Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 26.05.2008.

16:18

Lusi Šafarova

Lusi Šafarova je rivalka Ane Ivanović u drugom kolu Rolan Garosa. Čehinja je u karijeri osvojila dva profesionalna trofeja (Eštoril i Gold Koust) i zaradila skoro milion dolara. Trenutno je 41. na Wta listi, a najbolji plasman imala je u avgustu prošle godine – 22. pozicija. Pažnju šire javnosti privukla je pobedom nad Ameli Morezmo na Australijen openu prošle godine. Tada je u Melburnu stigla do četvrtfinala, što joj je najveće dostignuće na Gren slem takimčenjima. Na Rolan Garosu je 2007. došla do osmine finala.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Šafarova ima 21 godinu, a do prve titule dola je 2004. godine, kada je u finalu 'fjučersa' u Bergamu (25.000 dolara) pobedila Ivu Majoli sa 3:6, 7:6, 6:1. Potom je u Bastadu, na turniru sa istim nagradnim fondom, dobila Šahar Per i u borbi za titulu Lanku Tvaroskovu sa 6:2, 6:0.

U 2005. je posle trijumfa nad Mervanu Jugić-Salkić u finalu 'fjučersa' u Kapriolu prvi put ušla u Top 200, a vrhunac sezone imala je u Eštorilu. Na nadmetanju sa nagradnim fondom od 145.000 dolara prošla je kvalifikacije, savladala tri teniserke iz prvih 100 i u finalu 40. igračicu sveta Li Na sa 6:7, 6:4, 6:3. Bila je najbolja na takmičenju u Prostejovu (75.000 dolara), pošto je u finalu dobila Tatjanu Garbin sa 6:4, 3:6, 6:3. Taj rezultat omogućio joj je skok od 26 mesta i 80. poziciju na WTA listi.

Napredak je nastavljen i u 2006. godini, kada je već na početku postala šampionka u Gold Koustu (175.000 dolara). Izbacila je 7. igračicu sveta Pati Šnider u četvrtfinalu, a zatim Dinaru Safinu sa 6:4, 6:2 i u finalu Flaviju Penetu sa 6:4, 6:3. Postala je redovna i učesnia za respekt na većim turnirima, a u Amilija Ajlendu je izbacila Nikol Vajdišovu i ispala u polufinalu od Nadje Petrove. Ostvarila je još nekoliko solidnih rezultata, ali slab skor na Gren slemovima (1-3) koštao ju je ulaska u uži svetski vrh.

Tu barijeru probila je početkom 2007. godine, kada je u Melburnu eliminisala 14. nosioca Frančesku Skjavone, a zatim u četvrtoj rundi priredila senzaciju i pobedila branioca titule Ameli Morezmo sa 6:4, 6:3. Lusi je ušla u meč bez straha, sredinom prvog seta osvojila 12 uzastopnih poena i došla do vođstva. Levoruka teniserka je diktirala ritam, pogađala veoma snažne dijagonale iz forhenda i došla do brejka prednosti već na startu drugog dela igre. Morezmo je spasla prve dve meč lopte, ali treću nije i Šafarova je došla do najbitnije pobede u karijeri.

Odmah posle toga je u Parizu pobedila tri Top 10 igračice u nizu i bez izgubljenog seta – Vajdišovu, Kuznjecovu i Enanovu, ali je onda u finalu izgubila od Petrove sa 4:6, 6:1, 6:4.

Na Rolan Garosu je ponovo eliminisala Morezmo i ispala od Čakvetadze, a na Vimbldonu je ispala od Jelene Janković u trećem kolu sa 5:7, 7:6, 6.2. Obe teniserke su konstantno udarale ravno, jako i precizno, a poeni su pritom trajali vrlo dugo, kao da se igralo na šljaci. Čehinja bi povremeno promenila ritam izlaskom na mrežu, Jelena je stizala nemoguće loptice i bilo je pitanje koja će duže izdržati u fantastičnom tempu koje su nametnule. U tome je uspela Jankovićeva i trijumfovala u duelu kojem su mnogi dali zvanje "meča godine".

Ove sezone Šafarova nije baš u dobroj formi, to se najbolje vidi iz činjenice da ukupno ima 6 pobeda i 10 poraza, te da je pala na 41. mesto na WTA listi.

Lusi Šafarova kao omiljenu podlogu ističe šljaku. Ravnim udarcima sa osnovne linije nastoji da diktira tempo u poenu, lako pravi 'vinere' kada uđe u pozitivan ritam, ali zna da bude i vrlo nestrpljiva i da forsira udarac kada joj ne ide. Jedini međusobni duel Ivanovićeva i Šafarova imale su prošle godine u Los Anđelesu, a slavila je naša teniserka sa 6:2, 6:2. Ipak, levoruka Čehinja će i pored tog i loše forme u ovoj sezoni predstavljati neugodnu rivalku, pogotovo za tako ranu fazu takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve