetio na svojoj koži.

Pogađao je iz svih pozicija, dizao publiku na noge kada god je mogao i kada sa tribina vidite kako "sevaju" njegove loptice, asocijacija vam bude Entoni Džošua i oni njegovi karakteristični udarci kojima obara sve protivnike. Ni sada nije bilo drugačije...

"U mnogim poenima je diktirao ritam iz sredine terena, a ja sam mu vraćao loptice tako da je mogao da bira šta želi da uradi. Protiv takvog udarača, igrača koji udara snažno poput njega, očigledno nije dobra taktika", priznao je Mari.
EPA/YOAN VALAT
Na kraju, meč je trajao više od četiri i po sata, a Stan je za to vreme zabeležio neverovatnih 87 vinera i 77 neiznuđenih grešaka. Pomalo ispod radara prolazi činjenica da je jedan od najkonstantnijih igrača na Grend slemovima – na poslednjih 15 igrao je 12 četvrtfinala, 9 polufinala, 3 finala i osvojio 3 titule.

U karijeri protiv 'broja 1' na "običnim" turnirima ima skor 0-20, ali zato kada se sa istima susretne na nekom od četiri najveća turnira, jednostavno ne ume da izgubi (3-0).

Godinama potvrđuje da obožava veliku scenu...

Međutim, sada će imati najteži mogući zadatak, a to je da savlada Nadala koji nezadrživo hita ka nestvarnoj desetoj tituli u Bulonjskoj šumi. Nadal je u polufinalu deklasirao Tima, pa ako Vavrinkine brojke deluju zastrašujuće, šta onda reći za Rafine?

Na Rolan Garosu je u profesionalnoj karijeri izgubio samo dva meča, do borbe za trofej je izgubio 29 gemova, što mu je najbolji učinak u karijeri. A kada znamo šta je sve do sada u Parizu ostvario, ne možemo da se ne zapitamo da li može bolje od ovoga...
EPA/CAROLINE BLUMBERG
"Kada igrate protiv Rafe na Rolan Garosu, nikada niste favorit. Ako izgubite, to je skoro normalno. Ali ne želite da izgubite finale Grend slema, zar ne? Tražiću rešenja i moraću da budem spreman psihički i fizički kako bih došao do drugog trofeja. To je to", iskren je bio Vavrinka.

O meču Nadala i Tima nema šta mnogo da se kaže – osim u prvih nekoliko gemova kada je Austrijanac imao brejk viška, duel je potpuno bio "jednosmerna ulica". Momak sa Maljorke je držao konce u svojim rukama i lagano izbegao prekid zbog mraka.

I pre turnira je bilo jasno da je Španac veliki favorit da podigne Kup musketara, ali je 'Stanimal' možda i jedini igrač na turu koji u ovom trenutku može da ukroti 'Bika sa Maljorke'. Pariska "korida" je spremna.

U međuvremenu, saznaćemo ko će biti nova šampionka u ženskoj konkurenciji – Simona Halep i Jelena Ostapenko u subotu od 15.00 igraju veliko finale. Ako smo za muško mogli delimično i da pretpostavimo, ko bi rekao da ćemo u ženskom gledati okršaj Rumunke i Letonke?

Ali to je tenis i zato je toliko zanimljiv, pa ako je nešto zagarantovano, to je da nas u predstojeća dva dana očekuje spektakl. O istom ćemo svedočiti iz prvih redova... Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: