Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 18.08.2016.

21:20

Forma tempirana za medalju – Delfini u finalu sa Hrvatskom!

Vaterpolisti Srbije nastavili su da dižu formu i plasirali su se u finale Olimpijskih igara, impresivnom pobedom nad Italijom.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Forma tempirana za medalju – Delfini u finalu sa Hrvatskom!
Photo by Clive Rose/Getty Images

'Delfini' su odigrali fantastičan meč protiv Italijana i do borbe za zlatnu medalju stigli rezultatom 10:8.

Izabranici Dejana Savića obezbedili su šestu medalju za Srbiju u Riju, a protivnik u finalu, u kojem će ova generacija imati priliku da kompletira sve, biće selekcija Hrvatske.

Srbija je fantastično otvorila duel koji je rešen u prvih desetak minuta – odbrana je fantastično funkcionisala, a napad je konačno proradio. Seriju golova otvorio je Andrija Prlainović, nastavili su i ostali, da bi sredinom druge deonice bilo 6:2.

Italijani su u finišu smanjili i na odmor otišli sa minusom od četiri gola, ali su naši igrači zatvorili sve prolaze u trećoj četvrtini i rutinski priveli meč kraju.

Najefikasniji u našem timu bili su Andrija Prlainović, Slobodan Nikić i Filip Filipović sa po dva gola, koliko su na drugoj strani postigli Veloto, Galo i Prešuto. Od naših igrača po jednom su se upisali Dušan Mandić, Duško Pijetlović, Nikola Jakšić i Stefan Mitrović.

Posle veoma lošeg početka na olimpijskom turniru, selektor Savić je odlično tempirao formu, pošto Srbija igra sve bolje iz meča u meč. Proradio je i golman Branislav Mitrović koji je bio ubedljivo najslabija karika u Riju, pa su sve ostale kockice došle na svoje mesto.

Ostao je još jedan korak ka konačnom priznanju najboljeg vaterpolo tima svih vremena, korak koji naša zemlja čeka od kada je počela da se takmiči na Igrama, onaj najteži.

Protivnik u finalu biće Hrvatska koja brani olimpijsko zlato – 'Vatreni' su u balkanskom derbiju lako izašli na kraj sa Crnom Gorom, rezultatom 12:8.

Meč za najsjajnije odličje na programu je u subotu od 22.50 po našem vremenu.

Tok meča:

Kao po običaju, 'Delfini' nisu uspeli da stignu do lopte plivanjem, ali su odlično odbranili prvi napad. Već u ranoj fazi sledeće akcije Italijani su ostali sa igračem manje, a Andrija Prlainović je to odlično realizovao za 1:0.

Usledilo je nekoliko konfuznih napada u kojima nije bilo ni pravih šuteva – Italija je dva puta propustila igrača više i kazna je stigla tri minuta pre kraja četvrtine. Slobodan Nikić se odlično odvojio od čuvara i rutinski pogodio 2:0.

Nastavili su 'Delfini' sa odličnom odbranom, priključio se i golman Mitrović koji je bio izuzetno siguran, za razliku od prethodnih mečeva. Pred kraj četvrtine sjajno je reagovao kada smo imali dva igrača manje, dok je Duško Pijetlović u napadu pre toga Srbiji doneo tri gola prednosti.

Izabranici Dejana Savića navikli su da brane prvi napad u četvrtini, tako je bilo i ovoga puta, a sudije su ubrzo dosudile kontrafaul. U prvom napadu Srbije lopta nije mogla do sidraša, ali to nije smetalo Filipu Filipoviću. Naš najbolji strelac se namesti i sa distance pogodio donji desni ugao – 4:0.

Nisu se zaustavljali naši zlatni sportisti, odbrana je odlično funkcionisala, dok je napad bio još bolji. Dušan Mandić je sa desnog boka, u svom stilu pronašao je Stefana Mitrovića na suprotnom, a ovom nije bilo teško da pogodi bliži ugao.

Italijani su nešto kasnije imali kontru, falilo im je sreće jer se lopta posle kontakta sa prečkom odbila ispred Mitrovića, pa su ponovo surovo kažnjeni. Pijetlović je izborio igrača više, a Andrija Prlainović svojim drugim golom na meču povisio na 6:0.

Nešto oštriji sudijski kriterijum nije odgovarao našim reprezentativcima, pošto su u problem sa faulovima ušli Duško Pijetlović, Nikola Jakšić i Sava Ranđelović. Italijani su u finišu poluvremena to iskoristili i sa dva gola (Veloto i Galo) smanjili na 6:2.

Drugo poluvreme počeo je konfuznom igrom na obe strane – Srbija je propustila dva napada sa igračem više, a Italija jedan. Obojica trenera imala su zamerke na sudije i promene rezultata nije bilo sve do trenutka kada je Boba Nikić izborio igrača više. Momci u plavim kapicama nisu organizovali dobar napad, ali se naš najtrofejniji igrač dobro snašao, pokupio odbitak i poslao je u mrežu za 7:2.

U finišu trećeg perioda 'Azuri' su dobili igrača više i odlučili da ga sačuvaju za poslednju. Ispostavilo se kao dobar potez jer je Kristijan Prešuti smanjio na 7:3, ali je već u sledećem napadu Filipović sa distance vratio +5.

Bilo je jasno da je meč odavno rešen, pa su i odbrane popustile – u listu strelaca upisao se i Jakšić, da bi Veloto uz mnogo sreće i Pjetro Filjoli smanjili na 9:5.

Međutim, Dušan Mandić je fantastičnim udarcem sa distance vratio pet razlike i potopio sve nade Italijana da ovaj meč mogu da uvedu u neizvesnu završnicu. Iako su iskoristili nekoliko napada u finišu, a Mitrović promašio na drugoj strani, vremena nije bilo i Srbija je ušla u finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

297 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu