Nova vest
Tenis

Petak, 22.05.2015.

14:00

Federer: Novak zaslužuje Rolan Garos

Rodžer Federer rekao je da mediji nisu ni svesni koliko je "neverovatan i fascinanatan" način na koji Novak Đoković i Rafael Nadal konstantno pobeđuju.

Izvor:

Autor:

Default images
Getty Images

"Ponekad sam nezadovoljan jer se određeni rezultati ne cene kako bi trebalo. Rafa, Novak, pa i Mari počeli su konstantno da pobeđuju, a mediji smatraju da je tako nešto potpuno normalno. A to i nije normalno. U stvari, neverovatan je i fascinantan način na koji su to činili, naročito kada su u pitanju Đoković i Nadal, a nisam siguran da su svi toga svesni".

Drugi teniser sveta, jedini igrač koji je od 2005. godine osvojio Otvoreno prvenstvo Francsuke, a da to nije bio Rafael Nadal, ističe da bi voleo da još jednom trijumfuje u Parizu. Ipak, veliko je pitanje šta bi se dogodilo do Šveđanin Robin Soderling, koga je Rodžer savladao u finalu, nije u četvrtom kolu eliminisao Španca.

"Voleo bih da još jednom osvojim Rolan Garos, ali to bi bilo veliko iznenađenje. Nisam imao toliko zapaženih rezultata na šljaci, jer nisam ni igrao previše turnira prethodnih sezona, ali je cilj za mene uvek isti", istakao je Federer. "Nikad nisam klonuo duhom i rekao da ga neću osvojiti, iako je bilo jasno da sam bio frustriran činjenicom jer sam uvek bio jako blizu, ali mi je trofej nekako izmicao. Tačno je da sam 2008. godine ubedljivo savladan (Nadal je slavio 6:1, 6:3, 6:0), ali sam se vratio naredne godine i uspeo da osvojim titulu. Veoma sam ponosan zbog toga".

U međuvremenu – obavljen je žreb posle koga je poznato da će Novak krenuti od Finca Jarka Nieminena, dok ga u eventualnom četvrtfinalu očekuje duel upravo sa devetostrukim šampionom Rafaelom Nadal, a zatim, u slučaju trijumfa, borba za finale sa Endijem Marijem.

Prvom teniseru sveta nedostaju Rolan Garos i Masters u Sinsinatiju, kako bi kompletirao sve velike trofeje, dok sedamaestostruki osvajač Gren slemova u svojoj kolekciji nema Masterse u Monte Karlu i Rimu, gde je nedavno poražen u finalu upravo od Đokovića. Međutim, Federer je uputio Srbinu koristan savet pred krunu sezone na 'zemlji'..

"Sada moram da odgovaram na pitanja zašto i kako nisam osvojio Monte Karlo i Rim, ali ne možete uvek sve osvojiti. Jedino što možete je da date sve od sebe. Tako je bilo i Novaku do sada, kada je u pitanju Rolan Garos, a istu borbu imao sam i ja prethodnu deceniju i po. Najvažnije u tom slučaju je da ne žališ samog sebe i ne očajavaš, već da samo ideš dalje i pružaš svoj maksimum", kaže Federer, "Novak je igrao dva turnira na šljaci i oba je osvojio, tako pokazavši da je ozbiljan rival. To nije nikakvo iznenađenje, jer već neko vreme igra veoma dobro. Još uvek nije osvojio Rolan Garos, što svakako zaslužuje, ali uveravam vas da mora da pređe dug put do konačnog trijumfa".

Za kraj priče za francuski 'Lemond', jedan od najboljih tenisera u istoriji igre rekao je da mnogi greše kada misle da će se povući posle Olimpijskih igara u Riju, kao i da veruje da može da osvoji "još neki"

"Bilo je priče o povlačenju posle osvajanja Dejvis kupa u novembru prošle godine, a, iako tada nisam znao tačno šta želim, nisam hteo da se povučem, pa da se kasnije vraćam tenisu kada bih se uželeo. To nisam ja. Neki misle da ću se povući posle Rija, Olimpijske igre su nešto fenomenalno, ali nikad to nisam rekao. Iskreno, nemam predstavu kada ću reći – 'kraj'. Što se Gren Slemova tiče, mislim da mogu da osvojim još neki, posebno kada se osvrenem kako sam igrao na prošlom Vimbldonu (finale) i US openu (polufinale). Rolan Garos je možda najteži za mene, realno, veće šanse imam na drugim turnirima. Rafa je blizu mene sa 14 osvojenih titula, svakako da može da me prestigne. Rekordi i postoje da bi se rušili. Ja sam pretekao Pita Samprasa (14), on je to uradio Roju Emersonu (12). Na to ne možete uticati. Nije mi bilo previše bitno da ga prestignem kada sam bio mlad, tako sam počeo da razmišljam na kraju Samprasove ere", zaključio je Federer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve